Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

sa |

A nyári Margón hirdették ki, hogy Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel ezentúl egy podcastsorozat keretében beszélgetünk arról, hol tartanak a munkában, hogy élik meg a folyamatot. Az első részben Ott Anna kérdezte őket az alkotásról, ötletekről, szabadságról és nyomásokról. A cikkünkben a beszélgetés során elhangzott fontos és érdekes részleteket emeltük ki.

 • Egyikük sem számított rá, hogy megnyeri az ösztöndíjat, Vajna Ádám ugyanakkor felidézte, hogy a díjátadón Vonnák Diánával beültek előre, és még mosolyogtak is egymásra, milyen bátrak. Vonnák úgy gondolta, hogy az ötlete műfajilag nehezen behatárolható, így nem volt benne biztos, hogy működni fog a pályázaton. 

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához
A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

Tovább olvasok

 • Vonnák elmondta, hogy furcsa háborús jelenidőben háborúról írni, de most igyekszik mindent megtenni, hogy hónapokon belül neki tudjon állni a munkának. Onnan indult, hogy 2014-ben Ukrajnában volt, majd a következő évektől sok időt töltött ott, és felgyűlt benne rengeteg élmény, emellett interjú, napló és jegyzet. Ő ugyan Ukrajna nyugati részén élt, ám a dombaszi háborús hírek és valóság oda is beszivárgott, sokan jöttek vissza a frontról, akikkel beszélt, és elment a Dombaszba is. 2021-2022 telén Kijevben volt, ahol nagyon feszült volt a légkör, mert lehetett látni, hogy eszkalálódni fog a háború. Ezekben a téli hónapokban kezdett el azzal foglalkozni, hogy áttekintse az elmúlt évtizedet, és az kezdte el foglalkoztatni, hogy mit jelent, ha elveszítjük a békét, és hogy néz ez ki, ha nem a lövészárokból vagy a katonák szemszögéből írjuk le.

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Tovább olvasok

 • Vonnák szerint formailag ma már annyi mindent lehet regénynek hívni, hogy így akár regény is lehet, amit majd ír. A valóság és fikció viszonyának kezelésében még sok dilemma van benne. A nagy kérdése, hogy sokak valós élete keveredik ebbe a szövegbe, és ő ezt vajon ellophatja-e egy fikcióba.
 • Vajna esetében a munkái kicsit egymásra torlódtak, hiszen idén jelent meg az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? című kötete, és máris leadta az új témát az ösztöndíjra. Szerencsére az ösztöndíj kihirdetése óta szinte folyamatosan tud dolgozni az új kéziraton. 
 • Vajna nyertes terve egy verses regény, az ötlet pedig részben abból táplálkozik, hogy ő mindig is vonzódott ahhoz, ami távol esik a saját valóságától, miközben soha sem mert írni saját magáról - most ezt a kettőt próbálja összeilleszteni. A verses regény egy 19. századi, új-zélandi ornitológusról és Vajna saját életéről szól, és három évszázadot ölel fel.
 • A korábbi kötetek kapcsán Vonnák elmesélte, hogy neki meglepő volt, mennyi munka van a könyvvel a megjelenés után (interjúk, könyvbemutatók), és emiatt, hiába engedte el, hozzá van erősen kötve az előző könyvéhez. A megjelenés után fél évvel pedig elindult az orosz invázió, emiatt szétzilálódtak a rutinjai, a munkája, és most kezdi el újra feszíteni, hogy hogyan tovább íróként.

Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]
Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]
Tovább olvasok

 • Vajna az első kötet után már tervezte megírni a verses regény ötletét, de akkor ez nem ment neki. Nagyon félt, hogy nehogy azt csinálja, amit az első kötetében, ezért valami radikálisan mást akart. Amikor végre újra megtalálta a hangját, felszabadultak a kreatív energiái is.
 • Vonnák számára az írói szabadság kapcsán elgondolkodtató, mennyire nehéz nem arra figyelni, hogy mit mondanak, várnak mások és azt magára vonatkoztatni. A másik fontos szempont számára a tétlenség, mert ő nehezen veszi rá magát arra, hogy ne csináljon semmit. Viszont sokszor azt érzi, hogy a pörgős életmódja az akadálya, hogy létrejöjjön az az állapot, amiben elindul a fantáziája.

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Tovább olvasok

 • Vajna nehezen jön ki abból a gondolkodási sémából, hogy nem reggel 9-től délután 5-ig tartó munkája van, és ha van egy hete írni, akkor ennek nem kell “munkaidőben” történnie. Segít neki az is, ha úgy gondolkodik az életéről, hogy bármi tekinthető anyaggyűjtésnek. Tisztában van a saját privilegizált helyzetével is, hiszen megengedheti magának, hogy írjon, és lehetnek tétlen időszakai, ami fontos az íráshoz.
 • Vonnák elárulta, hogy benne néha felbukkan az a babonaszerű érzés, hogy nem szabad a dolgokról beszélni addig, míg el nem nyerik a végső formájukat. Emiatt pedig van súlya és terhe az ösztöndíj nyilvánosságának. Ő most tanulja azt, hogy ez hogyan ne blokkolja őt le.
 • Vajna számára az ösztöndíj a lehető legjobb értelemben lett teher, mert mindig sok kétsége volt ezzel a projektjével kapcsolatban. Az ösztöndíj pedig nagy lökést adott neki, hiszen rákényszeríti, hogy megcsinálja.

A podcastet megtalálod Spotifyon és PodBeanen is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Vonnák Diána kapta a 2022-es Margó-díjat!

Látlak című könyvével Vonnák Diána nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

A felnőtt léttel kapcsolatos félelmeiről, a világ tágasságáról és választott szakmájáról, az antropológiáról is mesél az E/3 című sorozatunkban Vonnák Diána.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

Hírek
...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

...
Hírek

Eredeti Kazinczy-kötet került elő egy online aukción

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tavaly rekord számú könyv eltávolítását kérték az amerikai iskolákból és könyvtárakból

...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

...
Hírek

A világ legrégebbi héber Bibliáját állítják ki Tel-Avivban

...
Szórakozás

Tolkien, Trianon, Borbély Szilárd, Polcz Alaine [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Több száz Petőfi-kézirat között böngészhetünk az interneten

...
Nagy

Melyik könyvvel érdemes belépni Sherlock Holmes fiktív univerzumába?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

...
vl

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

...
Sándor Anna

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?