5+1 filmajánló az amerikai elnökválasztáshoz

5+1 filmajánló az amerikai elnökválasztáshoz

Amerika választ. Aki nem hiszi, hogy köze van mindehhez, az homokba dugja a fejét. Bár az elnökválasztás az amerikaiak belső legitimációja, a világ azért figyel, hiszen mindenki bőrére megy a vásár. Nem tehetünk mást, felpörgetjük a Nagy Hollywoodi Enciklopédiát a "politika" szónál, és elmerülünk a közelmúltban, a régmúltban, a valósággá váló fantazmagóriákban. Ezek szellemében ajánlunk most öt mozgóképes adaptációt (+1 filmet).

Bányász Attila | 2020. november 03. |

The Comey Rule

JAMES COMEY
Magasabb rendű hűség
Ford.: Berki Éva, Alexandra, 2018, 320 oldal

James Comey volt FBI igazgató Magasabb rendű hűség című könyvének televíziós adaptációja egyedül a Donald Trumppal kapcsolatos eseményekre fókuszál; szemben magával a kötettel, amely valóban az igazgató két évtizedes múltjára tekint vissza, és amelynek csupán egy kis szeletét jelentik a filmben tárgyalt események. A két részes minisorozat első etapjában James Comey-t ismerjük meg jobban, valamint a 2016-os amerikai elnökválasztást övező botrányok (Hillary Clinton elektronikus levelezése és Trump orosz kapcsolata) kerülnek terítékre. Comey szerepében Jeff Danielst láthatjuk, aki komótosan hozza a karaktert. A Trumppá borzalmasan átsminkelt Brendan Gleeson csak a második részben tűnik föl, igaz, figurájához híven, egyből uralja a képernyőt. A második epizód Trump elnöki időszakának első hónapjaival foglalkozik, és Comey tisztségéből való távozásával zárul. A The Comey Rule meglehetősen vegyes képet fest, és ehhez hasonló a fogadtatása is: az aktuálpolitikát történelmi kontextusba helyezni nem épp a legszerencsésebb megoldás, főleg, ha ennyire egyoldalú az ábrázolása. A The Comey Rule egy szörnyeteget fest föl Trump személyében, amelyhez lelkesen asszisztál fél Hollywood. A film időzítése nem éppen a legszerencsésebb – mondjuk, ez nézőpont kérdése -, mert így nem tűnik többnek demokrata propagandánál. Mégis érdemes megnézni, mert betekintést enged az amerikai politikai gépezetbe.

Így lettem

MICHELLE OBAMA
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, HVG, 2018, 440 oldal

Michelle Obama az önéletrajzi könyvével turnézott az Egyesült Államokban, amelyet végig dokumentált a Netflix. Ebből született az azonos című dokumentumfilm. Már az is megér egy misét, micsoda arénákat megtöltő eseményszámba megy a tengerentúlon egy könyvbemutató – jó, hát a volt first lady-ről van szó, na! -, és hogy sorba állnak a műsorvezetésre a legnevesebb amerikai showman-ek és színészek (Conan O’Brien, Stephen Colbert, Reese Witherspoon). A dokumentumfilm bevisz egyrészt a fellépések, másrészt Michelle Obama életének kulisszái mögé. Nemcsak azt tudjuk meg, hogy honnan indult, hogyan találkozott férjével, Barack Obamával, és milyen nehéz volt a kampányidőszak, hanem azt is, hogy hogyan élték meg első afro-amerikai elnöki párként a történelmi pillanatot, mennyire változott meg az életük a beiktatás, majd később a Fehér Házból való távozásuk után. Különösen tetszik az a nyíltság és közvetlenség, amit az átlagemberek felé közvetít, amikor mindenféle allűrök nélkül beül közéjük beszélgetni. Az Így lettem  egészen más nézőpontból, belülről nyújt rálátást az amerikai politikára.

A hatalom árnyékában

A hatalom árnyékában című filmben George Clooney kalauzol át minket az amerikai politika intrikáinak sűrű szövevényén. Beau Willimon színdarabját többek közt maga Clooney adaptálta vászonra, valamint beleült a rendezői székbe, bevállalta a mellékszerepet és végezte a produceri teendőket. A reflektorfényt azonban átengedte fiatalabb kollégájának, Ryan Goslingnak, aki kampánystratégaként vesz részt egy demokrata kormányzó elnöki kampányában. Amellett, hogy beláthatunk egy választási kampány kulisszái mögé, egyben tanúi lehetünk annak, hogy hogyan képes megrontani az embert a politika. A hatalom árnyékában sodró lendületű, izgalmas politikai krimi, levonható metoo-s tanulsággal. Kíméletlen politikai csatározásaiban halálra ítél embert, idealizmust. A politika itt olyan homokozó, ahonnan senki sem jöhet ki tisztán: az ember csak úgy juthat minél magasabbra, ha hátra hagy magából egy darabot.

