Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Trumpnak még főhet a feje egykori tanácsadója könyve miatt

Könyves Magazin | 2020. június 18. |

Bár az amerikai elnök stábja bírósági úton akarja megakadályozni a megjelenését, politikai körökben már most hatalmas érdeklődés övezi John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvét (The Room Where It Happened), amely még kínos perceket szerezhet az újraválasztására készülő Donald Trumpnak. Még úgy is, hogy Bolton annak idején nem volt hajlandó tanúskodni a közjogi felelősségre vonási eljárás szenátusi tárgyalásán, amelyet az Ukrajna-ügy miatt indítottak Trump ellen. (Az eset röviden: az impeachment-eljárás azután indult, hogy a gyanú szerint Donald Trump visszaélt elnöki hatalmával, amikor nyomást akart gyakorolni Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre, hogy indítson vizsgálatot politikai vetélytársa, Joe Biden volt alelnök és fia ellen – a szenátus végül felmentette a vádpont alól az elnököt.)

Mindenesetre a megjelenés előtt álló könyvben – amelyből az amerikai sajtóba már kiszivárogtak bizonyos részletek – Bolton azt írta, aligha tud olyan jelentős elnöki döntésről a saját hivatali ideje alatt, amelyet Trump ne az újraválasztás jegyében hozott volna meg. Az ukrán üggyel kapcsolatban Bolton például azt írta, nem az volt az egyetlen eset, amikor Trump átlépte a hivatali hatáskörét, és rendszeresen kért meg arra külföldi vezetőket, hogy olyan dolgokat tegyenek meg, amelyek a saját egyéni érdekét szolgálták.

2019 júniusában is az újraválasztása lebegett a szeme előtt, és az amerikai farmerek megnyerése érdekében azt szorgalmazta a kínai elnökkel való találkozóján, hogy Kína vásároljon szójababot és gabonát az USA-tól. Ennél is meredekebb talán, hogy Bolton szerint a Hszi Csin-pinggel való találkozón Trump bátorította a börtöntáborok építését. Trump a nyilvánosság előtt még sosem ítélte el a kínai átnevelőtáborokat, ahol egyes beszámolók szerint nagyjából egymilló embert (közük sok ujgurt) tartanak fogva bírósági ítélet nélkül. Bolton azt írta, hogy megdöbbentette az a cinizmus és káosz, amit a Fehér Házban tapasztalt. Az elnök stábja ugyanakkor mindent tagad, és perre viszi az ügyet.

 Forrás: NPR és NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek
Mary Trump kitálalós könyvet írt az amerikai elnökről

Donald Trump unokahúga, Mary Trump idén nyáron kitálalós könyvet ad ki a nagybátyjáról, amelyben állítólag pikáns történeteket fog megosztani az amerikai elnökről. A Too Much and Never Enough című könyv a tervek szerint augusztus 11-én fog megjelenni, vagyis nem sokkal az amerikai elnökválasztás előtt.

...
Hírek
Pulitzer-díjas újságíró írt könyvet Melania Trumpról

Az igazi Melania Trump sokkal izgalmasabb személyiség annál, mint amit az emberek gondolnak róla - mondja annak az életrajzi kötetnek az írója, aki több mint száz emberrel beszélt az amerikai Fisrt Ladyről.

...
Kritika
Trump és a Brexit az ügynököket is próbára teszi le Carré új regényében
Balaton
...
Beleolvasó
A 80-as évek Balaton-partján minden vad volt és húsbavágóan mulandó
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi nyarak
...
Nagy
Írók a Balatonon – Jókai botrányos szerelmi kalandja
...
Nagy
„Balatont álmodom, s melléje magamat” – Irodalmi csónakázások
...
Nagy
Írók a Balatonon: Karinthy siófoki drámái
...
Nagy
Hulahopp [vasárnapi liezon]
Még több olvasnivaló
...
Nagy
Búcsú az Indextől - 8 könyv a szabad újságírás megértéséhez

Elfogultak és szomorúak vagyunk, hogy összeomlik az Index, mert nélküle a mai Könyves Magazin nem lenne az, ami. Függetlenséget, szabadságot és bátorságot tanultunk az Indexben, az Indextől.  

...
Szívünk rajta
Kiss Judit Ágnes: Bár egyre több prózát írok, irodalmi anyanyelvem a vers maradt

Júliusban a Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg lett a Szívünk rajta programban a hónap kiemelt könyve - Kiss Judit Ágnest a nevek fontosságáról, a vers és a mese kapcsolatáról, valamint az új könyvbe átköltöző kalózcsaládról faggattuk.

...
Nagy
Glukhovsky földalatti kalendáriuma: Metró – A trilógia

Dmitry Glukhovsky Metró-trilógiája tavaly egy kötetben, egy elbeszéléssel kiegészülve jelent meg. Glukhovsky Danteként kalauzol végig a radioaktivitástól kiégett orosz néplélek sötét bugyrain, és fantasztikum ide, apokalipszis oda, nem is rugaszkodott el a valóságtól annyira! 

...
Nagy
Bán Zsófia: A nyelv sohasem ártatlan, mindig hordozza a kultúrát, amelyben működik

Bán Zsófia az Élet és irodalomban közölt esszét a nők és az irodalom viszonyáról, strukturális problémákról, illetve arról a Hézagról, ahol a nők megjelenhetnek. Az interjúban közoktatásról, olvasói szocializációról, nemzetközi trendekről kérdeztük az írót.

Szerzőink
...
Kolozsi Orsolya
Milyen versek születtek a második világháború legsötétebb hónapjaiban?
...
Németh Róbert
Németh Róbert: Motorcycle Emptiness
...
Valuska László
A heteroszexuális férfit egy fülszöveg is elbizonytalanítja