5+1 filmajánló az amerikai elnökválasztáshoz

5+1 filmajánló az amerikai elnökválasztáshoz

Amerika választ. Aki nem hiszi, hogy köze van mindehhez, az homokba dugja a fejét. Bár az elnökválasztás az amerikaiak belső legitimációja, a világ azért figyel, hiszen mindenki bőrére megy a vásár. Nem tehetünk mást, felpörgetjük a Nagy Hollywoodi Enciklopédiát a "politika" szónál, és elmerülünk a közelmúltban, a régmúltban, a valósággá váló fantazmagóriákban. Ezek szellemében ajánlunk most öt mozgóképes adaptációt (+1 filmet).

Bányász Attila | 2020. november 03. |

The Comey Rule

JAMES COMEY
Magasabb rendű hűség
Ford.: Berki Éva, Alexandra, 2018, 320 oldal

James Comey volt FBI igazgató Magasabb rendű hűség című könyvének televíziós adaptációja egyedül a Donald Trumppal kapcsolatos eseményekre fókuszál; szemben magával a kötettel, amely valóban az igazgató két évtizedes múltjára tekint vissza, és amelynek csupán egy kis szeletét jelentik a filmben tárgyalt események. A két részes minisorozat első etapjában James Comey-t ismerjük meg jobban, valamint a 2016-os amerikai elnökválasztást övező botrányok (Hillary Clinton elektronikus levelezése és Trump orosz kapcsolata) kerülnek terítékre. Comey szerepében Jeff Danielst láthatjuk, aki komótosan hozza a karaktert. A Trumppá borzalmasan átsminkelt Brendan Gleeson csak a második részben tűnik föl, igaz, figurájához híven, egyből uralja a képernyőt. A második epizód Trump elnöki időszakának első hónapjaival foglalkozik, és Comey tisztségéből való távozásával zárul. A The Comey Rule meglehetősen vegyes képet fest, és ehhez hasonló a fogadtatása is: az aktuálpolitikát történelmi kontextusba helyezni nem épp a legszerencsésebb megoldás, főleg, ha ennyire egyoldalú az ábrázolása. A The Comey Rule egy szörnyeteget fest föl Trump személyében, amelyhez lelkesen asszisztál fél Hollywood. A film időzítése nem éppen a legszerencsésebb – mondjuk, ez nézőpont kérdése -, mert így nem tűnik többnek demokrata propagandánál. Mégis érdemes megnézni, mert betekintést enged az amerikai politikai gépezetbe.

Így lettem

MICHELLE OBAMA
Így lettem
Ford.: Weisz Böbe, Andó Éva, HVG, 2018, 440 oldal

Michelle Obama az önéletrajzi könyvével turnézott az Egyesült Államokban, amelyet végig dokumentált a Netflix. Ebből született az azonos című dokumentumfilm. Már az is megér egy misét, micsoda arénákat megtöltő eseményszámba megy a tengerentúlon egy könyvbemutató – jó, hát a volt first lady-ről van szó, na! -, és hogy sorba állnak a műsorvezetésre a legnevesebb amerikai showman-ek és színészek (Conan O’Brien, Stephen Colbert, Reese Witherspoon). A dokumentumfilm bevisz egyrészt a fellépések, másrészt Michelle Obama életének kulisszái mögé. Nemcsak azt tudjuk meg, hogy honnan indult, hogyan találkozott férjével, Barack Obamával, és milyen nehéz volt a kampányidőszak, hanem azt is, hogy hogyan élték meg első afro-amerikai elnöki párként a történelmi pillanatot, mennyire változott meg az életük a beiktatás, majd később a Fehér Házból való távozásuk után. Különösen tetszik az a nyíltság és közvetlenség, amit az átlagemberek felé közvetít, amikor mindenféle allűrök nélkül beül közéjük beszélgetni. Az Így lettem  egészen más nézőpontból, belülről nyújt rálátást az amerikai politikára.

A hatalom árnyékában

A hatalom árnyékában című filmben George Clooney kalauzol át minket az amerikai politika intrikáinak sűrű szövevényén. Beau Willimon színdarabját többek közt maga Clooney adaptálta vászonra, valamint beleült a rendezői székbe, bevállalta a mellékszerepet és végezte a produceri teendőket. A reflektorfényt azonban átengedte fiatalabb kollégájának, Ryan Goslingnak, aki kampánystratégaként vesz részt egy demokrata kormányzó elnöki kampányában. Amellett, hogy beláthatunk egy választási kampány kulisszái mögé, egyben tanúi lehetünk annak, hogy hogyan képes megrontani az embert a politika. A hatalom árnyékában sodró lendületű, izgalmas politikai krimi, levonható metoo-s tanulsággal. Kíméletlen politikai csatározásaiban halálra ítél embert, idealizmust. A politika itt olyan homokozó, ahonnan senki sem jöhet ki tisztán: az ember csak úgy juthat minél magasabbra, ha hátra hagy magából egy darabot.

 

A végsőkig

John F. Kennedy halála után Lyndon B. Johnson veszi át az elnök hivatalát. Az újraválasztásokig egy év van hátra, ennek a mozgalmas politikai időszaknak szolgál krónikájául Robert Schenkkan színpadi darabjából készült A végsőkig. Johnson karakterét Bryan Cranston játssza hasonló vehemenciával, mint ahogy Mr. White-ként a Breaking Bad tévésorozatban azt már megszokhattuk. El is törpül mellette Anthony Mackie Martin Luther Kingje, de ez nem is baj, mert ez Johnson elnök filmje, na meg a vietnami háborúé, a feketék polgárjogi mozgalmaié és a leendő elnökválasztásé. Az amerikai politika motorja ezerrel pörög, Johnson pedig küzd az újraválasztásáért és a feketék polgári jogaiért a kongresszusban. Mi pedig éppúgy kapkodjuk a fejünket, ahogy csapdos az elnök körül a folyton változó politikai széljárás.

Isten hozta, Mister!

JERZY KOSINSKI
Being There
Angol nyelvű, Grove Atlantic, 1999, 160 oldal

Peter Sellers filmje Jerzy Kosiński azonos című regényének adaptációja, amely visszatérő filmes téma az amerikai politika berkeiben tévelygő kisemberrel. Sellers kertész figurája együgyű fickó, aki sosem mozdult ki gazdája birtokáról, a világot csak a televízió képernyőjén keresztül ismeri. Amikor a gazdája elhalálozik, neki is mennie kell, ám egy véletlen baleset következtében a virágnyelven beszélő férfi egészen meredek politikai karriert fut be. Az Isten hozta, Mister! a ’70-es évek amerikai társadalmának kritikája, de ahogy azt a tengerentúli aktuálpolitika mutatja, koránt sem olyan elrugaszkodott a valóságtól. Peter Sellers és Shirley MacLaine fantasztikus kettőse lehel életet ebbe a filmbe, amely nem is annyira a rendszernek, mint inkább a rendszert működtető embereknek állít tükröt.

 

+1: Becsületből elégtelen

Frank Capra 1939-es mozija ugyan kakukktojás, mivel nem adaptáció, viszont kihagyhatatlan örökérvényű klasszikus. Történetében a jóhiszemű, naiv kisember megy szenátorként Washingtonba, mint a demokrácia iskolapéldája – valójában a simlis üzletember mit sem sejtő strómanja, akire pusztán marionettbábként tekintenek. A Becsületből elégtelen akár iskolai alapanyag is lehetne az Egyesült Államokban: gyönyörűen bemutatja a szenátus működését és a törvényjavaslat megszületését. Egyben fricskát nyom a politikusok és az újságírók orra alá, akik ezért akkoriban nem is igazán szerették: előbbiek tüntetően távoztak vetítés közben a nézőtérről, utóbbiak kommunistának bélyegezték. Capra főhőse feleszmél és magára találva kiáll a jogaiért: a politika paragrafusoktól kacskaringós útvesztőiben az igazság utat tör magának. James Stewart és Jean Arthur alakításai koronázzák ezt a kellemes, fekete-fehér politikai vígjátékot.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Michelle Obama inkább otthon akarta látni a férjét, mint a Fehér Házban

