A hospice a halál előtti életről szól

A hospice a halál előtti életről szól

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éves lett, ennek alkalmából Most múlik címmel antológiát jelentetett meg (itt beleolvashatsz), amiben 30 magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról. Az őszi Margó Irodalmi Fesztiválon Hevesi Judit, a kötet szerkesztője kérdezte Dr. Muszbek Katalin pszichiátert, a Magyar Hospice Alapítvány igazgatóját, Karafiáth Orsolyát, Nádasdy Ádámot és Nyáry Lucát (beszámolónkat itt olvashatod). A beszélgetés most teljes egészében meghallgatható. A beszélgetés fontosabb állításait pontokba szedtük.

Fotó: Posztós János

sa | 2021. november 19. |
KANJO NADA, DEMÉNY PÉTER, DRAGOMÁN GYÖRGY, ESTERHÁZY PÉTER, DARVASI LÁSZLÓ, GARACZI LÁSZLÓ, GRECSÓ KRISZTIÁN, HAÁSZ JÁNOS, HARTAY CSABA, HÁY JÁNOS, IZSÓ ZITA, KARAFIÁTH ORSOLYA, KEMÉNY ISTVÁN, KEPES ANDRÁS, KISS TIBOR NOÉ, LACKFI JÁNOS, NÁDAS PÉTER, NÁDASDY ÁDÁM, NYÁRY LUCA, PARTI NAGY LAJOS, POLCZ ALAINE, RAKOVSZKY ZSUZSA, SCHEIN GÁBOR, SIMON MÁRTON, SZABÓ T. ANNA, SZŐCS GÉZA, TOMPA ANDREA, TÓTH KRISZTINA, TURI TÍMEA, UGRON ZSOLNA
Most múlik - Harminc magyar író az emberi méltóságról
Open Books, 2021, 192 oldal
-
 • Dr. Muszbek Katalin a kötet keletkezése kapcsán elmondta, hogy a betegeknek nagyon sokat jelent az önkénteseik felolvasása vagy a hangoskönyvek hallgatása. A náluk önkénteskedő Hevesi Judit szerkesztővel fogalmazódott meg az antológia ötlete, a felkért szerzők pedig azonnal vállalták a részvételt.
 • Arról, hogy ki hogyan találkozott a hospice mozgalommal, Karafiáth Orsolya elmondta, hogy neki Polcz Alaine munkássága volt a kapocs, hogy lehet méltóvá tenni a búcsúzást. 
 • Nádasdy Ádám kérdésére kiderült, hogy itthon a hospice-t a rákbetegek, a COPD-s és ideg-izom sorvadásos betegek tudják igénybe venni, illetve gyerekhospice is van. Arra nincs kapacitás, hogy az idős, de csak “rozoga” emberekről is gondoskodjanak.
 • Nádasdy Ádám elmondta, hogy ő a hospice-ról Angliában hallott először, és akkor azt hitte, kórházról van szó. Megkérdezte, hogy vajon a magyarok tudják-e, mit jelent. Ennek kapcsán Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy az alapítványnál kutatták, hogy mennyire van tisztában a magyar társadalom a hospice jelentésével. Ez 1999-ben nulla volt, ami miatt csináltak egy nagy médiakampányt. Jelenleg a válaszadók 60 százaléka már tudja, mi ez.
 • Nyáry Luca az édesanyja betegsége miatt találkozott a hospice-szal, és máig nagyon hálás a mozgalomnak, hogy biztosítottak egy helyet, ahol “az anyukája békében el tudott menni”.
 • A beszélgetésben elhangzott, hogy a pszichológiai segítséghez elég a betegség diagnózisa, nem kell végstádiumosnak lenni hozzá, és a családtagok, gyászolók is kapnak náluk pszichológiai támogatást. A hospice-ban ezen kívül nemcsak az utolsó hetek ellátásáról van szó, hanem egy folyamatról, miután a kezelések már befejeződtek. Szakértői team és önkéntesek segítenek az emberi méltóság megőrzésében.
 • Halál és emberi méltóság összeegyeztethetetlennek tűnik itthon, erről tanúskodott Karafiáth Orsolya egy személyes tapasztalattal, amit az egészségügyben szerzett. Nádasdy szerint a halál olyan, mint egy nemi betegség, “röstellünk beszélni róla”. Nyáry Luca szerint társadalmilag próbáljuk távolítani a halált, és nem vesszük észre, hogy ezzel gyakran a méltóságot vesszük el belőle. 
 • A hospice térítésmentes, és Dr. Muszbek Katalin szerint kevesebben veszik igénybe, mint lehetne, aminek az oka a halál tabuja. Szerinte a hospice a halál előtti életről szól.
 • A halál tabusításáról Nyáry Luca azt mondta, hogy az, hogy ennyi halált látunk a médiában, hozzájárul ahhoz, hogy a valódi életben távoli dologként kezeljük. Így aztán, amikor a valóságban is közel kerülünk hozzá, nem tudunk vele mit kezdeni.
 • Dr. Muszbek Katalin szerint mindenkiben nagy félelmet kelt a halál körüli sok szenvedés, illetve az ellátórendszer teljes alkalmatlansága az idősek, a betegek ellátására. Szerinte az edukációnak is hatalmas szerepe lehetne abban, hogy átalakuljon a halállal való kapcsolatunk - erre pedig egy jól működő brit példát is hozott, és elmesélte a hazai tapasztalataikat vele.
 • Előkerült az úgynevezett élő végrendelet (‘living will’) fogalma is. Dr. Muszbek Katalin elmondta, hogy a hospice filozófiája, hogy az életet sem megrövidíteni, sem meghosszabbítani nem akarják. Így a beteg még jó állapotában rendelkezhet arról, hogy ha semmilyen életmeghosszabbító beavatkozást nem szeretne.
 • Fontos az is, hogy beszélni tudjunk arról, hogyan szeretnénk meghalni, mit szeretnénk, mit történjen ilyenkor. Dr. Muszbek Katalin szerint a mai felnőtt generációkban szerinte még az elfojtás, az elhallgatás a meghatározó, és az olyan mondatok, mint hogy “ne beszélj ilyen butaságot!”, amiből a haldokló nagymama annyit fog megtudni, hogy nem beszélhet erről senkivel.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Az emberi méltóságról szólnak a Most múlik novellái

Harminc magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról a Most múlik című válogatáskötetben. Most olvassátok el Tóth Krisztina és Szív Ernő írását!

...
Nagy

A halál előtti élet méltóságáért fogott össze 30 magyar író

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éves lett, ennek alkalmából Most múlik címmel antológiát jelentetett meg az Open Books kiadóval, amiben 30 magyar szerző szövegei olvashatók az emberi méltóságról. 

...
Hírek

Tompa Andreának és Nádasdy Ádámnak ítélték a Merítés-díjat

A 2020-ban megjelent, első kiadású, magyar szerző által jegyzett szépprózai műveket értékelték.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.