A Heartstopper legújabb része az Egyesült Királyság leggyorsabban fogyó képregényévé vált

A Heartstopper legújabb része az Egyesült Királyság leggyorsabban fogyó képregényévé vált

Alice Oseman Heartstopper című , LMBTQ-témájú tiniképregény-sorozatának ötödik része óriási siker: decemberben a megjelenést követő első három napban több mint 60 ezer példányt adtak el belőle. Ez még egy képregénynek sem sikerült eddig.

ki | 2023. december 14. |
alice oseman
Heartstopper - Szívdobbanás - Fülig beléd zúgtam
Ford. Riesenberger Mónika, Könyvmolyképző, 2023, 384 oldal
-

A Heartstopper-sorozat ötödik része a valaha leggyorsabban fogyó képregénnyé vált az Egyesült Királyságban, és ezzel együtt a megjelenés hetében minden kategóriában ez volt a legnagyobb bestseller - írja a Guardian. A történet két meleg angol fiú szerelméről szól és őket követi nyomon. Oseman azt nyilatkozta a sikerről: Teljesen el vagyok ájulva. A Heartstopper-történet nagyon fontos számomra, és az, hogy rekordokat döntöget, olyasmi, amiről álmodni se mertem soha. 

Ennek a történetnek a középpontjában az öröm, a szerelem és a queerség áll, és az, hogy ennyi olvasó, fiatalok és idősek egyaránt így fogadják, igazi reményt ad nekem.

Rendkívül hálás vagyok az összes rajongónak, akik támogattak engem és a Heartstopper utazását, ez az egész hihetetlenül különleges érzés”.

A sorozat első négy kötete áll az első négyen a brit felnőtt és gyermek képregényeladási listán. Az öt kötetből megjelenésük óta 1,1 millió példányt adtak el az Egyesült Királyságban. Magyarországon eddig az első négy kötetet adták ki. Ez az a képregény, ami miatt 12 millió forintos bírságot kapott a Líra a Főváros Kormányhivataltól, mivel „az érintett könyvek homoszexualitást jelenítenek meg, ennek ellenére a gyermekeknek szóló, ifjúsági irodalom körébe sorolt könyvek között helyezték ki azokat” és nem voltak befóliázva. A szerző a fóliázási botránnyal kapcsolatban azt nyilatkozta: „Nagyon elszomorít és dühít, ami történik. Azok a fiatalok is megérdemlik, hogy jelen legyenek az irodalomban, akik mások. Szeretetet küldök mindenkinek, aki harcol és támogatja a melegekről szóló könyveket”. Később pedig jelentős összeget adományozott a Háttér Társaságnak.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A fóliázás ellen tüntetnek, könyveket osztogatnak egyetemisták egy Libri előtt

A Libri szerint a diákok standján látható "tiltott könyvek" kifejezésnek nincs valóságtartalma, hiszen továbbra is minden olyan cím megvásárolható náluk, ami eddig is.

...
Hírek

A Heartstopper sokatmondó díjat kapott az első TikTok Book Awardson

A shortlistjét az irodalmi élet, a könyvszakma és a #BookTok képviselői állították össze,

...
Hírek

A Heartstopper írója dühös és szomorú, amiért Magyarországon 12 milliós bírságot szabtak ki a képregénye miatt

Alice Oseman elítéli, amiért Magyarországon bírságot szabtak ki a Lírára amiatt, hogy a boltban az ifjúsági könyvek között, illetve fólia nélkül árulták a képregényét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Gyerekirodalom

Kormos Istvánnak avatnak emléktáblát az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárnál

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Hírek

Puskás Panni regényét jelölték az Európai Unió Irodalmi Díjára

...
Szórakozás

A Bábel megfilmesítéséről nyilatkozott Kuang

...
Hírek

Sally Rooney új regénye ősszel érkezik

...
Szórakozás

Még két hét, és felkelnek a márciusi ifjak

...
Beleolvasó

Képtelen nyomozás indul egy felszívódott kolléga és egy rejtélyes, könyvolvasó lány után

...
Hírek

Benedek Ágota Állva maszturbálok című könyve miatt kapott büntetést a Libri

Polc

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

...

A diktatúra fenntartóinak süketnéma a lelkiismerete

...

A Hideg krematóriumban pucérra vetkőzik a reménytelenség

...

A háborúban a halál minden sarkon ott leselkedik, és csak a véletlenen múlik, kit visz magával

...