Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (2. rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A díj célja kettős: egyrészt meg akarja mutatni a legerősebb pályakezdőket, másrészt pedig népszerűsíteni szeretné a kortárs irodalmat. A korábbi díjazottak: Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita. 2021 Margó-díjasának nevét 2021 októberében, az őszi Margó Irodalmi Fesztivál megnyitójával összekötött ünnepélyes díjátadón jelentik be. A következő napokban bemutatjuk az idei nevezetteket: a tegnapi után, íme, itt a folytatás!

Könyves Magazin | 2021. szeptember 09. |

Benedek Ágota: Rumbarumbamm

Benedek ágota
Rumbarumbamm
Libri Kiadó, 2020, 354 oldal

A 2020 márciusa óta tartó járványhelyzet annyira szélsőséges tapasztalásunk, hogy mindenkiből mást hoz ki. Valaki jógázott és kenyeret sütött, Benedek Ágota pedig blogot indított, hogy a bezárkózás legyen az ő nagy nyitása a világra. Látszólag csak kommunikálni akart, elmondani a saját történeteit, amelyekben mindenféle szorongás helyet kapott a mackónadrág, a fingorászás és a káromkodás mellett. A napló műfajából Benedek Ágota sokat kihozott, például a blogja olyan népszerű lett, hogy könyvalakban is megjelent, ráadásul a cinizmust az iróniával olyan őszintén és jó stílusban keverte, hogy lehet, majd az unokáinknak is ezt fogjuk mutogatni a Borzasztó 2020-as évről.

Dobray Sarolta: Üvegfal

Dobray Sarolta
Üvegfal
Scolar, 2021, 316 oldal
-

A külső szemlélő számára Léna és Péter házassága maga a nagybetűs tökély, a zárt ajtók mögött viszont tort ül a boldogtalanság. Dobray Sarolta regényében váltott nézőpontból mutatja be egy házasság színeváltozásait, felvillan a férfi és a nő nézőpontja is, hősei ugyanakkor nem fekete-fehérek. Fojtogató, szűkös levegőjű közegben mozognak, amelyben nemcsak egymást bántják, de saját maguknak is sebeket okoznak. ITT beleolvashatsz a regénybe.

Gorka Eszter: Várni foglak

Gorka Eszter
Várni foglak
Publio Kiadó, 2020, 512 oldal
-

Dr. Gorka Eszter négygyermekes családanya, elismert dermato-onkológus szakorvos, aki számos tudományos publikáció után írta meg első regényét. A Várni foglak alapjául azok a levelek szolgáltak, amiket a nagyapai hagyatékban talált, és amik nyomán úgy döntött, megírja Hillenbrand Ferenc történetét. A regény a második világháború árnyékában szövődő szerelemről és katonaságról mesél - egy olyan korról, amikor a történelem könyörtelenül beletaposott minden ember életébe.

Gurubi Ágnes: Szív utca

Gurubi Ágnes
Szív utca
Pesti Kalligram, 2020, 191 oldal
-

„Az én történetemből hiányoznak a férfiak” - kezdi Anna, az elbeszélő Gurubi Ágnes regényében. A Szív utcában valóban a nők tapasztalatai állnak a középpontban, de nagyon is univerzális regény ez - ott vannak benne a generációk egymásra örökített traumái, a 20. század egyénileg és társadalmilag is máig feldolgozatlanul hagyott tragédiái: üldöztetések, háború, megszállások, forradalom, emigráció. És akik maradtak, ők rakosgatják össze Gurubi regényében a történetek és a megtört szívek darabkáit.

Halász Rita: Mély levegő 

Halász Rita
Mély levegő
Jelenkor, 2021, 194 oldal
-

Tavaly ősszel mutatták be Halász Rita első regényét, a Mély levegőt a Margó Irodalmi Fesztiválon, év végén felkerült a toplistánkra, tavasszal bekerült a Libri irodalmi díj tízes listájára, pár napja pedig bejelentették, hogy sorozatot készítenek belőle. Halász az Összekötve című műsorunkban így foglalta össze a könyvét: egy nő azon gondolkodik, hogy váljon-e, majd nyomon követjük egy évét. Amilyen egyszerűnek tűnik egy mondatban a történet, annyira rétegzett és sűrű a szöveg, amiben a 80-as, 90-es évek politikai kontextusa is szerepet kap. Cikkünkben így írtunk a regényről: "Halász Rita mondatai pont olyan rövidek és mélyek, mint a levegő, ami beakad két bordánk közé és nem enged kiegyenesedni minket."

