Portik Tamás húsz év letöltendőt kapott

Portik Tamás húsz év letöltendőt kapott

Ítélet született egy 1999-ben elkövetett gyilkosság ügyében - Portik Tamás felbujtóként húsz év letöltendőt kapott. Könyvek hírek mellé.

ro | 2023. június 16. |

Régen látott biztonsági intézkedésekkel kezdődött meg pénteken Portik Tamás büntetőpere – írja a Blikk. Portik és társa ellen előre kitervelten elkövetett emberölés miatt emeltek vádat. Az 1999-ben elkövetett gyilkosság felbujtójaként Portik Tamásra életfogytig tartó fegyházbüntetést kért az ügyészség. A mai tárgyaláson végül Portik Tamást, aki ezúttal személyesen is megjelent, bűnösnek mondták ki, és felbujtóként húsz év letöltendőt kapott.

Dezső András
Nagyfőnök - Portik Tamás és körének felemelkedése és bukása
21. Század, 2023, 428 oldal
-

Portik Tamásról Nagyfőnök címmel Dezső András írt könyvet: „A Nagyfőnök nem portrékönyv Portik Tamásról, ezt Dezső kiemeli, ám ennek az időszaknak és a magyar alvilág működésének a megértéséhez azért kell éppen vele ilyen behatóan foglalkozni, mert a magyar kriminalisztikában nem sok bűnöző nevét hozták összefüggésbe annyi gyilkossággal és emberölési kísérlettel, mint Portikét” – írtuk a kötetről.

A könyvbemutató a májusi Margón volt, ahol Dezső András többek között elmondta, hogy szerinte a kilencvenes évek nem lett volna ennyire véres, ha Portik Tamás és Jozef Roháč nem lettek volna. Beszélt arról is, hogy szerinte nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét anélkül, hogy ne beszélnénk a szervezett bűnözés és Portik jelentőségéről. Bár ma már nem rendelkezik befolyással és intellektusa is erősen megkopott, még mindig megfigyelhetőek működésének hatásai, hiszen míg aktív volt, „mindenfelé igyekezett kiterjeszteni a csápjait”. A margós beszégetésből kiderült, hogy Portik mindenkivel könnyen megtalálta a hangot, bokszolni is tanult, az éjszakában pedig azért teljesített jól, mert „volt vére”, bátor volt. Emellett Dezső András beszélt az alvilág egykori fejének családhoz való viszonyáról, paranoiájáról, és arról is, hogy szerinte állandó félelemben élő, kontrollmániás ember volt. 

A beszélgetést visszahallgathatod:

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Portik Tamás élete az a maffiaregény, amit a magyar valóság írt

A kilencvenes évek egyik hazai csúcsragadozója Portik Tamás, akinek felemelkedése és bukása révén kirajzolódik, hogyan épül fel a szervezett bűnözés rendszere. Dezső András új könyvében, a Nagyfőnökben nem portrét írt, hanem megragadta egy olyan korszak tablóját, amelyiknek meglátása szerint “történelmi jelentősége van”.

...
Podcast

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

A 2023-as májusi Margón mutatták be Dezső András Nagyfőnök című új kötetét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod!

...
Hírek

Portik Tamásról írta negyedik könyvét Dezső András

A Maffiózók mackónadrágban, a Magyar kóla és a Fedősztori című kötetek szerzője, Dezső András oknyomozó újságíró ezúttal Portik Tamás és körének felemelkedését és bukását dolgozta fel a nyolcvanas évek kezdetétől napjainkig.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet