Nagykorú lett a Képregényfesztivál: külföldi vendégekkel, workshopokkal, kiállítással és vásárral várnak!

Nagykorú lett a Képregényfesztivál: külföldi vendégekkel, workshopokkal, kiállítással és vásárral várnak!

Az idén nagykorúvá váló, 18. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál május 10–14. közötti, ötnapos programsorozatára kilenc nemzetközi vendég érkezik öt országból, emellett lesz kilenc workshop, négy kiállítás és két zenész is.

sa | 2023. május 05. |

  A fesztivál május 10. szerdán a Restro Puskinban indul a legjobb magyar képregényeknek járó Alfabéta-díj tavalyi nyerteseinek kiállításával, innentől kezdve pedig a közönség sok helyszínen nézheti, hallgathatja, alkothatja, olvashatja és viheti haza a képregényeket és az azokhoz kapcsolódó tartalmakat. A kiemelt napjuk  május 14. vasárnap, amikor a Dürer Kertben a hazai alkotóktól a nagyobb magyar kiadókig mindenféle képregénnyel találkozhattok, és megtaláljátok a legtöbb magyar képregényest egy helyen. Újdonság az IMPRÓ! című programjuk, amelyben 8 képregényrajzoló imprózik Zságer Balázs szettjére – május 14.-én 15.30-tól.

  ALKOTNI hívják a tapasztaltabb és a kezdő rajzolókat egyaránt. Tanulj képregényezni nemzetközi vendégektől! Egyedülálló ingyenes workshopok.

  • Szerda (május 10.) este rajzszakkör-jelleggel közösen újramixelheted kedvenc olvasmányaidat.
  • Szombaton (május 13.) Joonas Sildre észt és Luís Bustos spanyol alkotók tartanak workshopot a Milestone Intézetben.
  • Szombaton Thomas Verguet gyerekworkshopja a Francia Intézetben.
  • Szombaton cseh vendégeik irodalmi remix, bábkészítő és silent képregénykészítő workshopja a Deák 17. galériában: Vojtěch Mašek és Chrudoš Valoušek, Iveta Merglova.
  • Vasárnap (május 14) Aki elrugaszkodna a papírtól, azt vasárnap a Dürer Kertben várja a cosplaykellék-készítő műhely! Ugyanitt Korbuly Ágnes Snoopy segítségével tart képregényworkshopot.

  NÉZNI összesen négy kiállítást lehet majd, részleteket itt találsz. Leglátványosabb programjuk május 14-én a Dürer Kertben lesz: díjnyertes képregényalkotók Zságer Balázzsal közösen improvizálnak.

  HALLGATNI nemcsak DJ-szettet lehet a Dürer Kertben, hanem kerekasztal-beszélgetéseket is. 

  • Iamyank és Joonas Sildre vasárnap, május 14-én, a Dürer Kertben Arvo Pärtről és az életét bemutató képregényről beszélgetnek.
  • Május 13. szombaton a Kelet Kávézóban pedig Képregény/társadalom műhelyt tartanak: szó lesz a képregény helyéről a közoktatásban és az egyetemen, illetve történelmi témájú alkotások kapcsán a nácizmusról, családi traumákról, társadalmi haragról.

  OLVASNI is lehet majd a fesztivál zajától félrevonulva, ugyanis a Gólya Presszó KépregényKönyvtára csütörtökön (május 11) kifejezetten a képregényfesztiválozóknak nyitja ki a kapuit. Vendégük Moskát Anita író.

  HAZAVINNI pedig természetesen a legizgalmasabb újdonságokat és az antikvár kincseket a vasárnapi (május 14.), Dürer kerti vásárból lehet, ahol 10–17 óra között bolyonghatsz a kisebb-nagyobb kiadók, alkotók és alkotócsoportok asztalai között.

  Hasznos linkek
  Minden infó a fesztiválról.
  Facebook-esemény.
  Itt olvashatsz a vendégekről.
  Napi programbontás erre>>>
  Kapcsolódó cikkek
  ...
  Nagy

  Szép Eszter: A képregény segít továbbgondolni a nehéz kérdéseket

  A digitális formában bárki számára ingyenesen elérhető Útmutató a képregények tanulmányozásához elsősorban a médium iránt érdeklődő fiataloknak és tanáraiknak nyújt inspirációt, de a kiadványt fordító Szép Eszter képregénykutató abban bízik, idővel képregénykészítőként láthatja viszont a füzet olvasóit. Megtudtuk tőle, miért tartja a képernyőknél hasznosabbnak a képregényt, és hogy miként hat egymásra a comics- és a streamingreneszánsz.

  ...
  Hírek

  Ingyenes kiadvány segít eligazodni a képregények világában

  A képregények tudományos igényű vizsgálata egyre inkább jelen van a hazai egyetemeken és szellemi műhelyekben, de nincs egyszerű dolga sem annak, aki tanulni, sem annak, aki tanítani szeretne a témában. Nekik segíthet egy most megjelent, ingyenesen letölthető kiadvány.

  ...
  Hírek

  Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

  A francia megjelenés szeptemberben várható.

  Még több olvasnivaló
  ...
  Nagy

  A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

  A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

  ...
  Nagy

  Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

  Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

  ...
  Kritika

  Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

  A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

  ...
  Nagy

  Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

   A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

  ...
  Nagy

  Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

  Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

  ...
  Nagy

  Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

  Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

  A hét könyve
  Kritika
  A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
  ...
  Panodyssey

  Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

  "A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

  ...
  Kritika

  A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

  Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

  Szerzőink

  ...
  Borda Réka

  Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

  ...
  Ruff Orsolya

  A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

  ...
  Kolozsi Orsolya

  Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

  Természetesen olvasok
  ...
  Zöld

  A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

  ...
  Zöld

  A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

  ...
  Zöld

  Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

  ...
  Zöld

  Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

  ...
  Zöld

  A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

  ...
  Zöld

  Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

  ...
  Zöld

  Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

  ...
  Zöld

  Az Amazonasban le akarják állítani az erdőirtást, hat új rezervátumot kapnak az őslakosok

  ...
  Zöld

  Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

  ...

  Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

  ...

  Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

  ...

  Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

  ...

  Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit