Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. Az irodalom szerinte emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan is fejleszt minket.

fk | 2021. március 22. |

A 2010-es évek óta folyamatosan csökken a bölcsészhallgatók, illetve angol szakosok száma – erre hívta fel a figyelmet Beth Ann Fennelly, aki maga is egyetemen tanít. Szerinte ennek többek közt az is lehet az oka, hogy a gazdasági világválság óta a fiatalok arra törekednek, hogy „hasznosabb” szakot válasszanak. Azonban ezzel a folyamattal párhuzamosan egy másik tendenciát is megfigyelhetünk: kutatások szerint 40%-kal kevésbé empatikusak a mai hallgatók, mint korábban, kevésbé próbálják megérteni a másik nézőpontját, ritkábban gondolnak bele mások helyzetébe.

A professzor azt próbálta feltárni, hogy ennek mi lehet az oka. TED-előadásának központi állítása az volt, hogy az olvasás empatikusabbá tesz. Ezt bizonyítja a saját tapasztalata, és ezt igazolják a neurológiai kutatások is. Úgy gondolja, hogy:

  • az olvasás fejleszti az érzelmi intelligenciát
  • amikor irodalmi főhősökkel azonosulunk, folyamatosan összehasonlítjuk velük magunkat, és hogy mi mit tennénk az ő helyzetükben, közben megtanuljuk, hogy a döntéseknek következményei vannak
  • az olvasás során abban szerzünk gyakorlatot, hogy bele tudjunk helyezkedni másnak a nézőpontjába
  • a sztereotípia szerint a könyvmolyok magányosak, ugyanakkor az olvasás fejleszti a társadalmi tudatosságot
  • az olvasás fejleszt minket emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan

Az előadásában több kutatásra is hivatkozott. Említette például a Reading the Mind in the Eyes tesztet, amely során egy-egy tekintetből kellett kiolvasniuk az alanyoknak az érzelmeket. A rendszeresen olvasók ebben sokkal jobban teljesítettek. De mesélt egy másik olvasási kutatásról is, amelyben diákoknak Jane Austen-könyveket kellett olvasniuk és közben MR-gépekkel vizsgálták, hogy az agyuknak mely területein fokozódik az aktivitás. Azt találták, hogy nemcsak a nyelvi folyamatokért felelős részekbe jut több vér ilyenkor, hanem az agy más területei is aktivizálódnak. Ha például futásról olvasunk, ugyanolyan mértékű az agyban az aktivitás, mintha valóban futnánk.

A professzor szerint az olvasás bizonyítottan fejleszti az empátiát, és éppen ezért igenis hasznos a társadalom számára. Az empatikus emberek például kevésbé rasszisták (ezt egy olasz kutatás bizonyította, amelyben Harry Pottert kellett olvasniuk a gyerekeknek: csökkentek az előítéletek stigmatizált csoportokkal szemben azoknál, akik arról olvastak, hogy Draco sárvérűnek nevezte Hermionét).

A fentiek miatt Beth Ann Fennelly szerint nagyon is szükség van bölcsészekre, humán érdeklődésű emberekre. Az olvasás segíthet ugyanis abban, hogy a világunk harmonikusabb legyen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...

Tolkien egy nyelvi ötlettel Atlantiszhoz kötötte A Gyűrűk Ura világát [podcast]

...

A Büszkeség és balítélet nem lányregény, hanem az előítéletesség kritikája[Az Austen-projekt]

...

A rendszer vesztesei: szolgálólányok és hívők [10 perc Könyves]

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

A preraffaeliták nélkül Keats talán ma is ismeretlen lenne

A preraffaeliták művészete nem ért véget a festészettel, hiszen szenvedélyes és intenzív kapcsolatuk volt az irodalommal: inspirálta őket és írták is. Sőt, még a világ legszebb könyveihez is hozzátettek párat.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Versterápia: „Hosszú nyár volt vagy rövid volt, a juss,/ egy kandallóban ég a július.”

...
Hírek

Járd végig Charles Dickens otthonát szobáról szobára!

...
Nagy

A szépirodalom olvasása szociálisabbá tesz és segíti a szociális érzékenyítést

...
Beleolvasó

A Nobel-díjas Mario Vargas Llosa megírta a guatemalai katonai puccs ördögi részleteit

...
Hírek

Nézz bele a Frida Kahlo műveit összegyűjtő gyönyörű albumba!

...
Hírek

Csak női írók könyveit árusítja egy skót könyvesbolt

...
Hírek

Kazuo Ishiguro és Rachel Cusk is esélyes a 2021-es Booker-díjra

...
Hírek

Dexter 8 év után álnéven tér vissza, de a bűntudat és a gyilkolási vágy a régi