Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Az Erő legyen ma veled - és ezek a könyvek!

Május negyedike a hivatalos nemzetközi Star Wars-nap. A dátum a filmekből szállóigévé váló áldás angol eredetijéből ered. A “May the Force be with you!” eleje kiejtés szerint május 4-nek is érthető. Ennek alkalmából ajánlunk három könyvet a mai napra.

Sándor Anna | 2021. május 04. |

Brian Jay Jones: George Lucas – Galaxisokon innen és túl

Brian Jay Jones
George Lucas – Galaxisokon innen és túl
Ford.: Varró Attila, Bookline Könyvek, 2017, 619 oldal
-

Van egy anekdota arról, hogy George Lucas a Csillagok háborúja első, nyers vágatát, amin még nem voltak vizuális trükkök, sem hangeffektek, a haverjainak vetítette le. Nem akármilyen haverok voltak ezek, hanem Scorsese, Spielberg, Milius, De Palma és Coppola, azaz az ifjú titán rendezőgeneráció, akik a hetvenes években felrázták és megreformálták az addigra bemerevedő hollywoodi filmet. Szóval Lucas levetítette a kópiát, és többiek teljesen kiakadtak. De Palma állítólag az arcába üvöltött, hogy ez egy “nézhetetlen inkoherens hülyeség”, Coppola csak aggódva rázta a fejét, hogy amilyen ígéretesen indult Lucas, most itt a vége a karrierjének. Az egyetlen, aki felismerte az anyag értékét Steven Spielberg volt. És Spielbergnek igaza lett, hiszen a Csillagok háborúja-univerzum nemcsak elképzelhetetlen anyagi siker lett, hanem a popkultúrára is fundamentálisan hatott. 

Brian Jay Jones életrajzi könyvéből kiderül, hogy a kísérleti filmesek felé kacsintó, kreatív rendezői indulást követően hogy lett Lucasból a messzi-messzi Galaxis filmes, illetve könyvekre, videójátékokra is kiterjedő, óriási merchandise birodalomának atyaúristene. A könyvet a Kirkus könyvkritikai magazin 2016 legjobb könyvei közé választotta, és ahogy kritikánkban is kiemeltük, külön erénye az, hogy nemcsak egy különleges életutat mutatbe, de “a mögötte meghúzódó korszakokat is: a nagy stúdiófilmek alkonyát, a televízió térhódítását, a független filmek virág-, majd a filmstúdiók új aranykorát, amelyet már a Lucas-féle úttörő filmeseknek köszönhetünk. Az már csak hab a tortán, hogy az újkori hollywoodi trendek kőbe vésője egyben a stúdiórendszer legnagyobb renitensének bizonyult.” 

George Lucas: Csillagok háborúja

George lucas
Csillagok háborúja
Ford.: Gömöri Péter, Kozmosz Könyvek, 1980, 238 oldal
-

Az első Csillagok háborúja-regény George Lucas nevével került forgalomba, de valójában Alan Dean Foster szellemírói munkája, ami a később Új remény alcímen futó, 1977-es első film eseményeit foglalta prózába. Itthon a filmet 1979-ben mutatták be, majd a regény is megjelent 1980-ban a Kozmosz Fantasztikus Könyvek sorozatban. Azóta persze angolul és magyarul is többször megjelent frissítve/szerkesztve, hogy minden elemében passzoljon a fejlődő sagához.

Ebbe az ajánlóba viszont ez az igazi, antikváriumokban fellelhető retró könyvecske került, leginkább azért, mert ez fejezi ki legjobban a kort és a hangulatot, amikor az Erő a vasfüggöny mögé is elért végre. E sorok írójaként ehhez a kiadáshoz már csak azért is kötődöm, mert szigorú szülők gyerekeként késő kamaszkoromig nem láthattam a filmet, viszont amikor úgy 12-13 évesen megtaláltam ezt a kiadást a gyerekkönyvtárban, kikölcsönöztem, sutyiban elolvastam - és persze, imádtam.

Star Wars - Fejvadász kódex

Daniel Wallace, Ryder Windham, Jason Fry
Star Wars - Fejvadász kódex
Ford.: Habony Gábor, Kolibri, 2016, 160 oldal
-

Miután George Lucas 2012-ben tokkal-vonóval eladta a Lucasfilmet (és vele a Star Wars összes jogait) a Disneynek, a cég megpróbálta befejezni a tulajdonképpen a Skywalker család történetét mesélő filmsorozatot - elég megosztó fogadtatással. Közben elkezdték bővíteni is az univerzumot, sokkal átütőbb sikerrel.

A fejvadász Boba Fett mellékszereplő létére évtizedek óta az SW-univerzum egyik legnépszerűbb karaktere, valóságos kultusz alakult ki körülötte. Ezt meglovagolva került képernyőre a The Mandalorian című sorozat, ami amolyan űrwesternként egy magányos mandalori harcos kalandjait követi, akit megbíznak azzal, hogy találjon meg egy ötvenéves személyt. A célpontról kiderül, hogy gyerek, és ahhoz a fajhoz tartozik, amihez a legendás Yoda mester is. Baby Yodaként elhíresült figura pedig egy pillanat alatt a 2019-es év mémáradatának egyik főszereplője lett.

A Boba Fettel és most a sorozattal szupernépszerűvé vált fejvadászok világába kalauzol a Star Wars Fejvadász kódex. A kötet úgy tesz, mintha Boba Fett szerkesztette volna össze a fejvadász céh kézikönyvéből és a Halálőrség toborzóanyagából - az illúzió kedvéért még Boba Fett jegyzeteit is olvashatjuk a margón.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Lenyúlták a magyar Csillagok háborúja-borítót, vagy sem?

...
Beleolvasó

Őket a Csillagok háborúja kovácsolta össze az úttörőmozgalom helyett

...
Nagy

Fogva tartanak a Csillagok háborúja képsorai

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...
Gyerekirodalom

Petőfi Sanyinak mindig kijön a lépés

A Petőfi-vírus Bánki Éva első ifjúsági regénye, amelynek egyik kulcsfigurája egy nagydumás fiú, Sanyi, aki a tanárok szerint soha semmiben nem tud alulmaradni, és még az is lehet, hogy szuperhős-komplexusa van. Olvass bele a kötetbe!

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk.