Pető Péter: Az újkori moralizálás végtelenül élet- és szabadságellenes

Pető Péter: Az újkori moralizálás végtelenül élet- és szabadságellenes

Csütörtökön, a Margón mutatták be Pető Péter harmadik regényét. Az Olyan gyönyörű ez a szöveg, hogy csak pucéran olvasom egy válóbuliba kalauzol, amiben a szereplők sztorijain keresztül Pető a társadalmi megosztottságainkat vizsgálja. A beszélgetésen szóba került a bűn fogalma, a képzelet és valóság aránya a jó fikcióban és az újkori érzékenységeink káros hatása is. A szerzőt Kadarkai Endre kérdezte.

Fotó: Posztós János

sa | 2023. október 13. |
Pető Péter
Olyan gyönyörű ez a szöveg, hogy csak pucéran olvasom
Pesti Kalligram, 2023, 304 oldal
-

Provokatív-e a könyv, aminek ilyen címe van? - szegezte a kérdést Kadarkai a beszélgetés elején Petőnek, a téma pedig közvetve vagy közvetlenül, de végigkísérte a könyvbemutatót. Pető szándéka szerint ugyanis mindannyiunkról akart írni egy olyan világban, amiben éppen „elhülyülünk” a TikToktól és türelmetlenek vagyunk a szövegekkel, mert villámingereket várunk. Utalva arra, hogy ez a meglátás nála visszatérő téma, Pető elmondta, hogy meggyőződése, hogy egyetlen mondatban vagy egyetlen képben csak hazudni lehet. A fikcióban viszont tettenérhető egy olyan érdekes ellentmondás, hogy a jó fikció mindig visszavesz, lecsavar valamennyit a valóságból. Ha egy az egyben azt írnánk a regényekbe, amit reggel a napilapban hírként találunk, az emberek eldobnák a könyvet, mert túl sok lenne nekik, nem éreznék valóságosnak.

A valóság persze így is bőven tartogat muníciót, Pető például rendszeresen jegyzetel „kalandos éjszakákon”, ha lát egy olyan karaktert, pillanatot, ha elcsíp egy olyan mondatot, sztorit. Kicsit más szavakkal, de a mostani regény címét is egy házibuliban hallotta. Az anekdotikus történetek persze sokat alakultak, mire a kötetbe kerültek - sőt, gyakran már maguk a barátok formálták őket. Pető szerint ezeknek a sztoriknak valójában közösségmegtartó funkciójuk van, és

a közös történetek ismételgetésében nem is az a lényeg, hogy pontosan hogyan estek meg, hanem az újramesélés aktusa mint egyfajta rituálé.

Itt említette Jo Nesbø publicisztikáját, aki az ukrán-orosz háború kapcsán azt írta, hogy a végén mindig a legigazabb történetek nyernek. És hiába a kommunikációs törekvések mindkét oldalon, az oroszok azért nem nyerhetik meg ezt az összecsapást, mert az ukránok története az igazabb (itt elolvashatod a teljes szöveget). 

A kötet megírásakor aztán Pető azzal szembesült, hogy az általa elképzelt narratív keret nem működik, erre Fehér Renátó ébresztette rá a kérdéseivel, majd később Király Kinga Júlia, Gyurkovics Tamás és Kácsor Zsolt meglátásainak köszönhetett sokat.

-

A szetting sem válóbuliként indult, hanem lagziként, amikért Pető kifejezetten rajong („a szuperképességem, hogy mindig az utolsó társasággal távozom”) és izgalmas szociokulturális tapasztalatnak tartja, hogy hányféle életkorú, világnézetű félidegen ember kerül ilyenkor egy térbe. Viszont mivel Krusovszky Dénesnek „van egy ilyen csodálatos jelenete”, el kellett vetnie a lagzi ötletét, és válóbuli lett belőle. Ebben érdekesnek tartotta azt is, hogy azok az emberek, akik barátként kísérték a házasság alatt a párt, szertartásosan elbúcsúztatják azt az életszakaszt az életükből. 

A helyszín tehát egy válóbuli, aminek egy pontján mindegyik szereplő elmondja, hogy mi az életének vélelmezett vagy valós főbűne (a kötetben egyébként egy Pető Péter nevű szereplő is feltűnik, a szerző elmondta, hogy nagyon szereti az ilyen identitásjátékokat a könyveiben). Ezekben a beszélgetésekben voltaképp a társadalmunk polarizáltsága mutatkozik meg: 

az, hogy mit tartunk Rossznak és Jónak, vagy hogy erről vannak-e konszenzusaink, kirajzolja a magánéletünk és a közügyeink töréseit is.

Mivel a legtöbb szereplő magánéleti bűnről mesél, Pető elmondta, mennyire idegesíti őt az az újkori moralizálás és érzékenység, ami nem engedi az egyént hibázni és akár a múltból is előás problémákat, hogy aztán cunamiként töröljön el személyeket, karriereket. Pető szerint „a titok is része az életnek”, és ő maga nem hisz a bűntelenségben. Amikor a saját hitet és egyéni jóakaratot tesszük meg alapvetésnek és így tartjuk a másik cselekedeteit helytelennek, a folyamatos számonkérések ellehetetlenítik a párbeszédet az egyének között és később a társadalomban is.  (Arról, hogy szerinte mi a bűn, úgy fogalmazott, fontos lenne úgy élnünk, hogy később együtt tudjunk élni a saját tetteinkkel.)

„Valakinek az érzékenységét minden sérteni fogja” - mondta a szerző arra a felvetésre, hogy tapasztalt-e bármilyen belső gátat alkotóként. Pető szerint írás során már csak azért sem lehet tekintettel lenni mások érzékenységeire, mert a valóság maga sérti az érzékenységünket. 

„Ha elvesszük a világ eseményeinek elbeszélhetőségét, akkor megszűnik a kommunikáció, abból pedig például háborúk lesznek, mint azt most látjuk is.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Andrei Dósa pornócastingot leíró fejezetéhez egy magyar film jelentett inspirációt

A brassói születésű szerző a Füveskert című kötetének megírása mögött meghúzódó személyes tapasztalatairól, kutatásairól, utazásairól, valamint a könyvben előbukkanó művészalakokról is beszélt a Margó fesztivál Könyves Színpadán. 

Nyitókép: Kováts Zsófia

...
Nagy

Szilasi László ki akarta írni magát az életéből

Saját és családja életében merül alá, kutat, emlékezik Szilasi László új regényében, amelynek margós bemutatóján szóba került Bach, Knausgård, valamint a Rakéta Regényújság is.

...
Nagy

Vonnák Diána birkózik azzal, hogyan lehet írni az erőszakról

A Margó-díjas szerző estjén szóba került az antropológuspróza, hogy hogyan mesélnek a különböző testek, de a felelősség kérdése is azzal kapcsolatban, hogy Ukrajnáról hogyan ír.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?

Természetesen olvasok
...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

...
Zöld

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült