Sisi egy lázadó kamasz, akinek a vállára tették az egész birodalmat

Sisi egy lázadó kamasz, akinek a vállára tették az egész birodalmat

A Sisi – Erzsébet osztrák császárné és magyar királyné – életét, vagyis házasságának első szakaszát bemutató osztrák sorozatot szeptemberben mutatták be a Netflixen. Nem írhatunk uralkodásról, hiszen ebben az első időszakban a fiatal lányt körülbelül egy tenyészkanca szintjén kezelte a bécsi udvar, legalábbis a sorozat szerint. Az első hat epizód érzékletesen mutatja be a lázadó és öntörvényű kamasz császárné küzdelmeit a rigorózus környezetével. Kritikánk.
Laborczi Dóra | 2022. november 15. |

Történelmi szereplőkről készült könyvekről, filmekről és sorozatokról írni azért hálás feladat, mert a szerző nehezen tud spoilerezni, hacsak nem valami addig kevéssé ismert részletet jelenít meg az adott adaptáció. A Netflix új Sisi-sorozatával, a Császárnével azonban aligha ez a helyzet, cselekménye ugyanis törekszik a történelmi hűségre, a nézőpontválasztása lehet inkább a meglepő. 

Mivel műfajtől és történelmi korszaktól függetlenül a Sárkányok házától kezdve A Bridgerton családon, Az uralkodónőn és a Nagy Katalin-sorozaton keresztül A koronáig a királyi családok életét feldolgozó sorozatok igen nagy népszerűségnek örvendenek, várható volt, hogy német nyelvterületről is érkezik hasonló alkotás. Ki más lehetne erre alkalmasabb alany, mint a korában és ma is töretlen népszerűségnek örvendő osztrák császárné és magyar királyné? Ráadásul a Sisi életét feldolgozó klasszikusok sorában valamiért időszerűnek érezték a készítők, hogy legyen még egy kortárs adaptáció, hiszen tavaly az rtl-en is futott egy sorozat az osztrák császárnéról.

A Netflix verziója az első évad láttán kicsit megrekedt félúton az újragondolás és a magát komolyan vevő, történelmileg hiteles feldolgozás között.

A magyar nézők mindenesetre tűkön ülhetnek, mikor jutunk el (eljutunk-e?) a parádés settingek sorában a magyarországi koronázásig és Sisi elmélyülő magyar kapcsolataihoz, a gödöllői kastélyhoz és magyar nyelvleckéihez. 

A Császárné Sisije az első évadban azonban még lázadó kamasz és a valóságos Erzsébettel ellentétben nagyszájú fiatal lány, akit az udvarban mindenki gyerekként kezel, hiszen valójában még az is. Tudhatjuk, hogy 16 évesen, szerelemből ment hozzá az akkor 23 éves Ferenc Józsefhez, habár nővérét szemelték ki császárnénak. Ferenc József azonban beleszeretett az öntörvényű fiatal lányba, akit aztán többször magára hagyott a bécsi udvar szigorú szabályaival folytatott küzdelmében. Azt is tudhatjuk, hogy a sorozatbeli Erzsébettel ellentétben Sisi rettenetesen hiú volt míg az a mezítlábas Sisi, akit most magunk előtt látunk, teljes fesztelenségével és természetes szépségével éppen a hiúság ellentétét jeleníti meg.

Hiába próbálják az utódlás kérdésével az egész birodalom sorsát a vállára tenni, hogy azalatt minél előbb megtörjön és kevesebb fejtörést okozzon anyósának, Zsófia főhercegnének, 

irigylésre méltó belső szabadsággal keresi a kitörés lehetőségeit röghöz kötöttségeiből,

miközben Ferenc József rendesen őrlődik a birodalmi teendők, politikus anyja, elvarázsolt felesége és a vele szembeszegülő öccse között. 

