A Táltosember képregényben is megmérkőzik Daidalosszal, ha segítesz neki

Sháman - Táltosember címmel képregény készülhet a Pálfi György rendezte Táltosember vs. Ikarus kisjátékfilm alapján, az alkotók pedig brancskampányt indítottak, aminek keretében anyagilag is támogatható a projekt. Meszlényi Péter, a Táltosember tervezője, rajzolója-művészeti vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

Képek: Meszlényi Péter

sa | 2023. december 19. |

Pálfi György Táltosember vs. Ikarus című, 2002-es kisjátékfilmje valódi világok harca Budapesten, hiszen a főváros ismerős terein csap össze a magyar sámánisztikus hagyomány és a görög mitológia, az amerikai szuperhős-hagyomány és a hazai kisrealista miliő. A főhős egy gimnáziumi történelemtanár, aki éjszakánként Shámán, a Táltosember nevű szuperhősként küzd az gonosztevők ellen. A filmet itt megnézheted:

A kisfilm karaktertervezője és storyboard rajzolója Meszlényi Péter, akiben már a forgatás során felmerült a képregény ötlete, és 2002-ben elkezdte megrajzolni az első skicceket és oldalvázlatokat. Pénz hiányában viszont a tervezett 48 oldalnak eddig csupán a harmada készült el.

-

Mint azt Meszlényi a Könyves Magazinnak kifejtette, három ok is inspirálta a képregényes feldolgozást: „Egyrészt, a képregény néhány szempontból hasonlít a filmre, mint médium (pl.: képes narratíva, amely szintén használja a tartalom ábrázolásához az időt – képek egymás után), ugyanakkor sokban eltér attól (pl.: magasabb absztrakciószintet követel alkotótól, befogadótól egyaránt, valamint használja a tipográfiai, táblaképalkotási hagyományokat is, egyszerre álló- és mozgókép). Tehát, más ábrázolási és történetmesélési lehetőségeket biztosít, amik gyakran izgalmasabbak, mint a filmé. Gyurival (Pálfi – a szerk.)

a kisjátékfilmben eleve képregényes képi megoldásokkal kísérleteztünk.

Másrészt, a képregényben sok mindent könnyedén ábrázolhatunk, ami a filmben nagyon körülményes és/vagy drága lenne. Harmadrészt a szuperhős műfaj eredendően képregény formátumú, kialakulásához is erre a médiumra volt szükség, és alapjaiban határozta meg karakterét (pl.: egyszerű, kontrasztos pizsik, amelyek a rendelkezésre álló nyomdatechnikánál jól láthatók és dekoratívak).”

-

Az illusztrátor Meszlényi mellett a képregényes alkotócsapat másik két tagja tagja Pálfi György filmrendező és Csordás Zoltán tervezőgrafikus. „Pálfi Gyuri olyan embert keresett a film tervezéséhez, storiboardjához, aki az általános szakmai képességeken kívül konyít a szuperhősökhöz, érti, hogy mi is ez a dolog. Ebben az időben látta meg az egyik vizsgamunkámat az »Ipar« (ma már MOME) egyik félévi kipakolásán, ami egy storyboard volt.

Ráadásul épp a diplomamunkámat készítettem elő, ami a szuperhős-jelenségről szólt.

Így aztán felkért a melóra” - meséli Meszlényi. „Csordi (Csordás Zoltán – a szerk.) később került a képbe, már a képregény kapcsán. Gyurival abban állapodtunk meg, hogy a képregényváltozatot én irányítom mind koncepcionális, mind megvalósítási szempontból, én pedig elkezdtem keresni magam mellé valakit, aki képes megfelelő minőségben megoldani a digitális munkafolyamatokat (képrendezés, színezés, tipó, szöveg), és ért a nyomdához is. Csordi előtt két szakemberrel próbálkoztam, de mindkettő visszakozott, mikor felismerte, mekkora munka is ez. Ekkor jutott eszembe Csordi, aki ugyan nemigen konyított a képregényekhez és a szuperhősökhöz, de kiváló tervezőgrafikus volt már akkor is, s mint ilyen, mind a digitális munkákhoz, mind a nyomdatechnikához nagyon értett, ráadásul baromi jó fej. Annyira jó fej volt, hogy el is vállalta és nekiálltunk.”

A képregény, ha elkészül, izgalmas időzítéssel érkezik: a helyszínt adó Budapest idén ünnepli 150 éves születésnapján, lecsengőben egy gigantikus szuperhősőrület a filmben, a tanárok pedig kiemelt közéleti fókuszba kerültek az elmúlt időszakban. Meszlényi szerint viszont ezek inkább szerencsés vagy szerencsétlen egybeesések: „Budapest 150. évfordulója csak szerencsés véletlen. Az alkotók közül mindenki Budapest szerelmese régtől. Ezért is lett a Sháman ennek a városnak a hőse. (A tervezett további történetek is zömében itt játszódnának, egyfajta budapesti legendáriumot alkotva.) A szuperhős-forradalomnak sincs sok köze a »mosthoz«. Inkább hátrány, mint előny. Azt pedig már a kezdetektől úgy gondoltuk, hogy nagyon illene hősünkhöz a tanári hivatás (magyar-töri szak), hiszen Táltos egy segítő alak, aki határozott értékrendet képvisel, amit mások szolgálatába állít. 

Ráadásul ez a szakma gyakran eleve heroikus erőfeszítéseket követel.”

Ahogy azt a brancskampány leírásában is jelzik, a filmhez képest lesz némi változás a képregény történetében. „Az eredeti filmes forgatókönyvhöz képest keveset változtattunk (a költségvetési limit miatt a film történetét meghúztuk kicsit), inkább a hangsúlyokat rendeztük át. Kisebb szerepe lett Táltos családi életének (tán lesz lehetőségünk a kibontani a következő részekben), inkább Daidalosz személyes drámája került előtérbe.”

A január végéig tartó kampányban az alkotók 2,5 millió forint összegyűjtését tűztek ki célként, a támogatók a hozzájárulásukkal arányosan kaphatnak az elkészült képregény mellé plusz ajándékokat is. Sikeres kampány esetén a kész képregényt 2024 június-július környékére ígérik – bár ez valamennyire függ a nyomdától is. A brancskampányt itt találod.

 

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megférnek egymással az izzadságcseppek, a csókok és monoton basszusfutamok.

...
Hírek

A Heartstopper legújabb része az Egyesült Királyság leggyorsabban fogyó képregényévé vált

Alice Oseman LMBTQ-témájú képregénysorozata miatt indult Magyarországon a fóliázási botrány.

...
Hírek

Bestseller- és képregényadaptációkkal indul újra Hollywood

A sztrájk beszüntetése után egyből zöld lámpát kapott a Deadpool, a Venom és a Gladiátor folytatása is, de a Colleen Hoover könyvéből készülő film premierjére sem kell már sokat várnunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...
...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.