Andrei Dósa pornócastingot leíró fejezetéhez egy magyar film jelentett inspirációt

Andrei Dósa pornócastingot leíró fejezetéhez egy magyar film jelentett inspirációt

A brassói születésű szerző a Füveskert című kötetének megírása mögött meghúzódó személyes tapasztalatairól, kutatásairól, utazásairól, valamint a könyvben előbukkanó művészalakokról is beszélt a Margó fesztivál Könyves Színpadán. 

Nyitókép: Kováts Zsófia

Vass Norbert | 2023. október 13. |
Andrei Dósa
Füveskert
Ford. Koszta Gabriella, Horváth Benji, Helikon – Margó Könyvek, 2023, 157 oldal
-

A Helikon Margó Könyvek sorozatában jelent meg Andrei Dósa Füveskert című kötete, amelyből egy részletet nemrég elolvashattatok a Könyvesen. A regényt néhány hete a hét könyvének választottuk; az őszi Margó Irodalmi Fesztivál nyitónapján a szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett.

Nem túl gyakori, hogy az író nevének tisztázásával kezdődjön egy könyvbemutató, ezúttal mégis így esett. A brassói születésű Dósa ugyanis ‒ aki mind a magyar, mind pedig a román nyelvi és irodalmi közegben otthonosan mozog – Andrásként mutatkozott be a kérdezőnek a beszélgetés előtt, Veiszer Alinda pedig elsőként arra volt kíváncsi, hogy a Füveskert borítóján miért a keresztnév román megfelelője szerepel. Dósa azt válaszolta, hogy bár a születési anyakönyvi kivonatába az Andrei került ‒ számos bonyodalommal járt volna ugyanis magyar keresztnevet az okmányba jegyeztetni a Ceaușescu-éra kellős közepén ‒,

de amikor Magyarországra utazik, jobban szereti, ha Andrásnak szólítják.

Ezzel meg is érkeztünk a regény élményanyagának gyökereihez. Dósa elmesélte, hogy ugyan mindössze négy évet élt a Ceaușescu-rezsim alatt, mégis élesen emlékszik az üzletek üres polcaira és a kényelmetlen poliészter egyenruhára, amit az óvodában kellett hordaniuk. Hozzá hasonlóan a Füveskert hősei – a rendező, az író, a hekker, valamint Gabi, a nő – is ebben az időszakban eszméltek, és ugyancsak összeköti őt a szereplőivel, hogy ezt követően átélték a viharos, vad kapitalizmust hozó, a zavarosban halászóknak kedvező kilencvenes éveket. A termen ekkor átvonuló moraj alighanem azt fejezte ki, hogy a rendszerváltozás utáni évek idehaza is hasonló módon teltek el.

-

Fotó: Kováts Zsófia

Mint Dósa kifejtette, könnyen lehet, hogy éppen ezeknek az éveknek a hozadéka, hogy a Füveskert karakterei kábítószerek és videojátékok mesterséges vagy virtuális világaiban keresnek menedéket a valóság elől, elvégre erős bennük a káosztól való félelem. A magukat értelmiségi pályára képzelő álmodozók – húzza alá Dósa – tartanak attól, hogy fel kell nőniük, így voltaképpen Pán Péter-szindrómás, kiskamasz korban rekedt, a kapunyitással járó pánikot sztorizgatással és füstöléssel elnapoló gyerekeknek számítanak.

A regénybeli füvezésről, valamint az igazi barátságok hiányáról Andrei Dósa akkor is mesélt, amikor tavasszal a Margó Fesztivál vendége volt. Itt hallgathatjátok meg a májusi beszélgetést:

Dósa ezúttal kitért arra is, hogy a kötet írásakor nem ismerte a kábítószeres szubkultúrát, viszont rengeteget olvasott a szerek hatásairól, illetve egy szociális segítőként dolgozó barátjának köszönhetően Hollandiába is elutazott, ahol a rehabilitációban dolgozókkal folytatott beszélgetések során további részleteket tudott meg a szerhasználók mindennapjairól.

Az utazás nemcsak az igazi életet elodázó révület metaforájaként került terítékre a beszélgetés során, hanem abból a szempontból is, hogy a regényhez fontos élményanyagot jelentettek Dósa Egyesült Államokban töltött hónapjai. Bár ezalatt ő nem homárokat válogatott, és nem is egy orchideafarmon tevékenykedett, mint a kötetben szereplő író, hanem éttermi mosogatóként dolgozott, de hallott sztorikat a homárfeldolgozók mindennapjairól,

és ezeket színezte ki fantáziadús részletekkel a kötet lapjain.

Szó esett továbbá a kötetben megidézett történészről, költőről és filmrendezőről, vagyis Lucian Boiáról, John Ashberyről és Harmony Korine-ról (hadd tegyük hozzá, hogy minket a író-képzőművész Henry Darger felfedezésével ajándékozott meg a kötet), és arról is, hogy a Füveskert egyik fejezetében olvasható pornócastinghoz Török Ferenc Szezon című filmjének hasonló jelenete jelentett Dósának inspirációt, aztán a beszélgetés végén a végig roppant szerény szerző elismerte, hogy ugyan a magyar fordítás szerinte jobb lett, mint az eredeti, azért nem rossz kötet ez.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Andrei Dósa: Ebben a könyvben a fű az igazi barát, fontosabb, mint más kapcsolatok

Az idén induló Margó Könyvek-sorozatban jelenik meg Andrei Dósa regénye, ami kapcsán a szerző beszélt a román és a magyar nyelv közötti átjárhatóságról, a droghasználatról és a Pán Péter-szindrómáról is, amikor fiatal felnőttek nem akarnak felnőni.

...
Nagy

A világ leghosszabb fantasyje, és szerzőjének a cselekménynél is különösebb élete

A tizenötezer, sűrűn gépelt oldalas, közel háromszáz illusztrációval színesített fantasyt tizenhét évesen kezdte el írni, és hat évtizeden át bővítgette egy Henry Darger nevű magányos férfi, aki napközben egy chicagói kórházban takarított.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic kisprózái egyfajta tranzitállapotot tükröznek, amely lehet földrajzi vagy érzelmi akár, írásai pedig minden benne szereplőt állandó önvizsgálatra kényszerítenek – írtuk a Margó Könyvek sorozatban megjelent Szíves fogadtatás című novelláskötetről. A könyvet az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré