Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

Vajna Ádám: A kortársaimnak a Harry Potter volt az első olvasmányélménye, nekem Jókai Mór [Alkotótárs]

A nyári Margón hirdették ki, hogy Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. A nyertesekkel Ott Anna egy podcastsorozat keretében beszélget, az első részben Vonnák Diánával együtt ötletekről, szabadságról és nyomásokról is szó esett. Az új epizódban Vajna Ádám mesél a legkedvesebb könyvélményéről, ami Joseph Conradtól A sötétség mélyén, emellett arról, hogyan olvas, mivel kezdte az olvasást, és melyik a kedvenc norvég regénye Knausgard-on túl. Cikkünkben a beszélgetés során elhangzottakból szemezgettünk. 

sa | 2022. november 28. |

  • A Kincskereső kisködmönt nem szerette, ám úgy alakult, hogy míg a kortársainak a Harry Potter jelentette az első nagy olvasmányélményt, Vajnának Jókai Mór. Nem emlékszik, miért vette le a könyvespolcról, de magától kezdte el olvasni. Az első könyv, amiben el tudott veszni, az az Egy hírhedett kalandor a 17. századból, ami még csak nem is egy híres Jókai-könyv. Kamaszkorában a Zabhegyező volt fontos olvasmánya. Mindehhez szerinte kellett, hogy olyan családban nőtt fel, ahol olvastak az emberek.
  • Ma tágabb értelemben vett világirodalmat szórakozási céllal olvas, szakmai szemmel pedig magyar, illetve norvég irodalmat. A norvég irodalmat próbálja folyamatosan feltérképezni, a magyarnál, mivel benne van az irodalmi közegben, gyakran olvas olyanoktól, akiket személyesen is ismer. Nem nagyon kap könyveket ajándékba, csak a menyasszonyával adnak egymásnak könyvet Valentin-napkor. 

A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához
A trójai rinocérosz – Závada Péter laudációja Vajna Ádám Mastercard Alkotótárs-díjához

Vonnák Diána és Vajna Ádám nyerte a második alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs ösztöndíjat és a vele járó 2-2 millió forintot. Závada Péter Vajna Ádám díjához írt laudációját olvashatod.

Tovább olvasok

  • Az érdeklődésének vannak periódusai, most például az Alkotótárs-nyertes regénye miatt egy másik kultúráról kell sokat olvasnia. Emiatt került elő újra A sötétség mélyén is, ami a kolonializmussal foglalkozik.
  • Könnyen abbahagy könyveket, ezért sok könyv fordul meg a kezében. 
  • A podcast fókuszában Joseph Conrad A sötétség mélyén című regénye állt. Pár éve olvasta először, most pedig azért választotta, mert nagyon egybevág azzal, amin mostanában dolgozik és sokat gondolkodik. Az olvasás során megél először egy primér olvasói élményt, aztán az elemző olvasói élményt is - neki az előbbi a nagyon fontos. Ennek a lényege, hogy magával ragadja-e a könyv. Ilyen volt számára Camus-től Az idegen, a Zabhegyező, Knausgårdtól a Harcom-kötetek. Ha ez megtörténik, akkor a második olvasás az, amikor már gondolkodni is tud a könyvön. A sötétség mélyén szerinte gyorsan és jól olvasható.

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]
Tovább olvasok

  • Európai szemmel nagyon izgalmas, hogyan ábrázolja Conrad Afrikát, bár azt nem tudja, hogy nem problematikus-e, és ha igen, azzal ő mit tud kezdeni. Amikor utánaolvasott, kiderült, hogy ez az egyik legtöbbet vitatott posztkoloniális regény. Chinua Achebe meghatározóan fontos nigériai író, költő tanár egy esszében fejtette ki, hogy bár fiatalon szerette a könyvet, felnőttként Conradot már “rohadtul rasszistának” találja. Ahogy Vajna elmerült a vitában, számára is egyre izgalmasabb lett, hogy mit mond ez a könyv Európáról, a civilizációról és a Másikról.
  • A készülő könyve kapcsán számára fontos fejlemény, hogy elkezdett kilépni abból az európai vagy nyugatosodott gondolkodási keretből, amibe beleszületett és belenevelődött. Azzal is szembesült, hogy ez a kilépés mennyire nehéz. Úgy érzi, most azáltal, hogy időben, térben és részben kulturálisan is eltávolodik, sokat tud meg saját magáról és a saját világáról.
Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Háborús jelenidőben háborúról írni furcsa vállalkozás [Alkotótárs]

Podcastsorozat indul az Mastercard - Alkotótárs ösztöndíj idei nyerteseivel. Az első adásban Vonnák Diánát és Vajna Ádámot Ott Anna kérdezte alkotásról, ötletekről, szabadságról és nyomásokról.

...
Alkotótárs

Kihirdették a Mastercard® - Alkotótárs ösztöndíjprogram színházi pályázatának nyerteseit

A tervezett három helyett négy győztest választott a szakmai zsűri. 

...
Alkotótárs

Vajna Ádám: Rábukkantam egy 19. századi új-zélandi ornitológusra [Alkotótárs]

Kiderült, hogy kik lettek az idén második alkalommal meghirdetett Mastercard Alkotótárs alkotói ösztöndíj döntősei. A zsűri hamarosan eldönti, hogy melyik két szerző kapja meg az ösztöndíjat, addig is interjúkban mutatjuk be a jelölteket. Ezúttal Vajna Ádám válaszolt. 

ADVENT
...
Könyves Advent

Amikor a szél a legigazabb - mit gondolnak valójában magukról és szeretteikről az idősek?

Ki ne szeretné megismerni az idősek gondolatait és tapasztalatait, hogy számot vethessen saját életével, és jobban megismerhesse önmagát?

...
Könyves Advent

Byung-Chul Han szerint a szerelem mára puszta szexualitássá vált

Han számára a szerelemhez bátorság kell, bátorság, hogy vállaljuk önmagunk megtagadását a Másik felfedezése érdekében. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Paul Newman memoárja hol vicces, hol fájdalmas, de mindenekelőtt kegyetlenül őszinte

Az Egy hétköznapi ember különleges élete kitárulkozó és önelemző, szeretetteljes és őszinte, összetett és mély írás, amely új fényben tárja elénk korunk egyik legnagyobb filmsztárját, az embert, akit sokan csodáltak, de kevesen ismertek. Olvass bele!

Hírek
...
Hírek

Jesmyn Ward sok év után új regénnyel jelentkezik

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

...
Hírek

Tintin 35 év után visszatér a képregényes standokra

...
Hírek

Kölcsey eddig ismeretlen versét találták meg: áthúzta, hogy más ne olvashassa

...
Podcast

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...
Hírek

Habsburg Ottó csak Magyarországról hatezer emberrel levelezett, most online olvashatod a sorait

Természetesen olvasok
...
Zöld

Ennyire csapadékos januárunk 1915-ben volt utoljára

...
Zöld

A tudomány fejlődésében kulcsfontosságú, hogy hajlandók legyünk elképzelni az elképzelhetetlent

...
Zöld

Sárba ragadtak a rendőrök, akiket a falurombolás és a bánya ellen tüntetők miatt vezényeltek ki (videó)

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Kiderült, hogy ezért okoz függőséget a csokoládé, de van kiút

...
Zöld

Az anyák magyar megmentője szobrot kapott a londoni Queen Mary Egyetemen

...
Zöld

A mesterséges intelligencia egy nap az elektromossággal felérő változást idéz majd elő

...
Zöld

A barkóscinege rabolta el a szavazók szívét, de már megvan 2023 kétéltűje, lepkéje és vadvirága is

...
Zöld

Tulajdonképpen az élesztők háziasítottak bennünket, és ez csak a kezdet, ha a gombák szemszögéből nézzük a világot