Vajon ki a valódi szerzője James Patterson és Bill Clinton közös thrillerének?

Vajon ki a valódi szerzője James Patterson és Bill Clinton közös thrillerének?

.konyvesblog. | 2018. május 30. |

bill_clinton_the_president_is_missing_james_patterson_split.jpg

James Patterson többet tud a könyvpiac működéséről, mint korábban bárki, szinte azonnal pénzzé válik minden, amit papírra vet. Szerinte a sikerének az a titka, hogy bár nem nagy író, de rendkívül jó történet mesélő, és pontosan tudja mi a receptje a letehetetlen könyveknek. Sokak szerint viszont inkább arról van szó, hogy jó érzékkel akaszkodik rá híres emberkre. Legújabb thrilleréhez például nem kisebb társszerzőt talált meg, mint a volt amerikai elnököt, Bill Clintont. 

Az utóbbi években jó páran próbálták megfejteni, hogy mi állhat a James Patterson-jelenség hátterében, vajon hogyan írhat valaki zsinórban ennyi sikerkönyvet. A számok valóban döbbenetesek: Patterson eddig körülbelül százötven könyvet írt, amiből több, mint száztíz egyből New York Times bestseller lett. Összesen pedig háromszáz millió példányt adtak el a regényeiből, amivel még Rowlingot és Dan Brownt is képes volt beelőzni. Amellett azonban, hogy már évek óta ő a legjobban kereső író a világon, könyveit sokan kritizálják, főleg amiatt, hogy olyan sokszor dolgozik együtt különböző társszerzőkkel.

James Patterson-Bill Clinton: Az elnök eltűnt

Fordította: Novák Gábor, 21. Század Kiadó, 2018, 432 oldal, 3990 HUF

 

Az Independent például pár évvel ezelőtt egy olyan kutatásról számolt be, amely összevetette Patterson különböző könyveinek stílusát és szóhasználatát. A vizsgálat célja az volt, hogy megnézzék, vajon mennyi munkát tett bele az adott regényekbe az író, és mennyit a híresség, akit felkért. Az eredmények döbbenetesebbek lettek, mint amire számítottak: minden történetnél a társszerző stílusa dominált, így gyakorlatilag kérdésessé vált, hogy lehet-e Pattersont ezeknek a könyveknek a szerzőjeként említeni. Valószínű, hogy az ilyen közösen írt könyveknél az író ügyel a cselekményre és az eladhatóságra, míg magát regényt az éppen aktuális társszerzőnek kell megírni. Ha ez valóban így van, az magyarázatot adhat arra, hogy miként tud Patterson évente három új könyvet megjelentetni, ugyanakkor a módszer erősen felveti a szerzőség kérdésének filozófiai problémáját is. 

Egy biztos, James Patterson rendkívül megosztó jelenség. Stephen King például borzalmas írónak tartja. Az Amerikai Nemzeti Könyvalaptól viszont pár éve díjat kapott, amiért népszerűsíti az olvasást az Egyesült Államokban. Patterson egyébként nem tarja magát különösebben nagy írónak, egyszerűen csak jó történetmesélőnek, aki olyan fordulatos cselekményeket tud kitalálni, amik beszippantják az olvasót. Szerinte egy jó bestsellerhez rövid fejezetekre van szükség, a leíró részeket pedig hanyagolni kell, viszont nem muszáj mindig a valószerűségre törekedni. 

Társszerzői egyébként nem szoktak panaszkodni. A hírek szerint Bill Clinton is nagyon élvezte a közös munkát Pattersonnal. Az elnök eltűnt (The President Is Missing) című közös thrillerük csak júniusban kerül a boltokba, de már most borítékolható, hogy sikerkönyv lesz. A koncepció az volt, hogy ötvözik Clinton Fehér Házbeli tapasztalatait egy nagyon fordulatos cselekménnyel, és együtt egy letehetetlen könyvet írnak meg. A szerzők szerint ez sikerült is, és a regény olvasásakor valóban beleshetünk a világpolitika színfalai mögé, ami tele van intrikával, feszültséggel és drámával.   

Bill Clinton egyébként nem az első olyan exelnök, aki könyvet írt, viszont ő az egyetlen, aki a thriller műfajával is megpróbálkozott. Saját bevallása szerint egyébként régóta rajong Patterson könyveiért, és nagyon jól érezte magát írás közben:

„Leírni, milyen az élet a Fehér Házban, hogyan mennek a dolgok valójában – igazán remek szórakozás. Jimmel pedig csodás együtt dolgozni, mindig is ő volt a kedvencem.”

Bill Clinton a világ leggazdagabb írójával ír közösen könyvet

(Kép forrása)James Patterson nem véletlenül évek óta a világ leggazdagabb írója: nem elég, hogy sorra ontja a könyveket, ráadásul mindig jó érzékkel találja meg azt a témát, amire biztosan mindenki felkapja a fejét. Alig néhány napja számoltunk be arról, hogy Patterson...

Az elnök eltűnt egy olyan fenyegetésről szól, amely nem csupán a Fehér Házat érinti, hanem egész Amerikát. A nemzetet elborítja a félelem és a kétségbeesés. Kiberterrorizmusól suttognak, kémkedésről, árulóról a kabinetben. Maga az elnök is gyanúsított, nem sokkal később pedig egyszerűen eltűnik. A regény döbbenetes módon világít rá az Egyesült Államok belső működésére és sebezhető pontjaira. Ez az utóbbi évek legautentikusabb, leghátborzongatóbb története, tele olyan információkkal, melyekről csak egy egykori főparancsnok tudhat. Ugyanakkor naprakész, hiteles olvasmány is, melyről még évekig fognak beszélni. 


Olvass bele:

Clinton Az Elnok Eltunt Beleolvaso by konyvesblog on Scribd

Forrás: The New York Times, Independent

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.