Ezt senki nem mondta! Ott Anna vendége Oltai Kata

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, melyben írókkal, ismert emberekkel beszélgetünk a szülővé válás buktatóiról, a gyereknevelés és a munka összefüggéseiről. A sorozat könyvajánlójába ezúttal hat kötet került, elsősorban a test, a szexualitás, a szülés és a szoptatás kérdéseivel kapcsolatban.

Ott Anna könyvajánlója

Mióta megtudtam, hogy anya leszek, mániákusan olvasni vágytam a témában. Hamar rájöttem, hogy a non-fiction könyvek inkább csak összezavarnak és elbizonytalanítanak, így szépirodalmat kerestem, történetek után sóvárogtam. Így már saját polcai vannak az elmúlt majdnem három évben gyűjtött, olvasott, kijegyzetelt köteteknek, amiket szeretnék veletek hétről hétre megosztani. Igyekszem majd úgy válogatni, hogy a kötetek valamennyire rímeljenek arra, amit az adott héten a meghívott művész vendégemmel az Ezt senki nem mondta! című podcastben is megbeszélünk.

(Az első, Tompa Andreával folytatott beszélgetést itt hallgathatod meg, könyveket pedig itt találsz hozzá. A második beszélgetést Tóth Krisztinával itt találod, a könyvajánlót pedig itt. A harmadik beszélgetést, Nádasdy Ádámmal itt hallgathatod meg, ez pedig a könyvajánlója. A negyedik beszélgetést Oltai Katával itt hallgathatod meg, könyveket pedig itt találsz hozzá.)

Bevallom, ez a lista nem az én válogatásom (a Magunkról című köteten kívül), Dr. Benkovics Júliától kértem, hogy ajánljon olyan könyveket, amik szerinte igazán fontosak a témában. Jól rakjátok el ezt a listát, válogassatok róla, olvassátok a köteteket, remélem, hasznotokra lesznek! 

Dr. Benkovics Júlia: Magunkról

dr. benkovics júlia
Magunkról
Libri, 2023, 287 oldal
Dr. Benkovics Júlia: Magunkról könyv
Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász, szoptatási tanácsadó 2020-ban indította Magunkról című Instagram-oldalát, amelyet azóta több mint 47 ezren követnek. Népszerűségének titka, hogy írásai érthetőek, közvetlenek, humorosak, ugyanakkor rendkívüli szakmai háttértudás áll mögöttük. Ugyanebben a szellemben született meg ez a könyv is, amelynek célja, hogy a kiskamasz korosztálytól egészen az érett nőkig információkkal lássa el az olvasókat és eloszlassa a rengeteg tévhitet, amely a női test, a nemi szervek és a szexualitás körül évtizedek óta generációs örökségünk. Hiszen csak a tudás, a megismerés révén hozhatunk felelős döntéseket a saját testünkkel, egészségünkkel kapcsolatban. Márpedig az egészséges test az egészséges lélek alapfeltétele, önmagunk elfogadásának és szeretetének első lépése pedig, hogy megismerjük és értsük azt a lenyűgöző rendszert, amelyet úgy hívunk: női test. 

Esther Perel: Szeretkezés fogságban

Esther perel
Szeretkezés fogságban
Ford. Vágási Emőke, Cor Leonis Kiadó, 2021, 272 oldal
Esther Perel: Szeretkezés fogságban könyv
Szeretkezés fogságban című könyvében a kiváló New York-i párterapeuta, Esther Perel bátor, provokatív szempontokat vet fel az elkötelezett kapcsolatban élők intimitását és szexualitását illetően. Arra invitálja olvasóit, hogy nézzenek szembe a megszokás és a szexuális vágy elkerülhetetlen egységével és összefüggéseivel, és azt is eláruja, hogyan tudják megtartani (vagy újra felszítani) a vágy erejét a hosszútávú kapcsolatokban élő párok.

Pilling János: Orvosi kommunikáció

pilling jános
Orvosi kommunikáció
Medicina, 2008, 510 oldal
Pilling János: Orvosi kommunikáció - Dedikált antikvár
A hatékony gyógyítás nélkülözhetetlen eleme a megfelelő kommunikáció. Ez teremti meg az orvos és a páciens közötti bizalomteljes kapcsolatot, ez teszi lehetővé, hogy az orvos megismerje a diagnózist megalapozó információkat, s ez szükséges ahhoz is, hogy a beteg megfelelően együttműködjön az orvossal. Ez a könyv részben azokat a kommunikációs módszereket ismerteti, amelyekkel hatékonyabbá válhatnak az orvosok mindennapos feladatai: a betegek meghallgatása, kikérdezése, tájékoztatása, együttműködésük kialakítása. A kötet szerzői foglalkoznak a mindennapi orvos-beteg kapcsolat olyan – az utóbbi időben előtérbe került – elemeivel is, mint például a közös döntéshozatal, a terápiás betegoktatás, valamint felhívják a figyelmet az orvosi kommunikáció szuggesztív hatásaira.

