Ezt senki nem mondta, Ott Anna podcast, könyvajánló, konyvesmagazin.hu

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, melyben írókkal, ismert emberekkel beszélgetünk a szülővé válás buktatóiról, a gyereknevelés és a munka összefüggéseiről. A sorozat könyvajánlójába ezúttal három olvasmány került.

Ott Anna könyvajánlója

Mióta megtudtam, hogy anya leszek, mániákusan olvasni vágytam a témában. Hamar rájöttem, hogy a non-fiction könyvek inkább csak összezavarnak és elbizonytalanítanak, így szépirodalmat kerestem, történetek után sóvárogtam. Így már saját polcai vannak az elmúlt majdnem három évben gyűjtött, olvasott, kijegyzetelt köteteknek, amiket szeretnék veletek hétről hétre megosztani. Igyekszem majd úgy válogatni, hogy a kötetek valamennyire rímeljenek arra, amit az adott héten a meghívott művész vendégemmel az Ezt senki nem mondta! című podcastben is megbeszélünk.

(Az első, Tompa Andreával folytatott beszélgetést itt hallgathatod meg, könyveket pedig itt találsz hozzá. A második beszélgetést Tóth Krisztinával itt találod, a könyvajánlót pedig itt. A harmadik beszélgetést, Nádasdy Ádámmal itt hallgathatod meg, ez pedig a könyvajánlója. A negyedik beszélgetést Oltai Katával itt hallgathatod meg, könyveket pedig itt találsz hozzá. Az ötödik beszélgetést Dr. Benkovics Júliával itt hallgathatod meg, könyveket, olvasmányokat pedig itt találsz hozzá. A hatodik beszélgetést Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel itt hallgathatod meg, olvasmányokat pedig itt találsz. A hetedik beszélgetést Halász Ritával itt találod, a könyvajánlót pedig itt.)

Péterfy-Novák Éva tíz évvel ezelőtt Egyasszony című regényében írta meg a saját veszteségtörténetét. A beszélgetésünk kapcsán egy észt és egy olasz könyv jutott eszembe, a felnőtt gyerekeivel való kapcsolatáról, anyaságáról pedig egyértelműen Rachel Cusk. 

Rachel Cusk: A vendégház

Rachel cusk
A vendégház
Ford. Nádor Zsófia, Park, 2023, 225 oldal
Rachel Cusk: A vendégház könyv

Egy középkorú nő, M. meghív egy híres művészt a távoli lápvidékre, a vendégházába, hogy ott alkosson. Nem hagyják nyugodni a férfi festményei, és abban bízik, a bennük megtalált művészi látásmód őt is közelebb viszi majd saját életének rejtélyéhez. Ám ahogy a hosszú, száraz nyár beköszönt, a férfi provokatív jelenléte maga is rejtélyessé válik M. számára, és felkavarja a visszavonultan élő család nyugalmát. Rachel Cusk új könyve a bezáródás regénye - a női sorsról és a férfikiváltságokról, az emberi kapcsolatok geometriájáról és az életünket átszövő erkölcsi kérdésekről gondolkodtat el. És emlékeztet arra, hogy a művészet kockázatos játék - amennyire felemelő, éppannyira romboló is lehet.

Rachel Cusk: A Life's Work

rachel cusk
A Life's Work
Faber and Faber, 2019, 218 oldal
Cusk, Rachel: A Life's Work idegen

Az író vicces, megindító, brutálisan őszinte beszámolója anyaságának korai tapasztalatairól. Csecsemők, könyvek, szoptatás, rossz tanácsok és az érzés, hogy soha nem lehetsz egyedül. Mindez a mérföldkőnek számító írásban, mely nagyjából ugyanannyi elismerést váltott ki, mint amennyi felháborodást.

Péterfy-Novák Éva: Egyasszony

péterfy-novák éva
Egyasszony
Libri, 2022, 174 oldal
Péterfy-Novák Éva: Egyasszony könyv

Egy fiatal vidéki lánynak a '80-as évek derekán mozgás- és értelmi sérült gyermeke született. Bántalmazó férje oldalán küzdött kitartóan a családja boldogságáért, de harca kudarcra volt ítélve. Azóta eltelt több mint harminc év, a lányból asszony lett, de nem sikerült feldolgoznia az átélteket. Ezért kezdett blogot írni, amit rövid időn belül százezrek olvastak. Péterfy-Novák Éva története a veszteség utáni továbblépésről és az elfogadás folyamatáról szól egy olyan korban és közegben, mely sem a hibát beismerni, sem a mássággal együtt élni nem akar.

Maarja Kangro: Üveggyermek

maarja kangro
Üveggyermek
Ford. Segesdi Móni, Polar, 2023, 223 oldal
Maarja Kangro: Üveggyermek könyv

Maarja Kangro dokumentumregényében kíméletlen önboncolással tárja elénk küzdelmét a vágyott gyermek megfoganásáért, a fejlődési rendellenesség miatti terhességmegszakítással járó szellemi gyötrődését és fizikai kínjait, miközben a személyes történet hátterében a 2014-es ukrajnai események játszódnak. Kangro személyes élményeit: a teherbe esésért éveken át folytatott hiábavaló küzdelmét, méhen kívüli terhességét, valamint súlyos fejlődési rendellenességet mutató magzata elvetetését dolgozta fel regényében, melynek jelentős hányadát teszi ki a történtek kapcsán felvetődő erkölcsi, etikai dilemmák és filozófiai kérdések taglalása, a lehetséges válaszok körbejárása, a kíméletlen önvizsgálat. A vágyott gyermek elvesztésének fájdalma jószerével csak a felszín alatt, tapintható feszültségként van jelen.

Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez

oriana fallaci
Levél egy meg nem született gyermekhez
Ford. Sipos Áron, Kozmosz, 1980, 120 oldal
Oriana Fallaci: Levél egy meg nem született gyermekhez antikvár

„Ma ​éjjel tudtam meg, hogy vagy: egy csöppnyi élet a semmiből” – kezdi születendő gyermekéhez intézett monológját Fallaci önéletrajzi ihletésű könyvének hősnője. A felfedezés nyomán ezernyi kérdés fogalmazódik meg benne: Mi a szeretet? Mit ér a család? Mely pillanatban kezdődik az emberi élet? Férfinak jobb-e születni vagy nőnek? Hogyan egyeztethető össze egy nő életében a hivatás és a gyermekvállalás? S mind közül a legfontosabb: vajon van-e joga rákényszeríteni akaratát az éppen csak megfogant lényre? Kegyetlen őszinteséggel faggatja önmagát, gyengeségeit sem szégyelli, kétségbeesését sem titkolja, de minden sorát az élet szeretete hatja át. A női és általában az emberi lét nagy kérdéseit feszegető, mégis rendkívül olvasmányos mű évtizedek óta őrzi népszerűségét. 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Az írás gyógyít

Az Ezt senki nem mondta! című podcaston írók mesélnek szülővé válásuk örömeiről és nehézségeiről, valamint a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról. A nyolcadik epizód vendége Péterfy-Novák Éva volt.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Péterfy-Novák Éva: Kívülállóként néztem a fájdalmaimra

Az Ezt senki nem mondta! podcast arra keres választ, hogyan élték meg a meghívott írók és alkotók szülővé válásukat. Az évad utolsó részének vendége Péterfy-Novák Éva.

...
Podcast

Kiégés, veszteség, házassági traumák – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk hetedik adásában Halász Rita volt a vendég, a beszélgetéshez pedig könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

Szerzőink

...
Kolozsi Orsolya

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

...
Vass Norbert

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

...
Vass Norbert

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!