Ezekkel a magyar újdonságokkal (is) indul 2021!

Ezekkel a magyar újdonságokkal (is) indul 2021!

Nagyregény, régóta várt folytatások és erős líra - 2021 első felében is rendkívül színes lesz a magyar irodalmi felhozatal. A tény- és a világirodalmi kötetek után most a tervezett magyar címek közül szemezgettünk. Amit a korábbi összeállításainknál írtunk, most is érvényes: mindez csak egy töredéke az újdonságoknak, érdemes tehát figyelni a kiadókat, mert 2021 is elég izgalmasnak ígérkezik.

Ruff Orsolya | 2021. január 29. |

Orosz István: Páternoszter

Képzőművész nagyregénye – ilyet nem gyakran olvasunk –, és ettől valami lenyűgöző gesamtkunstos grandiózusság árad belőle. Egy festőművész és egy újságírónő szerelméről szól a könyv, és arról, hogyan írnak és élnek együtt egy könyvet az ötvenes évekről. Egy merényletről, melyet – talán – el akartak követni Rákosi ellen. Meg általában Rákosiról – aki nem is volt mindig Rákosi, bár most már lehetetlen kideríteni, mikor helyettesítette a hasonmása. Sok minden másról is szól a könyv: a rendszerváltás éveiről is, Kádárról is – főleg a nagy bűnéről és még annál is inkább a kínlódásáról miatta… De legfőképpen őrületesen abszurd történetek vannak benne a történelmünkről – az ember csak les, hüledezik, és nem érti: hogyhogy eddig nem ismertük ezeket? (Helikon)

Beregi Tamás: Egyszer egy kutya

Beregi Tamás
Egyszer egy kutya
Helikon, 2021, 372 oldal
-

Bertram, a kallódó, kiábrándult fiatalember élete új értelmet nyer, amikor befogadja Lulut, a felemás szemű, bájos menhelyi kutyát. Lulunak köszönhetően Bertram újból meglátja a világban a szépet, és ihletet is nyer – régi tervét megvalósítva megírja végre nagy művét. Miközben az örök körforgásról, a halhatatlanságról szóló könyv óriási siker lesz, szembesül azzal, hogy kutyája élete nagyon is véges. De Lulu sosem halhat meg, és Bertram ezért hajlandó mindent megtenni. Beregi könyve miközben a kutya- és gazdikapcsolat apró örömeiről és nagy létkérdéseiről szól, ironikus körképet fest egy jól ismert városról és országról is. Az örök kereső Bertram kalandos távolkeleti útján, messzi északra vezető zarándoklatán, különös gyerekkori emlékein és a Luluval átélt sorsfordító élményén keresztül pedig a történet a felnőtté válás keserédes, szívszorító meséje lesz. (Helikon)

Szobotka Tibor: Züzü vendégei

Szobotka Tibor
Züzü vendégei
Jaffa, 2021, 256 oldal
-

Szobotka Tibor neve sokak számára Szabó Magda férjeként lehet ismerős, még mindig kevesen ismerik írói munkásságát – ezen kíván változtatni az életművét gondozó Jaffa Kiadó. Februárban Szobotka klasszikussá vált Züzü vendégei című regényét ismerhetik meg az olvasók: az 1956-ban játszódó történet kulisszái zsúfolt budai társbérletek, ahol idegenek és – látszólag – egymást jól ismerő családtagok töltik a napjaikat kényszerű összezártságban. Az ilyen körülmények között élő Pándy professzor és lánya egyaránt titkol valamit – a titkok lelepleződése pedig az 56-os forradalmi napok szikráitól övezve sorsfordító eseményeket indít el. (Jaffa)

Simon Balázs: Összegyűjtött versek

Simon Balázs (1966–2001) nemzedékének egyik legígéretesebb költőjének számított, ám korai halála derékba törte pályáját. Poétikai felfogása elszigetelte őt kortársaitól: lírája különös, intenzív zárvány volt, mely a kritikusoknak is nagy kihívást jelentett – talán épp ezért ma is méltatlanul kevés szó esik róla. Összes verseinek kiadásával a Jelenkor Kiadó most újra előtérbe kívánja hozni a tehetséges költő egyedülálló líráját. (Jelenkor)

Tolnai Ottó: Szeméremékszerek II.

A Szeméremékszerek című prózafolyam első kötetében Tolnai Ottó őrizetből szabaduló művészétől a déli határsáv szerb oldalán kellett búcsút vennünk, de az akkor félbehagyott mesék, az életet adó, szavatoló ezeregyéjszakák folytatódtak, folytatódnak tovább. Tolnai – ahogy magát nevezi: az élő organizmusként alakuló, „viselkedő” mesék diszpécsere – a legújabb kori határzár ellenében teremti a maga egyszemélyes folklórját, a palicsi otthonból időben a gyerekkorig, az egykori jugoszláv esztendőkig barangolva, térben a szabadkai, pécsi, berlini, velencei kispiacok melengető világáig, persze az Adriáig és tovább. Kísérői, mint mindig, a tárgyi környezet kis semmis csodái, hozzájuk verődve könyvek, festmények, mozik emlékei. (Jelenkor)

Márton László: Bátor Csikó

A szerzőnek utoljára 1994-ben jelent meg drámakötete, A nagyratörő című, Báthory Zsigmond erdélyi fejedelemről szóló drámaciklus. Huszonhat év elteltével újabb három színművet ad közre az új kötetben. (Kalligram)

Krasznahorkai László: Herscht 07769

Krasznahorkai László
Herscht 07769
Magvető, 2021, 560 oldal
-

Herscht 07769 – mindössze ennyit ír a borítékra feladóként az Angela Merkel kancellári hivatalába küldött levelekre a türingiai kisvárosban élő falmosó, mondván az ügy bizalmas, válasz esetén pedig a postás úgyis megtalálja a név és az irányítószám alapján. Németországban járunk, annak is a mélabús keleti felében, amely egyszerre Johann Sebastian Bach műveinek forrásvidéke és a neonáci mozgalmak egyre kevésbé titkos bázisa. A megszokott medrükben folydogáló hétköznapok után váratlan események rázzák meg a kisváros életének tompa nyugalmát. Vadászat kezdődik Türingiában. (Magvető)

Schein Gábor: Ó, rinocérosz

Schein Gábor márciusban megjelenő új könyve, az Ó, rinocérosz igazi fantasztikus olvasmány. A verses regény azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel. (Magvető)

Kertai Csenger: Hogy nekem jó legyen

Kertai Csenger verseskötete a vallásos gondolkodásmód és költészet kísérletező újragondolása, az isteni és az emberi kettőségének innovatív ábrázolása az áldozatiság és az áldozathozatal tematizálásán keresztül. (Napkút)

Petrik Iván: Nővérsérülések

Petrik Iván új kötete a novellafüzér műfajának kísérletező újragondolása. A különböző térbeli-időbeli elhelyezkedések és érzelmi állapotok adta perspektívák egymásra vetítése olyan történeteket eredményez, amelyekben egyszerre követhetjük bankrablók, Google-dolgozók és idegen lények ténykedését. (Napkút)

Juhász Tibor: Amire telik

Juhász Tibor
Amire telik
Scolar, 2021, 72 oldal
-

Az Amire telik szociografikus versei barakkszerű házakból álló munkáslakótelepre, szegregátumba, lepusztult tízemeletesek lakásaiba vagy épp egy élelmiszerbolt kasszája mögé vezetik be olvasójukat. Szűk terekben botorkálunk, orrunkat megcsapja a nedves falak, a dohány, az átázott kabát, az étel szaga – élesedő érzékekkel ott vagyunk a kiszolgáltatottak, a mélyszegénységben élők között. A Scolar LIVE sorozatban korábban Salgó blues című szocioprózájával bemutatkozó Juhász Tibor fontos munkát végez: szenvtelen hangon írja az együttérzés verseit. (Scolar)

Temesi Ferenc: Pest

Nyelvi és kultúrtörténeti lelemények, különleges formai építkezés, számos szellemi kaland – mindezt megtalálja az olvasó a Kossuth-díjas Temesi Ferenc regénytrilógiájának zárókötetében. A szótárregény műfaját megteremtő Por, az egykoron az év regénye címet elnyert Híd és a lezárást adó Pest a magyar irodalom korszakos alkotásai – egymással összefüggésben, de külön-külön is élvezetes olvasmányok. (Scolar)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ezekkel a világirodalmi újdonságokkal vágj neki 2021 első felének!

Chabon, Ishiguro, Stefánsson, Knausgård - csak néhány külföldi név, akiket biztosan olvasni fogunk idén tavasszal. A tényirodalmi könyvek után összegyűjtöttük, milyen külföldi szépirodalommal vágnak neki a kiadók 2021-nek.

...
Nagy

Ezekkel a non-fictionökkel készülnek a kiadók 2021 első felében!

A kiadók idén is rengeteg címmel vágnak neki 2021-nek, mi pedig három részben mutatjuk be az újdonságokat. A tényirodalmi könyvekkel kezdünk: van köztük nagyívű esszé éppúgy, mint történelmi munka, életrajzí írás, vagy éppen kultúr- és családtörténet.

...
Nagy

Tizenegyes - Mit olvas az író? Krusovszky Dénes

Tizenegy kérdés az olvasásról. Ezúttal a Libri irodalmi díjas Krusovszky Dénes, az Akik már nem leszünk sosem című regény írója válaszol. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

...
Zöld

Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?

...
Hírek

Jon Fosse: A háború harc a mindegyikünkben ott lakozó egyediség ellen

...
Szórakozás

Még 1 milliárddal többe került a Petőfi-film, mint ahogy eddig tudtuk

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Orczy Mimi ezúttal Párizsban nyomoz egy eltűnt műkincs után – Olvass bele!

Folytatódik Ruff Orsolya kalandregénye, melyben a tűzrőlpattant báró Orczy Miminek egy francia bűntényt és eltűnést kell felderítenie.

...
Gyerekirodalom

Elhunyt a Babar könyvek szerzője

Laurent de Brunhoff festő és mesemondó, aki Babarról, az elefántkirályról szóló képeskönyvsorozattal lett híres, 98 éves volt.

...
Gyerekirodalom

10 nyuszis mesekönyv húsvétra és azon túl

Az édes tapsifülesek kiskorú rajongóinak és szüleiknek élő nyuszi helyett inkább gyönyörű gyerekkönyveket ajánlunk.

Olvass!
...
Beleolvasó

A Petri-díjas Rékai Anett kötete egy párkapcsolat függő játszmáit mutatja be

A kamaszkor lezárásáról és az önálló élet indulásának fázisairól szólnak a Petri-díjas Rékai Anett első kötetének szövegei. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

Görcsi Péter első regénye Magyarországon, Angliában és Norvégiában játszódó autofikciós fejlődésregény, tele generációs tapasztalatokkal, közéleti és személyes sorsfordulókkal. Olvass bele a regénybe!

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás regényében egy fizikusnőé a főszerep [KÖNYVRÉSZLET]

Szöllősi Mátyás új kötetének első része a család-, a bűnügyi és a lélektani regény emlékezetes ötvözete. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kitakarja a politikus a szépírót? Elővettük Csurka István drámáit [Csurka 90]

Csurka István ma lenne 90 éves, így arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tudni a drámáiról. Mik a fő témái, és milyenek a hősei? Felfedezhető-e bennük a későbbi politikus? Milyen út vezetett a bemutatásukig? És vajon aktuálisak-e még? 

...
Kritika

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

Tahir Hamut Izgil ujgur költő és filmes a családjával együtt 2017-ben sikeresen elmenekült Kínából a tömeges letartóztatások elől. Memoárjában bemutatja, hogyan számol fel a totalitárius állam egy kultúrát és egy népet. A Ha értem jönnek éjjel a hét könyve.

...
Nagy

„halálomat türelmesen begombolom” – ma lenne 70 éves Sziveri János

Kifejezetten rövid élet jutott neki, ma ünnepelné hetvenedik születésnapját, de már 34 éve halott. Sziveri János vajdasági születésű költőre emlékezünk.

...
Kritika

Hogyan lesz egy anyából kiapadt, halálszagú folyó?

Az Anyám, a folyó című olasz regény lírai hangon előadott, töredékekből építkező történetének egy anya-lánya kapcsolat az alapja: a negyvenes éveiben járó lány az emlékezetét, így identitását is egyre inkább elveszítő anyjának meséli el – mintegy a felejtés ellen dolgozva – családjuk szerteágazó históriáját.

...
Nagy

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. 

...
Kritika

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

A Nobel-díjas norvég szerző egymásba írja a hófödte tájat és a koromsötét éjszakát, egymásba játszatja hősét és annak környezetét. A Fehérség az egzakttól a transzcendens felé vezet, így egyszerre szolgál a kivonulás és a bevezetés könyveként.

A hét könyve
Kritika
Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt
...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

Új podcastunk címe Ezt senki nem mondta!, a meghívott írókkal Ott Anna beszélget a gyereknevelés és az alkotás kapcsolatáról. A negyedik rész vendége Oltai Kata.