Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A díj célja kettős: egyrészt meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, másrészt pedig népszerűsíteni szeretné a kortárs irodalmat. A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita. 2021 Margó-díjasának nevét 2021 októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket. Az eddigieket ITT, ITT és ITT tudjátok végigpörgetni.

Könyves Magazin | 2021. szeptember 13. |

Gazda Albert: Leningrád

Gazda Albert
Leningrád
Cser Kiadó, 2021, 314 oldal
-

A Leningrád klasszikus felnövéstörténet, középpontjában egy fiatal fiúval, aki felfedezi, sőt kialakítja világát. Gazda Albert első novelláskötete személyes, mégis közösségi abban az értelemben, hogy bár saját története áll a középpontban, mégis elmeséli, egyébként milyen magyarnak lenni Kárpátalján a hetvenes és a nyolcvanas években. A Leningrád sokszorosan összetett válasz a legáltalánosabb kérdésre, ki vagyok.

Szarka Károly: Az én hibám

Szarka Károly
Az én hibám
Noran Libro Kiadó, 2021, 318 oldal
-

Az én hibám generációs regény, amelyben a harmincas évei elején járó főhős céltalan lebegése fokozatosan egyre fullasztóbbá válik. Fecske olyan fiatal felnőtt, akit teljesen bedarált a gépezet: egy call centerben dolgozik, ahol óránként tíz perc szünetet lehet tartani és egyre inkább maga alá gyűri a kilátástalanság. Semmittevés, rohanás, menekülés – nagyjából ezek a választási lehetőségei, a magányra pedig sokszor az alkohol a válasza. De Fecskétől nem idegen az álmodozás, és szerencsére a keserű önirónia sem. 

Szlavicsek Judit: Légy/ott

Szlavicsek judit
Légy/ott
Erawan Könyvkiadó, 2020, 303 oldal
-

A Légy/ott olyan első könyv, aminek már komoly olvasóközönsége is van, hiszen Szlavicsek Judit folytatásos blogbejegyezésekben írta West Coast című történetét, ami végül könyv formát öltött. A Balatonon játszódó történetet egy éjszakai szórakozóhelyről hazainduló lány eltűnése indítja be. A nyomozónő saját problémáival küzd, de kutatni kezd, majd egy újgazdag kisvárosi családba fut bele. 

Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter
Dharma
Libri, 2021, 320 oldal
-

Családi történetekből szőtt egy korszakokon és kontinenseken átívelő regényt Szűcs Péter, amelyben felvillannak a sorsfordító ötvenes évek éppúgy, mint az ígéretekkel teli rendszerváltás napjai, és persze a jelen, amely Y-generációs hőse számára tele van kérdőjelekkel. A kötet bemutatója júniusban volt a Margón, ahol a szerző egyebek között azt mondta, nagyon izgatja, mihez kezdünk azokkal az élethazugságokkal, amelyekkel körülbástyázzuk magunkat, és azon a véleményen volt, hogy ezek egy idő után ledőlnek, nem lehet fenntartani őket. A teljes beszámolót ITT tudjátok elolvasni.

Takács Éva: Létállomás

Takács Éva
Létállomás
Underground Kiadó, 2021
-

A munkahelyi és a szerelmi élet monotonitásában él, vergődik és szorong Takács Éva hőse, Noémi,  a hangsúly pedig a szorongáson van, amely lassan a fiatal lassan lételeme, mindennapjai kísérőjelensége lesz. És ha mindez még nem lenne elég, időről időre furákat álmodik, és különös árnyalakokat lát – vagy vél látni, ami kérdések egész sorát indítja el benne.

Gergely Emese: Egyszervolt napok

-

A patchwork technikával összerakott, verseket is tartalmazó novelláskötet a hetvenes-nyolcvanas évek Brassóját tárja fel az olvasó előtt a főszereplő és családja történetén keresztül. A felnövéstörténet igazi kérdése, hogy létezik-e otthon, Kolozsváron, a megyében, Magyarországon megtalálható-e? Vagy önmagunkban kell keresni?

Turi Török Tibor: Miska

-

Jó volna, "ha ki tudnék bújni a bőrömből, és a tehetetlenséget, s testem súlyát nem érezve repülhetnék az egyik széptől a másikig. Közben nem telne el percnyi idő sem, így útközben nem érhetnének gonoszságok és csalódások" - sóhajt fel a Miska című kisregény címszereplője. Misi látszólag idilli környezetben, egy kastélyban tengeti napjait, amely valójában egy intézetnek ad otthont. Itt nevelkedett az eszes, családja által hátrahagyott fiú is, majd fűtő lett. Külseje miatt örökké csúfolódás vagy részvét jut osztályrészéül Miskának, aki ugyanakkor tele van álmokkal és tervekkel is.

