Hét könyv, ami megmutatja, miért fontos az amerikai elnökválasztás

Hét könyv, ami megmutatja, miért fontos az amerikai elnökválasztás

Ma tartják az Egyesült Államokban az elnökválasztást: Joe Biden és Donald Trump küzd meg ma az elnöki címért. Bár a kampány már jó ideje tart, az izgalom mégis ma a legnagyobb, az egész világ feszülten várja a végeredményt. A választás napjára – a filmadaptációk után – most olyan könyveket ajánlunk, amelyek segítségével jobban megérthetjük, mi is zajlik a Fehér Házban, és mit jelent amerikai elnöknek lenni.

Forgách Kinga | 2020. november 03. |

Bob Woodward: Félelem - Trump a Fehér Házban

Bob Woodward
Félelem - Trump a Fehér Házban
Ford.: Bihari GyörgyBojtár PéterPétersz Tamás, Gabo, 2018, 488 oldal
Bob Woodward: Félelem - Trump a Fehér Házban

Nagyot robbant két évvel ezelőtt Bob Woodward botránykönyve, a Félelem - Trump a Fehér Házban. A szerző, aki leginkább a hivatalban lévő amerikai elnökökről írt könyveivel vált ismertté, belsős informátorok segítségével tárta fel, hogy mi zajlik a Fehér Házban. Soha korábban nem jelent meg ilyen aprólékos portré hivatalban lévő elnökről úgy, hogy a szóban forgó vezető az első évét töltötte a pozícióban. A könyvről ezt írtuk:

„A szerző belsős informátorokkal készített több száz órányi interjú, tárgyalások során rögzített feljegyzések, valamint személyes naplók, hivatalos akták és dokumentumok alapján írta meg a könyvét. Az egészen apró részleteket, hiteles párbeszédeket és adatokat felvonultató Félelem áttekinti az Egyesült Államok Észak-Koreával, Afganisztánnal, Iránnal, a Közel-Kelettel, a NATO-val, Kínával és Oroszországgal kapcsolatos külpolitikáját. Egyúttal feltárja Trump meghatározó belpolitikai lépéseit is, különös tekintettel a védővámokat illető vitáira, a bevándorlás és az adótörvények kérdéseire, a párizsi klímaegyezményből való kilépésre és a charlottesville-i rasszista erőszakhullámra.”

Trump magányos óriás, aki csak a félelem nyelvét ismeri - Könyves magazin

Nehéz elhinni, de az, amit a hírekből hallunk Donald Trumpról, még mind semmi. A legrosszabbat szorozzuk meg százzal, és közelebb kerülünk a valósághoz, amit Bob Woodward legújabb könyvében mutat be. Nincs felszabadult nevetés, legfeljebb néma döbbenet, fásult cinizmus vagy amit a cím elárul: félelem, kinek-kinek alkata és vérmérséklete szerint.

Mary Trump: Túl sok és sosem elég

Mary Trump 
Túl sok és sosem elég
Ford.: Bartók Imre, Scolar, 2020, 256 oldal
Mary L. Trump: Túl sok és sosem elég

Az idei nyár egyik nagy híre volt, hogy Donald Trump unokahúga, Mary Trump egy kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben pikáns történeteket oszt meg róla, és arról, hogyan is jutott odáig, ahol most tart. A Túl sok és sosem elég valójában egy portré az amerikai elnökről, illetve magáról a Trump-családról. Mary Trump, Donald Trump elhunyt bátyjának lánya, aki ráadásul foglalkozását tekintve klinikai szakpszichológus, így elég másfajta rálátása van Trumpra, mint bárkinek a világon. A könyvéből egy olyan család képe rajzolódik ki, amelyben meghatározóak voltak a traumák, a pusztító kapcsolatok, az elhanyagolás és az abúzus. A szerző bemutatja, miként vezettek bizonyos konkrét események és a meglévő családi mintázatok ahhoz, hogy az Ovális Irodában egy súlyos személyiségzavartól szenvedő ember üljön, de részletesen ír Fred Trump és a két legidősebb fia, Fred Jr. és Donald kapcsolatáról is.

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről - Könyves magazin

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama
Egy ígéret földje
Hvg Könyvek, 2020
Barack Obama: Egy ígéret földje

Decemberben fog megjelenni magyarul Barack Obama memoárja, az Egy ígéret földje. A könyv Obama személyes vallomása az elnökségről és az útról, amely odáig vezetett. Megdöbbentően mély részletekbe enged betekintést politikai tanulmányai és történelmi jelentőségű elnöksége első ciklusának ikonikus pillanatait bemutató visszaemlékezésében. Obama az elnökségére visszagondolva őszintén írja le az elnöki hatalomban rejlő bámulatos lehetőségeket és annak korlátait, valamint betekintést enged az Egyesült Államok partizán politikájának és nemzetközi diplomáciájának dinamikájába is. De nyíltan vall arról is, milyen volt feketeként elindulni az amerikai elnökválasztáson, viselni a „remény és változás" üzenetein fellelkesült nemzedék elvárásainak súlyát, és megfelelni az erkölcsi kihívásoknak.

