A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

A nagy karanténtakarítás – Maradj otthon #26

Segíthet-e a rendrakás, amikor odakint a világban káosz van? Ezt a kérdést tettem fel magamnak a hétvégén, ami jóformán teljes egészében takarítással és pakolással telt, csupa olyan dolog rendbetételével, amit hetek vagy hónapok óta halogattunk. Az én válaszom igen, nekem a rendrakás meglepően jó pótcselekvésnek bizonyult ezen a húsvéti ünnepen, amit a családom nélkül, bezárkózva és elszigetelve kellett töltenem. Ráadásul a munka eredménye is már-már boldogságszerű örömöt okozott, ami szintén váratlanul ért. A karanténhelyzet szerintem alapvetően változtatja meg az ember otthonával való kapcsolatát. A kérdés csak az, hogy a felfordulás szabadul el vagy a rend?  

Forgách Kinga | 2020. április 15. |

Gyerekként olyan családban, olyan otthonban nőttem fel, ahol minden mindig makulátlanul tiszta volt. Anyukám jóformán egymaga tartotta fenn ezt a rendet, amin még mi, örökké morzsázók, játszótérről homokot behordók és játékokat előlhagyók sem tudtunk kifogni. Amikor nagyobb lettem, sokat segítettem a házimunkában, de soha nem tudtam olyan eredményt elérni, mint anyukám, és felnőttként sem tudom reprodukálni azt a tisztaságot, amihez hozzá voltam szokva, bármennyire is igyekszem. Ezért előfordul, hogy komoly feszültséget okoznak bennem az itthoni állapotok.  Ehhez képest a mostani hétvégén a rendrakás stresszforrásból átalakult valamiféle pozitív erőforrássá, ami nagyon meglepett.

Mivel próbáltam megérteni, mi zajlik bennem, miféle inverz Hamupipőke-metamorfózison megyek keresztül, két dolgot tettem: egyrészt kérdezgetni kezdtem a barátnőimet, hogy náluk mi a helyzet a rendrakással, másrészt elkezdtem utánaolvasni a rend és a káosz témájának. A körinterjúm során az derült ki, hogy nem vagyok egyedül, szinte mindenki több időt tud most szánni a házimunkára, mint általában, és sokaknak most arra is jut energiája, hogy olyan dolgokat tegyenek rendbe, amiket már ezer éve halogattak. A kutatásom persze nem reprezentatív, simán elképzelhető, hogy a home office, a non-stop gyerekfelügyelet, a mindennapi főzés, kenyérsütés stb. sok háztartásban a kupleráj, kosz és káosz hármasát hozza el.

Három könyv, ami segít rendet rakni az életedben - Könyves magazin

Régóta tervezed, hogy végre nekifogsz a rendrakásnak és kiselejtezed azt, amire nincs szükséged? Ha igen, ne halogass tovább, hanem vágj bele! Most három olyan könyvet mutatunk, amely segít a harmonikus, rendezett tér kialakításában, és abban, hogy ezáltal jobban érezzük magunkat az otthonunkban.

Amiről be tudok számolni, az a saját esetem. Nálam a rendrakás általában a prioritási listám alján van. Nem azért, mert nem szeretem a rendet és a tisztaságot, hanem mert a hétvégéken fontosabbnak érzem, hogy kiránduljak, hogy meglátogassam a szüleimet, esetleg találkozzak a barátaimmal, mint hogy rendbe rakjam a ruhásszekrényemet vagy kimossam a hűtőt. Most viszont, hogy a nemzetközi helyzet egyre fokozódik (a hazai pedig hatványozottan), elvesztettem mind a külső, globális rendet, mind a belső rendemet. A bizonytalanság és tehetetlenség szintjén pedig egyetlen dolog van, amire hatással tudok lenni: a közvetlen környezetem. 

A szerencse az, hogy ez visszahat az emberre: ha rendbe teszed az otthonod, az otthonod is helyretesz téged egy kicsit.

MArie Kondo
Tiszta öröm
Bookline könyvek, 2017, 300 oldal

Bevallom őszintén a hétvége tapasztalatai arra sarkalltak, hogy alámerüljek a Marie Kondo-univerzumban, nem is a konkrét praktikái miatt, hanem mert a mögötte lévő ideológia érdekelt. Nagyon érdekes jelenségnek tartom ugyanis, hogy valaki éppen a rendrakás témájával futott be és lett világhírű. (A Tiszta örömből hatmillió példány kelt el negyven nyelven. ITT bele tudtok olvasni.) Bár a könyvszelektálási módszerével soha nem fogok egyetérteni, valószínűleg nem hülyeség, hogy ha jó a kapcsolatunk az otthonunkkal, ha megbecsüljük a tulajdonunkban lévő tárgyakat, és olyan eszközök, berendezési tárgyak vesznek körül minket, amik örömet okoznak, jobban fogjuk érezni magunkat. „A legnagyobb változás, amit a rendrakás hoz magával, hogy megtanulod szeretni saját magadat. Amikor rendet teszel, egy kis magabiztosságot nyersz. Elkezdesz hinni a jövőben. A dolgok egyre simábban mennek. Az emberek, akikkel találkozol, változnak. Váratlan dolgok történnek, pozitív értelemben. A változás elkezd felgyorsulni. És elkezded igazán élvezni az életed.” – ígéri a rendrakás nagyasszonya. És ha belelesünk a Netflixen futó, Tidying up című sorozatába, meg is nézhetjük, hogy működik a gyakorlatban, milyen változásokat hoz a MarieKon-módszer.