Az új Sisi-adaptáció az alapjául szolgáló Allison Pataki-könyveknek megfelelően különleges karakternek mutatja be Sisit, és minden esetlensége ellenére Ferenc Józsefet is, akik nem véletlenül lettek az európai történelem máig egyik legnépszerűbb párja, hiszen a szerelmi házasság és annak minden kínja megjelenik kapcsolatukban. (Bár a források szerint azért korántsem volt annyira gyümölcsöző ez a kapcsolat, mint amennyire a sorozatbeli szexjelenetek mennyiségéből és minőségéből következtethetünk.)

ALLISON PATAKI
Sissi - Az ifjú császárné

Ford.: Csáki Judit, Helikon, 2018, 492 oldal

-

A mostani feldolgozás erőssége lehet továbbá a sokrétű női szempont, a történelmi korszakhoz képest gyanúsan sok független és autonóm nővel. Ebben egyrészt kortárs szempont érvényesül, amivel ma rátekintünk egy-egy történelmi korszakra, másrészt

Ferenc József uralkodásának kezdete valóban jó témaválasztás a női karakterek kibontásához.

Anyja, az intrikus ám nem teljesen negatív karakter, Zsófia hercegné és a lázadó, az emberséghez és a szabadságához a végsőkig ragaszkodó felesége valóban sok mindent elvitt helyette. Anyja a politikai döntésekkel, Sisi pedig közvetlenségével, amivel újra és újra a nép szívébe lopta magát. De Erzsébet és édesanyja mai szemmel meglehetősen toxikus kapcsolatában is két női karakter egymásnak feszülése a központi elem, míg eredetileg a császárnak kiszemelt nővérével bensőséges és mély viszony bontakozik ki. Emellett a fiktív vagy félig fiktív karakterek, udvarhölgyek és bárónők teszik még sokszínűbbé a női szereplők sorát, akik időnként tényleg fojtogató módon próbálják megtörni az ifjú császárnét, aki személyiségének köszönhetően mégis mindig talál közöttük legalább egy szövetségest. 

A sorozatot egyébként a díszlet, a jelmez és a színészek játéka is elviszi, nagy előnye továbbá, hogy remek német színészekkel dolgozik és csak néha döccen meg olyan érthetetlen jelenetekben, mint a nemesek zavarbaejtően kortárs tánca vagy Liszt Ferenc mint korabeli popsztár ábrázolása, akit rajongó udvarhölgyek hada üldöz. Az említett tánc egyébként azért esik ki zavaróan a sorozat ívéből, mert az egész a bécsi udvar szigorú, embertelen hagyománykövetését (és annak hatását egy kamasz lányra) igyekszik bemutatni. Ezen a ponton egy jelenet erejéig fennállt a veszélye annak, hogy az I. Mária skót királynő életéről készült Az uralkodónő (Reign) című sorozat bárgyú kamaszosításának hibájába esik az új Sisi-adaptáció. Előbbi koncepciója ugyanis teljesen elhasalt azon, hogy egykori kamasz uralkodókat a mai kamaszok szemével mutatott be, ami mind a ruhákat, mint a zenei aláfestéseket illetően igen fura egyveleget adott. A Császárné végül nem esik át a ló túloldalára, és emiatt meg persze az említett magyarországi vonatkozások és a háborús párhuzamok miatt is csak várni lehet a folytatást. 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Szeptemberben jön a Netflixre az új Sisi-film

A császárné címmel debütál szeptember végén a Netflixen egy új német minisorozat, amely Erzsébet és a bécsi udvar életébe enged betekintést.

...
Könyves Advent

5 könyv Sisi életéről

Az ünnepi tévéműsor egyik visszatérő nagy klasszikusa az 1950-es években Romy Schneider főszereplésével készült Sisi-trilógia, december 26-án pedig debütál a Magyarországon már életében is hatalmas népszerűségnek örvendő Erzsébet királyné életéről szóló új Netflix-sorozat. Ebből az alkalomból összeszedtünk öt olyan könyvet, melyek mind más-más szemszögből mutatják be a tragikus sorsú királyné életét.

...
Beleolvasó

Bécs még a Sisi-kutatónak is tartogat meglepetéseket

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.