A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

Izzadságcseppek, csókok, hatalmas szemek és monoton basszusgitárfutamok. A Netflix Bryan Lee O'Malley graphic noveljei alapján készített minisorozata megmozdított képregény, videojáték és anime. A Scott Pilgrim rákapcsolban remekül megfér egymással a Holt költők társaságából vett idézet és a Dead Kennedys-dal, ahogy egy félnindzsa, pár denevérszárnyú, vörös szemű cheerleader és egy kíváncsi, vegán robot is a széria elengedhetetlen eleme.

Nyitókép: Netflix

Vass Norbert | 2023. december 06. |

Mielőtt a kétezres évek első évtizedében a Scott Pilgrim-kötetekkel képregényrajongók százezreinek hőse lett, Bryan Lee O'Malley filmelméletet tanult a kanadai Ontarióban és kiskamasz kora óta kedvelte a számítógépes játékokat. Aligha véletlen tehát, hogy annyira filmszerűek az alkotásai, a képkockái és plánozásai pedig nem ritkán a konzolok mászkálós játékainak beállításaira hasonlítanak. A 2004 és 2010 között megjelent fekete-fehér, mangaszerűen megrajzolt, popkulturális utalásokkal teli Scott Pilgrim-kötetekből 2010-ben Edgar Wright számos díjjal kitüntetett, és a közönség körében is népszerű egész estés, élőszereplős játékfilmet rendezett, aztán videojáték és animációs adaptáció is készült a csípős humorú coming of age sztoriból, 2012 és 2015 között pedig színesben, kemény fedéllel nyomták újra a köteteket.

Animét készített a Scott Pilgrim-képregényekből a Netflix
Animét készített a Scott Pilgrim-képregényekből a Netflix

A főhősnek ezúttal szerelme, Ramona Flowers gonosz exeivel kell felvenni a harcot.

Tovább olvasok

Mivel a képregényeket és a filmet is bírtam, örültem a hírnek, hogy készül egy netflixes, animációs Scott Pilgrim-miniszéria, és mindenekelőtt az érdekelt, hogy miként viszonyul majd a sorozat a történet korábbi inkarnációihoz. Nos, az elbeszéléstechnika és az esztétikum felől nézve a Scott Pilgrim rákapcsol egyszerre anime, videojáték és képregény. És ha ez még nem lenne elég, a hangkulissza megidézi a filmet is, hiszen ugyanazok a színészek (többek között Michael Cera, Mary Elisabeth Winstead, Kieran Culkin, Anna Kendrick, Aubrey Plaza és Jason Schwartzman) kölcsönzik a karakterek hangját, akik a moziváltozatban szerepeltek bő egy évtizede. A pletykák szerint létezik egy levelezőlista, ami a forgatás óta aktív, és ahelyett, hogy a szereplők ügynökeihez fordultak volna, itt dobták be a sztároknak a sorozatbeli újrázás ötletét. Amiben három órán belül szinte mindenki benne volt.

Ha ez csak legenda is, pont a Scott Pilgrim legendáriumba való.

De kicsoda az a Scott Pilgrim, kérdezhetik azok, akik sem a filmet nem ismerik, sem a képregényeket. Scott Pilgrim egy huszonhárom éves, kócos hajú, rajzolt torontói fiú, aki nehezen birkózik meg a szarkazmussal, akinek nincs saját lakása, munkája és különösebb jövőképe sem, van viszont egy bandája (a Sex Bob-omb), egy X-Men felvarrója, egy sosem koszolódó Adidas Superstarja és egy Ramona Flowers nevű szerelme ‒ akivel először az álmaiban találkozott. És bár a környék legjobb harcosának mondják, a lány első gonosz exével (bizonyos Matthew Patellel) szembeni verekedésben Scott Pilgrim mégis viszonylag gyorsan alulmarad és csillogó érmékké változik. Legalábbis úgy tűnik.

Halál rátok, gonosz exek!
Tovább olvasok

Hogy ez csak a látszat [és itt most SPOILER következik], azt a Columbo felügyelőért rajongó Ramona Flowersnek viszonylag hamar sikerül kiderítenie, és miután a Scott Pilgrim rákapcsolnak voltaképpen Ramona a főhőse, ideje megismerkednünk vele. Ramona New Yorkból költözött Torontóba a történet szerint, egy (tulajdonképpen összesen hét [!]) csúnya szakítás után, és a behavazott városban úgy próbálja újrakezdeni az életét, hogy a Netflix megbízásából a megrendelők számára DVD-ket kézbesít. (Haha.) Valaha műkorcsolyázott, a történet idején azonban inkább görkorin közlekedik, egy álmos szürke macska tulajdonosa, szívesen festi a legkülönbözőbb színűre a tincseit és nem jön zavarba a hipertérsztrádáktól sem.

A jól ismert karakterek mellett viszontlátjuk a sorozatban az animékre annyira jellemző izzadtságcseppeket, csókokat, hatalmas, csodálkozó szemeket és sebességvonalakat is. Míg a képregényekben a Kill Bill!-leszámolásdramaturgiáján át vezetett az út a szerelmi beteljesülés felé, a vendetta helyett itt inkább a nyomozás, egymás szempontjainak megértése és a kibékülés szervezik a cselekmény szálait. A Scott Pilgrim rákapcsol már az első epizódban bizonyítja, hogy képes a punkdalok sebességével mesélni, ha viszont egy harci koreográfiáról van szó, vagy pedig arra kívánja épp felhívni a figyelmet,

hogy a nyolcbites károgást hallató varjak fekete pontokkal kakálják tele Toronto egét, ráérős tempóra vált.

Hogy miként írható le a sorozat hangulata? Nagyjából olyan, mintha Nick Hornby szereplői mangákért rajongtak volna a Pop, csajok, satöbbiben hanglemezek helyett. És megkockáztatom, hogy hasonló végeredményhez vezetett volna az is, ha Quentin Tarantino az Akirára vagy a Ghost in the Shellre kattan rá videotékás korában a blaxploitationök, a spagettiwesternek és a távol-keleti kung-fu filmek helyett. A Scott Pilgrim rákapcsol egyszerre anime és anime-paródia. Remekül megfér benne a Holt költők társaságából vett idézet és a Dead Kennedys-gitárfutam. Ahogy a Simon Pegg és Nick Frost-cameo vagy a Cronenberg- és a Vissza a jövőbe-hommage, egy félnindzsa, pár denevérszárnyú, vörös szemű cheerleader és egy kíváncsi, vegán robot is a széria elengedhetetlen eleme.

Scott Pilgrim végtelen bánata
Tovább olvasok

A sorozat a film és a képregények ismerete nélkül is szórakoztató, kerek, persze, ha ismerjük az előzményeket, akkor még izgalmasabb, mert különös módon a Scott Pilgrim rákapcsol egyszerre prequel és folytatás, reboot és spin-off – így játékosan az idő felszámolásával kacérkodik. Bár ennél is pontosabb a karakterek szétírása, tükrözése, sokszorozása és új pályára állítása felől megközelíteni. Ebből a szempontból azokra az olcsó konzolokra hasonlít a széria, amiken egy kicsit furcsább színekben, egy kicsit máshonnan indulva,

pályaugrásokkal és cheatekkel lehetett végigjátszani a mászkálós játékokat.

A Scott Pilgrim rákapcsol nekem elsősorban posztmodern idézetgyűjteményként, nosztalgiabombaként működött. Örültem volna neki, ha egy kicsit szabadszájúbb és viccesebb, és abból a szempontból lehetett volna persze bátrabb is, hogy Ramona Flowersre bízzák az alkotók a főcímkreditet. A mai tizen-, illetve huszonéveseknek talán a gameplay-videohoz hasonló narrációs technika működtetése miatt lehet érdekes – bár egyáltalán nem biztos, hogy ők kíváncsiak rá bármennyire is. Mivel BenDavid Grabinski és Bryan Lee O'Malley sorozatában számtalan a zenei betét, ez a fordulatokkal teli nyolc rész olyan, mintha egy Gorillaz-klipben töltenénk el egy videokazettányi időt. Idősödő szerelmespároknak, teagőz- és riot grrrl-rajongóknak, valamint anime-fanoknak kötelező darab.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Az izmos testű szuperhősök ideje lejárt

...
Nagy

Scott Pilgrimet elkapta Tarr Béla

...
Szórakozás

Férjvadászok a viktoriánus Londonban – 8 friss sorozat streamingen

Egy díjakkal elhalmozott széria befejező évada, egy képregényként és játékfilmként is sikeres történet animációs folytatása és egy japán horrorszerző írásaiból készült anime. Mutatjuk a streamingszolgáltatók platformjaira frissen felkerült legizgalmasabb sorozatokat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok?