A Tanácsköztársaság története velünk él a vitáinkban, az előítéleteinkben

A Tanácsköztársaság története velünk él a vitáinkban, az előítéleteinkben

A Tanácsköztársaság 133 napjának történetét dolgozta fel legújabb könyvében Hatos Pál. A Rosszfiúk világforradalma (olvass bele ITT) felvillantja, milyen történelmi események előzték meg Kun Béláék uralmát, bemutatja a proletárdiktatúra kulcsszereplőit, de ugyanilyen figyelmet fordít azokra is, akiknek nevét nem jegyezte fel az utókor. Hatos Pál könyve azt bizonyítja, hogy ez a korszak nem pusztán „egy kicsúszó lábjegyzet”, hanem tele van ellentmondásos, és további kutatásra váró részletekkel. Az online könyvbemutatón a szerzővel Ablonczy Balázs beszélgetett, mi pedig pontokba szedtük a legérdekesebb megállapításokat.

Ruff Orsolya | 2021. március 17. |
Hatos Pál
Rosszfiúk világforradalma - Az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság története
Jaffa, 2021, 608 oldal
-
 • A címben szereplő rosszfiúk kifejezés Karinthy Frigyestől származik, az író Szamuely Tibort és Kun Bélát jellemezte így egy krokiban, és ezzel a cikkel vette védelmébe a Szabó Dezsővel vitába keveredett Kosztolányit. Szabó Dezső amúgy bőszen kikelt a kommün ellen, holott annak idején ő is jelentett meg a kommünt éltető cikkeket, sőt az utolsó napon is felvette az írói direktóriumtól járó vastag borítékot. Kosztolányinak ugyanakkor szintén volt oka elsikálni, mit is csinált 1919 tavaszán a proletárdiktatúrában (Kun Bélánál kilincselt, Marx-fordításokat vállalt, stb.).
 • Hatos Pál azért is választotta a Karinthy-parafrázist, mert kicsit jellemző magyar történet ez – példaként említette azokat az embereket, akik a proletárdiktatúra idején „retekként” viselkedtek, azaz mást mutattak a külvilág felé (kívül piros, belül fehér). Ezeknek az embereknek aztán később mindig magyarázkodniuk kellett.
 • Ablonczy Bálint felelevenítette, hogy Az elátkozott köztársaság könyvbemutatóján az volt az utolsó kérdése Hatos Pálhoz, mikor jön a Tanácsköztársaságról szóló könyve, akkor viszont döbbenetet látott az arcán. Ablonczy hozzátette, hogy szerinte az elmúlt 50 évben nem született ilyen összegzés a Tanácsköztársaságról, de hogyan szánta rá magát az írásra? Hatos Pál válaszában azt mondta, hogy elkapta a gépszíj, nem tudott leállni az olvasással. Már az előző könyvéhez is sok olyan anyagot olvasott, amelyek kapcsolatban voltak a Tanácsköztársasággal, és tudta, hogy 

  összetartozó, ugyanakkor hiányzó történetről

  van szó. Magyarázatként hozzátette, hogy a dualizmus és a Horthy-korszak között ez az időszak mintha „egy kicsúszó lábjegyzetnek” minősülne.
 • „Úgy láttam, és Az elátkozott köztársaság írása megerősített benne, hogy nagyon is dobogós ez a történet”, hiába 133 napról van szó.
 • Habár rendkívül terhelt történésekkel teli a Tanácsköztársaság időszaka, Hatos Pál szerint következményeiben nagyon is velünk él. Példaként elmondta, hogy a 20. század kulturális ikonjai, művészei mind ott voltak az események sűrűjében, és láthatatlan vagy látható bélyegként magukkal vitték ezt a történetet. (Példaként Illyés Gyulát említette, aki mindig visszatért ehhez a korszakhoz.)
 • Bár már sokan kutatják, ennek az időszaknak az emlékezete búvópatakként él: indulatos politikai vitákban biztosan előkerül az egyik oldalon Kun Béla és Szamuely, a másik oldalon pedig Horthy neve („Nem véletlen, hogy

  ellenségeskedésben, acsarkodásban él tovább

  ez a történet”).
 • Hatos Pál úgy látja, sok szempontból felhasználják most is 1919 emlékét, a történésznek viszont úgy kell hozzáállnia, hogy az egyszerű igazságok ritkán működnek az életben („Ennek a bonyolult valóságát kell meglátni”). Példaként Bartók Bélát említette, aki zenei direktóriumot szervezett, és kisöpörte a Zeneakadémiáról a német hatást. Közben pedig írt egy vagány operát (ez volt A csodálatos mandarin), ami ugyanúgy megbotránkoztatta az akkori kölni polgármestert, Konrad Adenauert, mint Révai Józsefet („Sokfajta hatás egyesül ebben a ’19-es rövid történetben.”)
 • Ablonczy Balázs megemlítette, hogy a könyvhöz Hatos Pál felhasználta az 1990 előtt és után keletkezett forrásokat is. Hatos példaként említette az 1920-ban született Fogarassy Lászlót, aki elképesztően pontos tanulmányokat írt a korszak hadtörténetéről („erről a háború utáni háborúról”), és Hajdu Tibor 1969-ben írt első nagymonográfiáját. Külön kiemelte Molnos Péter művészettörténészt, aki elképesztően jó anyagokat adott a nagy magyar műkincsrablásról.
 • 1919-ben ugyanis a korszak megszállott művészettörténészei kirobogtak a nagypolgári otthonokba vagy például a fraknói Esterházy-kastélyba, és rátették kezüket a műkincsekre. Ebből aztán egy szédületes kiállítás nyílt, amelyet Lukács György nyitott meg. Az esemény pikantériáját adta, hogy a műkincs-begyűjtők egyedül Lukács édesapjának gellérthegyi villáját kímélték meg.
 • Hatos Pál kiemelte még Konrád Miklós műveit, akit a 19-20. századi magyar zsidótörténelem egyik legfontosabb kutatójának nevezett: „Ő is átnézte a kéziratot, hiszen az úgynevezett zsidókérdés, a zsidóuralom legendája nagyon is itt van a Tanácsköztársaságban.”
 • A történész azt mondta, picit olyan történelmet szeretne írni, amit nem ír senki más: „Abban a hiszemben élek, hogy a történelem nem ismeret, hanem élmény.” A múltat nem tudjuk a maga teljességében megismerni, a történelem ezért számára nem ismeret, hanem inkább jelenlét.
 • Szerinte jobb arra rádöbbeni, hogy a múlt foglyai vagyunk. 1919 ebben az értelemben biztosan nem zárvány,

  velünk él következményeiben

  , a vitáinkban, az előítéleteinkben: „Nagyon is magyar történet ez.”
 • A Tanácsköztársaság és így a kötet szereplői közül szó esett még Pogány Józsefről, aki például Kosztolányit és Karinthyt kávéztatta a siófoki plázson, miközben hadosztályparancsnok és közoktatásügyi népbiztos volt. Róla írta azt Füst Milán: „Süket volt, mint a párzó állatok”. Hatos Pál szerint ez nyilván hatott rá, amúgy is imádja Füst Milánt, és ha nem lenne benne történészi elővigyázatosság, mindent kritikátlanul átvenne tőle.
 • Szó esett még Verbőczy Kálmán századosról, aki megszervezte a későbbi Székely Hadosztály magvát, és aki azt mondta, neki mindegy, milyen a rendszer, hiszen a haza ellensége mindig az, aki kívülről tör be rá. A proletárdiktatúra után mellőzött, megbélyegzett ember lett belőle, viszont a Tanácsköztársaság idején életre szóló barátságot kötött Lukács Györggyel, aki 1965-ben egyik „legodaadóbb és legbátrabb” harcostársának nevezte (idézet a könyvből).
 • „Örök nagy ragyogás számomra Babits” – mondta Hatos Pál, megemlítve, hogy Babits 1918-ban pacifista volt, majd Lukács győzködte, hogy lépjen be a kommunista pártba, a proletárdiktatúra elején pedig kinevezték egyetemi tanárnak. Babits, ellentétben Szabó Dezsővel, később meg is írta, hogy egy időre beszippantotta a kommunizmus (Magyar költők kilencszáztizenkilencben).
 • A kötet fejezetcímei idézetek, Hatos Pál pedig vadászott ezekre a mondatokra, és azt az illúziót táplálja velük kapcsolatban, hogy összefoglalnak valamit. A Rosszfiúk világforradalma is sűrítése akar lenni annak, hogy ez egy gyászos történet, ami ugyanakkor nincs híján a morbid részleteknek.
 • A Tanácsköztársaság bukásáról szólva megemlítette, hogy a végére teljesen elpárolgott miden társadalmi támogatottsága. Érdekes viszont, hogy senkinek nem volt belső ereje megdönteni a rendszert, kellettek hozzá a románok meg a katonai összeomlás:

  „Az a szomorú, hogy nem a belső ellenállás rogyasztotta össze”.

A teljes beszélgetést itt lehet végignézni:

Nyitókép: Fortepan

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

A Tanácsköztársaság története mélyen meghatározza politikai gondolkodásunkat, megosztja érzelmeinket

Hatos Pál új könyvében arra vállalkozik, hogy mítoszokon innen és túl mutassa be az 1919-es magyarországi Tanácsköztársaság történetét. Olvass bele a Rosszfiúk világforradalma című kötetbe!

...
Hírek

Kosztolányi agárként szaladt, Karinthy az Astoriából szemlélte a történelmet

...
Nagy

Szvoren, Krusovszky, Kötter, Grecsó, Kolozsvár és a 100 éves Tanácsköztársaság - Ilyen volt a Margó negyedik napja!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film 

...

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Polc

Egy könyv azokról, akik a náci Németországban "úsztak az árral"

...

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

...

Lydia Davis a hétköznapi sodródásban is meglátja a rendet

...

A rinocérosz szédítően idegen, viszont szórakoztató

...
A hét könyve
Kritika
Az undor kitörölhetetlenül ott van férfi és nő kapcsolatában
...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Halász Rita

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal Halász Rita (Mély levegő) válaszolt.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Csak humorral lehet átvergődni a kamaszkor érzelmi dzsungelén

Marie Pavlenko hőse éppen érettségire készül, ami ismerős helyzet lehet egy csomós végzősnek. De elsősorban nem emiatt emlékezetes az Én vagyok a napod, amely magával ragadó és súlyos, mégis szellemes és vicces regény. U18.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy vicces, ördögi történet lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Ecsédi Orsolya Meleg a helyzet! című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Animációs film készülhet az Apufából

Összesen 42 alkotásnak szavazott meg támogatást a napokban a Nemzeti Filmintézet, így animáció készülhet Kolozsi László Apufa című gyerekkönyvéből is.