Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. Az irodalom szerinte emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan is fejleszt minket.

fk | 2021. március 22. |

A 2010-es évek óta folyamatosan csökken a bölcsészhallgatók, illetve angol szakosok száma – erre hívta fel a figyelmet Beth Ann Fennelly, aki maga is egyetemen tanít. Szerinte ennek többek közt az is lehet az oka, hogy a gazdasági világválság óta a fiatalok arra törekednek, hogy „hasznosabb” szakot válasszanak. Azonban ezzel a folyamattal párhuzamosan egy másik tendenciát is megfigyelhetünk: kutatások szerint 40%-kal kevésbé empatikusak a mai hallgatók, mint korábban, kevésbé próbálják megérteni a másik nézőpontját, ritkábban gondolnak bele mások helyzetébe.

A professzor azt próbálta feltárni, hogy ennek mi lehet az oka. TED-előadásának központi állítása az volt, hogy az olvasás empatikusabbá tesz. Ezt bizonyítja a saját tapasztalata, és ezt igazolják a neurológiai kutatások is. Úgy gondolja, hogy:

  • az olvasás fejleszti az érzelmi intelligenciát
  • amikor irodalmi főhősökkel azonosulunk, folyamatosan összehasonlítjuk velük magunkat, és hogy mi mit tennénk az ő helyzetükben, közben megtanuljuk, hogy a döntéseknek következményei vannak
  • az olvasás során abban szerzünk gyakorlatot, hogy bele tudjunk helyezkedni másnak a nézőpontjába
  • a sztereotípia szerint a könyvmolyok magányosak, ugyanakkor az olvasás fejleszti a társadalmi tudatosságot
  • az olvasás fejleszt minket emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan

Az előadásában több kutatásra is hivatkozott. Említette például a Reading the Mind in the Eyes tesztet, amely során egy-egy tekintetből kellett kiolvasniuk az alanyoknak az érzelmeket. A rendszeresen olvasók ebben sokkal jobban teljesítettek. De mesélt egy másik olvasási kutatásról is, amelyben diákoknak Jane Austen-könyveket kellett olvasniuk és közben MR-gépekkel vizsgálták, hogy az agyuknak mely területein fokozódik az aktivitás. Azt találták, hogy nemcsak a nyelvi folyamatokért felelős részekbe jut több vér ilyenkor, hanem az agy más területei is aktivizálódnak. Ha például futásról olvasunk, ugyanolyan mértékű az agyban az aktivitás, mintha valóban futnánk.

A professzor szerint az olvasás bizonyítottan fejleszti az empátiát, és éppen ezért igenis hasznos a társadalom számára. Az empatikus emberek például kevésbé rasszisták (ezt egy olasz kutatás bizonyította, amelyben Harry Pottert kellett olvasniuk a gyerekeknek: csökkentek az előítéletek stigmatizált csoportokkal szemben azoknál, akik arról olvastak, hogy Draco sárvérűnek nevezte Hermionét).

A fentiek miatt Beth Ann Fennelly szerint nagyon is szükség van bölcsészekre, humán érdeklődésű emberekre. Az olvasás segíthet ugyanis abban, hogy a világunk harmonikusabb legyen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...

Morcsányi Géza: “Az irodalom a szívre mért kibírhatatlan csapás” [Kötelező: Sorstalanság]

...

Az ország leggazdagabb családja alkut kötött a nácikkal [Összekötve podcast]

...

Orwellről, a diktatúra nyelvezetéről és társadalmi hatásairól Péterfy Gergellyel [Kötelező podcast]

...

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

Még több olvasnivaló
...
Kritika

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé mutatnak, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek.

...
Nagy

Királynak lenni sosem volt életbiztosítás

Király! – A magyar uralkodók véresen komoly históriája címmel írt könyvet a magyar királyokról Benedek Szabolcs. Interjúnkban szóba került az uralkodással járó kockázat, a nők szerepe és a Trónok harca, és kiderült az is, vajon melyik királyunkat mellőzi az utókor emlékezete.

...
Nagy

A pandémia alatt csak a pandémiáról lehet írni?

Milyen lesz az életünk, ha egyszer vége lesz a pandémiának? Mennyire lesz hangsúlyos a vírus és a karantén témája az irodalomban később? Ezeket a kérdéseket járták körbe a Dekameron-projekt című novelláskötet bemutatóján. 

...
Kritika

Jü Hua regénye megmutatja, milyen volt az élet fél évszázada Kínában

Kína egyik legismertebb kortárs írójának könyve egy kínai parasztember tragédiákkal teli életének bemutatása. Az Élni az elmúlt idő, a vissza nem térő ifjúság, az elherdált lehetőségek, az elveszített családtagok, a keserves tapasztalatok derűs, belenyugvó, mégis torokszorító összegzése.

...
Nagy

Simon Stålenhag: A technológia a túlélés eszköze lehet, de meg is ölhet minket

Kérdeztük a műveiben fellelhető gyerekkori emlékekről, arról, hogy lehet valami egyszerre retro és futurisztikus, hogyan kapcsolódik könyve az E.T-hez és azt is megtudhatjuk, szerinte mi kell ahhoz, hogy megbirkózzunk a klímaváltozással. Interjú.

...
Nagy

Sorsválasztás az irodalomban – Könyves válaszok Popper gondolataira

Az életünk determináltságát, az irányításban nekünk jutó részt vizsgálta Popper Péter Hogyan választunk magunknak sorsot? című könyve, a témában ugyanakkor rengeteg szépirodalmi mű is íródott, ezek közül mutatunk meg most párat!

Hírek
...
Alkotótárs

Mastercard® Alkotótárs: új alkotói ösztöndíj indul el

...
Hírek

Ottlik-másolattal és fantasztikus családi fotókkal érkezik az Esterházy-különszám!

...
Hírek

Nádas Péter, JK Rowling és Thom Yorke másokkal együtt írt Putyinnak levelet

...
Hírek

Meghalt Lengyel Anna dramaturg, aki néven nevezte a gyilkosát

...
Beleolvasó

Törőcsik Mari jelenlétének olyan ereje volt, amitől mindenki rá figyelt

...
Hírek

Meghalt Törőcsik Mari

...
Hírek

Törőcsik és Pilinszky - Csak úgy lettek egymás életében

...
Hírek

Szabó T. Anna: “Ezért az örömért vagyunk a világon, ezért az egymásranevetős, önátadó bizalomért”

...
Hírek

Már biztos, hogy fájdalmas véget ér a várva várt Dűne-film