75 éves lett minden idők legnépszerűbb lázadója, Harisnyás Pippi

75 éves lett minden idők legnépszerűbb lázadója, Harisnyás Pippi

Hetvenöt éves lett a gyerekirodalom legvagányabbja, Harisnyás Pippilotta Citadella Intarzia Majolika Ingaóra, akit az olvasók lényegében egy bokasérülésnek köszönhetnek.

Ruff Orsolya | 2020. május 21. |

A félelmet nem ismerő, öntörvényű, eszes gyerek figurája generációknak szolgált példaképül. Messze megelőzte korát, és már akkor fittyet hányt a társadalmi elvárásokra, amikor a lázadó lányok toposza még sehol sem volt a mainstream gyerekirodalomban. Egy önazonos, a saját képességeiben okkal bízó gyerek, aki unalmas iskolai magolás helyett a világ legjobb kalandjaiba ugrik fejest. Nem sokon múlt pedig, hogy Pippi alakja, míg világ a világ, csupán egy házi használatra szánt mese keretei között mozogjon. Astrid Lindgren ugyanis eredetileg a gyerekének mesélt Harisnyás Pippiről, kiadásról még szó sem volt. És hogy miért ezt a furcsa nevet viseli a kislány? Hát, mert Lindgren lányának, Karinnak pont ez a név jutott hirtelen az eszébe.

Astrid Lindgren
Harisnyás Pippi
Fordította: Tótfalusi István, Móra, 2019, 120 oldal

Pár éve jelent meg magyarul Astrid Lindgren háborús naplója (ami önmagában izgalmas olvasmány), és abból kiderül, hogy a negyvenes évek elején a betegeskedő Karin mindig meséért nyúzta az anyját. Egy hirtelen szójátéknak köszönhetően aztán megszületett Harisnyás Pippi neve, a többi pedig már csak Astrid Lindgren fantáziáján múlott. Az olvasók hálát adhatnak, amiért pár évvel később az író kificamította a bokáját: ami Lindgrennek fájdalmas kényelmetlenség volt, az nekünk szerencse, akkor volt ugyanis elég ideje arra, hogy le is írja Pippi történetét. Karin a tizedik szülinapjára kapott is belőle egy példányt „egy csinos, fekete dossziéban”, Lindgren pedig – próba, szerencse – elküldte egy kiadónak. Persze könnyű lenne azt gondolni, hogy Pippi útja ezt követően egy diadalmenet volt, de ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk. A kiadó ugyanis egy tétova dicséret kíséretében visszadobta a kéziratot. Lindgrennek viszont nem szegte kedvét az elutasítás és tovább gyúrta a történetet: „Épp a Harisnyás Pippin dolgozom, már ha lesz valami ebből a neveletlen gyerekből”.

A világ egy bokaficamnak köszönheti Harisnyás Pippit - Könyves magazin

Astrid Lindgren már a a Rabén & Sjögren szerkesztőjeként Nem túl szokatlan, ha egy író naplót vezet, elég, ha azt nézzük végig, hány szerzői napló jelent meg magyarul csak az elmúlt években. Astrid Lindgren háborús naplója azonban több szempontból is különleges: a huszadik századi gyerekirodalom egyik legnagyobb alakjának tartott Lindgren ugyanis elsősorban nem a magánéleti, hanem a kollektív események rögzítésére kezdett el 1939-ben naplót vezetni.

Végül minden idők egyik legnépszerűbb gyerekkönyve lett Pippi meséjéből: egy irodalmi versenyen első díjat nyert, majd megjelent és rögtön az első két héten 20 ezer példányt adtak el belőle. Astrid Lindgren a kortárs gyerekirodalom állócsillaga lett, Pippi pedig szépen meghódította az egész világot. Az elmúlt évtizedekben 76 nyelvre lefordították és világszerte több mint 70 millió példányt adtak el belőle. Az első Harisnyás Pippi-filmet 1949-ben mutatták be, ezt követően 60-as, 70-es 80-as években tévésorozat és mozifilmek, a 90-es években rajzfilmek készültek a világ legerősebb lányának történetéből. A 75. évforduló alkalmából az Astrid Lindgren Társaság a STUDIOCANAL-lal együttműködve új mozifilm bemutatását tervezi.

