A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben szerencsére újra egyre divatosabbá válik az olvasás, számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít. Ezáltal jobban kezelhetjük a különböző társadalmi szituációkat, hiszen a fikciós regények olvasása által olyan alapvető igazságokat ismerhetünk meg az emberi viselkedésről, amelyekből képesek vagyunk tanulni, átvinni a saját életünkbe a könyv tapasztalatait és alkalmazni azokat – írja a Lithub.

Simon Eszter | 2021. július 28. |

Bár sokszor hallhatjuk, hogy egy sorozat, vagy film is sokat formál rajtunk és jobb emberré tesz, számos tudományos tanulmány állítja, hogy a szépirodalom olvasása mégis érzékenyebbé tesz és nyitottabbak válunk mások megértésére.

Egy 2013-as tanulmány megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a regények olvasása és az emberi érzelmek felismerése között. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők akár csak néhány oldal elolvasása után, 

nagyobb sikerrel különböztették meg mások érzelmeit, csupán a szemüket és mimikájukat megfigyelve.

Ezt bizonyította a Theory of Mind teszt is, amelyet a résztvevőkkel kitöltettek. A felmérés azt vizsgálta, hogy a mennyire képes valaki csupán vizuális és verbális jelekből meghatározni, hogy a másik fél mit gondol, vagy éppen mit akar.

Egy 2006-ban végzett kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akik jártasak az irodalomban és képesek felsorolni néhány író nevét, nagyobb társadalmi tudatossággal rendelkeznek.

A két tanulmány legitimitásával kapcsolatban azonban vita alakult ki, mert a 2006-os tanulmány csak összefüggést bizonyít, ám ok-okozati magyarázatot nem ad, a 2013-ban végzett kutatást pedig a tanulmány módszertanában érte kritika.

David Dodell-Feder és Diana I. Tamir kutatók érdeklődését felkeltette a téma, így elkezdtek vizsgálódni. A meglévő kutatásokat kezdték felülvizsgálni, azok érvényességére helyezve a hangsúlyt. Összesen tizennégy tanulmányban végeztek metaanalízist, - vagyis különböző statisztikai eredményeket mértek össze - azzal kapcsolatban, hogy a fikció olvasása valóban pozitív hatással van-e az emberek a társadalmi viselkedésére. Az eredmény azt igazolta, hogy

a szépirodalom kategóriájába tartozó művek olvasása valóban szignifikáns hatással van az emberek társadalmi-kognitív teljesítményére, azonban a fikciós regények kevésbé.

Dodell-Feder és Tamir véleménye tehát, hogy a fikció és a társadalmi tudatosság közötti kapcsolat még mindig nem 100%-ban bizonyított. Úgy gondolják, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy a fikció olvasása milyen kapcsolatban áll a mindennapos társadalmi és szociális helyzetek kezelésére gyakorolt hatásával. A kutatók szerint, mindenesetre olvassunk továbbra is minél több szépirodalmi művet. 

Ezt bizonyítja egy szintén 2013-as kutatás, korábban itt írtunk róla, amely az olvasás jótékony hatásáról tesz tanúbizonyságot.

A kísérlet során 96 depresszióban szenvedő pácienst vizsgáltak. A résztvevők főként Dickens és Shakespeare-műveket olvastak – vagyis szépirodalmi szövegeket – az eredmény pedig azt bizonyítja, hogy a páciensek kedélyállapota javulásnak indult.

Dodell-Federnek és Tamirnak annyiban egészen biztosan igaza lehet, hogy valóban további kutatások szükségesek azzal kapcsolatban, hogy az irodalomnak pontosan melyik műfaja tesz bennünket jobb, szociálisabb emberré.

Persze kérdés, hogy az olvasásnak valóban egyetlen és állandó célja-e az érzékenyítés.

A manapság sokak által kedvelt sci-fi és a fantasy műfaja gyakran kap negatív kritikát, hiszen nem tartozik a magasirodalom műfajába, mégis jó hatással van az olvasóra. Erről korábban itt írtunk.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

...
Nagy

Mircea Cărtărescu: A diktatúra mindig rossz ötlet

Az évek óta Nobel-díj esélyesként emlegetett román íróval, Mircea Cartarescuval beszélgettünk szabadságról és diktátorokról, a naplójáról és az álmairól, fantasztikusról és valóságosról az irodalomban és az emberi léttapasztalatban. Interjú.

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Arizona mulató bemutatására még Örkény sem találta a szavakat

Óbudától a Várig, az Andrássy úttól a Palotanegyedig 45 különböző helyszínt és a hozzájuk tartozó igaz meséket mutatja be legújabb könyve oldalain Kordos Szabolcs. Olvasd el az Arizona mulató történetét!

...
Beleolvasó

Pető Andrea az utókorral ellentétben nem a férjek fontosságában méri a nők életét - Rajk Júliáét sem

A Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk utolsó vendége Pető Andrea történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, a 20. századi társadalomtörténet nemzetközileg ismert kutatója. Olvass bele Árnyékban című könyvébe!

...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot