Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

sa | 2023. január 19. |

Vajna Ádámot, a Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj egyik nyertesét, podcastsorozatunk új részében Ott Anna arra kérte, hogy hívja meg azt a művészt, aki hatással van rá és inspirálja az alkotói munkában. Így Gegével és Vajnával arról beszélgettek, hogy mi a különbség egy rapszöveg és egy vers között, milyen szerepet kell magukra ölteniük munka közben, ez a szerep mennyire hasonlít rájuk és mennyire jelent búvóhelyet számukra. Szó volt a magyar nyelvről és arról a játékról, ahogy ők használják azt, a saját hang megtalálásáról és megtartásáról, és nem utolsósorban az iróniáról, ami mindkettőjük szövegeinek fontos alkotóeleme. Az elhangzottakból szemezgettünk.

  • Vajna azzal indokolta, miért Gegét hívta meg, mert a nyelv felől érdekesnek érezte, hogy egy rapperrel beszélgessenek. Vajna sokáig nem hallgatott magyar rapet, aztán egyetemistaként Gegétől a Dadogót hallotta először, majd a Metamatika című albuma rántotta be, és 2022-ben már a Sznob volt a legtöbbet hallgatott száma a Spotify-on.
  • Gege magyartanárként végzett, ezért eléggé jelen van az életében a költészet. Kamaszkorától nagyon szeret olvasni, de nem a kötelezőket, inkább kutatgatott, és az irodalomtanára is ajánlott neki köteteket. A prózát kevésbé bírja, jobban szereti, ha egy szöveg tömör, és magában kell dolgoznia rajta.  A korai munkáit ma már túlírtnak tartja, ebben sokat tanult Petritől és Pilinszkytől.

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]
Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A nyári Margón hirdették ki, hogy Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel Ott Anna egy podcastsorozat keretében beszélget, az első részben Vonnák Diánával együtt ötletekről, szabadságról és nyomásokról is szó esett. Az új epizódban Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. Cikkünkben a beszélgetés során elhangzottakból szemezgettünk. 

Tovább olvasok

  • Vers és dalszöveg különbségei, illetve hasonlóságai kapcsán Vajna elmondta, hogy ezek más terekben működnek, ezért zavarja is, ha dalszövegekről elhangzik, hogy azok versek. Gege érdekesnek tartotta, hogy a “vers” az emberek fejében mintha minőségjelölőként élne, mert a jó dalszövegre mondják, hogy az vers - pedig szerinte nem a művészi érték a különbség, hanem a befogadás közege és a platform, amin megjelenik.
  • Alkotás közben Gege szem előtt tartja azt, hogy ő hogyan fogad be valamit, így intuitívan azokhoz az eszközökhöz nyúl, amik rá is hatással vannak. Vajna, amikor nem ír, szokott gondolkodni az irodalmi intézményeken, hogy nemcsak a szöveg van a papíron, hanem van szerkesztés, irodalmi események stb., de amikor leül írni, onnantól ez kizáródik, és ő is azt csinálja, ami neki tetszik.
  • Vajna az első köteténél érezte, hogy egy alanyi vers sincs benne, de ennél vajnaádámosabb kötetet nem is tudott volna írni. Sokáig tudatosan nem is tette bele saját magát a verseibe - ha most mégis megteszi, csak azért, mert számára ez izgalmas játék. Gege mostanában próbálta meg lebontani a falakat saját maga és a Gege perszóna között, és a saját élményeihez közelibb dolgot alkotni. Gege szerint az is különbség az előadó és a költő szerep között, hogy ő többször lép fel közönség előtt.

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • A saját hang megtalálásában Vajna mesélt arról a görcsről, ami a költői indulásban gyakran benne van, hogy ismertebb költőtársaira hasonlító hangon szólalt meg, és már nagyon szerette volna megtalálni a sajátját. Aztán egyszer csak megírt egy verset, aminél végre azt érezte, hogy lehet, hogy ezt más így nem tudta volna összerakni. Gege egyetértett ezzel, és hozzátette, nem is biztos benne, hogy van saját hangja, de vannak olyan attribútumai a szövegeinek, amikről tudja, hogy azok az övéi. Különbség szerinte az is, hogy költészetet élethosszig lehet művelni, idősen is, míg a rapzene a fiataloké, egy lázadó dolog, és nem hiszi, hogy negyvenéves kora után ezt szeretné csinálni. 
  • Gege sokat játszik a magyar nyelvvel, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne benne szorongás. Vajna szereti az alkotásban azt, ahogy rábízza magát a nyelvre, és a nyelv “kitalálja” helyette, hogy mit gondol valamiről.
  • Mindketten sokat használják az iróniát, ami Gege szerint egyfajta menekülés és megküzdési stratégia. Vajna a korszellemben most azt érzékeli, hogy amikor valamit túl komolynak érez egy alkotó, akkor gyorsan visszavesz belőle az iróniával.

A podcastet meghallgathatod itt, Spotifyon és Podbeanen is.

Kapcsolódó cikkek
...
Karácsonyi történetek

André Ferenc - Vajna Ádám: Sárkányvölgy legendája

...
Podcast

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A podcastsorozat új epizódjában Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról is, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. 

...
Nagy

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Olvass!
...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

 A Keserű víz Milbacher Róbert eddigi legszemélyesebb és legkatartikusabb könyve. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Nádasdy Ádám sokat hordta az irháját keresztül-kasul a városon, sosem telt be vele

Nádasdy Ádám visszaemlékezéseiben feltárul egy határokon átívelő, szerteágazó családtörténet, és az, hogy milyen volt felnőni egy soknyelvű, többkultúrájú családban a szürke ötvenes években. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Amikor anya és lánya hazatér, a család ősi birtokán egy több száz éve eltűnt telepeskolónia rejtélye is megoldódhat

A díjnyertes író, Kimberly Brock titkokkal teli, gyönyörűen megírt történetében magával ragadóan mesél a roanoke-i elveszett kolónia rejtélyéről, és a szeretet, a család, az anyaság és az emberi szív határtalan misztériumairól. Olvass bele!