A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

Az utóbbi időben szerencsére újra egyre divatosabbá válik az olvasás, számos cikkel, tanulmánnyal találkozhatunk, amelyek az olvasás jótékony hatásait mutatják be. Ha eleget, és persze megfelelő irodalmat olvasunk, jobb vállalkozóvá, szülővé válhatunk, csökkenhet a stressz, boldogabbak lehetünk, sőt a szociális érzékenyítésben is sokat segít. Ezáltal jobban kezelhetjük a különböző társadalmi szituációkat, hiszen a fikciós regények olvasása által olyan alapvető igazságokat ismerhetünk meg az emberi viselkedésről, amelyekből képesek vagyunk tanulni, átvinni a saját életünkbe a könyv tapasztalatait és alkalmazni azokat – írja a Lithub.

Simon Eszter | 2021. július 28. |

Bár sokszor hallhatjuk, hogy egy sorozat, vagy film is sokat formál rajtunk és jobb emberré tesz, számos tudományos tanulmány állítja, hogy a szépirodalom olvasása mégis érzékenyebbé tesz és nyitottabbak válunk mások megértésére.

Egy 2013-as tanulmány megvizsgálta, hogy milyen kapcsolat van a regények olvasása és az emberi érzelmek felismerése között. Az eredmény azt mutatta, hogy a résztvevők akár csak néhány oldal elolvasása után, 

nagyobb sikerrel különböztették meg mások érzelmeit, csupán a szemüket és mimikájukat megfigyelve.

Ezt bizonyította a Theory of Mind teszt is, amelyet a résztvevőkkel kitöltettek. A felmérés azt vizsgálta, hogy a mennyire képes valaki csupán vizuális és verbális jelekből meghatározni, hogy a másik fél mit gondol, vagy éppen mit akar.

Egy 2006-ban végzett kutatás megállapította, hogy azok az emberek, akik jártasak az irodalomban és képesek felsorolni néhány író nevét, nagyobb társadalmi tudatossággal rendelkeznek.

A két tanulmány legitimitásával kapcsolatban azonban vita alakult ki, mert a 2006-os tanulmány csak összefüggést bizonyít, ám ok-okozati magyarázatot nem ad, a 2013-ban végzett kutatást pedig a tanulmány módszertanában érte kritika.

David Dodell-Feder és Diana I. Tamir kutatók érdeklődését felkeltette a téma, így elkezdtek vizsgálódni. A meglévő kutatásokat kezdték felülvizsgálni, azok érvényességére helyezve a hangsúlyt. Összesen tizennégy tanulmányban végeztek metaanalízist, - vagyis különböző statisztikai eredményeket mértek össze - azzal kapcsolatban, hogy a fikció olvasása valóban pozitív hatással van-e az emberek a társadalmi viselkedésére. Az eredmény azt igazolta, hogy

a szépirodalom kategóriájába tartozó művek olvasása valóban szignifikáns hatással van az emberek társadalmi-kognitív teljesítményére, azonban a fikciós regények kevésbé.

Dodell-Feder és Tamir véleménye tehát, hogy a fikció és a társadalmi tudatosság közötti kapcsolat még mindig nem 100%-ban bizonyított. Úgy gondolják, hogy további kutatások szükségesek ahhoz, hogy pontosan tisztában legyünk azzal, hogy a fikció olvasása milyen kapcsolatban áll a mindennapos társadalmi és szociális helyzetek kezelésére gyakorolt hatásával. A kutatók szerint, mindenesetre olvassunk továbbra is minél több szépirodalmi művet. 

Ezt bizonyítja egy szintén 2013-as kutatás, korábban itt írtunk róla, amely az olvasás jótékony hatásáról tesz tanúbizonyságot.

A kísérlet során 96 depresszióban szenvedő pácienst vizsgáltak. A résztvevők főként Dickens és Shakespeare-műveket olvastak – vagyis szépirodalmi szövegeket – az eredmény pedig azt bizonyítja, hogy a páciensek kedélyállapota javulásnak indult.

Dodell-Federnek és Tamirnak annyiban egészen biztosan igaza lehet, hogy valóban további kutatások szükségesek azzal kapcsolatban, hogy az irodalomnak pontosan melyik műfaja tesz bennünket jobb, szociálisabb emberré.

Persze kérdés, hogy az olvasásnak valóban egyetlen és állandó célja-e az érzékenyítés.

A manapság sokak által kedvelt sci-fi és a fantasy műfaja gyakran kap negatív kritikát, hiszen nem tartozik a magasirodalom műfajába, mégis jó hatással van az olvasóra. Erről korábban itt írtunk.

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. 

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...
Hírek

10 gondolat az olvasásról Harold Bloomtól

A tavaly elhunyt Harold Bloom.az Egyesült Államok egyik legfontosabb irodalomtörténésze volt. Most tíz gondolatot idézünk tőle, amelyben azt fejtegette, hogyan és miért olvas az ember. 

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra. 

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A történész unoka kinyomozta, hogyan lopták el a nácik a nagymamája szakácskönyvét

Alice Urbach túléli a zsidóüldözéseket, majd Amerikából hazalátogatva azzal szembesül, hogy egy bizonyos Rudolf Rösch neve alatt kapható a boltokban a szakácskönyve. Alice unokája történészként eredt a kalandos életű szakácskönyv nyomába. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Törött tulipánok egy sebzett lelkű férfi és egy bátor nő története

Mörk Leonóra új regényében a 17. századi Hollandiában egy fiatal és tehetséges festő, Jan eltűnik. Húga, Helena egy tulipános képekkel teli album és egy ismeretlen nőt ábrázoló festmény nyomán a keresésére indul. Olvass bele a Törött tulipánokba!

...
Beleolvasó

Anne Sexton kertelés nélkül teszi fel élet és halál legalapvetőbb kérdéseit

Anne Sexton Pulitzer-díjjal elismert Élj vagy halj meg című kötete a vallomásos költészet egyik klasszikusa, magyar fordítása hiánypótló. Mutatunk három verset a kötetből!

...
Beleolvasó

Egy úri csirkefogó esete a brit nyomozóval: Arsène Lupin Herlock Sholmes ellen

Mi történik, ha összetalálkozik a legendás francia tolvaj és a még legendásabb brit nyomozó? Olvass bele az új, modern fordításba!

...
Beleolvasó

Miért pusztítjuk el azt, akit szeretünk?

Fiala Borcsa legújabb könyvének egypercesei mérgező szülői és házastársi kapcsolatokról, problémás viszonyokról, sorsdöntő helyzetekről és emberi hibákról mesélnek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A járvány sem állította meg a magyar holokauszttúlélőt, hogy elmesélje, hogyen élte túl a haláltábort

Lily Ebert annak idején megfogadta: ha túléli a tábort, mindenkinek elmondja, mi az igazság Auschwitzról. A dédunokája segítségével most megtette. Olvass bele a könyvükbe!

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...

Hitler, a Harcom, Knausgård és a fordítás (Beszélgetés Patat Bence fordítóval)

...

Az Értelem és érzelem az ellentétek regénye [Az Austen-projekt]