A Pesti Magyar Színházban 2015 márciusában mutatták be a Harisnyás Pippi színpadi változatát, a darabban a Jászai Mari-díjas Soltész Bözse alakítja a címszereplőt, aki az idei születésnap alkalmából egy regényrészletet fog felolvasni. Az erről készült videót 2020. május 21-én, Harisnyás Pippi hivatalos születésnapján 17.00 órától lehet megnézni a Móra Kiadó rajongói oldalán a Móra Negyedórában.

Astrid Lindgren
Ismered Harisnyás Pippit?
Móra Könyvkiadó, 2020, 80 oldal

A Harisnyás Pippi magyarul először 1972-ben jelent meg a Móra Kiadónál Árkos Antal fordításában. A kilencvenes években az Egmont Kiadó, 2014-től ismét a Móra Kiadó jelentette meg mindhárom Harisnyás Pippi-regényt Tótfalusi István fordításában. A Móra az évforduló alkalmából egy új kötettel készül Ismered Harisnyás Pippit? címmel. Ez a könyv az első Harisnyás Pippi-regény rövidített, kezdő olvasók számára átdolgozott kiadása. „Felmerülhet a kérdés, hogy egy nagymama korba lépett karakter hogyan lehet egy mai gyerek számára vonzó. Nos, szerintünk Harisnyás Pippi története olyan aktuális, mintha ma írták volna. Vállald a véleményed! Higgy magadban! Támogasd a gyengéket, ne tűrd el mások megalázását! Ha lány vagy is, lehetsz bármi, nem a nemed határoz meg, hanem az ambíciód! Ezek mind aktuális üzenetek, nem véletlen, hogy Harisnyás Pippi ma is olyan inspiráló és szerethető karakter, akinek működő Facebook-oldala, Instagram- és Twitter-fiókja van” – mondta el Dóka Péter, a Móra főszerkesztője.

Pippi75
Az évforduló alkalmából május 21-én, Pippi hivatalos születésnapján az Astrid Lindgren Társaság világszerte bátorítja a rajongókat, hogy az elmaradó közös bulik helyett saját szervezésű házi ünnepségekkel köszöntsék kedvenc meseszereplőjüket, amihez rengeteg ötletet, letölthető anyagot biztosítanak.
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

A világ egy bokaficamnak köszönheti Harisnyás Pippit

...
Gyerekirodalom

Dél-koreai művész nyerte az Astrid Lindgren-emlékdíjat

A dél-koreai Baek Heena kapta az egyik legjelentősebb gyerekirodalmi elismerést.

...
Nagy

A lázadó lányok tudnak és mernek nagyot álmodni

Olvass!
...
Beleolvasó

Egy hétvége elég ahhoz, hogy egy barátság évtizedes konfliktusai a felszínre kerüljenek

A hetvenes éveiben járó Adele, Wendy és Jude a negyedik barátnőjüket gyászolják. Egy sorsfordító hétvégén nemcsak a barátságukat, de az egész életüket is átértékelik. Olvass bele a Hétvégébe!

...
Beleolvasó

Joe Hill a Fekete telefonnal is bizonyítja, hogy "egy lesből támadó rohadék"

Fekete telefon című novella csak egyike annak a tizenöt történetnek, amelyekkel Joe Hill igazolta, hogy különleges tehetsége van a hátborzongató sztorik írásához. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A kegyetlen valóság és a groteszk fantáziavilág találkozik Rijneveld díjnyertes könyvében

2020-ban  Marieke Lucas Rijneveld Az este kín című könyve nyerte el a Nemzetközi Booker-díjat. A regény gyerekszemszögből mesél el egy tragédiát, illetve azt, hogy milyen hatással van a gyász egy olyan családra, amelyben a szeretet helyett a büntetés jelenti a fő köteléket. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

175 éve született Mikszáth Kálmán író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési képviselő. Egyik leghíresebb műve a Szent Péter esernyője, amelyet kötelező vagy ajánlott olvasmánynak rendszeresen feladnak a magyartanárok is. Az évforduló alkalmából újraolvastuk.

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!