A hospice a halál előtti életről szól

A hospice a halál előtti életről szól

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éves lett, ennek alkalmából Most múlik címmel antológiát jelentetett meg (itt beleolvashatsz), amiben 30 magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Hevesi Judit, a kötet szerkesztője kérdezte Dr. Muszbek Katalin pszichiátert, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatóját, Karafiáth Orsolyát, Nádasdy Ádámot és Nyáry Lucát (beszámolónkat itt olvashatod). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés fontosabb állításait pontokba szedtük.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. november 19. |
KANJO NADA, DEMÉNY PÉTER, DRAGOMÁN GYÖRGY, ESTERHÁZY PÉTER, DARVASI LÁSZLÓ, GARACZI LÁSZLÓ, GRECSÓ KRISZTIÁN, HAÁSZ JÁNOS, HARTAY CSABA, HÁY JÁNOS, IZSÓ ZITA, KARAFIÁTH ORSOLYA, KEMÉNY ISTVÁN, KEPES ANDRÁS, KISS TIBOR NOÉ, LACKFI JÁNOS, NÁDAS PÉTER, NÁDASDY ÁDÁM, NYÁRY LUCA, PARTI NAGY LAJOS, POLCZ ALAINE, RAKOVSZKY ZSUZSA, SCHEIN GÁBOR, SIMON MÁRTON, SZABÓ T. ANNA, SZŐCS GÉZA, TOMPA ANDREA, TÓTH KRISZTINA, TURI TÍMEA, UGRON ZSOLNA
Most múlik - Harminc magyar író az emberi méltóságról
Open Books, 2021, 192 oldal
-
 • Dr. Muszbek Katalin a kötet keletkezése kapcsán elmondta, hogy a betegeknek nagyon sokat jelent az önkénteseik felolvasása vagy a hangoskönyvek hallgatása. A náluk önkénteskedő Hevesi Judit szerkesztővel fogalmazódott meg az antológia ötlete, a felkért szerzők pedig azonnal vállalták a részvételt.
 • Arról, hogy ki hogyan találkozott a hospice mozgalommal, Karafiáth Orsolya elmondta, hogy neki Polcz Alaine munkássága volt a kapocs, hogy lehet méltóvá tenni a búcsúzást. 
 • Nádasdy Ádám kérdésére kiderült, hogy itthon a hospice-t a rákbetegek, a COPD-s és ideg-izom sorvadásos betegek tudják igénybe venni, illetve gyerekhospice is van. Arra nincs kapacitás, hogy az idős, de csak “rozoga” emberekről is gondoskodjanak.
 • Nádasdy Ádám elmondta, hogy ő a hospice-ról Angliában hallott először, és akkor azt hitte, kórházról van szó. Megkérdezte, hogy vajon a magyarok tudják-e, mit jelent. Ennek kapcsán Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy az alapítványnál kutatták, hogy mennyire van tisztában a magyar társadalom a hospice jelentésével. Ez 1999-ben nulla volt, ami miatt csináltak egy nagy médiakampányt. Jelenleg a válaszadók 60 százaléka már tudja, mi ez.
 • Nyáry Luca az édesanyja betegsége miatt találkozott a hospice-szal, és máig nagyon hálás a mozgalomnak, hogy biztosítottak egy helyet, ahol “az anyukája békében el tudott menni”.
 • A beszélgetésben elhangzott, hogy a pszichológiai segítséghez elég a betegség diagnózisa, nem kell végstádiumosnak lenni hozzá, és a családtagok, gyászolók is kapnak náluk pszichológiai támogatást. A hospice-ban ezen kívül nemcsak az utolsó hetek ellátásáról van szó, hanem egy folyamatról, miután a kezelések már befejeződtek. Szakértői team és önkéntesek segítenek az emberi méltóság megőrzésében.
 • Halál és emberi méltóság összeegyeztethetetlennek tűnik itthon, erről tanúskodott Karafiáth Orsolya egy személyes tapasztalattal, amit az egészségügyben szerzett. Nádasdy szerint a halál olyan, mint egy nemi betegség, “röstellünk beszélni róla”. Nyáry Luca szerint társadalmilag próbáljuk távolítani a halált, és nem vesszük észre, hogy ezzel gyakran a méltóságot vesszük el belőle. 
 • A hospice térítésmentes, és Dr. Muszbek Katalin szerint kevesebben veszik igénybe, mint lehetne, aminek az oka a halál tabuja. Szerinte a hospice a halál előtti életről szól.
 • A halál tabusításáról Nyáry Luca azt mondta, hogy az, hogy ennyi halált látunk a médiában, hozzájárul ahhoz, hogy a valódi életben távoli dologként kezeljük. Így aztán, amikor a valóságban is közel kerülünk hozzá, nem tudunk vele mit kezdeni.
 • Dr. Muszbek Katalin szerint mindenkiben nagy félelmet kelt a halál körüli sok szenvedés, illetve az ellátórendszer teljes alkalmatlansága az idősek, a betegek ellátására. Szerinte az edukációnak is hatalmas szerepe lehetne abban, hogy átalakuljon a halállal való kapcsolatunk - erre pedig egy jól működő brit példát is hozott, és elmesélte a hazai tapasztalataikat vele.
 • Előkerült az úgynevezett élő végrendelet (‘living will’) fogalma is. Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy a hospice filozófiája, hogy az életet sem megrövidíteni, sem meghosszabbítani nem akarják. Így a beteg még jó állapotában rendelkezhet arról, hogy ha semmilyen életmeghosszabbító beavatkozást nem szeretne.
 • Fontos az is, hogy beszélni tudjunk arról, hogyan szeretnénk meghalni, mit szeretnénk, mit történjen ilyenkor. Dr. Muszbek Katalin szerint a mai felnőtt generációkban szerinte még az elfojtás, az elhallgatás a meghatározó, és az olyan mondatok, mint hogy “ne beszélj ilyen butaságot!”, amiből a haldokló nagymama annyit fog megtudni, hogy nem beszélhet erről senkivel.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az emberi méltóságról szólnak a Most múlik novellái