...
Hírek

Bookline top50: Kimi Räikkönen és Michelle Obama aratott decemberben

...
Gyerekirodalom

Michelle Obama felolvassa A Graffalót a gyerekeknek

A volt First Lady A Graffalóból olvas fel a Youtube-on. A projekt egy négyrészes sorozat első epizódja, amelyben Michelle Obama klasszikus gyerekkönyvekből mesél hétről-hétre.

...
Hírek

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Egy agancsos fiúból lesz a járvány utáni világ megváltója?

...
Nagy

Attenborough szerint most kell cselekednünk, különben nem lesz visszaút a bolygó számára

...
Nagy

A Netflix földbe döngölte Mark Millar jupiteri hagyatékát

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

...
Hírek

Hazatértek az első filmfelvételek, amik 125 éve Magyarországon készültek

...
Hírek

Látványos és kiadós új előzetest kapott a Dűne

...
Szívünk rajta

Berg Judit már gyerekkorában fantasztikus történetekkel szórakoztatta magát

...
Nagy

Négy könyv, amelyben túlélők meséltek Auschwitzról

...
Beleolvasó

Vámos Miklós: Élni arany. Olvasni ezüst. Írni ötvözet

...
Hírek

Ősszel már színházban is láthatjuk a Holtversenyt

...
Hírek

Művészetek völgye, Szindbád nyomában és a Margitsziget felfedezése [PROGRAMAJÁNLÓ]

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Göncz Árpád így emlékezett meg A Gyűrűk Ura másik fordítójáról

A Gyűrűk Urát eredetileg Réz Ádám kezdte fordítani, viszont befejezni már nem tudta, halála után Göncz Árpád vette át tőle. 1986-ban, amikor Réz 60 éves lett volna, Göncz Árpád így emlékezett meg róla. Cikkünk az Arcanum Digitális Könyvtár segítségével készült el.

...
Nagy

Csányi Vilmos: Az emberiség magába révedt, de ez el fog múlni gyorsan

Az emberiségnek fontos lenne, hogy találjon egy nagy közös pozitív célt – vallja Csányi Vilmos. A Széchenyi-díjas etológussal a hiedelmek pozitív szerepéről, a járványt övező információhiányról és az érzelmi alapú döntésekről beszélgettünk.

...
Nagy

Hamisított tündérregény: így írtak Tolkienről a kádári Magyarországon

Negyven éve jelent meg magyarul A Gyűrűk Ura, ennek alkalmából az Arcanumon válogattunk, hogyan írtak a szocializmusban Tolkienről, a fantasyről, és ki volt, aki az írót védelmébe vette.

...
Nagy

Az emberi psziché legsötétebb bugyraiba kalauzol A szomszéd lány

Újra kiadtáka modern horrorirodalom egyik olyan megkerülhetetlen sarokkövét, amit nemcsak a zsáner kedvelői, de a szerző, Jack Ketchum pályatársai is nagyra tartanak.

...
Nagy

Füst Milán az élete minden értelmének nevezte A feleségem történetét

Cannes-ban ma mutatják be Enyedi Ildikó A feleségem története című filmjét, amely Füst Milán azonos című regényén alapul. De mit tartott a korabeli kritika a könyvről és hogyan emlékezett vissza az író az alkotás éveire? Utánajártunk.

...
Kritika

Miért pont 999 fiatal, hajadon nőt vittek el először Auschwitzba?

Az első tömeges, regisztrált transzporttal 999 fiatal, férjezetlen lányt hurcoltak el Auschwitzba 1942-ben, hogy velük építtessék fel a tábort, amelyben aztán százezrek haltak meg. Heather Dune Macadam megrázó könyve, a 999 fogoly ezeknek a nőknek, gyerekeknek állít emléket.