A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben szerencsére újra egyre divatosabbá válik az olvasás, számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít. Ezáltal jobban kezelhetjük a különböző társadalmi szituációkat, hiszen a fikciós regények olvasása által olyan alapvető igazságokat ismerhetünk meg az emberi viselkedésről, amelyekből képesek vagyunk tanulni, átvinni a saját életünkbe a könyv tapasztalatait és alkalmazni azokat – írja a Lithub.

Simon Eszter | 2021. július 28. |

Bár sokszor hallhatjuk, hogy egy sorozat, vagy film is sokat formál rajtunk és jobb emberré tesz, számos tudományos tanulmány állítja, hogy a szépirodalom olvasása mégis érzékenyebbé tesz és nyitottabbak válunk mások megértésére.

Egy 2013-as tanulmány megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a regények olvasása és az emberi érzelmek felismerése között. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők akár csak néhány oldal elolvasása után, 

nagyobb sikerrel különböztették meg mások érzelmeit, csupán a szemüket és mimikájukat megfigyelve.

Ezt bizonyította a Theory of Mind teszt is, amelyet a résztvevőkkel kitöltettek. A felmérés azt vizsgálta, hogy a mennyire képes valaki csupán vizuális és verbális jelekből meghatározni, hogy a másik fél mit gondol, vagy éppen mit akar.

Egy 2006-ban végzett kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akik jártasak az irodalomban és képesek felsorolni néhány író nevét, nagyobb társadalmi tudatossággal rendelkeznek.

A két tanulmány legitimitásával kapcsolatban azonban vita alakult ki, mert a 2006-os tanulmány csak összefüggést bizonyít, ám ok-okozati magyarázatot nem ad, a 2013-ban végzett kutatást pedig a tanulmány módszertanában érte kritika.

David Dodell-Feder és Diana I. Tamir kutatók érdeklődését felkeltette a téma, így elkezdtek vizsgálódni. A meglévő kutatásokat kezdték felülvizsgálni, azok érvényességére helyezve a hangsúlyt. Összesen tizennégy tanulmányban végeztek metaanalízist, - vagyis különböző statisztikai eredményeket mértek össze - azzal kapcsolatban, hogy a fikció olvasása valóban pozitív hatással van-e az emberek a társadalmi viselkedésére. Az eredmény azt igazolta, hogy

a szépirodalom kategóriájába tartozó művek olvasása valóban szignifikáns hatással van az emberek társadalmi-kognitív teljesítményére, azonban a fikciós regények kevésbé.

Dodell-Feder és Tamir véleménye tehát, hogy a fikció és a társadalmi tudatosság közötti kapcsolat még mindig nem 100%-ban bizonyított. Úgy gondolják, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy a fikció olvasása milyen kapcsolatban áll a mindennapos társadalmi és szociális helyzetek kezelésére gyakorolt hatásával. A kutatók szerint, mindenesetre olvassunk továbbra is minél több szépirodalmi művet. 

Ezt bizonyítja egy szintén 2013-as kutatás, korábban itt írtunk róla, amely az olvasás jótékony hatásáról tesz tanúbizonyságot.

A kísérlet során 96 depresszióban szenvedő pácienst vizsgáltak. A résztvevők főként Dickens és Shakespeare-műveket olvastak – vagyis szépirodalmi szövegeket – az eredmény pedig azt bizonyítja, hogy a páciensek kedélyállapota javulásnak indult.

Dodell-Federnek és Tamirnak annyiban egészen biztosan igaza lehet, hogy valóban további kutatások szükségesek azzal kapcsolatban, hogy az irodalomnak pontosan melyik műfaja tesz bennünket jobb, szociálisabb emberré.

Persze kérdés, hogy az olvasásnak valóban egyetlen és állandó célja-e az érzékenyítés.

A manapság sokak által kedvelt sci-fi és a fantasy műfaja gyakran kap negatív kritikát, hiszen nem tartozik a magasirodalom műfajába, mégis jó hatással van az olvasóra. Erről korábban itt írtunk.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Picasso átka nem fogott: Francoise Gilot a kortárs festészet nagyasszonyaként halt meg

Százegy évesen elhunyt Francoise Gilot francia művész, akit egy magyartól tanult festeni, túlélte Picassót és a saját jogán emelkedett a 20. századi festők legnagyobbjai közé.

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

Olvass!
...
Könyvtavasz

Miri olyan óvodás kislány, akinek hétköznapjaiban mindig ott a varázslat

Fenyvesi Orsolya legújabb, Miri című mesekönyvének főhőse egy ovis kislány, kinek kalandjait Miklya Emese illusztrációi keltik életre. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A Fő utcában Sinclair Lewis szatirikus tükröt mutat a kisvárosi Amerikának

Az 1910-es években játszódó történet középpontjában Carol Milford, a fiatal, tanult, haladó szellemű nő áll, aki nagy terveket dédelgetve, világjobbító szándékkal vág bele az életbe. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

A családi pokolból Petőfi verse mutatja meg a kiutat

A Petőfi bicentenáriumi évhez kapcsolódva jelent meg a Költővel nem járnék, melynek novellái nem a megszokott módon beszélnek Petőfi Sándorról, a minket körülvevő világról és rólunk, emberekről.

...

Lugosi Viktória: A trauma felelősséget ró arra is, akivel történt

...

Hetényi Zsuzsa: Harcolok azért, hogy ne szokjak hozzá a háború gondolatához

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben