Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

sa |

A nyári Margón hirdették ki, hogy Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel ezentúl egy podcastsorozat keretében beszélgetünk arról, hol tartanak a munkában, hogy élik meg a folyamatot. Az első részben Ott Anna kérdezte őket az alkotásról, ötletekről, szabadságról és nyomásokról. A cikkünkben a beszélgetés során elhangzott fontos és érdekes részleteket emeltük ki.

 • Egyikük sem számított rá, hogy megnyeri az ösztöndíjat, Vajna Ádám ugyanakkor felidézte, hogy a díjátadón Vonnák Diánával beültek előre, és még mosolyogtak is egymásra, milyen bátrak. Vonnák úgy gondolta, hogy az ötlete műfajilag nehezen behatárolható, így nem volt benne biztos, hogy működni fog a pályázaton. 

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához
A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

Tovább olvasok

 • Vonnák elmondta, hogy furcsa háborús jelenidőben háborúról írni, de most igyekszik mindent megtenni, hogy hónapokon belül neki tudjon állni a munkának. Onnan indult, hogy 2014-ben Ukrajnában volt, majd a következő évektől sok időt töltött ott, és felgyűlt benne rengeteg élmény, emellett interjú, napló és jegyzet. Ő ugyan Ukrajna nyugati részén élt, ám a dombaszi háborús hírek és valóság oda is beszivárgott, sokan jöttek vissza a frontról, akikkel beszélt, és elment a Dombaszba is. 2021-2022 telén Kijevben volt, ahol nagyon feszült volt a légkör, mert lehetett látni, hogy eszkalálódni fog a háború. Ezekben a téli hónapokban kezdett el azzal foglalkozni, hogy áttekintse az elmúlt évtizedet, és az kezdte el foglalkoztatni, hogy mit jelent, ha elveszítjük a békét, és hogy néz ez ki, ha nem a lövészárokból vagy a katonák szemszögéből írjuk le.

„Túlfutott rajtam a valóság” - Tompa Andrea laudációja Vonnák Diána Mastercard® Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Vonnák Diána díjához Tompa Andrea írt laudációt, melyet a díjátadón Pelsőczy Réka olvasott fel. (Závada Péter Vajna Ádám-laudációját ITT olvashatod.)

Tovább olvasok

 • Vonnák szerint formailag ma már annyi mindent lehet regénynek hívni, hogy így akár regény is lehet, amit majd ír. A valóság és fikció viszonyának kezelésében még sok dilemma van benne. A nagy kérdése, hogy sokak valós élete keveredik ebbe a szövegbe, és ő ezt vajon ellophatja-e egy fikcióba.
 • Vajna esetében a munkái kicsit egymásra torlódtak, hiszen idén jelent meg az egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? című kötete, és máris leadta az új témát az ösztöndíjra. Szerencsére az ösztöndíj kihirdetése óta szinte folyamatosan tud dolgozni az új kéziraton. 
 • Vajna nyertes terve egy verses regény, az ötlet pedig részben abból táplálkozik, hogy ő mindig is vonzódott ahhoz, ami távol esik a saját valóságától, miközben soha sem mert írni saját magáról - most ezt a kettőt próbálja összeilleszteni. A verses regény egy 19. századi, új-zélandi ornitológusról és Vajna saját életéről szól, és három évszázadot ölel fel.
 • A korábbi kötetek kapcsán Vonnák elmesélte, hogy neki meglepő volt, mennyi munka van a könyvvel a megjelenés után (interjúk, könyvbemutatók), és emiatt, hiába engedte el, hozzá van erősen kötve az előző könyvéhez. A megjelenés után fél évvel pedig elindult az orosz invázió, emiatt szétzilálódtak a rutinjai, a munkája, és most kezdi el újra feszíteni, hogy hogyan tovább íróként.

Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]
Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]
Tovább olvasok

 • Vajna az első kötet után már tervezte megírni a verses regény ötletét, de akkor ez nem ment neki. Nagyon félt, hogy nehogy azt csinálja, amit az első kötetében, ezért valami radikálisan mást akart. Amikor végre újra megtalálta a hangját, felszabadultak a kreatív energiái is.
 • Vonnák számára az írói szabadság kapcsán elgondolkodtató, mennyire nehéz nem arra figyelni, hogy mit mondanak, várnak mások és azt magára vonatkoztatni. A másik fontos szempont számára a tétlenség, mert ő nehezen veszi rá magát arra, hogy ne csináljon semmit. Viszont sokszor azt érzi, hogy a pörgős életmódja az akadálya, hogy létrejöjjön az az állapot, amiben elindul a fantáziája.

Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Vonnák Diána: Arról szeretnék gondolkodni, mit jelent a béke elvesztése [Alkotótárs]
Tovább olvasok

 • Vajna nehezen jön ki abból a gondolkodási sémából, hogy nem reggel 9-től délután 5-ig tartó munkája van, és ha van egy hete írni, akkor ennek nem kell “munkaidőben” történnie. Segít neki az is, ha úgy gondolkodik az életéről, hogy bármi tekinthető anyaggyűjtésnek. Tisztában van a saját privilegizált helyzetével is, hiszen megengedheti magának, hogy írjon, és lehetnek tétlen időszakai, ami fontos az íráshoz.
 • Vonnák elárulta, hogy benne néha felbukkan az a babonaszerű érzés, hogy nem szabad a dolgokról beszélni addig, míg el nem nyerik a végső formájukat. Emiatt pedig van súlya és terhe az ösztöndíj nyilvánosságának. Ő most tanulja azt, hogy ez hogyan ne blokkolja őt le.
 • Vajna számára az ösztöndíj a lehető legjobb értelemben lett teher, mert mindig sok kétsége volt ezzel a projektjével kapcsolatban. Az ösztöndíj pedig nagy lökést adott neki, hiszen rákényszeríti, hogy megcsinálja.

A podcastet megtalálod Spotifyon és PodBeanen is.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Vonnák Diána kapta a 2022-es Margó-díjat!

Látlak című könyvével Vonnák Diána nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. 

...
Nagy

Vonnák Diána: Meg akartam hekkelni ezt a felnőtt életet [E/3]

A felnőtt léttel kapcsolatos félelmeiről, a világ tágasságáról és választott szakmájáról, az antropológiáról is mesél az E/3 című sorozatunkban Vonnák Diána.

...
Alkotótárs

Vonnák Diána és Vajna Ádám a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

A második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte. 

Levelezés
...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Ginkgo biloba [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: gyanútlan március [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Feltámadtunk [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Armageddon 202x [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: HolyWin [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: Falunap [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

André Ferenc: Kedves Zsófi! [Mastercard® – Alkotótárs]

...
Alkotótárs

Czakó Zsófia: A szomszéd kertje [Mastercard® – Alkotótárs]

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Hogyan kerüljünk ki egy fekete lyukat?

...
Zöld

Az önfeledt szexualitás pszichológiája szerint nincs olyan, ami nem normális

...
Zöld

Moskát Anita: Talált tárgyak jegyzéke, 2047. szeptember