Dr. Jen Gunter: Vagina biblia

Dr. jen gunter
Vagina biblia
Ford. Keszler Barbara, Alexandra, 2022, 590 oldal
Dr. Jen Gunter: Vagina biblia könyv
Valóban gombafertőzést okoz a cukorfogyasztás? Fontos-e vulvovaginális étrendet folytatnunk? Valóban kiszárad a vaginánk szex hiányában? Mi az igazság a HPV-vakcina kapcsán? Rengeteg kérdés, ezernyi meggyőzőnek tűnő, zavaros, ellentmondásos tévhit. Az áltudomány, kattintásvadász címek és a celebek által ránk tukmált termékek korszakában könnyű megzavarodni, és bedőlni a divatos hiedelmeknek. Hiánypótló könyvében az óriási népszerűségnek és közbizalomnak örvendő Jen Gunter szülész-nőgyógyász eloszlatja a kártékony mítoszokat, és a nők kezébe adja nemi szervük egészségét. A szerző tényeken alapuló, játékos utazásra invitál a gyerekvállalással kapcsolatos egészségügyi kérdésektől kezdve az antibiotikumok és probiotikumok hatásán át egészen az olyan friss trendekig, mint a vaginagőzölés vagy a jádetojások.

W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve

W. Ungváry renáta
A szoptatás kézikönyve
Centrál Médiacsoport, 2012, 246 oldal
W. Ungváry Renáta: A szoptatás kézikönyve antikvár
Több mint tízéves szoptatási tanácsadói működése alatt W. Ungváry Renáta arra a következtetésre jutott, hogy az alapvető ok egy félreértés: sokszor egyszerűen a nők nincsenek tisztában azzal, hogy mi is az a szoptatás. Ha most meglepődtél, akkor nem vagy egyedül! Talán az emberek többségének a szoptatás csupán a táplálásról szól, a szerző szerint viszont jóval több ennél. Ha eddig állandóan azon aggódtál, van-e elég tej a melledben, ez a könyv megnyugtat, nem eleven cumisüveg, hanem a természet élő és virágzó csodája vagy. A bajok, problémák, kudarcok nagyobb része épp akkor keletkezik, ha nem erre gondolsz, amikor szoptatsz. Soha nem kell elcsüggedned, hiszen egyetlen korty is több a semminél, és semmi akadálya annak, hogy te és a babád mindketten élvezhessétek a szoptatást a magatok egyéni módján. Ebben szeretne segítségedre lenni ez a könyv.

Varga Katalin: A szülési fájdalom kezelése

-

A kötet alapvetően a szülési fájdalommal kapcsolatos két téves elképzelés tisztázására, helyrehozatalára vállalkozik, rávilágítva a téves kiindulópont számos kedvezőtlen következményére, egyúttal támogatandó megoldásra kínál módszereket. Egyrészt: sokan azt gondolják, hogy a szülés egyik – sőt, talán az egyetlen – kivétel az alól, amit hangoztatni szoktunk, hogy a „fájdalom valójában valami abnormálisat jelent”, azt feltételezve, hogy a szülés az egyetlen olyan élettani folyamat, ami „normális, mégis fájdalmas”. Ebből következik a második téves felvetés: ha a szülés fáj, az egyéb orvosi fájdalmaknak megfelelően gyógyszeresen kell, lehet, sőt kötelesség azt csillapítani.

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Ezt senki nem mondta - Dr. Benkovics Júlia: Az anyaság és az orvoslás valahol társszakmák

Ott Anna új podcastjában a szülővé válás kihívásairól és örömeiről beszélget vendégeivel. A podcast központi kérdése, hogy hogyan egyeztethető össze a hivatás a szülőséggel. Az az ötödik epizód vendége Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász, a Magunkról című könyv szerzője, aki szakemberként és anyaként beszél saját élményeiről.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

Ott Anna új podcastjának témája a szülővé válás, annak minden dilemmájával, nehézségével és persze örömével. Az ötödik epizód vendége Dr. Benkovics Júlia szülész-nőgyógyász.

...
Podcast

A második nem és az Évek – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk negyedik vendége Oltai Kata volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Polc

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...
Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!