Szilasi László ki akarta írni magát az életéből

Szilasi László ki akarta írni magát az életéből

Saját és családja életében merül alá, kutat, emlékezik Szilasi László új regényében (olvass bele), amelynek margós bemutatóján szóba került Bach, Knausgård, valamint a Rakéta Regényújság is.

Fotó: Kováts Zsófia, Nagy Attila

Ruff Orsolya | 2023. október 13. |

szilasi lászló
Saját élet
Magvető, 2023, 380 oldal
-

Saját élet címmel írta meg Szilasi László saját elindulás- és felnövekvés-történetét, amelyet csütörtök este mutattak be a Margón. Beszélgetőpartnere, Németh Gábor a cím okán Nádas Péter Saját halál című művét hozta játékba, és bár az író elismerte, hogy eszébe jutott a Nádas-regény, de a maga részéről és saját magához inkább Rilkét érezte közel.

„A saját élet sem érdektelen”

– hangzott el a szerzői axióma, amit érzékletesen alátámasztottak azok a részletek is, amelyeket az est folyamán Pataki Ferenc olvasott fel a kötetből.

-

A keletkezéstörténetről mindenesetre Szilasi László annyit elárult, hogy az ihletet az adta, amikor az egyik lánya elkezdett pszichológushoz járni, a terápián pedig pontokkal kellett jelölnie az élete fontos eseményeit. Németh Gábornak az emlékezés nehézségét, összetettségét firtató felvetésére az író elmondta, ahová a saját élete jelentős eseményeit jelző pontokat elhelyezte, azokra az eseményekre emlékezni vélt. A pontos rögzítéssel éppen az volt a szándéka, hogy az emlékezésben ne legyen fikció, és utólag visszatekintve úgy véli, ezt kétharmad részben sikerült is megvalósítania. Azt viszont hozzátette: még ha az eseményeket jelző pontok különböző méretűek is, azaz vannak köztük jelentősek és kevésbé jelentősek,

alárendelés nem lehetséges közöttük.

Bár kívülről úgy nézhet ki, mintha szigorú önismereti munkát végzett volna, ilyesmi nem történt. „Szépen-lassan kiírtam magam az életemből, de ez is volt a célom” – adott egyfajta magyarázatot az író. Szilasi elmondta, hogy tavaly meghalt az édesanyja, akivel a 2015-ös agydaganata óta minden nap beszélt telefonon. Minden este 18.48-kor felhívta, és elmondta neki, hogy „anyám, nincs agydaganatom”, és persze azt is elmesélte ilyenkor, hogy mi történt vele és a gyerekeivel: „Ez most rettenetesen hiányzik”. Az viszont a beszélgetésen kiderült, hogy az autofikció műfaja nem biztos, hogy közel áll hozzá: otthon például Knausgård-ral támasztja ki a díványt, utólagos magyarázatként pedig hozzátette, hogy habár olvasta a norvég szerzőt, de nem ihlette meg. A bemutatón szóba került még Cioran román filozófus is, aki szerint az úristen sokat köszönhet Bachnak. „Azt próbáltam meg majmolni, ha valaki nagyon szomorú, akkor találjon dolgokat, amik ilyen bach-osak” – húzta alá.

Szilasi László új regényében az önéletrajz műfajához merészkedik közel
Szilasi László új regényében az önéletrajz műfajához merészkedik közel

Szilasi László egyedülálló szépséggel írja meg családja és saját önálló életét. A felmenők: a nagyszülők és egy keresztanya, a szülők és a szerző két öccse a könyv hősei. Megismerhetjük a falusi, tanyasi életet, a Kádár-kor küzdelmes hétköznapjait, a hit megtartó erejét. Az elindulás és a felnövekvés pillanatképeit követik az önálló felnőtt élet útkeresései, a megérkezés, a kudarcok, tragédiák. Olvass bele a regénybe!

Tovább olvasok

Az est folyamán még kiderült, hogy fiatalon mind Németh Gábornak, mind Szilasi Lászlónak fontos olvasmánya volt a Rakéta Regényújság. „Rettenetesen jó volt: kolosszális magyar szövegek, bődületes fordítások” – emlékezett a Morcsányi Géza által szerkesztett lapra Szilasi, aki középiskolásként kéthetente kedd reggel, a megjelenés napján, kicsit mindig késett a magyaróráról.

-

Németh Gábor kiemelte, hogy Morcsányi nem tett különbséget a magas- és a populáris irodalom között, és szerinte az az irodalmi eszmény, amit Szilasi regényei képviselnek „hozzászól ehhez”. Szilasi László felidézte, hogy gyerekkorában szegények voltak, nem tudtak nyaralni menni, a könyvek, az olvasás ezért is fontos szerepet játszottak az életében. „Tulajdonképpen egy sznob vagyok, azt szeretem, ami kurva jó a végéig, csak nem biztos, hogy az a magasirodalom” – tette még hozzá.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.