Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (4. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A díj célja kettős: egyrészt meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, másrészt pedig népszerűsíteni szeretné a kortárs irodalmat. A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita. 2021 Margó-díjasának nevét 2021 októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket. Az eddigieket ITT, ITT és ITT tudjátok végigpörgetni.

Könyves Magazin | 2021. szeptember 13. |

Gazda Albert: Leningrád

Gazda Albert
Leningrád
Cser Kiadó, 2021, 314 oldal
-

A Leningrád klasszikus felnövéstörténet, középpontjában egy fiatal fiúval, aki felfedezi, sőt kialakítja világát. Gazda Albert első novelláskötete személyes, mégis közösségi abban az értelemben, hogy bár saját története áll a középpontban, mégis elmeséli, egyébként milyen magyarnak lenni Kárpátalján a hetvenes és a nyolcvanas években. A Leningrád sokszorosan összetett válasz a legáltalánosabb kérdésre, ki vagyok.

Szarka Károly: Az én hibám

Szarka Károly
Az én hibám
Noran Libro Kiadó, 2021, 318 oldal
-

Az én hibám generációs regény, amelyben a harmincas évei elején járó főhős céltalan lebegése fokozatosan egyre fullasztóbbá válik. Fecske olyan fiatal felnőtt, akit teljesen bedarált a gépezet: egy call centerben dolgozik, ahol óránként tíz perc szünetet lehet tartani és egyre inkább maga alá gyűri a kilátástalanság. Semmittevés, rohanás, menekülés – nagyjából ezek a választási lehetőségei, a magányra pedig sokszor az alkohol a válasza. De Fecskétől nem idegen az álmodozás, és szerencsére a keserű önirónia sem. 

Szlavicsek Judit: Légy/ott

Szlavicsek judit
Légy/ott
Erawan Könyvkiadó, 2020, 303 oldal
-

A Légy/ott olyan első könyv, aminek már komoly olvasóközönsége is van, hiszen Szlavicsek Judit folytatásos blogbejegyezésekben írta West Coast című történetét, ami végül könyv formát öltött. A Balatonon játszódó történetet egy éjszakai szórakozóhelyről hazainduló lány eltűnése indítja be. A nyomozónő saját problémáival küzd, de kutatni kezd, majd egy újgazdag kisvárosi családba fut bele. 

Szűcs Péter: Dharma

Szűcs Péter
Dharma
Libri, 2021, 320 oldal
-

Családi történetekből szőtt egy korszakokon és kontinenseken átívelő regényt Szűcs Péter, amelyben felvillannak a sorsfordító ötvenes évek éppúgy, mint az ígéretekkel teli rendszerváltás napjai, és persze a jelen, amely Y-generációs hőse számára tele van kérdőjelekkel. A kötet bemutatója júniusban volt a Margón, ahol a szerző egyebek között azt mondta, nagyon izgatja, mihez kezdünk azokkal az élethazugságokkal, amelyekkel körülbástyázzuk magunkat, és azon a véleményen volt, hogy ezek egy idő után ledőlnek, nem lehet fenntartani őket. A teljes beszámolót ITT tudjátok elolvasni.

Takács Éva: Létállomás

Takács Éva
Létállomás
Underground Kiadó, 2021
-

A munkahelyi és a szerelmi élet monotonitásában él, vergődik és szorong Takács Éva hőse, Noémi,  a hangsúly pedig a szorongáson van, amely lassan a fiatal lassan lételeme, mindennapjai kísérőjelensége lesz. És ha mindez még nem lenne elég, időről időre furákat álmodik, és különös árnyalakokat lát – vagy vél látni, ami kérdések egész sorát indítja el benne.

Gergely Emese: Egyszervolt napok

-

A patchwork technikával összerakott, verseket is tartalmazó novelláskötet a hetvenes-nyolcvanas évek Brassóját tárja fel az olvasó előtt a főszereplő és családja történetén keresztül. A felnövéstörténet igazi kérdése, hogy létezik-e otthon, Kolozsváron, a megyében, Magyarországon megtalálható-e? Vagy önmagunkban kell keresni?

Turi Török Tibor: Miska

-

Jó volna, "ha ki tudnék bújni a bőrömből, és a tehetetlenséget, s testem súlyát nem érezve repülhetnék az egyik széptől a másikig. Közben nem telne el percnyi idő sem, így útközben nem érhetnének gonoszságok és csalódások" - sóhajt fel a Miska című kisregény címszereplője. Misi látszólag idilli környezetben, egy kastélyban tengeti napjait, amely valójában egy intézetnek ad otthont. Itt nevelkedett az eszes, családja által hátrahagyott fiú is, majd fűtő lett. Külseje miatt örökké csúfolódás vagy részvét jut osztályrészéül Miskának, aki ugyanakkor tele van álmokkal és tervekkel is.

Végh Attila Mihály: Bombatölcsér

Végh Attila Mihály
Bombatölcsér
Aposztróf Kiadó, 2020, 160 oldal
-

Az 1943 áprilisa és 1944 márciusa között zajló bombázások idején játszódik Végh Attila Mihály regénye, amelynek alapjait visszaemlékezések, levéltári kutatások, valós helyszínek és események adják. Megelevenedik az Alföld, a Balaton és Budapest is. Történetek a dunai aknaszedő hajó legénységéről, a Duna-parton a golyó elől megmenekülő zsidó lányról, az amerikai pilóta életét megmentő bárónéról vagy éppen a Lánchíd felrobbantásának meghiúsulásáról.

Peter Flower: Egy ügynök élete

-

A biztosítások és befektetések világáról ritkán olvashatunk regényeket. Az olvasó, a főszereplő Szöllősi Péterhez hasonlóan, idegenként kerül a biztosítás nem túl vonzó, mégis ideális életet ígérő világába, egy szürkének látszó hierarchia aljára. Mindig van feljebb, kérdés az, hogyan lehet elindulni felfelé, mit kényszerít a főszereplőre a rendszer, és mit a saját vágyai.

Puskás Panni: A rezervátum visszafoglalása

Puskás Panni
A rezervátum visszafoglalása
Magvető, 2021, 112 oldal
-

Izgalmas, abszurd, sokszor pedig egészen sokkoló Puskás Panni debütáló novelláskötete, A rezervátum visszafoglalása. Már az első szöveg teljesen a földhöz vágja az olvasót, a Charles Bukowskival töltött bizarr randevú után pedig további vad történetek következnek. A kötet tele van meglepetéssel, a tét pedig nem kevesebb, mint az élet, a halál és a művészet. A novellák új hangon szólalnak meg, a lendületes, vakmerő, kíméletlen szövegeken egyszerre lehet sírni és nevetni.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk a nevezőket, íme az első tízes lista!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket, itt a folytatás!

...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (3. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. Folytatjuk az idei nevezettek bemutatását!

Hírek
...
Hírek

Egy texasi iskolában betiltották a Bibliát

...
Hírek

Irodalmi pályázatot hirdet a FISZ és a Starbucks

...
Zöld

A természet mindig beszél hozzánk, Peter Wohlleben segít megfejteni

...
Hírek

Elhunyt Nicholas Evans, A suttogó szerzője

...
Hírek

George R.R. Martint eléggé zavarják a halálával kapcsolatos találgatások

...
Szórakozás

Itt az első fotó Az éhezők viadala előzményfilmjéből

...
Hírek

Atwood a Rusdie-t ért merényletről: ha nem állunk ki a szólásszabadság mellett, zsarnokság lesz

...
Zöld

A lelkem veletek van! - Jane Goodall videóüzenetben állt ki a magyar erdők mellett

...
Zöld

A fenntartható fesztiválozás a konyhádban kezdődik

...
Hírek

A Rushdie elleni támadás után első lett A sátáni versek az Amazonon

...
Promóció

Így válasszuk ki az online kaszinót

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Rushdie elleni támadás messze túlmutat Rushdie-n

Salman Rushdie-t pénteken támadták meg a New York állambeli Chautauqua Intézetben. Már a színpadon volt, és épp a szólásszabadságról beszélt volna egy száműzetésben élő művészeknek szervezett rendezvényen. A Booker-díjas író elleni támadás az egész irodalmi életet sokkolta.

...
Zöld

Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk

Jane Goodall az egyik legismertebb természetvédő és etológus, aki a Föld nevű bolygó bölcs nagymamájaként kedvesen, de határozottan figyelmeztet minket: zárul az időablak, amíg még lehet valamit tenni a környezet és vele együtt az emberiség pusztulása ellen. Goodall történeteivel reményt ad és cselekvésre sarkall, erről szól A remény könyve című beszélgető kötet, melyet Douglas Abramsszel jegyeznek.

...
Nagy

Tüske a cipőben - ma lenne 80 éves Hajnóczy Péter

Számkivetettségében is ünnepelt szerző, akit az író „Péterek” (Nádas, Esterházy, Hajnóczy) nagyjai között tartanak számon, és aki senkit nem hagy nyugodni, ha egyszer megérintik a szövegei. Hajnóczy Péter drámaian rövid életében és életművében megkerülhetetlen tényező az alkohol, de korántsem csak ezért érdekes. Mit tudunk kezdeni vele ma?

A hét könyve
Kritika
Márquez épp olyan mitikusan lépett ki az életből, ahogyan írt
...
Gyerekirodalom

10+1 könyv, ami segít átvészelni az iskolakezdést

Olyan könyveket válogattunk, amelyek segítségével zökkenőmentesebb lehet az átkelés a varázslatos és végtelen nyárból az őszi hétköznapokba a kisiskolás korosztállyal.