Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

sa | 2023. január 19. |

Vajna Ádámot, a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj egyik nyertesét, podcastsorozatunk új részében Ott Anna arra kérte, hogy hívja meg azt a művészt, aki hatással van rá és inspirálja az alkotói munkában. Így Gegével és Vajnával arról beszélgettek, hogy mi a különbség egy rapszöveg és egy vers között, milyen szerepet kell magukra ölteniük munka közben, ez a szerep mennyire hasonlít rájuk és mennyire jelent búvóhelyet számukra. Szó volt a magyar nyelvről és arról a játékról, ahogy ők használják azt, a saját hang megtalálásáról és megtartásáról, és nem utolsósorban az iróniáról, ami mindkettőjük szövegeinek fontos alkotóeleme. Az elhangzottakból szemezgettünk.

  • Vajna azzal indokolta, miért Gegét hívta meg, mert a nyelv felől érdekesnek érezte, hogy egy rapperrel beszélgessenek. Vajna sokáig nem hallgatott magyar rapet, aztán egyetemistaként Gegétől a Dadogót hallotta először, majd a Metamatika című albuma rántotta be, és 2022-ben már a Sznob volt a legtöbbet hallgatott száma a Spotify-on.
  • Gege magyartanárként végzett, ezért eléggé jelen van az életében a költészet. Kamaszkorától nagyon szeret olvasni, de nem a kötelezőket, inkább kutatgatott, és az irodalomtanára is ajánlott neki köteteket. A prózát kevésbé bírja, jobban szereti, ha egy szöveg tömör, és magában kell dolgoznia rajta.  A korai munkáit ma már túlírtnak tartja, ebben sokat tanult Petritől és Pilinszkytől.

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]
Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A nyári Margón hirdették ki, hogy Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel Ott Anna egy podcastsorozat keretében beszélget, az első részben Vonnák Diánával együtt ötletekről, szabadságról és nyomásokról is szó esett. Az új epizódban Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. Cikkünkben a beszélgetés során elhangzottakból szemezgettünk. 

Tovább olvasok

  • Vers és dalszöveg különbségei, illetve hasonlóságai kapcsán Vajna elmondta, hogy ezek más terekben működnek, ezért zavarja is, ha dalszövegekről elhangzik, hogy azok versek. Gege érdekesnek tartotta, hogy a “vers” az emberek fejében mintha minőségjelölőként élne, mert a jó dalszövegre mondják, hogy az vers - pedig szerinte nem a művészi érték a különbség, hanem a befogadás közege és a platform, amin megjelenik.
  • Alkotás közben Gege szem előtt tartja azt, hogy ő hogyan fogad be valamit, így intuitívan azokhoz az eszközökhöz nyúl, amik rá is hatással vannak. Vajna, amikor nem ír, szokott gondolkodni az irodalmi intézményeken, hogy nemcsak a szöveg van a papíron, hanem van szerkesztés, irodalmi események stb., de amikor leül írni, onnantól ez kizáródik, és ő is azt csinálja, ami neki tetszik.
  • Vajna az első köteténél érezte, hogy egy alanyi vers sincs benne, de ennél vajnaádámosabb kötetet nem is tudott volna írni. Sokáig tudatosan nem is tette bele saját magát a verseibe - ha most mégis megteszi, csak azért, mert számára ez izgalmas játék. Gege mostanában próbálta meg lebontani a falakat saját maga és a Gege perszóna között, és a saját élményeihez közelibb dolgot alkotni. Gege szerint az is különbség az előadó és a költő szerep között, hogy ő többször lép fel közönség előtt.

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • A saját hang megtalálásában Vajna mesélt arról a görcsről, ami a költői indulásban gyakran benne van, hogy ismertebb költőtársaira hasonlító hangon szólalt meg, és már nagyon szerette volna megtalálni a sajátját. Aztán egyszer csak megírt egy verset, aminél végre azt érezte, hogy lehet, hogy ezt más így nem tudta volna összerakni. Gege egyetértett ezzel, és hozzátette, nem is biztos benne, hogy van saját hangja, de vannak olyan attribútumai a szövegeinek, amikről tudja, hogy azok az övéi. Különbség szerinte az is, hogy költészetet élethosszig lehet művelni, idősen is, míg a rapzene a fiataloké, egy lázadó dolog, és nem hiszi, hogy negyvenéves kora után ezt szeretné csinálni. 
  • Gege sokat játszik a magyar nyelvvel, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne szorongás. Vajna szereti az alkotásban azt, ahogy rábízza magát a nyelvre, és a nyelv “kitalálja” helyette, hogy mit gondol valamiről.
  • Mindketten sokat használják az iróniát, ami Gege szerint egyfajta menekülés és megküzdési stratégia. Vajna a korszellemben most azt érzékeli, hogy amikor valamit túl komolynak érez egy alkotó, akkor gyorsan visszavesz belőle az iróniával.

A podcastet meghallgathatod itt, Spotifyon és Podbeanen is.

Kapcsolódó cikkek
...
Karácsonyi történetek

André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A podcastsorozat új epizódjában Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról is, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. 

...
Nagy

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

Szerzőink

...
Závada Péter

Závada Péter: A szenvedő művész mítosza

...
Varró Attila

Poe hamar a mozik sztárja lett, és a saját rémtörténeteiben találta magát

...
Sándor Anna

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

Olvass!
...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Ki volt Mary Shelley? Frankenstein "anyjának" története elevenedik meg egy gótikus regény lapjain

A romantika irodalmának egyik legkülönlegesebb könyve a Frankenstein, a horror egyik megalapozója, amit egy tizenkilenc éves lány írt. A holland Anne Eekhout Mary című regénye ennek a különleges, érzékeny és merész nőnek állít emléket. Olvass bele!