Marie Kondo: A rendrakás elkötelezettséget kíván - Könyves magazin

Fotó: Ichigo Natsuno Marie Kondo ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta.

Van egyébként egy másik bestseller is, amely bár más aspektusból, de szintén a káosz elkerülését tette meg központi témájává és ezzel nagyon sok embert mozgatott meg. Jordan B. Peterson a 12 szabály az élethez című könyve a maga szigorú (és kissé kioktató módján) azt akarja megtanítani, hogy milyen módszerekkel tudunk rendet teremteni az életünkben. „A rend és a káosz a jin és a jang a híres taoista szimbólumban: két összefonódott kígyó. A rend a fehér, maszkulin kígyó; a káosz a fekete, feminin ellenpár. A fekete pont a fehérben – és a fehér a feketében – az átalakulás lehetőségére utal: amikor a dolgok biztosnak tűnnek, az ismeretlen akkor is megjelenhet, váratlanul és lehengerlően. Fordítva pedig, amikor minden reménytelennek tűnik, új rend emelkedhet fel a katasztrófából és káoszból.” – vallja a pszichológus-bestsellerszerző. 

Jordan B. Peterson
12 szabály az élethez
21. Század Kiadó, 2018, 430 oldal

Úgy tűnik a rendrakás ma szó szerinti és átvitt értelemben is rengeteg embert érdekel.

12 szabály, hogy ne fulladjon káoszba az életed - Könyves magazin

Jordan B. Peterson kanadai klinikai pszichológus, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Szakterülete a szociál- és személyiségpszichológia, és kiemelten foglalkozik a vallási és ideológiai hit pszichológiájával is, valamint a személyiség és a teljesítmény értékelésével és fejlesztésével. Jordan B. Peterson: 12 szabály az élethez 21.

Ahogy azonban ő is írja, a rend és a káosz nem egymást kizáró dolgok, hanem olyanok, amik mindig együtt vannak jelen. Ahogy egyszer Balassa Péter mondta egy nagyon izgalmas interjúban: „Egyszerre van mindig a válság meg a rend: nem lehet őket szétszakítani.” Ha ez igaz, a felfordulást legyőzni nem lehet, egy dolgot azonban tehetünk még az ilyen nehéz időkben is, hogy javítsunk kicsit a világ egyensúlyi helyzetén: söpörgethetünk a saját házunk táján, és reménykedhetünk abban-hogy előbb-utóbb globálisan is helyreáll a rend.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Csók, Drága! - Maradj otthon #25

Mostanra az egész ország elsajátította már a helyes kézmosás mikéntjét. Eleinte csak mosolyogtunk: azt hittük, ez alap, kiderült, mégsem... Rendesen köszönni - akár üdvözlésként, de főleg búcsúzáskor, hálából - vajon mennyire tudunk?

...
Nagy

Miért nem kell félni Esterházy Pétertől? - Maradj otthon #24

A kísérlezetők számára utakat mutatunk az Esterházy-prózához, így kezdjük az emlékezést a 2016-ban elhunyt íróra, aki április 14-én töltené be a 70. életévét.

...
Nagy

26 könyvvel vidékre költöztem - Maradj otthon #23

A városból 26 könyvvel együtt vidékre költözött ideiglenesen Ott Anna. Az Aegon Irodalmi Díj zsűrizésére készül, közben a villanyrezsóval és a cserépkályhával ismerkedik.

...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

...
Nagy

A Nobel-díjas Alekszijevics sok ezernyi hangból, sorsból, élettöredékből komponálja könyveit

A 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz az irodalmi Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics belarusz író, aki könyveiben mindig a valóságot próbálja rögzíteni, legyen szó akár a második világháborút megjárt orosz nőkről, az afganisztáni háború veteránjairól vagy a csernobili katasztrófa túlélőiről. De honnan indult Szvetlana Alekszijevics, ki volt a legnagyobb hatással a munkásságára, a nyolcvanas évek elején miért nem engedték kiadni a könyvét, és miért kényszerült emigrációba? Cikkünkből kiderül.

Polc

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

...

A Szív utca szerzőjének új könyvében a megszállott szenvedélyé a főszerep

...