Havassy Réka: Zárójelek

Havassy Réka
Zárójelek
Tarandus, 2021, 158 oldal
-

Nishihara Yoru egy fiatal, tehetséges japán lány, aki ösztöndíjas hallgatóként egy spanyolországi egyetemre érkezik. Rejtélyekkel teli hétköznapjait levelekből ismerjük meg, főként azokból, amelyeket öccsének, Genkinek ír. Ezekből derül ki, hogy éjjelente az utcákat rója, egy férfi nyomában jár. A Zárójelekben a múlt kísértetei és az idegenségélmény különös, valószerűtlen színezetet adnak a mindennapoknak. A valóságot a művészetben lehet tetten érni, ahol Yoru nem színlelhet, nem hazudhat sem másoknak, sem önmagának.

Hoppál-Kovács Edit: Majdnem elhittem

Hoppál-Kovács Edit
Majdnem elhittem
Cédrus Művészeti Alapítvány, 2021, 128 oldal
-

Huszonhárom történettel indította Hoppál-Kovács Edit irodalmi pályáját, és a Moly.hu egyik értékelésében Szabó T. Anna novelláival rokonították. Ami nem is meglepő, mert a menstruálás, a gyász, a családi titkok, szerelem, szakítás és a nőiség elbeszélése is fontos a kötetben. Az elsőkötetes alkotóknak járó Prágai Tamás-díjat elnyerő szerző generációkon átívelve beszéli el történeteit a tanyasi élettől a nagyvárosig. A szövegekből megtanuljuk, hogy a múlt soha nem lehet lezárva, a jelenünk része.

Jekkel Gabriella: Életeken át

Jekkel Gabriella
Életeken át
Magánkiadás, 2020, 394 oldal
-

Földrészeken és korokon ível át Jekkel Gabriella regénye, amelynek a jelenben fontos döntés előtt álló hőse más-más évszázadban, történelmi korszakokban bukkan fel. A reinkarnációs utazás főszereplője egy Violet nevű fiatal nő, aki a középkorban kénytelen szembenézni a rettegett pestissel, II. József uralkodása idején a schönbrunni kastélyban találja magát, de végeredményben a huszadik század traumáit sem ússza meg.

K.A. Varsson: Kirakós

K.A. Varsson
Kirakós
Marysol könyvkiadó, 2021
-

K.A. Varsson regénye a skandináv krimik műfaját ötvözi a szabadulószobás feladványok világával. A Kirakós egy ötletesen megírt bosszúhadjárat, amelyben egy sorozatgyilkos a kiszemelt áldozatai után ered. A krimi látszólag több szálon fut, sokáig nem lehet tudni, mi köti össze az áldozatokat, aztán, mint egy kirakós, szép lassan összeáll az egész egy történetté. Közben pedig megtudjuk azt is, mik a gyilkos motivációi. A könyvbe tíz fejtörő is került, így az olvasónak is aktívan részt kell vennie a nyomozásban, a rejtvények megfejtésében. 

Kate M.: Vihar után

Kate M.
Vihar után
Tarandus, 2020, 180 oldal
-

Hét barátnő keresi a boldogságot, aminek persze tökéletesnek kell lennie. A hét nő hét különböző élethelyzetből indul: van köztük házas, elvált, alkoholista, súlyos beteg, emigráló, balhés. Olyan, aki gazdag férjet fogott magának, és olyan is, aki tanári fizetésből próbál egyről a kettőre jutni. Kate M. regénye a különböző nézőpontokon keresztül azt járja körbe, miért hajszoljuk folyton a tökéleteset, és miért nem tanuljuk meg értékelni azt, ami megadatott az életünkben - még ha tökéletlenül is.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezeket a könyveket jelölték idén a Margó-díjra (1.rész)

Idén már hetedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat. A következő napokban bemutatjuk a nevezőket, íme az első tízes lista!

...
Hírek

Június 30-ig még lehet nevezni a Margó-díjra!

2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket. Június 30-ig lehet nevezni a műveket. 

...
Hírek

Margó: 2021-ben is keressük a legjobb első prózakötet szerzőjét! 

Célunk, hogy megmutassuk a legerősebb pályakezdőket.

Hírek
...
Szórakozás

Itt az új előzetes Joel Coen Macbeth-feldolgozásához!

...
Hírek

Magyar gimnazista nyerte az oxfordi esszéversenyt

...
Hírek

Michael Caine mégsem lesz főállású író

...
Hírek

Női krimiszerző nyerte a milliós díjat, majd kiderült róla, hogy három férfi

...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

...
Nagy

Az emberen túli idegenség is közös Bartók Imre és Sepsi László új regényében

...
Nagy

Dezső András: A rendszerváltás után a titkosszolgálatok maradtak

...
Nagy

Tisza Kata: Elfogadhatóvá, szerethetővé próbáltam tenni az egyedüllétet

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve.