Beregi Tamás Egyszer egy kutya című regénye nem egy hétköznapi kutya-gazda történet

Beregi Tamás Egyszer egy kutya című regénye nem egy hétköznapi kutya-gazda történet

A nyári Margó Fesztiválon Ott Anna beszélgetett Beregi Tamással Egyszer egy kutya című regényéről. A szerző mesélt az alkotói folyamatról, saját kutyája elgyászolásáról, és szó esett a kötet filozófiájáról is. Az eseményen Kovács Patrícia olvasott fel a könyvből. Most a teljes podcastet meghallgathatod, cikkünkben pedig összeszedtük a legfontosabb gondolatokat.

Simon Eszter | 2022. március 16. |

  • Ott Anna azzal indította a beszélgetést, hogy kiemelte, a történetnek számos rétege van, hiszen a kötet nemcsak kutyás és Budapest-regény, de felnövéstörténet is egyszerre. Beregi elmondta, hogy a munka rövid gyászregénynek indult, és nem gondolta, hogy egyszer kiadja. “Nem akartam gagyi kutyás történetet írni, sokkal inkább azt akartam megmutatni, ahogyan a kutya és a gazda szimbiózisban élnek, együtt alkotnak egy lényt, elválaszthatatlanok, és egymás tükörképei. Ez adta a történet tengelyét.” 
  • Szó esett az alkotói folyamatról is, Beregi pedig elmondta, hogy neki produktívan telt a karantén, mivel a bezártság rákényszerítette, hogy csak az írásra koncentráljon, így született meg a könyv. 
Beregi Tamás
Egyszer egy kutya
Helikon, 2021, 365 oldal
-
  • A kötet főszereplőjét Ott Anna kölyökkarakterként jellemezte, és arról kérdezte a szerzőt, hogyan tudta hitelesen megalkotni Bertramot. Beregi azt mondta, önmagából indult ki, de meg kellett találnia a fikció és a valóság határait. A szerző így jellemezte a főhőst: “Bertram egy olyan karakter, aki a diákbérletét valószínűleg a nyugdíjas bérletére fogja lecserélni, és átugorja a felnőtté válást. A kutya azonban a jelenben létezik, ez ad a főszereplőnek egy biztos pontot. Az elveszett fiúnak a megtalált kutya lesz a stabilitás az életében, így egy paradox helyzet áll fenn kettejük között”. 
  • Ott Anna ezután a regényben szereplő budapesti helyszínekre terelte a szót és arra volt kíváncsi, hogy Beregi miért nem konkretizálta a kötetben szereplő helyeket, miközben olyan pontos leírásokkal találkozunk, hogy szinte megelevenednek előttünk a terek. A szerző azt mondta, így akarta időszerűtlenné tenni a regényt. “A könyv sokat foglalkozik az idő kérdésével, van benne egy örök körforgás. Szükségem volt rá, hogy kortalanná és időtlenné tegyem az egészet, miközben egy kutyánál sokkal jobban érzékeljük az élet mulandóságát”.

-

  • Ott Anna kitért a címadó versikére, ami gyakran feltűnik a kötetben. A szerző elmondta, hogy az édesapja hívta fel a figyelmét a versre, ami tulajdonképpen egyfajta ciklikusságról szól, és jól kifejezi a könyv filozófiáját.
  • Végül a könyv illusztrálása került szóba, Beregi elmondta, hogy először hazai művészeket keresett a regényhez, de végül a japán Kumi Obata mellett döntött. A szerző szerint az illusztráció hozzáad a szöveghez, és azt mondta, “Obata képeiben van egyfajta szürreális naivitás és melankólia, ami jól illik a történethez”.
  • Ott Anna zárásként arról kérdezte a szerzőt, hogy saját kutyája elvesztése után hogy érzi magát, mire Beregi azt mondta, egy darabig nem szeretne még kutyát, de egyszer biztosan eljön az ideje.Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Beregi Tamás: Arról, hogy szar a világ, önmagában még nem lehet írni

...
Nagy

Meztelen nők és alvajárók Beregi Tamás könyvbemutatóján

...
Beleolvasó

A kutya és az ember kapcsolata egyszerre különleges és ősi

Van valami igazi, valami ősi, bölcs és gyönyörű az állat és az ember kapcsolatában - állítja Tor Age Bringsvaerd Vau című könyvében, amely a kutyát övező mítoszokra, mesékre és különös hagyományokra koncentrál - mutatunk egy részt belőle!

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

SZÓRAKOZÁS
...
Nagy

Ezeket a könyveket olvasd, ha tetszett A páciens!

A páciens című sorozathoz kapcsolódva most öt olyan könyvet mutatunk, amelyekben a pszichológus szemszögén keresztül beleshetünk a terápia zárt ajtaja mögé, és amelyekből kiderül, hogy a szakember is ugyanolyan esendő, mint a páciens.  

...
Podcast

Szabó Benedek: Az igazán jó műveknek nincs eleje és vége

A hallgatók társalkotói szerepéről, John Cheever prózájáról, hidegháborúról és melankóliáról beszélgettünk Szabó Benedekkel, aki az egyrészt-másrészt generációjához tartozik.

...
Szórakozás

Müller Péter Sziámi: A dal tud valamit, amit szeretnék tudni én is

„Életem összes kalandja másodszándékból következett” ‒ mondja Müller Péter Sziámi, akinek napestig sorolhatnánk a titulusait és a kitüntetéseit, magára legszívesebben mégis költőként tekint. Elmesélte nekünk, hogy lelt rá élete legjobb játszótársára nemrégiben, és megtudtuk tőle, miért csendesednek el bennünk a dalok, mire felnövünk.

Hírek
...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Hírek

Michel Houellebecq szexfilmje körül tovább dagad a botrány

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Panodyssey

Kiss Tibor Noé és Borda Réka a Panodyssey új magyar nagykövetei

...
Hírek

Ősi, akkád nyelven hallgatható meg a Gilgames-eposz

...
Hírek

Karafiáth Orsolya: Petőfi életében Júlia volt az egyetlen kaliber [Petőfi200]

...
Beleolvasó

Emerenc ajtaja mögött egy magára maradt nő tragikus sorsa sejlik fel

...
Hírek

Annie Ernaux kivizsgálást követel a bántalmazott francia diáklányok ügyében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad