Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A díj célja kettős: egyrészt meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, másrészt pedig népszerűsíteni szeretné a kortárs irodalmat. A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita. 2021 Margó-díjasának nevét 2021 októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket: a tegnapi után, íme, itt a folytatás!

Könyves Magazin | 2021. szeptember 09. |

Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Benedek ágota
Rumbarumbamm
Libri Kiadó, 2020, 354 oldal

A 2020 márciusa óta tartó járványhelyzet annyira szélsőséges tapasztalásunk, hogy mindenkiből mást hoz ki. Valaki jógázott és kenyeret sütött, Benedek Ágota pedig blogot indított, hogy a bezárkózás legyen az ő nagy nyitása a világra. Látszólag csak kommunikálni akart, elmondani a saját történeteit, amelyekben mindenféle szorongás helyet kapott a mackónadrág, a fingorászás és a káromkodás mellett. A napló műfajából Benedek Ágota sokat kihozott, például a blogja olyan népszerű lett, hogy könyvalakban is megjelent, ráadásul a cinizmust az iróniával olyan őszintén és jó stílusban keverte, hogy lehet, majd az unokáinknak is ezt fogjuk mutogatni a Borzasztó 2020-as évről.

Dobray Sarolta: Üvegfal

Dobray Sarolta
Üvegfal
Scolar, 2021, 316 oldal
-

A külső szemlélő számára Léna és Péter házassága maga a nagybetűs tökély, a zárt ajtók mögött viszont tort ül a boldogtalanság. Dobray Sarolta regényében váltott nézőpontból mutatja be egy házasság színeváltozásait, felvillan a férfi és a nő nézőpontja is, hősei ugyanakkor nem fekete-fehérek. Fojtogató, szűkös levegőjű közegben mozognak, amelyben nemcsak egymást bántják, de saját maguknak is sebeket okoznak. ITT beleolvashatsz a regénybe.

Gorka Eszter: Várni foglak

Gorka Eszter
Várni foglak
Publio Kiadó, 2020, 512 oldal
-

Dr. Gorka Eszter négygyermekes családanya, elismert dermato-onkológus szakorvos, aki számos tudományos publikáció után írta meg első regényét. A Várni foglak alapjául azok a levelek szolgáltak, amiket a nagyapai hagyatékban talált, és amik nyomán úgy döntött, megírja Hillenbrand Ferenc történetét. A regény a második világháború árnyékában szövődő szerelemről és katonaságról mesél - egy olyan korról, amikor a történelem könyörtelenül beletaposott minden ember életébe.

Gurubi Ágnes: Szív utca

Gurubi Ágnes
Szív utca
Pesti Kalligram, 2020, 191 oldal
-

„Az én történetemből hiányoznak a férfiak” - kezdi Anna, az elbeszélő Gurubi Ágnes regényében. A Szív utcában valóban a nők tapasztalatai állnak a középpontban, de nagyon is univerzális regény ez - ott vannak benne a generációk egymásra örökített traumái, a 20. század egyénileg és társadalmilag is máig feldolgozatlanul hagyott tragédiái: üldöztetések, háború, megszállások, forradalom, emigráció. És akik maradtak, ők rakosgatják össze Gurubi regényében a történetek és a megtört szívek darabkáit.

Halász Rita: Mély levegő 

Halász Rita
Mély levegő
Jelenkor, 2021, 194 oldal
-

Tavaly ősszel mutatták be Halász Rita első regényét, a Mély levegőt a Margó Irodalmi Fesztiválon, év végén felkerült a toplistánkra, tavasszal bekerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, pár napja pedig bejelentették, hogy sorozatot készítenek belőle. Halász az Összekötve című műsorunkban így foglalta össze a könyvét: egy nő azon gondolkodik, hogy váljon-e, majd nyomon követjük egy évét. Amilyen egyszerűnek tűnik egy mondatban a történet, annyira rétegzett és sűrű a szöveg, amiben a 80-as, 90-es évek politikai kontextusa is szerepet kap. Cikkünkben így írtunk a regényről: "Halász Rita mondatai pont olyan rövidek és mélyek, mint a levegő, ami beakad két bordánk közé és nem enged kiegyenesedni minket."

Havassy Réka: Zárójelek

Havassy Réka
Zárójelek
Tarandus, 2021, 158 oldal
-

Nishihara Yoru egy fiatal, tehetséges japán lány, aki ösztöndíjas hallgatóként egy spanyolországi egyetemre érkezik. Rejtélyekkel teli hétköznapjait levelekből ismerjük meg, főként azokból, amelyeket öccsének, Genkinek ír. Ezekből derül ki, hogy éjjelente az utcákat rója, egy férfi nyomában jár. A Zárójelekben a múlt kísértetei és az idegenségélmény különös, valószerűtlen színezetet adnak a mindennapoknak. A valóságot a művészetben lehet tetten érni, ahol Yoru nem színlelhet, nem hazudhat sem másoknak, sem önmagának.

