Így fejleszti az olvasás az empátiát

Az olvasás fejleszti az empátiát és az érzelmi intelligenciát, éppen ezért hasznosabb, mint az sokan hiszik – erről beszélt TED-előadásában Beth Ann Fennelly költő, kreatív írás professzor. Az irodalom szerinte emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan is fejleszt minket.

fk | 2021. március 22. |

A 2010-es évek óta folyamatosan csökken a bölcsészhallgatók, illetve angol szakosok száma – erre hívta fel a figyelmet Beth Ann Fennelly, aki maga is egyetemen tanít. Szerinte ennek többek közt az is lehet az oka, hogy a gazdasági világválság óta a fiatalok arra törekednek, hogy „hasznosabb” szakot válasszanak. Azonban ezzel a folyamattal párhuzamosan egy másik tendenciát is megfigyelhetünk: kutatások szerint 40%-kal kevésbé empatikusak a mai hallgatók, mint korábban, kevésbé próbálják megérteni a másik nézőpontját, ritkábban gondolnak bele mások helyzetébe.

A professzor azt próbálta feltárni, hogy ennek mi lehet az oka. TED-előadásának központi állítása az volt, hogy az olvasás empatikusabbá tesz. Ezt bizonyítja a saját tapasztalata, és ezt igazolják a neurológiai kutatások is. Úgy gondolja, hogy:

  • az olvasás fejleszti az érzelmi intelligenciát
  • amikor irodalmi főhősökkel azonosulunk, folyamatosan összehasonlítjuk velük magunkat, és hogy mi mit tennénk az ő helyzetükben, közben megtanuljuk, hogy a döntéseknek következményei vannak
  • az olvasás során abban szerzünk gyakorlatot, hogy bele tudjunk helyezkedni másnak a nézőpontjába
  • a sztereotípia szerint a könyvmolyok magányosak, ugyanakkor az olvasás fejleszti a társadalmi tudatosságot
  • az olvasás fejleszt minket emocionálisan, intellektuálisan és spirituálisan

Az előadásában több kutatásra is hivatkozott. Említette például a Reading the Mind in the Eyes tesztet, amely során egy-egy tekintetből kellett kiolvasniuk az alanyoknak az érzelmeket. A rendszeresen olvasók ebben sokkal jobban teljesítettek. De mesélt egy másik olvasási kutatásról is, amelyben diákoknak Jane Austen-könyveket kellett olvasniuk és közben MR-gépekkel vizsgálták, hogy az agyuknak mely területein fokozódik az aktivitás. Azt találták, hogy nemcsak a nyelvi folyamatokért felelős részekbe jut több vér ilyenkor, hanem az agy más területei is aktivizálódnak. Ha például futásról olvasunk, ugyanolyan mértékű az agyban az aktivitás, mintha valóban futnánk.

A professzor szerint az olvasás bizonyítottan fejleszti az empátiát, és éppen ezért igenis hasznos a társadalom számára. Az empatikus emberek például kevésbé rasszisták (ezt egy olasz kutatás bizonyította, amelyben Harry Pottert kellett olvasniuk a gyerekeknek: csökkentek az előítéletek stigmatizált csoportokkal szemben azoknál, akik arról olvastak, hogy Draco sárvérűnek nevezte Hermionét).

A fentiek miatt Beth Ann Fennelly szerint nagyon is szükség van bölcsészekre, humán érdeklődésű emberekre. Az olvasás segíthet ugyanis abban, hogy a világunk harmonikusabb legyen. 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szabó T. Anna a költészet varázsáról mesélt TED-előadásában

A kötél és a kő, avagy mire jó a vers? címmel izgalmas TED-előadást tartott a költészet varázsáról Szabó T. Anna. Mutatjuk a videót, és azt is, mik voltak a legfontosabb gondolatok, amik elhangzottak.

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

...
Szívünk rajta

Hogyan lehet meghozni a kamaszok kedvét az olvasáshoz?

Mi a szerepe az illusztrációknak, mi alapján választanak könyvet a kamaszok, és hogyan lehet visszatéríteni őket az olvasáshoz? Mutier Uszámát, a Szívünk rajta új zsűritagját kérdeztük.

...

Hallgass bele Nemes Nagy Ágnes, Lengyel Balázs, Polcz Alaine és Mészöly Miklós levelezésébe!

...

Öreg banda, kiégés és Rómeó + Júlia [10 perc Könyves]

...

Tompa Andrea hóhérokról, Kolozsvárról, az íróvá válásról és az első regényéről

...

A hospice a halál előtti életről szól

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Hírek
...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között

...
Hírek

Könyvesblokk: King, Knausgard, Murakami

...
Hírek

Ma indul az eddigi legnagyobb szabású Harry Potter-kvíz, a Roxforti Házak Bajnoksága

...
Szívünk rajta

Hagyományos és kortárs népmesék az év utolsó napjaira

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

...
Hírek

Pilinszky-verset dolgozott fel a Meg Egy Cukorka

...
Hírek

Az izlandiak még mindig sokat olvasnak, de a statisztikát a nők húzzák fel

...
Nagy

Austen hősnőjének pusztán szórakozás, ami másnak az élet maga [Az Austen-projekt]