Harminc magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról a Most múlik című válogatáskötetben. Most olvassátok el Tóth Krisztina és Szív Ernő írását!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éves lett, ennek alkalmából Most múlik címmel antológiát jelentetett meg az Open Books kiadóval, amiben 30 magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról. 

...
Hírek

Tompa Andreának és Nádasdy Ádámnak ítélték a Merítés-díjat

A 2020-ban megjelent, első kiadású, magyar szerző által jegyzett szépprózai műveket értékelték.

Hírek
...
Zöld

30 évesen fejezte be az állatenciklopédiát, amit 9 évesen kezdett rajzolni

...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

...
Gyerekirodalom

Julie Andrews újabb mesekönyvön dolgozik a lányával

...
Hírek

Rushdie első interjújában kolosszális erejű támadásról beszélt

...
Hírek

Kicserélték a nevetségessé vált Kölcsey-képet az irodalmi munkafüzeten

...
Podcast

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...
Zöld

Gillian Anderson mindent tudni akar a szexuális fantáziáidról

...
Hírek

Mesterséges intelligencia segítségével bukkantak rá Lope de Vega eddig ismeretlen darabjára

...
Gyerekirodalom

Rofusz Kinga a legjobb tíz között, shortlistre került az Otthon

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Kritika

A korlátlan hatalom torzít és legyalulja a lelkeket

Rakovszky Zsuzsa új regénye megtörtént történelmi eseményt dolgoz fel, nem mellesleg pedig elvakultságról, hatalommámorról és a valóságérzékelés totális elvesztéséről is szól. Az idők jelei a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Spáh Dávid: Nélkülünk is menne tovább a világ, ez vezet a kiégéshez

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

Olvass!
...
Beleolvasó

Grecsó Krisztián mit vinne magával, ha egy háborúban menekülne az oroszok elől?

Grecsó Krisztián történetei mindig egy apróságból indulnak, ám olyan távlatot keresnek, amelynek segítségével nemcsak a szerző, de az olvasó is megértheti saját sorskérdéseit. Olvass bele a Lányos apába!

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.