Palya Bea: Korán bekerültem a magyar népzene kincses birodalmába

Palya Bea: Korán bekerültem a magyar népzene kincses birodalmába

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastsorozatban Palya Bea énekes, dalszerző nemcsak arról mesélt, hogyan születnek meg a dalai vagy miért olyan fontos neki Joni Mitchell munkássága, de arról is, hogyan tud egy nő a melleivel nézni, miért kell, hogy a Covid után a zenészeknek legyen VIP-termékük, vagy hogy az átmeneti rítusok hogyan jelennek meg és segítenek a modern életünkben. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod. A sorozat korábbi részeit itt találod meg.

sa | 2022. május 06. |

  • Ha egy népdalban kellene leírnia az életét, akkor most annál a szakasznál tart, amikor egy hét versszakos népdal ötödik versszaka után elindul az improvizáció. 46 évesen szereti az eddigi koncertező, dalíró életét, de azt is érzi, hogy egyre fontosabb neki a szolgálat is. Nemcsak abban, hogy továbbra is fellép vagy másokat tanít énekelni, hanem hogy segít a tanítványainak rátalálni az önazonosságukra. A kurzusa “a saját hangnak azt a metaforikus részét is megfogja, hogy ki vagy te, mi a te belső igazságod, és azt énekelve hogyan tudod megüzenni magadnak és a világnak”.
  • Az átmeneti rítus stációi Palya Bea szerint nagyon jól alkalmazhatók a mai életre is - neki is átmeneti rítus minden egyes dal megírása. Arnold van Gennep etnográfus úgy írta le az átmeneti rítusokat, mint amiknek van egy befele vezető, egy benne lévő és egy kimeneti szakasza. Az intro szakaszban van egy leválás az előző állapotról, a benne szakasz a káosz, mert semmi sem az, ami, éppen átalakulóban van, és ez sok érzelemmel jár. És a rítusoknak van egy exit szakasza, amiben az új én megerősödik. Palya Bea szerint ezeknek a stációknak a tudatosítása azért segít nekünk, mert keretbe rendezi, ami éppen történik velük. Átmeneti rítus vagy fordulópont volt számára például mindkét szülése. Az elsőnél a gyerektelenségből a gyerekességbe szülte át magát, míg a négy évvel későbbi már áttágulás volt egy jobban határolt világba, amiben jobban megtanult határokat tartani, “de ettől csak a szabadságom növekedett”. Vannak olyan esetek, amikor az átmenet káosz szakasza hosszabb, szerinte a koronavírus-járvány is ilyen, ebben az volt a nehéz, hogy hirtelen történt és nem nagyon maradt időnk az előkészítő intro szakaszra, nem tudtunk elköszönni az előző énünktől. 

-

  • A karantén idején nemcsak azt kellett megértenie, hogy az online jelenlét fontos az addig összeénekelt közösség megtartása szempontjából, hanem hogy nincs más, az online létezés maga a termék vagy alkotási végfázis. Idén húsvétkor ennek jegyében megjelent az első olyan albuma, a Tüzet viszek, ami már csak digitális, és nincs hozzá kézzelfogható lemez.
  • A Tüzet viszek egyébként egy összművészeti projekt, mert egyrészt van a nyolc dal, ami Lisztes Jenő cimbalomművésszel született, másrészt a dalok, szövegek kiindulópontjai Szombat Éva fotói voltak. Ezek a képek még 2018-ban készültek Palya Beáról, ám többségüket végül nem használták fel az akkori album artworkjéhez. Egy Srí Lankába tartó repülőúton aztán Palya Bea “kigurított” magából nyolc verset, amikor a fotókat nézegetve azt érezte, hogy a képeket egy ember átalakulásának a történetévé lehetne rendezni. Ezek mellett Pirók Zsófia flamenco táncművész koreográfiát készített a negyedik tételhez, és születőben van egy kiállítás is. Palya Bea eredeti ötlete az volt, hogy francia mintára ki lehetne tenni a fotókat a buszmegállókba, és egy QR-kód segítségével az emberek meghallgathatnák a hozzájuk kapcsolódó dalt. Jelenleg viszont az a terv, hogy egy darabig csak lakáskoncerteken, limitált közönségnek adják elő a dalokat akusztikusan és hozzá a táncot. Palya Bea szerint nagyon fontos, hogy minden zenésznek legyen a Covid után egy VIP-terméke, aminél az exkluzivitás hangsúlyozza, hogy az az alkotás sokat ér.
  • Annak kapcsán, hogy hogyan születik meg egy dal, a zene és a dalszöveg egysége, Palya Bea elmondta, hogy szerinte a zene és a beszéd egygyökerű és minden hangadás kapcsolódás. Az ő daldefiníciója az, hogy a dal a legerősebb üzenetközvetítő forma. 

A szavak hatnak az elmére, de mivel ezek énekelt szavak, a fizikai rezgésük röpteti őket, ezért képesek behatolni a zsigerekbe, és lépésre bírni a lelket. 

  • Amikor elkezd egy dallal foglalkozni, akkor sokáig csak dudorászik, amit felvesz, és ebből létrejön egy dallamtár. Emellett folyamatosan ír, “anyagot termelek”. Azért fontos neki az ‘anyag’ szó, mert másokon is azt látja, hogy sokszor azért nem tud megszületni egy dal, mert túl közel van a lélekhez, valamilyen konkrét érzéshez, eseményhez. Az ‘anyag’ szóval ezt egy kicsit hűti, távolítja, és mire ebből dal lesz, már nem a konkrét esemény lesz a fontos, hanem a dal.
  • A modern dalszerzőknél Joni Mitchellben találta meg azt, hogy a zenei és a szövegszint is olyan kidolgozott, ami őt is nagyon megmozgatja. Gyakran ugyanis a legjobb jazz számoknak bugyuta a szövege, az éneklő költők pedig három hangon énekelnek.

Palya Bea a Ribizliálomban mesélte el, hogy lett pörgös szoknyájú kislányból világhírű népdalénekes
Palya Bea a Ribizliálomban mesélte el, hogy lett pörgös szoknyájú kislányból világhírű népdalénekes

A Túl a plafonon podcastsorozat következő vendége Palya Bea népdalénekes, előadóművész, aki 2011-ben Ribizliálom című kötetében összegezte addigi életútját.

Tovább olvasok

  • A Ribizliálom című önéletrajzi esszékötete is egyfajta átmenetet jelentett neki, mert úgy érezte, hogy ahhoz, hogy tovább tudjon lépni, valamit le kell tennie. Ráadásul kiskora óta grafomán volt: “imádom a szavakat”. Ez az összegzés és új fázisba lépés aztán annyira jól sikerült neki, hogy a könyv megjelenése után két hónappal már terhes volt. “Átírtam magam az anyasággal kezdődő új fázisba.”
  • Annak kapcsán, hogy mi történik benne, amikor énekel, elmondta, hogy nagyon mély élménye a világok köztiség: ő nem a tárgyak, a kézzel fogható dolgok között tud könnyen létezni, hanem az illékony dolgok birodalmában, mint a szavak, énekek. Az éneklés “elrepít egy másik világba, és még csak drogoznom sem kell hozzá. Én ilyen tudatmódosítókkal élek, zene, szex.”

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast áprilisi vendége Palya Bea énekes, dalszerző.

...
Beleolvasó

Palya Bea a Ribizliálomban mesélte el, hogy lett pörgös szoknyájú kislányból világhírű népdalénekes

A Túl a plafonon podcastsorozat következő vendége Palya Bea népdalénekes, előadóművész, aki 2011-ben Ribizliálom című kötetében összegezte addigi életútját.

...
Nagy

Dr. Gyurkó Szilvia: Több millió gyerek érintett a háborúban, és ez ki fog hatni a felnőttkorukra

A Túl a plafonon negyedik vendége Dr. Gyurkó Szilvia jogász, gyermekjogi szakértő, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány alapítója. Pontokba szedtük, mi mindenről esett szó a beszélgetésben, a teljes adást pedig meg is hallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

...

Bugyiszabályok: a szexuális nevelés sokkal többről szól, mint a szex

...

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Hírek
...
Szórakozás

Sorozatot forgattak Holly Jackson népszerű tinikrimijéből

...
Hírek

Foci Eb: Lackfi János versbe öntötte a magyar csapat első győzelmét

...
Hírek

A PEN németországi szervezete kitiltotta a szélsőjobboldal tagjait

...
Gyerekirodalom

Szinyei Merse Pállal indul a nagy magyar festőket bemutató gyerekkönyv-sorozat

...
Zöld

Kik és hogyan forgatják fel a modern focit? Olvass bele a Futballhackerekbe!

...
Hírek

Így esznek a hobbitok A Gyűrűk Urában – a második reggelit is beleértve

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kicsoda Agatha Christie főfelügyelője, akiről két sorozat is készül?

A kevésbé ismert nyomozó, Battle csupán Agatha Christie öt regényében szerepelt. De mit lehet tudni róla?

...
Szórakozás

Őt csak a halál nyugdíjazhatta: 5 kedvenc adaptáció, a csodálatos Donald Sutherlandtől

Csütörtök este érkezett a hír, hogy 88 évesen elhunyt Donald Sutherland. Öt olyan nagyszerű filmjével emlékezünk rá, amelynek alapja irodalmi mű volt.

...
Szórakozás

5 tény, amit ne felejts el, miközben a Sárkányok házát nézed

Több mint másfél éve jártunk utoljára Westeroson, ennyi idő alatt pedig megfakulhatnak az emlékek a fontos részletekről.

Olvass!
...
Beleolvasó

A túlvilág előtti hely, ahol levetítik életünk filmjét – Olvass bele egy különleges japán regénybe!

A japán író, Híragi Szanaka regényének helyszíne egy fotóstúdió, ahol a halottak a másvilágra lépés előtt végignézhetik életük legfontosabb pillanatait. Részlet a könyvből.

...
Beleolvasó

A toszkánai könyvesbolt, ahová tinik és horgászok is elzarándokolnak – Olvass bele Alba Donati könyvébe!

Alba Donati felszámolta nyüzsgő életét, és visszaköltözött apró toszkánai szülőfalujába, ahol könyvesboltot nyitott. Most elolvashatsz egy részletet az erről szóló kötetéből.

...
Beleolvasó

A magyarok miért csak sporteseményeken tudnak örülni egymás sikereinek? Olvass bele Csernus Imre új könyvébe!

Az ismert pszichiáter, Csernus Imre legújabb kötetében a magyarság kérdését járja körül. Most elolvashatsz belőle egy részletet.

Kiemeltek
...
Nagy

K. Varga Bence: A hagyományos módszer

„Elejtette a taglót, és némán figyelte a marha még mindig eleven tekintetét, és hallotta, bár föl már nem fogta, amint az állat keservesen, szinte zokogva felbőg, túl téren és időn.” K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Miért az olvasás a túlélés eszköze a börtönben?

A börtönök könyvtárai sok fogvatartottnak nyújtanak elfoglaltságot és szórakozást, de fontos szerepük van a kapcsolatok építésében és a szabadulás utáni visszailleszkedésben is.

...
Podcast

Kik voltak azok a nők, akik 150 éve alakítják a fővárost? – Budapesti nők [Podcast]

Miként hatottak a nők Budapestre és hogyan hagyták rajta kéznyomukat? Milyen lehetőségeket és életutakat kínált nekik a város? Most induló Budapesti nők című podcastsorozatunkban őket kutatja Ruff Orsolya és Szeder Kata, valamint szakértő vendégeik.