Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

A 2023-as májusi Margón mutatták be Dezső András Nagyfőnök című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

ko | 2023. június 09. |

Dezső András oknyomozó újságíró legújabb kötetében Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig. Kutatása során a szerző Portik egykori bizalmi köréből is tudott információkat szerezni, így könyvéből sok-sok olyan részlet kiderül, amelyet eddig a nyilvánosság nem ismert. A Nagyfőnök azonban nemcsak a jól ismert alvilági figura életét mutatja be, hanem azt is, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere, és hogyan szövi át a társadalmunkat. A könyvben a szerző egy olyan korszak tablóját rajzolja meg, melynek véleménye szerint

történelmi jelentősége van.

A tavaszi Margó Irodalmi Fesztivál könyvbemutatóján Valuska László beszélgetett a szerzővel, aki többek között elmondta, hogy szerinte a kilencvenes évek nem lett volna ennyire véres, ha Portik Tamás és Jozef Roháč nem lettek volna. Beszélt arról is, hogy "történelmi figurának" gondolja a bűnözőt, és szerinte nem is lehetne tanítani a 90-es évek történelmét anélkül, hogy ne beszélnénk a szervezett bűnözés és Portik jelentőségértől. Bár ma már nem rendelkezik befolyással és intellektusa is erősen megkopott, még mindig megfigyelhetőek működésének hatásai, hiszen míg aktív volt, "mindefelé igyekezett kiterjeszteni a csápjait." A margós beszégetésből kiderült, hogy Portik mindenkivel könnyen megtalálta a hangot, bokszolni is tanult, az éjszakában pedig azért teljesített jól, mert "volt vére", bátor volt. Emellett Dezső András beszélt az alvilág egykori fejének családhoz való viszonyáról, paranoiájáról, és arról is, hogy szerinte

állandó félelemben élő, kontrollmániás ember volt. 

A kötetről írt recenziónkat itt olvashatod, a beszélgetést meghallgathatod itt vagy Spotifyon.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Portik Tamásról írta negyedik könyvét Dezső András

A Maffiózók mackónadrágban, a Magyar kóla és a Fedősztori című kötetek szerzője, Dezső András oknyomozó újságíró ezúttal Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig.

...
Hírek

Dezső Andrást akarta beszervezni a titkosszolgálat

Dezső András a Partizán vendége volt, ahol az újságírói módszereiről, a régi médiahekkjeiről és az új könyvéről is mesélt.

...
Kritika

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

A kilencvenes évek egyik hazai csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.