Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét (The Room Where It Happened), amely még kínos perceket szerezhet az újraválasztására készülő Donald Trumpnak. Még úgy is, hogy Bolton annak idején nem volt hajlandó tanúskodni a közjogi felelősségre vonási eljárás szenátusi tárgyalásán, amelyet az Ukrajna-ügy miatt indítottak Trump ellen. (Az eset röviden: az impeachment-eljárás azután indult, hogy a gyanú szerint Donald Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor nyomást akart gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen – a szenátus végül felmentette a vádpont alól az elnököt.)

Mindenesetre a megjelenés előtt álló könyvben – amelyből az amerikai sajtóba már kiszivárogtak bizonyos részletek – Bolton azt írta, aligha tud olyan jelentős elnöki döntésről a saját hivatali ideje alatt, amelyet Trump ne az újraválasztás jegyében hozott volna meg. Az ukrán üggyel kapcsolatban Bolton például azt írta, nem az volt az egyetlen eset, amikor Trump átlépte a hivatali hatáskörét, és rendszeresen kért meg arra külföldi vezetőket, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyek a saját egyéni érdekét szolgálták.

2019 júniusában is az újraválasztása lebegett a szeme előtt, és az amerikai farmerek megnyerése érdekében azt szorgalmazta a kínai elnökkel való találkozóján, hogy Kína vásároljon szójababot és gabonát az USA-tól. Ennél is meredekebb talán, hogy Bolton szerint a Hszi Csin-pinggel való találkozón Trump bátorította a börtöntáborok építését. Trump a nyilvánosság előtt még sosem ítélte el a kínai átnevelőtáborokat, ahol egyes beszámolók szerint nagyjából egymilló embert (közük sok ujgurt) tartanak fogva bírósági ítélet nélkül. Bolton azt írta, hogy megdöbbentette az a cinizmus és káosz, amit a Fehér Házban tapasztalt. Az elnök stábja ugyanakkor mindent tagad, és perre viszi az ügyet.

 Forrás: NPR és NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Hírek

Pulitzer-díjas újságíró írt könyvet Melania Trumpról

Az igazi Melania Trump sokkal izgalmasabb személyiség annál, mint amit az emberek gondolnak róla - mondja annak az életrajzi kötetnek az írója, aki több mint száz emberrel beszélt az amerikai Fisrt Ladyről.

...
Kritika

Trump és a Brexit az ügynököket is próbára teszi le Carré új regényében

KÉPALÁ 2020
...
Nagy

Elindult a KÉPALÁ pályázat - Neked mit mesél a fotó?

...
KÉPALÁ - Testőrök között

Győry Domonkos: Papamobil [Képalá]

...
KÉPALÁ - Apa

Papp Ágnes: Vízidő [Képalá]

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden

...
Hírek

7+1 adaptáció, amelyet érdemes megnézni októberben

...
Hírek

Újra streamel a Radnóti Színház!

Még több olvasnivaló
...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

...
Kritika

Nagy-Britannia legrosszabb évei, legrosszabb évei

Nagyon ritka, hogy egy szépirodalmi mű valamely (bármely) politikai-társadalmi eseményre szinte azonnal rezonálva jelenjen meg, és ez még akkor is igaz, ha Ali Smith már jó pár évtizede tervezte az Ősz című regényét – pontosabban az Évszakok címet viselő kvartetet. Az Őszt az első poszt-Brexit-regényként szokás emlegetni, de annál sokkal több, hiszen egyszerre az elmúlás és az útkeresés könyve. Nálunk pedig most ez a hét könyve.

...
Kritika

Az Eragon szerzőjének új csillagközi kalandjában egy percre sincs megállás

Az Örökség sorozat írója, Christopher Paolini új regényében a science fiction területére merészkedik, és ellentmondást nem tűrő stílusban bizonyítja, hogy van keresnivalója a legjobb mainstream zsánerregény-írók között. Az Álmok a csillagok közt nem a keményvonalas sci-fi rajongókhoz szól elsősorban, de akár ők is új kedvencre találhatnak a könyvben.

...
Kritika

A sötétség azért van, hogy könnyebben meglássuk a jót

Jászberényi Sándor nemcsak Maros Dániel karakterét építi ügyesen tovább több novellában, hanem kiterjeszti elbeszélői világát, sőt egy nagyon kemény és aktuális kisregénnyel is jelentkezik. A varjúkirály a hét könyve.

Szerzőink

...
Németh Róbert

Németh Róbert: Van egy fény, ami sosem alszik ki

...
Valuska László

Hogyan kokainozik a magyar?

...
Bányász Attila

Mi az ára a művészetnek? - Itt járt Martin Eden