Végh Attila Mihály: Bombatölcsér

Végh Attila Mihály
Bombatölcsér
Aposztróf Kiadó, 2020, 160 oldal
-

Az 1943 áprilisa és 1944 márciusa között zajló bombázások idején játszódik Végh Attila Mihály regénye, amelynek alapjait visszaemlékezések, levéltári kutatások, valós helyszínek és események adják. Megelevenedik az Alföld, a Balaton és Budapest is. Történetek a dunai aknaszedő hajó legénységéről, a Duna-parton a golyó elől megmenekülő zsidó lányról, az amerikai pilóta életét megmentő bárónéról vagy éppen a Lánchíd felrobbantásának meghiúsulásáról.

Peter Flower: Egy ügynök élete

-

A biztosítások és befektetések világáról ritkán olvashatunk regényeket. Az olvasó, a főszereplő Szöllősi Péterhez hasonlóan, idegenként kerül a biztosítás nem túl vonzó, mégis ideális életet ígérő világába, egy szürkének látszó hierarchia aljára. Mindig van feljebb, kérdés az, hogyan lehet elindulni felfelé, mit kényszerít a főszereplőre a rendszer, és mit a saját vágyai.

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Puskás Panni
A rezervátum visszafoglalása
Magvető, 2021, 112 oldal
-

Izgalmas, abszurd, sokszor pedig egészen sokkoló Puskás Panni debütáló novelláskötete, A rezervátum visszafoglalása. Már az első szöveg teljesen a földhöz vágja az olvasót, a Charles Bukowskival töltött bizarr randevú után pedig további vad történetek következnek. A kötet tele van meglepetéssel, a tét pedig nem kevesebb, mint az élet, a halál és a művészet. A novellák új hangon szólalnak meg, a lendületes, vakmerő, kíméletlen szövegeken egyszerre lehet sírni és nevetni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk a nevezőket, íme az első tízes lista!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket, itt a folytatás!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Folytatjuk az idei nevezettek bemutatását!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Az irodalom mint magányos város [Fehérvári Irodalmi Napok]

...
Nagy

10+1 érdekesség A nagy Gatsby írójának életéről

...
Hírek

Ezeket a könyveket olvassák a Hová lettél, szép világ főhősei

...
Szórakozás

Installációval, pop-up koncerttel, külföldi vendégjátékokkal vár minket a Budapesti Őszi Fesztivál

...
Hírek

Összeesett egy golfversenyen Tom Felton, a Harry Potter-filmek Draco Malfoya

...
Szórakozás

Ezt az öt könyvet olvassák a Szexoktatás harmadik évadában

...
Promóció

Hogyan befolyásolják a színek a hangulatunkat

...
Promóció

Kaszinó otthon? Ez bizony megvalósítható!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

Baráth Katalin a Dávid Veron-sorozat sikerei után 2016-ban thrillerrel jelentkezett, majd öt évvel később nyelvészeti sci-fit írt Afázia címmel. A lakhatatlan Földet elhagyó űrmagyarok (moyerek) legfőbb kincse a megőrzött beszédképesség a hálón függő, valamint a csak képekben kommunikáló népek között. Ez a nyelv azonban fegyver és drog is, mellyel vissza is élnek az űrháborúban. 

...
Kritika

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

Immár a negyedik regényben tér vissza Csabai László hőse: Szindbád ezúttal a Nyugat-Németországban nyomoz, a múlt azonban nemcsak az útjába vetődő németeket éri utol, hanem a főfelügyelőt is.

...
Kritika

Kőhalmi élvezi a klímakatasztrófát

Egy maciméz a főszereplője Kőhalmi Zoltán második regényének, Az utolsó 450 évnek. A vad, sőt bátor ötletből egy nagyon szórakoztató sci-fi bontakozik ki, ami csak azért nem nevezhető disztópiának, mert simán alakulhat így a klímakatasztrófa. Szekunder szégyenérzet: azon nevetünk, hogy tönkretesszük a bolygónkat. A hét könyve okos és vicces sci-fi, ami hibái ellenére óriási vállalás volt.

...
Nagy

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa című új sorozatunkban az európai kortárs irodalom remekeiből válogatunk, hogy bemutassuk, hányféle értékes hang szólalt meg könyvről könyvre az elmúlt években.

...
Nagy

Háy János: Az ábrázolt sorsok igazságát kell képviselni

Háy János új regénye, a Mamikám egy magányos, idős néni és egy fiatal cigány nő barátságának történetén keresztül beszél a mai magyar vidékről, az előítéletekről és a kitörési pontok hiányáról. Háy Jánossal a könyv szellemi és érzelmi tétjeiről, szociográfiai hátteréről és nyelvezetéről beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Lem imádta az édességet, de az internetről megvolt a véleménye

Születésének 100. évfordulója alkalmából összegyűjtöttünk Stanislaw Lemről olyan érdekességeket, amelyek mentén az életútja és a munkássága előtt is tiszteleghetünk.

A hét könyve
Kritika
Sally Rooney hősei nem találják a szépséget a műanyag világban
...
Kritika

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

A transzgenerációs pszichológia virágkorát éli, az azzal foglalkozó önsegítő könyvek még inkább. Bethany Webster könyve, az Anyaseb egyelőre megkerülhetetlen azok számára, akik a témában szeretnének olvasni, különös fókusszal az anya-lánya kapcsolatokra.