Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét (The Room Where It Happened), amely még kínos perceket szerezhet az újraválasztására készülő Donald Trumpnak. Még úgy is, hogy Bolton annak idején nem volt hajlandó tanúskodni a közjogi felelősségre vonási eljárás szenátusi tárgyalásán, amelyet az Ukrajna-ügy miatt indítottak Trump ellen. (Az eset röviden: az impeachment-eljárás azután indult, hogy a gyanú szerint Donald Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor nyomást akart gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen – a szenátus végül felmentette a vádpont alól az elnököt.)

Mindenesetre a megjelenés előtt álló könyvben – amelyből az amerikai sajtóba már kiszivárogtak bizonyos részletek – Bolton azt írta, aligha tud olyan jelentős elnöki döntésről a saját hivatali ideje alatt, amelyet Trump ne az újraválasztás jegyében hozott volna meg. Az ukrán üggyel kapcsolatban Bolton például azt írta, nem az volt az egyetlen eset, amikor Trump átlépte a hivatali hatáskörét, és rendszeresen kért meg arra külföldi vezetőket, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyek a saját egyéni érdekét szolgálták.

2019 júniusában is az újraválasztása lebegett a szeme előtt, és az amerikai farmerek megnyerése érdekében azt szorgalmazta a kínai elnökkel való találkozóján, hogy Kína vásároljon szójababot és gabonát az USA-tól. Ennél is meredekebb talán, hogy Bolton szerint a Hszi Csin-pinggel való találkozón Trump bátorította a börtöntáborok építését. Trump a nyilvánosság előtt még sosem ítélte el a kínai átnevelőtáborokat, ahol egyes beszámolók szerint nagyjából egymilló embert (közük sok ujgurt) tartanak fogva bírósági ítélet nélkül. Bolton azt írta, hogy megdöbbentette az a cinizmus és káosz, amit a Fehér Házban tapasztalt. Az elnök stábja ugyanakkor mindent tagad, és perre viszi az ügyet.

 Forrás: NPR és NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Hírek

Pulitzer-díjas újságíró írt könyvet Melania Trumpról

Az igazi Melania Trump sokkal izgalmasabb személyiség annál, mint amit az emberek gondolnak róla - mondja annak az életrajzi kötetnek az írója, aki több mint száz emberrel beszélt az amerikai Fisrt Ladyről.

...
Kritika

Trump és a Brexit az ügynököket is próbára teszi le Carré új regényében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (I. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, az első adag!

...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

Szerzőink

...
Forgách Kinga

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

...
Valuska László

Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció

...
fk

10+1 külföldi könyvújdonság, amire 2022-ben érdemes figyelni