5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

5 könyvadaptáció a cannes-i filmfesztiválon

Vajon Cannes felkészült Coppola mester Herman Hesse-inspirálta filmjére?

hhz | 2024. május 21. |

Május 14. és 25. között tartják a 77. cannes-i filmfesztivált, a nemzetközi és indie filmek legendás találkozóját. Ahogy korábban már megírtuk, a fesztiválon versenyen kívül bemutatták a Monte Cristo grófját, Kevin Costner Művészetek és Irodalom Érdemrendje kitüntetést kapott, a Ghibli animációs filmstúdió pedig tiszteletbeli Arany Pálma-díjban részesült. További érdekesség, hogy a zsűrit idén nem más vezeti, mint Greta Gerwig, a Barbie és a Kisasszonyok rendezője.

Ebben a cikkben öt könyvadaptációt gyűjtöttünk össze a fesztivál kínálatából. Van köztük szívszorító animációs film, lendületes életrajz és persze Francis Ford Coppola negyven éve dédelgetett Megalopolisa. 

1. September Says

A 2020-ban megjelent Sisters (Nővérek) című könyvében Daisy Johnson

a túlságosan szoros kapcsolatok témáját dolgozta fel hatalmas sikerrel.

Kísérteties és árnyalt regénye egy testvérpárt, Julyt és Septembert, valamint anyjukat, Sheelát követi nyomon, akik Írországba tartanak egy meg nem nevezett tragédia elől menekülve.

A könyvből Ariana Labed írta és rendezte első filmjét, September Says (Szeptember szerint) címmel.

2. La Plus Précieuse des Marchandises

Jean-Claude Grumberg allegorikus meséje a holokauszt idején játszódik. Főszereplője egy, a lengyelországi erdőkben élő nő, aki örökbe fogad egy árva gyereket. A francia Michel Hazanavicius, a 2011-es The Artist – A némafilmes rendezője a szerzővel közösen készítette el az azonos című (A legdrágább rakomány) animációs adaptációt, aminek gyönyörű, kézzel rajzolt képei már most sokakat elvarázsoltak.

3. Oh, Canada

A 2023 januárjában elhunyt Russel Banks könyve, a Forgone (Megelőzött)

egy sötét titkot rejtegető balos dokumentumfilmes történetét meséli el.

 A regény a „New England-i munkásosztály egzisztencializmusával átitatott vallomás” – írta Adam Haslett a Times’s Book Reviewban, és milyen szerencse, hogy létezik Richard Gere, aki Paul Schrader rendezésében magára tudja venni ezt a szerepet! Főleg, hogy mindezt olyan színészek mellett teszi, mint Uma Thurman, Michael Imperioli és Jacob Elordi.

4. Limonov: The Ballad

Emmanuel Carrère 2011-ben a következő címmel ajándékozta meg a világot: Limonov: The Outrageous Adventures of the Radical Soviet Poet Who Became a Bum in New York, a Sensation in France, and a Political Antihero in Russia (Limonov: A radikális szovjet költő, akiből New Yorkban hajléktalan, Franciaországban sztár, Oroszországban pedig politikai antihős lett). 

Az orosz Eduard Limonov rendkívül összetett élettörténetét bemutató könyvnek hatalmas kultusza lett. Először Paweł Pawlikowski állt neki a megfilmesítésének, azonban 2020-ban elállt a projekttől. A 77. cannes-i fesztiválra érkező Liminov: The Ballad (Limonov: A ballada) Kirill Szerebrennyikov rendezése, főszerepben pedig Ben Whishaw látható.

5. Megalopolis

Kezdjük ott, hogy ezt a filmet nem egy, nem kettő, hanem rögtön négy könyv inspirálta: a Bullshit munkák és a Debt: The First 5000 Years (Adósság: Az első 5000 év) David Graebertől, a kritikai antropológia nagy gondolójától, The Dawn of Everything (A mindenség hajnala) David Wengrowtól, valamint – és most jön csak az igazi meglepetés! – Az üveggyöngyjáték Herman Hessétől.

A filmre továbbá hatással egy ókori római szenátor, Lucius Sergius Catilina Cicero elleni összeesküvése is

 – olyannyira, hogy Adam Driver egy Caesar nevű karaktert alakít, míg Forest Whitaker New York polgármesterét, Frank Cicerót.

Már ez rengeteg kérdést felvet, Francis Ford Coppola – aki a legenda szerint a nyolcvanas évek óta dolgozik eme művén – azonban rátett még egy lapáttal, amikor ezt az üzenetet hagyta nézőinek: „Ha egyetlen gondolatot viszel magaddal a film megnézése utána, az legyen a következő: alapító atyáink az általuk létrehozott forradalmi és király nélküli kormányzathoz kölcsönvettek egy Alkotmányt, a római Jogot és a Szenátust. Tehát az amerikai történelem nem jöhetett volna létre, és nem járhatott volna sikerrel, ha nem fordul a klasszikusokhoz útmutatásért”.

Nos. A Megalopolist környező érzelmeket talán David Wengrow foglalta össze legjobban egyszavas tweetjében: „Jézusom”.

 

Nyitókép: YouTube

(LitHub)

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Kevin Costner Művészetek és Irodalom Érdemrendje kitüntetést kapott Cannes-ban

A Farkasokkal táncoló sztárját az egyik legmagasabb elismeréssel jutalmazta a francia kulturális miniszter. A 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Kevin Costner új westernje is látható.

...
Szórakozás

Cannes-ban mutatják be a legszebb francia szöveg új adaptációját

A három testőr alkotóinak új kosztümös filmjét a 77. Cannes-i Filmfesztiválon láthatja először a közönség. A Monte Cristo grófja várhatóan ősszel kerül a hazai mozikba, a magyar előzetes viszont már most megérkezett.

...
Szórakozás

6 adaptáció, amivel a Ghibli stúdió elrabolta a szívünket

Kedden indul a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amin tiszteletbeli Arany Pálma-díjat kap a Ghibli animációs filmstúdió. Cikkünkben összegyűjtöttük a kedvenc adaptációinkat a Ghiblitől.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

Átadták a megújult Libri irodalmi díjakat

...
Beleolvasó

Papp-Zakor Ilka megfejtette, mit szimbolizál Martyna Bunda regényének kék macskája [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Zöld

Naomi Klein és V. V. Ganeshananthan nyerte idén a brit Női Irodalmi Díjat

...
Hírek

Indul a foci Eb, a legjobb európai regényt keressük!

...
Hírek

Nádasdy Ádám a Könyvhéten: A gazdagokat nem megítélni kell, hanem megírni

...
Szórakozás

A Coraline rendezője készít filmet Neil Gaiman legszemélyesebb könyvéből

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

...
Nagy

„Az élet abszurditása az idő” – Bemutatták Kertész Imre Lét és írás című művét

A kötetet Kertész Imre állította össze a Sorstalanság 1973-as visszautasítását követően, a mű születéséhez kapcsolódó dokumentumokból.

...
Nagy

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És a kötetbemutatón úgy fogalmazott, a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.

A hét könyve
Kritika
Háy János legyőzné az apátiát: nem az országban, az egyénben
...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.