Marie Kondo: A rendrakás elkötelezettséget kíván

.konyvesblog. | 2016. november 24. |

headshot_b_w_credit-_ichigo_natsuno.jpgFotó: Ichigo Natsuno

Marie Kondo ötéves kora óta bújja a háziasszonyoknak szóló magazinokat. Már ekkor rabul ejtette a jól szervezett terekben rejlő rend és szépség, majd tizenöt évesen úgy döntött: komolyabban is tanulmányozni fogja a rendrakás művészetét. A saját hálószobájával kezdte, majd a testvérei szobájával folytatta. Ma már rendkívül sikeres üzleti vállalkozása van Tokióban, amely abban segít az ügyfeleknek, hogy zsúfolt otthonaikból szemet gyönyörködtető, harmonikus, ihletet adó lakótereket varázsoljanak. Marie Kondo az NRC Handelsblad holland lapnak nyilatkozott a rendrakás szempontjairól és a módszer hatékony elsajátításáról.

A rendrakás helyes sorrendje: először a ruhaneműk, aztán a könyvek, papírfélék, a komono, vagyis a vegyes holmik és végül az érzelmileg fontos tárgyak. Hogyan alakult ki ez a sorrend? Tudatosan átgondoltad vagy véletlenül jöttél rá?

A rendrakás sorrendje a KonMari módszer egyik legfontosabb része. Úgy vélem, hogy a legtöbb ember számára ezek a kategóriák egy egyre nehezedő skálán helyezkednek el (a ruhaneműk a legkönnyebbek, az érzelmileg fontos tárgyak a legnehezebbek). Összehasonlítva a többi kategóriával, a ruhaféléknél a legkönnyebb felismerni, hogy milyen érzelmekkel viseltetünk irántuk. Ahogy haladunk tovább a kategóriákon át, egyre gyakorlottabb rendrakók leszünk, és egyre inkább felismerjük, hogy melyik tárgy vált ki belőlünk örömérzést, mint ahogy egy sportolónak is javul a teljesítménye az edzések során.  

Marie Kondo: Tiszta öröm - A rendteremtés művészete - képes útmutatóval

Fordította: Kurdiné Mohácsi Gabriella, Bookline Könyvek, 2016, 300 oldal, 3699 HUF

 

Nem véletlenül jöttem rá a kategóriák sorrendjére, ez egy átgondolt folyamat része volt, ahogy a módszeremet kifejlesztettem. További előny, hogy a ruhaneműkkel kezdeni általában a legkönnyebb és határozottan a legjobb módja annak, hogy elkezdjük a rendrakó tréninget. Egy helyre összegyűjteni a ruhákat és azokkal kezdeni, bárki számára könnyen végrehajtható lépés. A KonMari módszert nem könnyű végigcsinálni az elejétől a végéig, és a legtöbb embernek nem is megy gyorsan, de ez nem jelenti azt, hogy nehéz lenne belevágni. Fontos volt számomra, hogy úgy alkossam meg a módszer első lépését, hogy azt a legtöbben meg tudják csinálni, ami nem más, mint a ruhák összegyűjtése egy helyre a lakásban.

Meg tudnád becsülni, hogy nagyjából mennyi időbe telik egy lakást rendbe tenni, négyzetméterenként vagy per főre számolva?

Ezt nem lehet nagyjából megmondani, mivel annyiféle variációs lehetőség van. Ha mégis kellene mondanom egy becsült időt, azt mondanám, hogy egészében úgy 4-6 hónappal lehet számolni. De ha egyszer valaki befejezi, addigra megszerzi azt a képességet, ami ahhoz szükséges, hogy többé ne váljon újra rendetlenné a lakása. Határozottan azt mondanám, hogy a legtöbben, akik jól elsajátították és gyakorolják is a módszeremet, rájönnek, hogy ez nagyon jó idő ráfordítás volt.

Kapcsolódó cikk:

Olvasók milliói tanulnak könyvből bugyit hajtogatni

Hetente hány órát kellene szánni a rendrakásra?

A módszerem szerint a rendrakást egyszerre kell elvégezni és olyan gyorsan amennyire csak lehetséges, szóval ez nem olyasmi, amit elvégezhetsz pár óra alatt ekkor és akkor, vagy ha van egy kis szabadidőd. Ez elkötelezettséget kíván. Persze a legtöbb ember dolgozik, családja van, és vannak más dolgok is az életében, de azt mondanám, ha nincs legalább 10 órád hetente, hogy a módszernek szenteld magad, akkor csalódott lehetsz a végeredménnyel.

És ezalatt az idő alatt végig felfordulásban élünk?

Őszintén megvallva, igen. Egy helyre hordod össze minden holmidat, vagyis felfordulás lesz. De tudod mit? Ahogy haladsz előre, úgy lesz egyre kisebb a felfordulás. És ahogy pakolod ki a szemeteszsákokat az utcára, vagy viszed a szatyrokat az adományboltba, úgy fogod találni, hogy ez egy csodás érzés, ami motiválni fog, és még több energiát ad ahhoz, hogy folytasd. Tudom, hogy azok számára, akiknek gyerekeik, társuk, házastársuk vagy lakótársuk van, azoknak ez probléma lehet, de nem azt mondom, hogy szórd szét a holmidat az egész lakásban, hanem találj egy kis szabad területet egy helyiségben és láss neki. Igazából azt javasolom, hogy egy bizonyos kategória (ruházat, iratok, könyvek, stb.) összes holmija legyen egy helyen, úgy hogy ne használd az otthonod többi szobáját. Minden egy helyiségben történjen.

Szerző: Ellen de Bruin (NRC Handelsblad)

 Az interjúért köszönet a Bookline-nak!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.