 

A végsőkig

John F. Kennedy halála után Lyndon B. Johnson veszi át az elnök hivatalát. Az újraválasztásokig egy év van hátra, ennek a mozgalmas politikai időszaknak szolgál krónikájául Robert Schenkkan színpadi darabjából készült A végsőkig. Johnson karakterét Bryan Cranston játssza hasonló vehemenciával, mint ahogy Mr. White-ként a Breaking Bad tévésorozatban azt már megszokhattuk. El is törpül mellette Anthony Mackie Martin Luther Kingje, de ez nem is baj, mert ez Johnson elnök filmje, na meg a vietnami háborúé, a feketék polgárjogi mozgalmaié és a leendő elnökválasztásé. Az amerikai politika motorja ezerrel pörög, Johnson pedig küzd az újraválasztásáért és a feketék polgári jogaiért a kongresszusban. Mi pedig éppúgy kapkodjuk a fejünket, ahogy csapdos az elnök körül a folyton változó politikai széljárás.

Isten hozta, Mister!

JERZY KOSINSKI
Being There
Angol nyelvű, Grove Atlantic, 1999, 160 oldal

Peter Sellers filmje Jerzy Kosiński azonos című regényének adaptációja, amely visszatérő filmes téma az amerikai politika berkeiben tévelygő kisemberrel. Sellers kertész figurája együgyű fickó, aki sosem mozdult ki gazdája birtokáról, a világot csak a televízió képernyőjén keresztül ismeri. Amikor a gazdája elhalálozik, neki is mennie kell, ám egy véletlen baleset következtében a virágnyelven beszélő férfi egészen meredek politikai karriert fut be. Az Isten hozta, Mister! a ’70-es évek amerikai társadalmának kritikája, de ahogy azt a tengerentúli aktuálpolitika mutatja, koránt sem olyan elrugaszkodott a valóságtól. Peter Sellers és Shirley MacLaine fantasztikus kettőse lehel életet ebbe a filmbe, amely nem is annyira a rendszernek, mint inkább a rendszert működtető embereknek állít tükröt.

 

+1: Becsületből elégtelen

Frank Capra 1939-es mozija ugyan kakukktojás, mivel nem adaptáció, viszont kihagyhatatlan örökérvényű klasszikus. Történetében a jóhiszemű, naiv kisember megy szenátorként Washingtonba, mint a demokrácia iskolapéldája – valójában a simlis üzletember mit sem sejtő strómanja, akire pusztán marionettbábként tekintenek. A Becsületből elégtelen akár iskolai alapanyag is lehetne az Egyesült Államokban: gyönyörűen bemutatja a szenátus működését és a törvényjavaslat megszületését. Egyben fricskát nyom a politikusok és az újságírók orra alá, akik ezért akkoriban nem is igazán szerették: előbbiek tüntetően távoztak vetítés közben a nézőtérről, utóbbiak kommunistának bélyegezték. Capra főhőse feleszmél és magára találva kiáll a jogaiért: a politika paragrafusoktól kacskaringós útvesztőiben az igazság utat tör magának. James Stewart és Jean Arthur alakításai koronázzák ezt a kellemes, fekete-fehér politikai vígjátékot.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michelle Obama inkább otthon akarta látni a férjét, mint a Fehér Házban

...
Hírek

Bookline top50: Kimi Räikkönen és Michelle Obama aratott decemberben

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

...
Hírek

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Beleolvasó

Karin Smirnoff noirjában egy temetéssel válnak csak igazán sötétté a dolgok – Olvass bele!

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

...
Zöld

Mit kíván Jane Goodall a 90. születésnapjára?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kitakarja a politikus a szépírót? Elővettük Csurka István drámáit [Csurka 90]

Csurka István ma lenne 90 éves, így arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tudni a drámáiról. Mik a fő témái, és milyenek a hősei? Felfedezhető-e bennük a későbbi politikus? Milyen út vezetett a bemutatásukig? És vajon aktuálisak-e még? 

...
Kritika

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

Tahir Hamut Izgil ujgur költő és filmes a családjával együtt 2017-ben sikeresen elmenekült Kínából a tömeges letartóztatások elől. Memoárjában bemutatja, hogyan számol fel a totalitárius állam egy kultúrát és egy népet. A Ha értem jönnek éjjel a hét könyve.

...
Nagy

„halálomat türelmesen begombolom” – ma lenne 70 éves Sziveri János

Kifejezetten rövid élet jutott neki, ma ünnepelné hetvenedik születésnapját, de már 34 éve halott. Sziveri János vajdasági születésű költőre emlékezünk.

...
Kritika

Hogyan lesz egy anyából kiapadt, halálszagú folyó?

Az Anyám, a folyó című olasz regény lírai hangon előadott, töredékekből építkező történetének egy anya-lánya kapcsolat az alapja: a negyvenes éveiben járó lány az emlékezetét, így identitását is egyre inkább elveszítő anyjának meséli el – mintegy a felejtés ellen dolgozva – családjuk szerteágazó históriáját.

...
Nagy

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. 

...
Kritika

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

A Nobel-díjas norvég szerző egymásba írja a hófödte tájat és a koromsötét éjszakát, egymásba játszatja hősét és annak környezetét. A Fehérség az egzakttól a transzcendens felé vezet, így egyszerre szolgál a kivonulás és a bevezetés könyveként.