Hoppál-Kovács Edit: Majdnem elhittem

Hoppál-Kovács Edit
Majdnem elhittem
Cédrus Művészeti Alapítvány, 2021, 128 oldal
-

Huszonhárom történettel indította Hoppál-Kovács Edit irodalmi pályáját, és a Moly.hu egyik értékelésében Szabó T. Anna novelláival rokonították. Ami nem is meglepő, mert a menstruálás, a gyász, a családi titkok, szerelem, szakítás és a nőiség elbeszélése is fontos a kötetben. Az elsőkötetes alkotóknak járó Prágai Tamás-díjat elnyerő szerző generációkon átívelve beszéli el történeteit a tanyasi élettől a nagyvárosig. A szövegekből megtanuljuk, hogy a múlt soha nem lehet lezárva, a jelenünk része.

Jekkel Gabriella: Életeken át

Jekkel Gabriella
Életeken át
Magánkiadás, 2020, 394 oldal
-

Földrészeken és korokon ível át Jekkel Gabriella regénye, amelynek a jelenben fontos döntés előtt álló hőse más-más évszázadban, történelmi korszakokban bukkan fel. A reinkarnációs utazás főszereplője egy Violet nevű fiatal nő, aki a középkorban kénytelen szembenézni a rettegett pestissel, II. József uralkodása idején a schönbrunni kastélyban találja magát, de végeredményben a huszadik század traumáit sem ússza meg.

K.A. Varsson: Kirakós

K.A. Varsson
Kirakós
Marysol könyvkiadó, 2021
-

K.A. Varsson regénye a skandináv krimik műfaját ötvözi a szabadulószobás feladványok világával. A Kirakós egy ötletesen megírt bosszúhadjárat, amelyben egy sorozatgyilkos a kiszemelt áldozatai után ered. A krimi látszólag több szálon fut, sokáig nem lehet tudni, mi köti össze az áldozatokat, aztán, mint egy kirakós, szép lassan összeáll az egész egy történetté. Közben pedig megtudjuk azt is, mik a gyilkos motivációi. A könyvbe tíz fejtörő is került, így az olvasónak is aktívan részt kell vennie a nyomozásban, a rejtvények megfejtésében. 

Kate M.: Vihar után

Kate M.
Vihar után
Tarandus, 2020, 180 oldal
-

Hét barátnő keresi a boldogságot, aminek persze tökéletesnek kell lennie. A hét nő hét különböző élethelyzetből indul: van köztük házas, elvált, alkoholista, súlyos beteg, emigráló, balhés. Olyan, aki gazdag férjet fogott magának, és olyan is, aki tanári fizetésből próbál egyről a kettőre jutni. Kate M. regénye a különböző nézőpontokon keresztül azt járja körbe, miért hajszoljuk folyton a tökéleteset, és miért nem tanuljuk meg értékelni azt, ami megadatott az életünkben - még ha tökéletlenül is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk a nevezőket, íme az első tízes lista!

...
Hírek

Június 30-ig még lehet nevezni a Margó-díjra!

2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket. Június 30-ig lehet nevezni a műveket. 

...
Hírek

Margó: 2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket.

Hírek
...
Nagy

Ezeket a könyvet olvasd, ha tetszett a Rose Napolitano kilenc élete!

...
Hírek

Nézz körül Benneték otthonában a BBC-s Büszkeség és balítéletből!

...
Zöld

Ezt az 5 könyvet ajánljuk az oroszlánok világnapján

...
Zöld

A fák folyamatosan tanulnak, de egy kéthetes hőhullám szorult helyzetbe hozza őket

...
Szórakozás

Caitriona Balfe már a próbavideóján bizonyította, mekkorát alakít majd az Outlanderben

...
Szórakozás

Peter Jackson komolyan fontolgatta a hipnózist A Gyűrűk Ura után

...
Hírek

Mutasd meg a fotóiddal Nádas Péter Budapestjét!

...
Hírek

Végre magyarul is megjelenik Paul Auster első sikerkönyve

...
Hírek

Meghalt David McCullough kétszeres Pulitzer-díjas amerikai író

...
Hírek

Musical készül Frida Kahlo életéről

...
Szórakozás

Rájátszás, Kollár-Klemencz, Saiid - Koncertekkel, izgalmas zenei programokkal vár a zalai Margó

...
Promóció

Friss mai állások – a böngészés szabadsága

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe. 

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Nagy

Meg kell ismernünk a női írókat, akiket elfelejtettünk

Új podcast-sorozatunkban arra tettünk kísérletet, hogy visszamenőlegesen is megismerjük és feltárjuk elfeledett női szerzőink életútját, életművét. Az egyes epizódokban olyan írók, költők pályáját jártuk körbe mint Szendrey Júlia, Czóbel Minka, Karig Sára, Kádár Erzsébet, Lesznai Anna vagy Galgóczi Erzsébet. Elindult a N/ők is írtak.