Elhunyt James Caan, A Keresztapa és a Tortúra sztárja

Elhunyt James Caan, A Keresztapa és a Tortúra sztárja

82 éves korában elhunyt James Caan, A Keresztapa, a Tortúra és a Szerencsejátékos című filmek Oscar-jelölt sztárja. Az 1940-ben Bronxban született színész az 1970-es években tűnt fel – rögtön nagyobb szerepekben. A 90-es években tért vissza a rivaldafénybe, kissé zord karakterszínészként, aki a legkülönbözőbb szerepeibe tudta belecsempészni a rá jellemző fenyegető komolyságot. Legemlékezetesebb alakításai közül jónéhány könyvadaptáció, lássuk ezek közül a legismertebbeket.

ld | 2022. július 08. |

A Keresztapa (The Godfather, 1972)

Francis Ford Coppola szervezett bűnözésről szóló, Mario Puzo regényén alapuló legendás filmjében Caan Oscar-jelölést kapott Santino „Sonny” Corleone szerepéért. 1974-ben a film második részében is elvállalta ugyanezt a szerepet. A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Kevés olyan film van, amit megjelenése óta ekkora töretlen kultikus lelkesedés övez, mint Coppola Keresztapa-trilógiáját.

50 éve mutatták be A Keresztapát
50 éve mutatták be A Keresztapát
Tovább olvasok

Coppola volt Caan első rendezője az 1969-es Az esőemberek című játékfilmben is, majd három évvel később a Keresztapában. Coppola a Deadline-nak eljuttatott nyilatkozatában így emlékezett meg barátjáról: „Jimmy olyan valaki volt, aki hosszabb ideig volt jelen az életemben és közelebb állt hozzám, mint bármelyik filmes figura, akit valaha ismertem. (…)

Filmjei és a sok nagyszerű szerep, amit eljátszott, soha nem fognak feledésbe merülni.

Mindig a régi barátom lesz a Sunnyside-ból, a munkatársam és az egyik legviccesebb ember, akit valaha ismertem.”

 

A szerencsejátékos (The Gambler, 1974)

A színész ezt a drámát, amely egy szerencsejáték-függőséggel küzdő irodalomprofesszorról szól, az egyik kedvenc filmjének tartotta, annak ellenére, hogy a forgatás alatt összetűzésbe került Karel Reisz rendezővel. Dosztojevszkij 1866-os, Játékos című regényén alapuló filmet 2014-ben újraforgatták Mark Wahlberggel a főszerepben.

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából
Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

Csütörtökön volt Dosztojevszkij születésének kétszázadik évfordulója, mi pedig egy kiadós cikkben gyűjtöttük össze az érdekességeket az életéből. Ezek között szerepelt az is, hogy az író megrögzött szerencsejátékos volt, ami - nem meglepő módon - komoly bajba sodorta. A LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

Tovább olvasok
 

 

Tortúra (Misery, 1990)

Stephen King egyik legjobb, szépirodalmi igénnyel megírt regényében az író Paul Sheldon az isten háta mögött autóbalesetet szenved egy hóviharban. Szerencséjére (vagy szerencsétlenségére) nagy rajongója, Annie Wilkes menti meg, aki szakképzett nővérként el is látja komoly sérüléseit. Paulnak mindkét lába eltört, így Annie házának rabjává válik, míg meg nem gyógyul. Idővel azonban kiderül, hogy első számú rajongója nem akarja, hogy elmenjen. A regényből 1990-ben készült filmadaptáció James Caan és Kathy Bates főszereplésével. Utóbbi ennek a filmnek köszönhetően vált a horror zsáner kedvelt szubrettjévé, Annie Wilkes megformálásáért Oscar-díjat kapott.

Borítóképünkön: James Caan A Keresztapa című filmben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

...
Podcast

50 éve mutatták be A Keresztapát

Már megjelenése előtt megvették Mario Puzo regényének, A Keresztapának a megfilmesítési jogait: húszmillió eladott példány, sok-sok Oscar-díj lett a végeredmény. Podcast.

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

...
Szórakozás

Kíváncsiak az életre – HIÚZ: Ez ennyi volt

Az a.dal.szöveg rovatban ezúttal a HIÚZ zenekar Ez ennyi volt című dalával foglalkozunk. 

...
Szórakozás

Egyedi Péter: Kiadni magad ijesztő dolog és önterápia is

Versről és dalszövegről, Péterfy Borinak írt slágerről, a magyar és angol szövegek közti különbségekről is beszélgettünk az énekes-dalszerzővel. Az a.dal.szöveg podcastban Egyedi Péter volt a vendégünk.

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története