Portik Tamás drogja a hatalomvágy volt, és most megfizet érte

Portik Tamás drogja a hatalomvágy volt, és most megfizet érte

Mikor, ha nem most: elővettük Dezső András Nagyfőnök című könyvét, hiszen csütörtök reggel kihirdették a Fenyő-gyilkosság perének elsőfokú ítéletét, és a bíróság kimondta Gyárfás Tamás és Portik Tamás bűnösségét. A Nagyfőnökben az oknyomozó újságíró szerző részletesen bemutatja Portik bűnözői pályáját az indulástól a bukásig, miközben érzékletesen szemlélteti a kilencvenes évek alvilágának működését is. 

Sándor Anna | 2024. február 09. |
DEZSŐ ANDRÁS
Nagyfőnök - Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása
21. Század, 2023, 428 oldal
-

Sűrű nappá alakult a csütörtök Magyarországon: még a Novák Katalin körül dagadó botrány újabb fejezetei előtt, reggel a teljes magyar sajtót letarolta a hír, hogy Portik Tamást életfogytiglanra, Gyárfás Tamást hét év fegyházra ítélték első fokon Fenyő János médiavállalkozó 26 évvel ezelőtti meggyilkolása ügyében. Délutánra aztán kiderült, hogy Gyárfás Tamást nem vették őrizetbe és mindkét elítélt fellebbezett.

Fenyőt 1998. február 11-én gyilkolták meg, a bűnsegédként elkövetett emberölés bűntettében elítélt Gyárfás pedig annak köszönhetően került a bűnüldözés látóterébe, hogy az addigra paranoiás Portik Tamás titokban felvételt készített egy beszélgetésükről. Az időzítés fontos, még ugyanebben az évben, július 2-án robbant a pokolgép az Aranykéz utcában, és mindössze két évvel korábban gyilkolták meg Prisztás József milliárdos uzsorást.

Portik immár mindhárom ügyben ítélettel is megerősítetten érintett, sőt, ahogy Dezső András írja a Nagyfőnök című könyvében, a

magyar kriminalisztikában kevés bűnöző nevét hozták összefüggésbe annyi gyilkossággal és emberölési kísérlettel, mint Portikét.

Portik már a múlté, de a hatásai ma is érezhetők

A 2023-ban megjelent Nagyfőnök bemutatója a Margón volt (az akkor készült felvételt itt meg is hallgathatod), az oknyomozó újságíró szerző pedig ott is kiemelte, hogy szerinte a kilencvenes éveket nem érdemes úgy tanítani, hogy nem beszélünk a szervezett bűnözés akkori jelentőségéről.

Mint a csütörtöki ítélet is mutatja, Portik pályafutása azért sem mellékes a számunkra, mert a mai napig zajlanak büntetőperek az akkori eseményekkel kapcsolatban. Dezső szerint például kijelenthető, hogy a kilencvenes évek nem lett volna olyan véres Magyarországon, ha nincs Portik, illetve ha az ő és a bérgyilkos Jozef Roháč körei nem találkoznak. Emlékeztetőül, Roháč az Aranykéz utcai robbantás elkövetője és szóba került a neve a Fenyő-gyilkosság kapcsán is.

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt
Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

Leszámolások fényes nappal, milliós, majd milliárdos üzletek, robbantások pártszékházaknál és politikuslakásoknál – a vadkapitalizmus és az infláció hétköznapi válságaiban vergődő magyar lakosságnak a kilencvenes évek második felében egy újabb, a létbizonytalanság érzésére ráerősítő tényezővel is szembe kellett néznie: az egyre erőszakosabb szervezett bűnözéssel. A korszak egyik csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik nemcsak az alvilág hálózata, hanem az is, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere, és hogyan szőtte/szövi át a társadalmunkat. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

Tovább olvasok

Azt pedig konkrétan Dezső derítette ki és a könyvben írta meg először, hogy Portik állt a Torgyán József és Szájer József lakásánál történt robbantások mögött, valamint az ő emberei helyeztek pokolgépet a Független Kisgazdapárt székházához is (ezt még a működésbe lépése előtt sikerült hatástalanítani). 

Ahogy azt Dezső a bemutatón elmondta, ha a korszakról beszélünk, érdemes felidézni a kilencvenes évek rendőri korrupcióját is, ami nélkül Portikék nem tudtak volna előrébb jutni. És ami miatt például hiába sikerült azóta kideríteni, ki a felelős egy-egy akkori ügy megoldatlanságáért. Ha ugyanis ezek nem gyilkossági ügyek voltak, akkor elévültek, így nem lehet feljelentést tenni ezek kapcsán az ügyészségen.