Obama könyve miatt elhalasztják a Booker-díj átadását - Könyves magazin

A tervezettnél két nappal később, november 19-én fogják csak bejelenteni, hogy ki kapja idén a Booker-díjat. Az átadó ceremónia elhalasztásának oka az, hogy nem szeretnék ugyanazon a napon kihirdetni a győztest, amikor megjelenik Barack Obama memoárja.

Michelle Obama: Így lettem

Michelle Obama
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, Hvg Könyvek, 2020, 208 oldal
Michelle Obama: Így lettem - Önismereti napló saját hangod megtalálásához

Michelle Obama életrajza már a megjelenés előtt szenzációszámba ment, egyszerre 24 nyelven jelent meg, és az egykori First Lady már korábban bejelentette, hogy a kiadó a kötetből a család nevében egymillió példányt adományoz a First Book nevű non-profit szervezetnek, amely könyveket és tanulási anyagokat biztosít gyerekeknek. A könyvben Michelle Obama bepillantást enged élete kulcsfontosságú pillanataiba – a Chicago déli részén töltött gyerekkorától vezetői pozícióba kerüléséig. Beszámol többek között arról is, hogyan sikerült egyensúlyt teremtenie karrierje és az anyaszerep között, és hogy milyen volt az élete a Fehér Házban.

Mi leszel, ha nagy leszel? - Maradj otthon #31 - Könyves magazin

Az érettségi egy vízválasztó. De nem azért, mert ilyenkor dől el a jövőnk - nem itt szokott, dől az folyamatosan -, hanem azért, mert életünk első és talán egyetelen kiváltságos, össznépi generációs összetartozás-élménye. Ettől fosztja most meg a járvány az idei végzősöket, mert a vizsgákat lehet pótolni később is, ezt nem.

James Patterson-Bill Clinton: Az elnök eltűnt

James PAtterson- Bill Clinton
Az elnök eltűnt
Ford.: Novák Gábor, 21. Század, 2018, 447 oldal
Bill Clinton, James Patterson: Az elnök eltűnt

James Patterson az egykori amerikai elnökkel, Bill Clintonnal közösen írta meg legutóbbi nagy sikerű thrillerét. Az elnök eltűnt egy olyan fenyegetésről szól, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiberterrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik. A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. A történet nemcsak hátborzongató, de elég autentikus is, tekintve, hogy tele van olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. „Leírni, milyen az élet a Fehér Házban, hogyan mennek a dolgok valójában – igazán remek szórakozás. Jimmel pedig csodás együtt dolgozni, mindig is ő volt a kedvencem” – nyilatkozta Bill Clinton a kötet megjelenésekor.

Vajon ki a valódi szerzője James Patterson és Bill Clinton közös thrillerének? - Könyves magazin

James Patterson többet tud a könyvpiac működéséről, mint korábban bárki, szinte azonnal pénzzé válik minden, amit papírra vet. Szerinte a sikerének az a titka, hogy bár nem nagy író, de rendkívül jó történet mesélő, és pontosan tudja mi a receptje a letehetetlen könyveknek. Sokak szerint viszont inkább arról van szó, hogy jó érzékkel akaszkodik rá híres emberkre.

Michael Wolff: Tűz és düh

Michael Wolff
Tűz és düh
Athenaeum, 2018, 448 oldal
Michael Wolff: Tűz és düh

Óriási példányszámban kelt el két éve Michael Wolff oknyomozó újságíró botránykönyve, amely bennfentes információkat tárt fel Donald Trumpról. A Tűz és düh szerzője18 hónapon át közel 200 emberrel interjúzott az elnök környezetéből és így bepillantást tudott engedni a Trump-adminisztráció belső játszmáiba. A könyv leginkább úgy ábrázolja Trumpot, mint egy nagyra nőtt óvodást, aki nem tudja kontrollálni se magát, se a Fehér Házat, és akinek nincs stratégiája, elképzelése arról, hogy mit is akar (a hírneven túl) amerikai elnökként. Megjelenésekor az amerikai elnök ügyvédei levélben szólították fel az amerikai kiadót, hogy hívja vissza a kötetet. Ezzel viszont éppen ellentétes hatást értek el, és minden eddiginél nagyobb érdeklődést generáltak a könyv iránt. 

Egymillió példányt nyomnak a Trumpról szóló botránykönyvből - Könyves magazin

A könyvespolcok két kézzel kapnak a Trump vezette Fehér Ház kulisszatitkait - állítólag - kiszivárogtató botránykönyv, a Fire and Fury után, főleg azután, hogy az amerikai elnök ügyvédei levélben szólították fel az amerikai kiadót, hogy hívja vissza a kötetet. Ezzel viszont éppen ellentétes hatást értek el, és minden eddiginél nagyobb érdeklődést generáltak a könyv iránt.

