A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

Segíthet-e a rendrakás, amikor odakint a világban káosz van? Ezt a kérdést tettem fel magamnak a hétvégén, ami jóformán teljes egészében takarítással és pakolással telt, csupa olyan dolog rendbetételével, amit hetek vagy hónapok óta halogattunk. Az én válaszom igen, nekem a rendrakás meglepően jó pótcselekvésnek bizonyult ezen a húsvéti ünnepen, amit a családom nélkül, bezárkózva és elszigetelve kellett töltenem. Ráadásul a munka eredménye is már-már boldogságszerű örömöt okozott, ami szintén váratlanul ért. A karanténhelyzet szerintem alapvetően változtatja meg az ember otthonával való kapcsolatát. A kérdés csak az, hogy a felfordulás szabadul el vagy a rend?  

Forgách Kinga | 2020. április 15. |

Gyerekként olyan családban, olyan otthonban nőttem fel, ahol minden mindig makulátlanul tiszta volt. Anyukám jóformán egymaga tartotta fenn ezt a rendet, amin még mi, örökké morzsázók, játszótérről homokot behordók és játékokat előlhagyók sem tudtunk kifogni. Amikor nagyobb lettem, sokat segítettem a házimunkában, de soha nem tudtam olyan eredményt elérni, mint anyukám, és felnőttként sem tudom reprodukálni azt a tisztaságot, amihez hozzá voltam szokva, bármennyire is igyekszem. Ezért előfordul, hogy komoly feszültséget okoznak bennem az itthoni állapotok.  Ehhez képest a mostani hétvégén a rendrakás stresszforrásból átalakult valamiféle pozitív erőforrássá, ami nagyon meglepett.

Mivel próbáltam megérteni, mi zajlik bennem, miféle inverz Hamupipőke-metamorfózison megyek keresztül, két dolgot tettem: egyrészt kérdezgetni kezdtem a barátnőimet, hogy náluk mi a helyzet a rendrakással, másrészt elkezdtem utánaolvasni a rend és a káosz témájának. A körinterjúm során az derült ki, hogy nem vagyok egyedül, szinte mindenki több időt tud most szánni a házimunkára, mint általában, és sokaknak most arra is jut energiája, hogy olyan dolgokat tegyenek rendbe, amiket már ezer éve halogattak. A kutatásom persze nem reprezentatív, simán elképzelhető, hogy a home office, a non-stop gyerekfelügyelet, a mindennapi főzés, kenyérsütés stb. sok háztartásban a kupleráj, kosz és káosz hármasát hozza el.

Három könyv, ami segít rendet rakni az életedben - Könyves magazin

Régóta tervezed, hogy végre nekifogsz a rendrakásnak és kiselejtezed azt, amire nincs szükséged? Ha igen, ne halogass tovább, hanem vágj bele! Most három olyan könyvet mutatunk, amely segít a harmonikus, rendezett tér kialakításában, és abban, hogy ezáltal jobban érezzük magunkat az otthonunkban.

Amiről be tudok számolni, az a saját esetem. Nálam a rendrakás általában a prioritási listám alján van. Nem azért, mert nem szeretem a rendet és a tisztaságot, hanem mert a hétvégéken fontosabbnak érzem, hogy kiránduljak, hogy meglátogassam a szüleimet, esetleg találkozzak a barátaimmal, mint hogy rendbe rakjam a ruhásszekrényemet vagy kimossam a hűtőt. Most viszont, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik (a hazai pedig hatványozottan), elvesztettem mind a külső, globális rendet, mind a belső rendemet. A bizonytalanság és tehetetlenség szintjén pedig egyetlen dolog van, amire hatással tudok lenni: a közvetlen környezetem. 

A szerencse az, hogy ez visszahat az emberre: ha rendbe teszed az otthonod, az otthonod is helyretesz téged egy kicsit.

MArie Kondo
Tiszta öröm
Bookline könyvek, 2017, 300 oldal

Bevallom őszintén a hétvége tapasztalatai arra sarkalltak, hogy alámerüljek a Marie Kondo-univerzumban, nem is a konkrét praktikái miatt, hanem mert a mögötte lévő ideológia érdekelt. Nagyon érdekes jelenségnek tartom ugyanis, hogy valaki éppen a rendrakás témájával futott be és lett világhírű. (A Tiszta örömből hatmillió példány kelt el negyven nyelven. ITT bele tudtok olvasni.) Bár a könyvszelektálási módszerével soha nem fogok egyetérteni, valószínűleg nem hülyeség, hogy ha jó a kapcsolatunk az otthonunkkal, ha megbecsüljük a tulajdonunkban lévő tárgyakat, és olyan eszközök, berendezési tárgyak vesznek körül minket, amik örömet okoznak, jobban fogjuk érezni magunkat. „A legnagyobb változás, amit a rendrakás hoz magával, hogy megtanulod szeretni saját magadat. Amikor rendet teszel, egy kis magabiztosságot nyersz. Elkezdesz hinni a jövőben. A dolgok egyre simábban mennek. Az emberek, akikkel találkozol, változnak. Váratlan dolgok történnek, pozitív értelemben. A változás elkezd felgyorsulni. És elkezded igazán élvezni az életed.” – ígéri a rendrakás nagyasszonya. És ha belelesünk a Netflixen futó, Tidying up című sorozatába, meg is nézhetjük, hogy működik a gyakorlatban, milyen változásokat hoz a MarieKon-módszer.

Marie Kondo: A rendrakás elkötelezettséget kíván - Könyves magazin

Fotó: Ichigo Natsuno Marie Kondo ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta.

Van egyébként egy másik bestseller is, amely bár más aspektusból, de szintén a káosz elkerülését tette meg központi témájává és ezzel nagyon sok embert mozgatott meg. Jordan B. Peterson a 12 szabály az élethez című könyve a maga szigorú (és kissé kioktató módján) azt akarja megtanítani, hogy milyen módszerekkel tudunk rendet teremteni az életünkben. „A rend és a káosz a jin és a jang a híres taoista szimbólumban: két összefonódott kígyó. A rend a fehér, maszkulin kígyó; a káosz a fekete, feminin ellenpár. A fekete pont a fehérben – és a fehér a feketében – az átalakulás lehetőségére utal: amikor a dolgok biztosnak tűnnek, az ismeretlen akkor is megjelenhet, váratlanul és lehengerlően. Fordítva pedig, amikor minden reménytelennek tűnik, új rend emelkedhet fel a katasztrófából és káoszból.” – vallja a pszichológus-bestsellerszerző. 

Jordan B. Peterson
12 szabály az élethez
21. Század Kiadó, 2018, 430 oldal

Úgy tűnik a rendrakás ma szó szerinti és átvitt értelemben is rengeteg embert érdekel.

12 szabály, hogy ne fulladjon káoszba az életed - Könyves magazin

Jordan B. Peterson kanadai klinikai pszichológus, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Szakterülete a szociál- és személyiségpszichológia, és kiemelten foglalkozik a vallási és ideológiai hit pszichológiájával is, valamint a személyiség és a teljesítmény értékelésével és fejlesztésével. Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez 21.

Ahogy azonban ő is írja, a rend és a káosz nem egymást kizáró dolgok, hanem olyanok, amik mindig együtt vannak jelen. Ahogy egyszer Balassa Péter mondta egy nagyon izgalmas interjúban: „Egyszerre van mindig a válság meg a rend: nem lehet őket szétszakítani.” Ha ez igaz, a felfordulást legyőzni nem lehet, egy dolgot azonban tehetünk még az ilyen nehéz időkben is, hogy javítsunk kicsit a világ egyensúlyi helyzetén: söpörgethetünk a saját házunk táján, és reménykedhetünk abban-hogy előbb-utóbb globálisan is helyreáll a rend.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Csók, Drága! - Maradj otthon #25

Mostanra az egész ország elsajátította már a helyes kézmosás mikéntjét. Eleinte csak mosolyogtunk: azt hittük, ez alap, kiderült, mégsem... Rendesen köszönni - akár üdvözlésként, de főleg búcsúzáskor, hálából - vajon mennyire tudunk?

...
Nagy

Miért nem kell félni Esterházy Pétertől? - Maradj otthon #24

A kísérlezetők számára utakat mutatunk az Esterházy-prózához, így kezdjük az emlékezést a 2016-ban elhunyt íróra, aki április 14-én töltené be a 70. életévét.

...
Nagy

26 könyvvel vidékre költöztem - Maradj otthon #23

A városból 26 könyvvel együtt vidékre költözött ideiglenesen Ott Anna. Az Aegon Irodalmi Díj zsűrizésére készül, közben a villanyrezsóval és a cserépkályhával ismerkedik.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

Polc

Csak a dzsungel van Závada Péter új verseskötetében

...

Alice Munro novelláiban a takaros előkertek mögött mindig ott a titok, a temetetlen múlt

...

Elveszve, mégis megtartva – Tompa Andrea új regényében a történelem fehér foltokkal büntet

...

Az embermentő labdarúgó ‒ dédunokája írt könyvet a válogatott első gólszerzőjéről

...