Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét (The Room Where It Happened), amely még kínos perceket szerezhet az újraválasztására készülő Donald Trumpnak. Még úgy is, hogy Bolton annak idején nem volt hajlandó tanúskodni a közjogi felelősségre vonási eljárás szenátusi tárgyalásán, amelyet az Ukrajna-ügy miatt indítottak Trump ellen. (Az eset röviden: az impeachment-eljárás azután indult, hogy a gyanú szerint Donald Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor nyomást akart gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen – a szenátus végül felmentette a vádpont alól az elnököt.)

Mindenesetre a megjelenés előtt álló könyvben – amelyből az amerikai sajtóba már kiszivárogtak bizonyos részletek – Bolton azt írta, aligha tud olyan jelentős elnöki döntésről a saját hivatali ideje alatt, amelyet Trump ne az újraválasztás jegyében hozott volna meg. Az ukrán üggyel kapcsolatban Bolton például azt írta, nem az volt az egyetlen eset, amikor Trump átlépte a hivatali hatáskörét, és rendszeresen kért meg arra külföldi vezetőket, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyek a saját egyéni érdekét szolgálták.

2019 júniusában is az újraválasztása lebegett a szeme előtt, és az amerikai farmerek megnyerése érdekében azt szorgalmazta a kínai elnökkel való találkozóján, hogy Kína vásároljon szójababot és gabonát az USA-tól. Ennél is meredekebb talán, hogy Bolton szerint a Hszi Csin-pinggel való találkozón Trump bátorította a börtöntáborok építését. Trump a nyilvánosság előtt még sosem ítélte el a kínai átnevelőtáborokat, ahol egyes beszámolók szerint nagyjából egymilló embert (közük sok ujgurt) tartanak fogva bírósági ítélet nélkül. Bolton azt írta, hogy megdöbbentette az a cinizmus és káosz, amit a Fehér Házban tapasztalt. Az elnök stábja ugyanakkor mindent tagad, és perre viszi az ügyet.

 Forrás: NPR és NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Hírek

Pulitzer-díjas újságíró írt könyvet Melania Trumpról

Az igazi Melania Trump sokkal izgalmasabb személyiség annál, mint amit az emberek gondolnak róla - mondja annak az életrajzi kötetnek az írója, aki több mint száz emberrel beszélt az amerikai Fisrt Ladyről.

...
Kritika

Trump és a Brexit az ügynököket is próbára teszi le Carré új regényében

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Navalnij halála az elnökválasztás előtt szembesít az orosz valósággal

9+1 kötet gyűjtöttünk össze az elmúlt évek megjelenései közül, amelyek segítségével jobban megértheted a putyini Oroszországot. Az alábbi listában találsz az orosz jelenről készült podcasteket is, több könyvbe pedig beleolvashatsz.

...
Nagy

Navalnij az utolsó lélegzetéig Putyin legelszántabb kritikusa maradt

A világ első számú orosz ellenzéki politikusa volt, aki az ellene indított különféle támadások dacára, még a börtönben sem adta fel az azért folytatott harcot, hogy Oroszországban újra szabad lehessen a sajtó és a közélet. Portré.

...
Nagy

Oravecz Imre: Az öregségnek nincs helye a modern társadalomban

Az emlékezés, a naplóírás, az öregedés, Márai, Steinbeck és az alkotáshoz szükséges magány is szóba kerültek Oravecz Imre most megjelent Alkonynapló című kötetének bemutatóján. Beszámoló.

...
Nagy

„Az igazi zene a tánc” – ezeket a versköteteket várjuk 2024 első felében

A világirodalmi megjelenéseket, a gyerek- és ifjúsági köteteket, illetve a hazai prózatermést szemléző összeállításaink után ezúttal a 2024 első felében várható legfontosabb verseskönyveket mutatjuk meg.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkozó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

Szerzőink

...
ki

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?