Donald J. Trump: Great Again

Donald J. Trump
Great Again
Ford.: Dankó Zsolt, Európa, 2017, 256 oldal
Donald J. Trump: Great Again

„Milyen érzés, hogy megnyertem az elnökválasztást? Csodálatos. Ezért megérte, hogy annyi nehézséggel kerültem szembe, és bár tudom, hogy még nagyon sok van előttem is, az is mind megéri majd, azért, hogy szolgálhatom az országot, amelyre olyan hihetetlenül büszke vagyok. Hálás vagyok, amiért megkaptam ezt a lehetőséget, és Lincoln elnök talán-ja valósággá vált számomra. Az Egyesült Államok megérdemli a lehető legjobb vezetést, és én készen állok rá, hogy mindent beleadjak. Hihetetlen áldás, hogy ebben a rendkívüli országban élhetünk, s nekem gondom lesz rá, hogy ne hagyjon el bennünket a szerencse. Együtt naggyá fogjuk tenni Amerikát.” Donald Trump az Egyesült Államok negyvenötödik elnöke. Még a múltkori választási kampány alatt jelent meg a könyve, a Great Again, amelyben összefoglalta politikai nézeteit, elképzeléseit, terveit, amelyeknek a szlogenje az volt, hogy Amerikát újra naggyá kell tenni.  Azóta az egész világ láthatta, mit valósított meg belőlük.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét.

...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Nagy

Trump magányos óriás, aki csak a félelem nyelvét ismeri

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

...
Podcast

Ezt senki nem mondta – Szabó T. Anna és Dragomán György: Azt terveztük, hogy szabad gyerekeket fogunk nevelni

Az Ez senki nem mondta! a gyerekvállalás és az alkotás kapcsolatáról szól. A podcast legújabb epizódjában Ott Anna Szabó T. Annával és Dragomán Györggyel beszélgetett.

Szerzőink

...
Vass Norbert

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

...
Vass Norbert

Milyen apa volt Hemingway?

...
Orsós Julianna

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

Olvass!
...
Beleolvasó

Az Emberszemlélet humanista filozófiába öltöztetett kézikönyv a fenntarthatóságról

Gazsi Zoltán első könyve életrajzba bújtatott vállalati-impresszionista tankönyv cégvezetésről, fenntarthatóságról, a hétköznapok vidámságáról és a nehéz élethelyzetek túléléséről. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A PTSD-s detektív egy megfojtott nő ügyét próbálja felderíteni ebben a mágikus krimiben

Kocsis Gergely A varjúszellem című regényében közélet és történelem, krimi és horror szálai fonódnak lidérces, felkavaró történetté, melynek legfőbb kérdése, hogy a holtak mentik meg az élőket, vagy fordítva. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Kovács ikrek regényében az élők gürcölnek, a holtak mulatnak – Olvass bele!

Tovább vinni az évtizedek óta épített családi gazdaságot, vagy meglépni előle? Többek közt erről szól a Kovács ikrek különleges humorú, mágikus realista családregénye. Olvass bele a Lesz majd minden című könyvbe!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Milyen apa volt Hemingway?

A Nobel-díjas Ernest Hemingwaynek Papa volt a beceneve. De vajon hogy osztotta be az idejét, ha az írás és az apai teendők között kellett választania?

...
Nagy

Orsós Julianna: Mariella Mehr erőt kovácsolt a szenvedéséből [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Orsós Julianna Mariella Mehr regényét választotta.

...
Kritika

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – Zsigó Jenő a Tények és tanúk sorozatban

Zsigó Jenő a magyarországi cigány mozgalom egyik legkiemelkedőbb alakjaként évtizedeken át dolgozott a hazai közéletben. Életinterjú-kötetén keresztül egy elkötelezett, soha meg nem alkuvó ember munkásságát ismerjük meg.

...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...
Nagy

Ayhan Gökhan: A fal című regényben a kívülállóság markánsan képviselteti magát [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Ayhan Gökhan Marlen Haushofer egyik regényéről írt.

...
Nagy

Bánhidi Lilla: Még másfél nap

„Bemegy a próbafülkébe. Levetkőzik, belebújik a farmerruhába. Tetszik magának” ‒ Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a második rész.

A hét könyve
Kritika
A Kovács ikrek fergeteges családregénye sokkal többről szól, mint beszűkült parasztokról
...
Nagy

Mit szeretnek az emberek a kihalt Balatonban? Ebből az albumból megtudod

Bartha Dorka kötete a Balaton-part eltűnőben lévő épített örökségét és múlhatatlanságát mutatja meg. A történész-újságíró szerzővel egy nyikorgós Csepel bringáról, fotózásról, történetek utáni kutatásról, illetve a déli part felfedezetlen értékeiről beszélgettünk.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Mi lesz, ha kevered Tolkient a magyar népmesékkel?

A Tolkien-féle fantasy és a népmesék hangulata keveredik Magyar Katalin különleges könyvében, a Jeripuszban, melyben a gonosz legyőzése a cél.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Gyerekirodalom

Berg Judit két kis dínója a Holdra téved – Olvass bele!

Berg Judit kis dínói visszatérnek, Artúr király udvara után most már Reginával kiegészülve a Holdra utaznak. Hogy hogyan kerültek oda és mit láttak ott, az kiderül a gyerekek kedvenc, időutazó őslényeinek legújabb kalandjaiból! Olvass bele!