Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét (The Room Where It Happened), amely még kínos perceket szerezhet az újraválasztására készülő Donald Trumpnak. Még úgy is, hogy Bolton annak idején nem volt hajlandó tanúskodni a közjogi felelősségre vonási eljárás szenátusi tárgyalásán, amelyet az Ukrajna-ügy miatt indítottak Trump ellen. (Az eset röviden: az impeachment-eljárás azután indult, hogy a gyanú szerint Donald Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor nyomást akart gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen – a szenátus végül felmentette a vádpont alól az elnököt.)

Mindenesetre a megjelenés előtt álló könyvben – amelyből az amerikai sajtóba már kiszivárogtak bizonyos részletek – Bolton azt írta, aligha tud olyan jelentős elnöki döntésről a saját hivatali ideje alatt, amelyet Trump ne az újraválasztás jegyében hozott volna meg. Az ukrán üggyel kapcsolatban Bolton például azt írta, nem az volt az egyetlen eset, amikor Trump átlépte a hivatali hatáskörét, és rendszeresen kért meg arra külföldi vezetőket, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyek a saját egyéni érdekét szolgálták.

2019 júniusában is az újraválasztása lebegett a szeme előtt, és az amerikai farmerek megnyerése érdekében azt szorgalmazta a kínai elnökkel való találkozóján, hogy Kína vásároljon szójababot és gabonát az USA-tól. Ennél is meredekebb talán, hogy Bolton szerint a Hszi Csin-pinggel való találkozón Trump bátorította a börtöntáborok építését. Trump a nyilvánosság előtt még sosem ítélte el a kínai átnevelőtáborokat, ahol egyes beszámolók szerint nagyjából egymilló embert (közük sok ujgurt) tartanak fogva bírósági ítélet nélkül. Bolton azt írta, hogy megdöbbentette az a cinizmus és káosz, amit a Fehér Házban tapasztalt. Az elnök stábja ugyanakkor mindent tagad, és perre viszi az ügyet.

 Forrás: NPR és NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Hírek

Pulitzer-díjas újságíró írt könyvet Melania Trumpról

Az igazi Melania Trump sokkal izgalmasabb személyiség annál, mint amit az emberek gondolnak róla - mondja annak az életrajzi kötetnek az írója, aki több mint száz emberrel beszélt az amerikai Fisrt Ladyről.

...
Kritika

Trump és a Brexit az ügynököket is próbára teszi le Carré új regényében

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Nagy

Tüdős Klára szerteágazó tehetségével a kor kezdetben nem nagyon tudott mit kezdeni

Nem tényirodalmi műben, hanem regénytrilógiában tervezi feldolgozni Tüdős Klára életét Bódis Kriszta. Az első rész nyár elején jelent meg, és a Kisasszonyképző című kötet kimondottan a korai évekre, azon belül is arra az időszakra koncentrál, amely a fiatal Tüdős eszmélése, önállósodása, a későbbi pálya megalapozása szempontjából meghatározónak tekinthető.

Szerzőink

...
sa

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

...
ld

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

...
Sándor Anna

Zalka Csenge Virág: A kacsalábon forgó palota egzotikum a külföldi közönségnek