Elhunyt James Caan, A Keresztapa és a Tortúra sztárja

Elhunyt James Caan, A Keresztapa és a Tortúra sztárja

82 éves korában elhunyt James Caan, A Keresztapa, a Tortúra és a Szerencsejátékos című filmek Oscar-jelölt sztárja. Az 1940-ben Bronxban született színész az 1970-es években tűnt fel – rögtön nagyobb szerepekben. A 90-es években tért vissza a rivaldafénybe, kissé zord karakterszínészként, aki a legkülönbözőbb szerepeibe tudta belecsempészni a rá jellemző fenyegető komolyságot. Legemlékezetesebb alakításai közül jónéhány könyvadaptáció, lássuk ezek közül a legismertebbeket.

ld | 2022. július 08. |

A Keresztapa (The Godfather, 1972)

Francis Ford Coppola szervezett bűnözésről szóló, Mario Puzo regényén alapuló legendás filmjében Caan Oscar-jelölést kapott Santino „Sonny” Corleone szerepéért. 1974-ben a film második részében is elvállalta ugyanezt a szerepet. A filmet az Amerikai Filmakadémia az 1972-es év legjobb filmjének járó Oscar-díjjal tüntette ki. Coppola a legjobb rendezés díja mellett, Mario Puzóval közösen, a legjobb forgatókönyv díját is megkapta. Kevés olyan film van, amit megjelenése óta ekkora töretlen kultikus lelkesedés övez, mint Coppola Keresztapa-trilógiáját.

50 éve mutatták be A Keresztapát
50 éve mutatták be A Keresztapát
Tovább olvasok

Coppola volt Caan első rendezője az 1969-es Az esőemberek című játékfilmben is, majd három évvel később a Keresztapában. Coppola a Deadline-nak eljuttatott nyilatkozatában így emlékezett meg barátjáról: „Jimmy olyan valaki volt, aki hosszabb ideig volt jelen az életemben és közelebb állt hozzám, mint bármelyik filmes figura, akit valaha ismertem. (…)

Filmjei és a sok nagyszerű szerep, amit eljátszott, soha nem fognak feledésbe merülni.

Mindig a régi barátom lesz a Sunnyside-ból, a munkatársam és az egyik legviccesebb ember, akit valaha ismertem.”

 

A szerencsejátékos (The Gambler, 1974)

A színész ezt a drámát, amely egy szerencsejáték-függőséggel küzdő irodalomprofesszorról szól, az egyik kedvenc filmjének tartotta, annak ellenére, hogy a forgatás alatt összetűzésbe került Karel Reisz rendezővel. Dosztojevszkij 1866-os, Játékos című regényén alapuló filmet 2014-ben újraforgatták Mark Wahlberggel a főszerepben.

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából
Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

Csütörtökön volt Dosztojevszkij születésének kétszázadik évfordulója, mi pedig egy kiadós cikkben gyűjtöttük össze az érdekességeket az életéből. Ezek között szerepelt az is, hogy az író megrögzött szerencsejátékos volt, ami - nem meglepő módon - komoly bajba sodorta. A LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

Tovább olvasok
 

 

Tortúra (Misery, 1990)

Stephen King egyik legjobb, szépirodalmi igénnyel megírt regényében az író Paul Sheldon az isten háta mögött autóbalesetet szenved egy hóviharban. Szerencséjére (vagy szerencsétlenségére) nagy rajongója, Annie Wilkes menti meg, aki szakképzett nővérként el is látja komoly sérüléseit. Paulnak mindkét lába eltört, így Annie házának rabjává válik, míg meg nem gyógyul. Idővel azonban kiderül, hogy első számú rajongója nem akarja, hogy elmenjen. A regényből 1990-ben készült filmadaptáció James Caan és Kathy Bates főszereplésével. Utóbbi ennek a filmnek köszönhetően vált a horror zsáner kedvelt szubrettjévé, Annie Wilkes megformálásáért Oscar-díjat kapott.

Borítóképünkön: James Caan A Keresztapa című filmben.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amikor Dosztojevszkij nagy bajba került a rulett miatt, egy gyorsírónő húzta ki a csávából

LitHub most részletesen megírta, hogyan mászott ki Dosztojevszkij a slamasztikából, aminek ő egy feleséget, az utókor pedig egy regényt is köszönhet.

...
Podcast

50 éve mutatták be A Keresztapát

Már megjelenése előtt megvették Mario Puzo regényének, A Keresztapának a megfilmesítési jogait: húszmillió eladott példány, sok-sok Oscar-díj lett a végeredmény. Podcast.

...
Kritika

A bérgyilkos Billy Summers szívesebben fog tollat, mint ránt fegyvert Stephen King új könyvében

Stephen King új regényének bérgyilkos címszereplőjét az írás váltja meg. A Billy Summers főhőse az utolsó megbizatására készülve egy író álcáját veszi magára, hogy beépüljön az amerikai kisvárosi idillbe, közben pedig bele is fog a saját memoárjába. 

Hírek
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Hírek

Komikusból hadvezér, Chaplinből Churchill – újabb Zelenszkij biográfia jelent meg

...
Hírek

Az iráni kormány szerint Rushdie magának köszönheti, ami vele történt

...
Hírek

Rushdie megtámadása után Rowlingot is halálosan megfenyegették

...
Hírek

Rangos kiadvány tárgyalja Kondor Vilmos krimijeit

...
Szórakozás

A lázadásról és a zsenialitásról mesél az Emily Brontë életét bemutató új film

...
Hírek

Varázslatos kiadvány lesz Alan Rickman naplója!

...
Hírek

89 éves korában elhunyt Jean-Jacques Sempé, a Kis Nicolas illusztrátora

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

5 + 1 podcast, ahol az irodalom áll a középpontban 

Ha érdekel, hogyan dolgoznak az írók, milyen út vezet egy mű kiadásáig, melyek a legfrissebb irodalmi hírek és események, vagy csak új olvasmányt keresel, akkor ezeket az irodalmi podcastokat hallgasd. 

...
Nagy

5 érdekesség, amit eddig talán nem tudtál James Baldwinról

2000 oldalas aktája volt róla az FBI-nak, éjszaka írt, volt ifjúsági miniszter és egy darabig prédikátor is. Ismerd meg a Ha a Beale utca mesélni tudna szerzőjét.

...
Szórakozás

10+1 adaptáció, amiket az év második felében nézünk

Az év második felében is rengeteg adaptáció kerül a mozikba, streaming-csatornákra – most ezekből mutatunk meg párat, olyanokat, amelyek magyarul is olvashatók.

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

...

Ránki Sára bűnügyi nyelvész: Klemperer leírta, hogyan erőszakolja meg a hatalom a nyelvet

...

Bódis Kriszta: Számomra úgy van értelme az életnek, ha változást hozok

...

Számoljuk fel az emberközpontúságunkat! [Ms. Columbo Olvas]