A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

Segíthet-e a rendrakás, amikor odakint a világban káosz van? Ezt a kérdést tettem fel magamnak a hétvégén, ami jóformán teljes egészében takarítással és pakolással telt, csupa olyan dolog rendbetételével, amit hetek vagy hónapok óta halogattunk. Az én válaszom igen, nekem a rendrakás meglepően jó pótcselekvésnek bizonyult ezen a húsvéti ünnepen, amit a családom nélkül, bezárkózva és elszigetelve kellett töltenem. Ráadásul a munka eredménye is már-már boldogságszerű örömöt okozott, ami szintén váratlanul ért. A karanténhelyzet szerintem alapvetően változtatja meg az ember otthonával való kapcsolatát. A kérdés csak az, hogy a felfordulás szabadul el vagy a rend?  

Forgách Kinga | 2020. április 15. |

Gyerekként olyan családban, olyan otthonban nőttem fel, ahol minden mindig makulátlanul tiszta volt. Anyukám jóformán egymaga tartotta fenn ezt a rendet, amin még mi, örökké morzsázók, játszótérről homokot behordók és játékokat előlhagyók sem tudtunk kifogni. Amikor nagyobb lettem, sokat segítettem a házimunkában, de soha nem tudtam olyan eredményt elérni, mint anyukám, és felnőttként sem tudom reprodukálni azt a tisztaságot, amihez hozzá voltam szokva, bármennyire is igyekszem. Ezért előfordul, hogy komoly feszültséget okoznak bennem az itthoni állapotok.  Ehhez képest a mostani hétvégén a rendrakás stresszforrásból átalakult valamiféle pozitív erőforrássá, ami nagyon meglepett.

Mivel próbáltam megérteni, mi zajlik bennem, miféle inverz Hamupipőke-metamorfózison megyek keresztül, két dolgot tettem: egyrészt kérdezgetni kezdtem a barátnőimet, hogy náluk mi a helyzet a rendrakással, másrészt elkezdtem utánaolvasni a rend és a káosz témájának. A körinterjúm során az derült ki, hogy nem vagyok egyedül, szinte mindenki több időt tud most szánni a házimunkára, mint általában, és sokaknak most arra is jut energiája, hogy olyan dolgokat tegyenek rendbe, amiket már ezer éve halogattak. A kutatásom persze nem reprezentatív, simán elképzelhető, hogy a home office, a non-stop gyerekfelügyelet, a mindennapi főzés, kenyérsütés stb. sok háztartásban a kupleráj, kosz és káosz hármasát hozza el.

Három könyv, ami segít rendet rakni az életedben - Könyves magazin

Régóta tervezed, hogy végre nekifogsz a rendrakásnak és kiselejtezed azt, amire nincs szükséged? Ha igen, ne halogass tovább, hanem vágj bele! Most három olyan könyvet mutatunk, amely segít a harmonikus, rendezett tér kialakításában, és abban, hogy ezáltal jobban érezzük magunkat az otthonunkban.

Amiről be tudok számolni, az a saját esetem. Nálam a rendrakás általában a prioritási listám alján van. Nem azért, mert nem szeretem a rendet és a tisztaságot, hanem mert a hétvégéken fontosabbnak érzem, hogy kiránduljak, hogy meglátogassam a szüleimet, esetleg találkozzak a barátaimmal, mint hogy rendbe rakjam a ruhásszekrényemet vagy kimossam a hűtőt. Most viszont, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik (a hazai pedig hatványozottan), elvesztettem mind a külső, globális rendet, mind a belső rendemet. A bizonytalanság és tehetetlenség szintjén pedig egyetlen dolog van, amire hatással tudok lenni: a közvetlen környezetem. 

A szerencse az, hogy ez visszahat az emberre: ha rendbe teszed az otthonod, az otthonod is helyretesz téged egy kicsit.

MArie Kondo
Tiszta öröm
Bookline könyvek, 2017, 300 oldal
-

Bevallom őszintén a hétvége tapasztalatai arra sarkalltak, hogy alámerüljek a Marie Kondo-univerzumban, nem is a konkrét praktikái miatt, hanem mert a mögötte lévő ideológia érdekelt. Nagyon érdekes jelenségnek tartom ugyanis, hogy valaki éppen a rendrakás témájával futott be és lett világhírű. (A Tiszta örömből hatmillió példány kelt el negyven nyelven. ITT bele tudtok olvasni.) Bár a könyvszelektálási módszerével soha nem fogok egyetérteni, valószínűleg nem hülyeség, hogy ha jó a kapcsolatunk az otthonunkkal, ha megbecsüljük a tulajdonunkban lévő tárgyakat, és olyan eszközök, berendezési tárgyak vesznek körül minket, amik örömet okoznak, jobban fogjuk érezni magunkat. „A legnagyobb változás, amit a rendrakás hoz magával, hogy megtanulod szeretni saját magadat. Amikor rendet teszel, egy kis magabiztosságot nyersz. Elkezdesz hinni a jövőben. A dolgok egyre simábban mennek. Az emberek, akikkel találkozol, változnak. Váratlan dolgok történnek, pozitív értelemben. A változás elkezd felgyorsulni. És elkezded igazán élvezni az életed.” – ígéri a rendrakás nagyasszonya. És ha belelesünk a Netflixen futó, Tidying up című sorozatába, meg is nézhetjük, hogy működik a gyakorlatban, milyen változásokat hoz a MarieKon-módszer.

Marie Kondo: A rendrakás elkötelezettséget kíván - Könyves magazin

Fotó: Ichigo Natsuno Marie Kondo ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta.

Van egyébként egy másik bestseller is, amely bár más aspektusból, de szintén a káosz elkerülését tette meg központi témájává és ezzel nagyon sok embert mozgatott meg. Jordan B. Peterson a 12 szabály az élethez című könyve a maga szigorú (és kissé kioktató módján) azt akarja megtanítani, hogy milyen módszerekkel tudunk rendet teremteni az életünkben. „A rend és a káosz a jin és a jang a híres taoista szimbólumban: két összefonódott kígyó. A rend a fehér, maszkulin kígyó; a káosz a fekete, feminin ellenpár. A fekete pont a fehérben – és a fehér a feketében – az átalakulás lehetőségére utal: amikor a dolgok biztosnak tűnnek, az ismeretlen akkor is megjelenhet, váratlanul és lehengerlően. Fordítva pedig, amikor minden reménytelennek tűnik, új rend emelkedhet fel a katasztrófából és káoszból.” – vallja a pszichológus-bestsellerszerző. 

Jordan B. Peterson
12 szabály az élethez
21. Század Kiadó, 2018, 430 oldal
-

Úgy tűnik a rendrakás ma szó szerinti és átvitt értelemben is rengeteg embert érdekel.

12 szabály, hogy ne fulladjon káoszba az életed - Könyves magazin

Jordan B. Peterson kanadai klinikai pszichológus, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Szakterülete a szociál- és személyiségpszichológia, és kiemelten foglalkozik a vallási és ideológiai hit pszichológiájával is, valamint a személyiség és a teljesítmény értékelésével és fejlesztésével. Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez 21.

Ahogy azonban ő is írja, a rend és a káosz nem egymást kizáró dolgok, hanem olyanok, amik mindig együtt vannak jelen. Ahogy egyszer Balassa Péter mondta egy nagyon izgalmas interjúban: „Egyszerre van mindig a válság meg a rend: nem lehet őket szétszakítani.” Ha ez igaz, a felfordulást legyőzni nem lehet, egy dolgot azonban tehetünk még az ilyen nehéz időkben is, hogy javítsunk kicsit a világ egyensúlyi helyzetén: söpörgethetünk a saját házunk táján, és reménykedhetünk abban-hogy előbb-utóbb globálisan is helyreáll a rend.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Csók, Drága! - Maradj otthon #25

Mostanra az egész ország elsajátította már a helyes kézmosás mikéntjét. Eleinte csak mosolyogtunk: azt hittük, ez alap, kiderült, mégsem... Rendesen köszönni - akár üdvözlésként, de főleg búcsúzáskor, hálából - vajon mennyire tudunk?

...
Nagy

Miért nem kell félni Esterházy Pétertől? - Maradj otthon #24

A kísérlezetők számára utakat mutatunk az Esterházy-prózához, így kezdjük az emlékezést a 2016-ban elhunyt íróra, aki április 14-én töltené be a 70. életévét.

...
Nagy

26 könyvvel vidékre költöztem - Maradj otthon #23

A városból 26 könyvvel együtt vidékre költözött ideiglenesen Ott Anna. Az Aegon Irodalmi Díj zsűrizésére készül, közben a villanyrezsóval és a cserépkályhával ismerkedik.

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

...
Kritika

Idegenek az Esterházy nevű szövegbolygón

Az E(gy)P(ercesek) címen készített Máté Gábor előadásában, Lukács Miklós közreműködésével előadást a Katona József Színház.

Szerzőink

...
Valuska László

A kötelező Bánk bán technóra válik szerethetővé

...
Laki Péter

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

...
Nagy

Csillag Péter: Egy nap a mai futballviszonyok értékelése is biztosan érdemes lesz az utókor figyelmére

Az Ady stoplisban című kötetben magyar irodalmi alakok futballhoz való viszonya, a Kapufák és kényszerítők című könyvben a sport és a történelem kölcsönhatása került terítékre, a Hátsó füves című fotóalbum pedig a mai vidéki focira és a sport társadalmi vetületeire irányítja a reflektort. Interjú.

...
Nagy

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

"Valójában az élet csak úgy lopja a távolságot előre, mint egy jobbhátvéd bedobáskor, a partvonal mellett, amikor csalna még pár métert" - Németh Róbert és A táguló idő című tárcasorozat új részéből kiderül, milyen félelmetes egy katonai sorozás. Az aláfestő zenét az Editors adja.

...
Kritika

Te elárulnád a családod pár millió dollárért?

Samantha Downing már első regényével is bizonyított. Második megjelent kötete sok mindent átvesz az Elbűvölő feleségem receptjéből, ám a szimplán csak jóízű vacsora helyett ezúttal egy minden harapással új, meglepő ízeket rejtő gourmet csemegét tett le az asztalra. 

Polc

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

...

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

...

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

...

Az erőszakot semmilyen szinten nem lehet elfogadni - #olvass Ott Annával

...