5 könyv Paul Austertől, amit feltétlenül el kell olvasnod

A New York Times által „Brooklyn irodalmi védőszentjének” nevezett Paul Auster kedden, 77 éves korában hunyt el, évek óta rákkal küzdött. Az amerikai író több mint harminc könyvet írt – ezeknek nagy része magyarul is megjelent –, melyekben foglalkozott a véletlen, a valóság és az identitás témáival. Történetei gyakran játszódtak Brooklynban, és nem egyszer tűnt fel bennük az író mint elbeszélő és főszereplő. Kiválasztottunk öt könyvet, amelyek bepillantást engednek a kiemelkedő alkotó életművébe.

Itt pedig a szerzőről szóló portrénkat olvashatjátok el:

„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre
„Még mindig őrült vagyok, talán őrültebb mint valaha” – Paul Auster, az író, aki rábízta magát a véletlenre

Paul Auster életművének a teremtés, a megszállottság, az írás és az élet a legfontosabb motívumai. Összegyűjtöttük az április 30-án, 77 éves korában elhunyt szerző pályájának legfontosabb állomásait.

Tovább olvasok

A magány feltalálása

Paul auster
A magány feltalálása
Ford. Hegyi Pál, 21. század, 2022, 254 oldal

1982-as első regénye azonnali sikert hozott Paul Austernek. A magány feltalálásának központjában az apaság kihívásai állnak, főszereplője az író, aki egyszerre egy hiányzó apa fia és egy kisfiú édesapja. A könyvben sok olyan motívum jelent meg, ami később Auster munkásságának alapkövévé vált – ilyen a gyász, a veszteség, a véletlen és a magány témája. A regény 2022-ben jelent meg magyarul, bővebben itt írtunk róla.

New York trilógia

paul auster
New York trilógia
Ford. Vághy László, 21. század, 2018, 399 oldal

Ez talán Auster legnépszerűbb műve: az 1987-ben megjelent New York trilógia egyszer és mindenkorra eldöntötte, hogy Auster rendkívül tehetséges és egyedi stílussal megáldott író. A New York trilógia – amely valójában három összefüggő műből, az Üvegvárosból, a Kísértetekből és A bezárt szobából áll – főszereplői olyan emberek, akik a megszállottságig kutatnak valami után. Mint Auster regényeiben oly gyakran, az elbeszélő jelentésért folytatott küzdelmében itt is a nyelv és a művészet határa jelenti a legnagyobb akadályt. 

Holdpalota

paul auster
Holdpalota
Ford. Pék Zoltán, 21. század, 2020, 384 oldal

A regény főszereplője Marco Stanley Fogg, egy három felfedező után elnevezett New York-i árva, aki családja után kutatva nyugat felé indul. A festői utazást Auster megszokott motívumai kísérik: a hiányzó apa, az elszigetelten élő férfi elbeszélő és az elmulasztott lehetőségekből fakadó kiábrándultság. Az író így nyilatkozott a Holdpalotáról: „Három történet jelenik meg a könyvben, és a végén mindhárom ugyanott lyukad ki. Minden generáció megismétli az előző generáció hibáit. Úgyhogy ez a könyv a haladás elméletének kritikája is”.

4 3 2 1

paul auster
4 3 2 1 
Ford. Pék Zoltán, 21. század, 2020, 799 oldal

A 4 3 2 1 hatalmas lélegzetvételű fejlődéstörténet, amely négy verzióban meséli el a főszereplő életét. Archie Ferguson középosztálybeli zsidó szülei, valamint legtöbb barátja minden verzióban ugyanazok – Archie hozzájuk fűződő kapcsolata azonban történetről történetre más, és ez gyökeresen megváltoztatja egész életét. A közel nyolcszáz oldalas regény 2017-ben, hét év kihagyás után jelent meg. Booker-díjra jelölték, nálunk pedig 2018-ban szerepelt a Hét Könyve rovatban – kritikántkat itt olvashatjátok. 

Baumgartner

paul auster
Baumgartner
Ford. Pék Zoltán, 21. század, 2023, 188 oldal

Paul Auster utolsó könyve, a Baumgartner tavaly jelent meg. A regény főszereplője Seymour Baumgartner, a magánnyal kilenc éve küzdő özvegy férfi. Auster az ő hangján szól szerelemről, emlékezetről és gyászról. „Ha van fantomfájdalom-szindróma, akkor talán van fantomszemély-szindróma is, és Baumgartner ebben szenved, miközben egyre homályosodó memóriával küzd terebélyesedő gyászával, küzd a jóért, küzd önmagáért” – írtuk a megjelenésről szóló cikkünkben. A könyv 2023-as toplistánkra is felkerült, a Hét Könyve rovatban itt írtunk a regényről. 

Nyitókép: Wikimedia Commons

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Elhunyt Paul Auster

Paul Auster a kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja volt. Több mint 30 könyvet írt, műveit több mint 40 nyelvre fordították le, köztük a legtöbbet magyarra is. 77 évesen hunyt el tüdőrákban.

...
Hírek

Paul Auster: Valószínűleg a Baumgartner az utolsó könyvem

Az író a Guardiannek beszélt arról, hogyan született meg új regénye, de szóba került súlyos rákbetegsége is.

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

Először jelenik meg magyarul Paul Auster életművének kulcsdarabja. A magány feltalálása egy aparegény, amelyben az elbeszélő felidézi az emlékeit az apjáról, aztán az apává válás kihívásaról és mélységeiról olvashatunk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Hírek

A Trónok harca írója szerint az adaptáció szinte mindig rosszabb a könyvnél

...
Hírek

Ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha könyvklubot indítanál

...
Szórakozás

Bombadil Toma végre szerephez jut A Gyűrűk Ura-sorozatban

...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az apa keresése egyben az én felkutatása is egy holland regényben – Olvass bele!

A borbély fia fordulatos regény a gyászról, az újrakezdésről, a családi kapcsolatok és a vágy erejéről. Nem csupán az én- és apakeresés, de az alkotás magával ragadó története is, amely elmossa a határt jó és rossz, igaz és hamis, valóság és fikció között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Olvass bele Nádasdy Ádám új verseskötetébe!

Nádasdy Ádám versei az emberélet útjának felén túlról szólnak. Mutatunk kettőt.

...
Beleolvasó

Mit teszel, ha kiderül, hogy talán nem a barátod gyilkosát csukták le? - Olvass bele Rebecca Makkai új krimijébe!

Amikor a sikeres tanárt és podcastert visszahívják tanítani a régi gimnáziumába, egy régi gyilkosságban is új nyomra bukkan. Olvass bele Rebecca Makkai könyvébe!