Szintén ide kapcsolódik, hogy nemcsak Portik személye köti össze a 20-30 évvel ezelőtti eseményeket a mával, hanem olyan, az akkori és az elmúlt tíz év közéletében is aktív alakok, mint például az 1991–1996 között országos rendőrfőkapitány, majd az Orbán-kormányok többszörösen megbízott belügyminisztere, Pintér Sándor. Vagy Gyárfás Tamás, aki 2003-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, 2012-ben a Magyar Érdemrend középkeresztjét, és a közelmúltig számos sportdiplomáciai pozíciót töltött be.

Portik Tamás húsz év letöltendőt kapott
Portik Tamás húsz év letöltendőt kapott

Ítélet született egy 1999-ben elkövetett gyilkosság ügyében - Portik Tamás felbujtóként húsz év letöltendőt kapott. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Hatalomvágy és kontrollmánia, nem kevés paranoiával mérgezve

Ahogyan azt a Nagyfőnökről szóló cikkünkben is írtuk, Dezső nem is igazán portrét írt, hanem Portik Tamás felemelkedése és bukása révén megrajzolta egy olyan korszak tablóját, amiben a szervezett bűnözés addig nem látott szintre jutott a magyar hétköznapokban és megpróbált belefolyni a politikába is.

Mint az a kötetből kiderül, Portik kifejezetten nehéz családból érkezett: vér szerinti apja elhagyta, az anyja öngyilkos lett, a nevelőapjával pedig konfliktusos volt a kapcsolata. 

Drobilich Gábor, a kilencvenes évek magyar alvilágának egyik vezéralakja viszont valódi apafigurává és mentorrá vált számára – egy ideig. Portiknak imponált, hogy egy ilyen kaliberű alak felfigyelt rá, Drobilichnek pedig pont egy ilyen tudatosan építkező srácra volt szüksége: Portik úgy volt nagyon okos, manipulatív és vagány, hogy nem dohányzott, nem ivott, célirányosan sportolt, Dezső szavaival

„profi bűnözőnek készült”.

Ez a tudatosság viszont később ellene is fordult: kontrollmániává nőtte ki magát, amit még tovább mérgezett a paranoiája. A Nagyfőnökben egészen megterhelő például arról olvasni, ahogyan az élettársával, Almával és a családjával bánt: az abszurd követeléseiről és parancsairól, ahogyan elszigetelte őket a külvilágtól.

Az évek során Portik egészen bonyolult önvédelmi rendszert épített ki maga körül: nem hívhatta fel akárki, ő határozta meg, kivel mikor beszél, illetve hol, hogyan találkozik, továbbá mások tudta nélkül elkezdte felvenni a beszélgetéseit (lásd Gyárfás esetét).

Mindeközben az ambíció és az elismerési vágy is fűtötte: míg gátlástalanul átgázolt bárkin, a szókincsét csiszolgatta, olvasott, művelődött, és a saját nárcizmusától fűtve még arra is talált módot, hogy Novák Erik 2008-as Zuhanórepülés című filmjének stáblistáján félig rejtve, félig egyértelműen ország-világ elé tárja, hogy közreműködött a filmben.

Ahogy Dezső összefoglalta a Margón: Valakinek a drog veszi el az eszét, Portik pedig nagyon tudatosan figyelt arra, hogy ez ne történjen meg vele. De elvette az eszét a nárcizmus és a hatalomvágy, ami a pénzzel jött neki. (...) A kilencvenes években nagyon gyenge és korrupt volt a rendőrség, nem voltak térfigyelő kamerák, nehezebb volt bizonyítani egy-egy gyilkosságot. És ha megölünk valakit, majd az utána nem derül ki, rákapunk erre a fajta drogra. 

Portik így ugyanolyan függő lett, mint a ténylegesen drogos bűnözők, de sokkal súlyosabb árat fizetett, mert míg mások elmentek Komlóra rehabilitálódni, ez neki most sok-sok évébe fog kerülni.”

Hogy az elsőfokú ítéletet követően mi lesz a végső verdikt a Fenyő-gyilkosság ügyében, még nem lehet tudni. Portik Tamás az eddigi büntetései mellé most életfogytiglant kapott, ami alól legkorábban húsz év múlva szabadulhat feltételesen. Dezső mindenesetre azt hangsúlyozta a Nagyfőnökben, hogy „az alvilágnak tényleg nincs romantikája. Annál inkább van romlottsága, és a felemelkedést a legtöbb esetben a megérdemelt bukás követi.”

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

A 2023-as májusi Margón mutatták be Dezső András Nagyfőnök című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

...
Podcast

Dezső András: A digitális technológiák veszélyesek a hírszerzői munkára is

A Fedősztori a magyar titkosszolgálatok működését tárja fel, a margós bemutatóról készült felvételt most teljes egészében végighallgathatod.

...
Hírek

Portik Tamás húsz év letöltendőt kapott

Ítélet született egy 1999-ben elkövetett gyilkosság ügyében - Portik Tamás felbujtóként húsz év letöltendőt kapott. Könyvek hírek mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Természetesen olvasok
...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető