Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. Milyen lehet egy pszichopatával együtt élni? Hol van az a végső pont, amikor egy anyának úgy kell döntenie, hogy a gyereknek talán jobb valahol tőle távol? A bűnös nővér egy testvérpár története, akik a társadalomból kiszakadva édeni állapotok közepette nőnek föl, ám ez korántsem garancia semmire, és az emlékeket gyakran megszínezik a gyermekkori traumák. Rachel a testvérével közös múltjukba vesző igazság nyomába ered, hogy megtudja, ki a bűnös szüleik korai halálában. A regény szerzőjét inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük - Dionne ráadásul még exkluzív fotókkal is meglepett minket.

Bányász Attila | 2021. november 24. |
Karen Dionne
A bűnös nővér
Ford. Kéri Andrea, Agave, 2021, 238 oldal
-

Hogyan jutott eszébe, hogy a gyermekkori pszichopátiáról írjon könyvet?

Sok évvel ezelőtt egy baráti házaspár három testvért fogadott örökbe. A két fiatalabb gyerek jól érezte magát új otthonukban, de idővel a legidősebb fiún súlyos viselkedési problémák jelentkeztek - még a fiatalabb testvérekkel szemben is erőszakos lett. Végül, hogy megvédjék a másik két gyerek érzelmi jólétét és testi épségét, a barátaimnak a legidősebb fiút el kellett helyezniük egy intézetben. Számomra ez mindig is lehetetlen döntésnek tűnt. A barátaim mindhárom gyereket szerették. Hogyan küldhették el az egyiket? És mégis, bármennyire is szívszorító volt a döntésük, pontosan erre kényszerültek. Ezt a kérdést akartam megvizsgálni A bűnös nővér című könyvemben: mikor jut el egy szülő arra a pontra, amikor úgy érzi, nem bírja tovább, le kell mondania a gyerekről, akit szeret? Az, hogy a regényben a gyereket pszichopataként ábrázoltam, lehetőséget adott arra, hogy ezt a helyzetet a legszélsőségesebb formájában vizsgálhassam. A gyermekpszichopátia kutatása során sok olyan esetről olvastam, amelyek valóban felkavaróak voltak. Szívből sajnálom azokat a szülőket, akik ebben a szerencsétlen és nehéz helyzetben találják magukat.

Karen Dionne új thrillerében a testvéri kapcsolat a legmérgezőbb - Könyves magazin

Tizenöt hosszú éven át el volt zárva a társadalomtól - önkéntes száműzetésben egy elmegyógyintézetben -, büntetésként azért a borzalmas bűnért, amit gyermekként elkövetett. De mi van akkor, ha ez mind hazugság? Olvass bele Karen Dionne hitchcocki hangulatú thrillerébe!

A bűnös nővér az anya és a testvér szemszögéből íródott. Láthatjuk, hogy milyen nehéz Dianával az együttélés. A pszichopata fejébe azonban nem enged bepillantást. Ez tudatos írói döntés volt?

Mivel egy pszichopata hajlamos mindent feketén-fehéren látni, kevésbé érdekelt, hogy belelássak Diana fejébe. Inkább azt akartam megmutatni, hogy milyen hatással van a viselkedése a családtagjaira, akik emiatt olyan bonyolult érzelmeket élnek át, mint a gyanakvás, az alkalmazkodás és a tagadás.

-

Exkluzív fotó a szerzőtől, Karen Dionne-tól, akinek hobbija a természetfotózás

A regényekben és a filmekben a pszichopata általában az eredendő gonosz alteregója. Jellemzően tettes, és nem áldozat. Pedig nem tehet arról, hogy antiszociális személyiségzavartól szenved. Nem minden pszichopata bűnöző. Nem érzi úgy, hogy általában az ábrázolásuk kissé sarkított?

Az egyik célom pont az volt A bűnös nővér megírásával, hogy a pszichopatákat ne úgy ábrázoljam, mint elmebeteg gyilkosokat,

akik csak a gyilkolás öröméért gyilkolnak. Ahogyan azt a könyvekben és filmekben általában bemutatják. Hanem amilyenek valójában: olyan emberek, akik képtelenek bizonyos érzelmeket, például empátiát érezni, de mégis képesek beilleszkedni a társadalomba. Azt mondják, hogy minden sorozatgyilkos pszichopata, de nem minden pszichopata sorozatgyilkos. Sőt, nagyon valószínű, hogy sokunknak lehetett már dolga pszichopatával a való életben anélkül, hogy tudtunk volna róla.

Vadonban töltött évei ihlették Karen Dionne embervadászatos thrillerjét - Könyves magazin

„A természetben erős és nem fél semmitől, ám amikor társas kapcsolatokról van szó, az ismeretei súlyosan hiányosak. Ötlete sincs például, hogy kellene működnie egy normális házasságnak” – mondja A lápkirály lánya című thrillerjének főhőséről Karen Dionne. Helena a michigani Felső-Félsziget vadonjában született egy gyermekmolesztáló és az általa elrabolt tinilány gyermekeként, és tizenkét éves koráig nem találkozott a civilizációval.

Diana egy angyalbőrbe bújt ördög. Rachel pont az ellenkezője. Olyanok, mintha egy személyiség két eltérő fele lennének. Mennyire volt tudatos író döntés ez a „tudathasadás”?

Ez egy nagyon érdekes kérdés! Bár nem szándékosan akartam a két nővért egy személyiség ellentétes oldalaként megalkotni, úgy tűnik, hogy a tudatalattimnak végig ez volt az ötlete.

Szerintem az anya története erősebb, mint a lányáé. Mi volt az eredeti elképzelése Rachel sztorijával? Ez a lány nagyon érzékeny és nincs tisztában a nővére állapotával. Fel kell ismernie, hogy nem neki, hanem valójában a nővérének van problémája.

Azért erőteljesebb Jenny története, mert az ő döntései irányítják a cselekményt. Rachel úgy nő fel, hogy nem tudja, hogy a nővérével valami baj van, mert az anyja úgy döntött, hogy eltitkolja, amit a legidősebb lányáról tud. Rachel életveszélyes helyzetbe kerül, amikor hazatér, hogy visszanyerje a gyerekkori emlékeit. Mélyre kell ásnia, hogy megtalálja azokat az erőtartalékait, amelyekkel túljuthat rajta.

Rachel a történet nagy részében az anyja megtévesztésének áldozata.

Hogyan találja meg az egymástól elkülönülő hangokat a váltott nézőponthoz? Nehéz szerepben maradni? Nem téved el a szereplők között?

Szeretek különböző karakterek hangján írni, mert így több nézőpontból is láthatom a történet eseményeit. Egyáltalán nem nehéz számomra egyik karakterről a másikra váltani. Miközben egy karaktert írok, olyan alaposan elmerülök a gondolkodásában, hogy szinte olyan, mintha az ő bőrébe bújnék. Aztán amikor karaktert váltok, én leszek az a másik személy. Lehet, hogy egy kicsit őrültségnek hangzik, de működik.

-

Exkluzív fotó a szerzőtől, Karen Dionne-tól, akinek regényeiben is nagy hangsúlyt kap a természet

A regénye első helyszíne egy elmegyógyintézet. Mintha Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című regénye elevenedne meg. Még szívesen barangoltunk volna a folyosóin. Hogyan készült föl rá?

Az elmegyógyintézet, amelyről A bűnös nővérben írok, még működött, amikor a környéken éltem, és többször is jártam ott, hogy meglátogassam egy barátomat, aki néhány hetet töltött ott. Sok olyan képet is közzétettek az interneten, amelyek az elmegyógyintézetről készültek azokban az években, amikor az elhagyatott volt (most egy közepesen szigorúan őrzött börtön), ezek segítettek a kórházi jelenetek megírásában.

A gyermekbántalmazás a lápvidéken a napi rutin része - Könyves magazin

A szoba és A visszatérő találkozása– tvittelte A lápkirály lányáról Lucy, az olvasó, Karen Dionne-t pedig senki sem nyűgözte le jobban nála. Pedig a michigani Felső-félsziget lápvidékén felnövő Helena csak első ránézésre hasonlít Emma Donoghue könyvének Jackjére, és a megtörtént eseményeket végigszenvelgő Leonardo DiCaprióra. Dionne egy Hans Christian Andersen mesét (A Lápkirály leánya) modernizált, történetében a Lápkirályt egy gyermekbántalmazó, áldozatát, a királykisasszonyt pedig egy tizennégy évesen elrabolt kislány alakítja.

A regénybeli Cunningham család éppúgy kivonult a társadalomból, ahogyan ön és a családja a ’70-es években. Volt miből merítenie. A bűnös nővér anyai történetszála mennyire önéletrajzi ihletettségű?

A regényeim egyértelműen fikciósak, de megírásuk során nagymértékben támaszkodom saját tapasztalataimra. Bár nincs egyetemi diplomám, mindig is nagyon érdekelt a tudomány, és szerettem volna biológus lenni, mint Rachel szülei.

A fikcióírás lehetőséget ad arra, hogy végigjárjam azt az utat, amelyen nem jártam.

A michigani Felső-félsziget visszatérő helyszín a regényeiben, a természet szinte főszereplővé lép elő. Könyveiből sokat lehet tanulni. A bűnös nővérből is sokat megtudunk például a medvékről és a varjakról. Mennyire van a hangsúly az ismeretterjesztésen is?

Szerintem az olvasók nemcsak azért olvasnak regényeket, hogy szórakozzanak, hanem azért is, hogy valami újat tanuljanak. Ezért nagy felelősséget érzek azért, hogy a regényeimben szereplő természeti tények ne csak érdekesek legyenek, hanem a lehető legpontosabbak is.

A természetleírásokban mintha a nosztalgia is benne lenne. Tervezi, hogy visszatér még valamilyen formában a vadonba?

Szeretem a természetet, nemrég egy erdővel körülvett kis tó mellé költöztem, ahol rendszeresen látok vadon élő állatokat, például szarvasokat, nagy kék kócsagokat és fehérfejű rétisasokat. De mivel a természetfotózás a hobbim, nem tudom eldönteni, hogy ez a gyönyörű környezet zavaró vagy inspiráló. (A cikkben szereplő fotókat a szerző készítette a lakóhelyén - a szerk.)

-

Exkluzív fotó a szerzőtől, Karen Dionne-tól, főszerepben a hellyel, ahol él

A lápkirály leányából film készül Daisy Ridley és Ben Mendelsohn főszereplésével. Mit tud a produkcióról? Hogy áll a forgatás? Mennyire vonták be a filmkészítési folyamatokba?

Kezdetben elbeszélgettem a regényemet feldolgozó forgatókönyvíróval, Mark L. Smithszel, hogy biztos legyek benne, hogy egy oldalon állunk abban, hogyan képzeli el a történet filmvászonra való átültetését. Smith volt a társírója A visszatérő forgatókönyvének, és a film producerei olyan díjnyertes játékfilmekért felelősek, mint a Spotlight: Egy nyomozás részletei, a Kódjátszma és A visszatérő – így örömmel helyeztem a történetet hozzáértő kezekbe. Elolvastam a forgatókönyvet és különösen elégedett vagyok azzal, ahogyan Helena és az apja közötti bonyolult szeretet-gyűlölet kapcsolatot ábrázolják. Ben Mendelsohn, aki Helena apját alakítja, arról ismert, hogy bonyolult gonosztevőket játszik, és éppen egy ilyen szerepért nyerte el a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Emmy-díjat a Netflix A vérvonal árnyai (Bloodline) című sorozatában. Alig várom, hogy lássam, mit kezd a szereppel. Bár premierdátumról még nincs szó, a forgatás tavaly nyáron fejeződött be Kanadában és a projekt jelenleg az utómunkálatoknál tart.

Hogyan éli meg, hogy a saját történetéből nagyszabású mozifilm készül?

Amikor az irodalmi ügynököm közölte velem, hogy egy neves filmügynök beleegyezett, hogy képviselje A lápkirály leányát, a reakcióm az volt, hogy "Azt hiszem, ebből lehet film..." A könyv megjelenése után sok olvasó mondta, hogy szerintük a könyvből remek filmet lehetne forgatni, de írás közben annyira arra koncentráltam, hogy Helena történetét könyv formájában meséljem el, hogy nem is gondoltam rá. Még mindig nem tudom elhinni, hogy ez megtörténik. Olyan ritka dolog, hogy egy regényből film készül, és amikor arra gondolok, hogy ezek a hihetetlenül tehetséges és sikeres emberek időt és energiát áldoznak arra, hogy az én történetemet vászonra vigyék, legszívesebben a karomba csípnék.

Milyen könyveket szokott olvasni, mi az, ami inspirálóan hat önre?

Azokat a könyveket és írókat szeretem, akiknek a történetei magukkal ragadnak egy másik világba. Különösen szívesen olvasok olyan regényeket, amelyeket jelentős díjakra jelöltek vagy díjakat nyertek, mint például a Pulitzer, a Booker és a National Book Awards. Ezek a könyvek arra ösztönöznek, hogy a saját írásaimmal új magasságokba törjek.

Mit olvashatunk legközelebb öntől? Mit árulhat el a következő könyvéről?

Jelenleg a harmadik regényemen dolgozom, amely szintén a michigani Felső-félszigeten játszódik, és amelynek elsődleges helyszíne maga a Felső-tó. A Felső-tó a legnagyobb, leghidegebb és legmélyebb a Nagy-tavak közül (nagyobb, mint Csehország – a szerk.). A partvonalnak azt a szakaszát, ahol a regényem játszódik, a Nagy-tavak temetőjeként ismerik, mert olyan sok hajó süllyedt el ott - ami az olvasóknak talán adhat némi támpontot a következő regényem történetéhez!

Hírlevél feliratkozás

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Karen Dionne új thrillerében a testvéri kapcsolat a legmérgezőbb

Tizenöt hosszú éven át el volt zárva a társadalomtól - önkéntes száműzetésben egy elmegyógyintézetben -, büntetésként azért a borzalmas bűnért, amit gyermekként elkövetett. De mi van akkor, ha ez mind hazugság? Olvass bele Karen Dionne hitchcocki hangulatú thrillerébe!

...
Nagy

Vadonban töltött évei ihlették Karen Dionne embervadászatos thrillerjét

...
Nagy

A gyermekbántalmazás a lápvidéken a napi rutin része

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

Nagyon jól hozza a varázslóvilág hangulatát a Harry Potter és a bölcsek köve-film bemutatásának huszadik évfordulójára megálmodott kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája. Bár a kérdésekre egy vérbeli Harry Potter-rajongónak nem olyan nehéz válaszolni, a meglepetésvendégek és a nosztalgiázás miatt mindenképpen érdemes megnézni.

...
Szórakozás

Frank, az óriásnyúl 20 éve szólította meg Donnie Darkót

Nyulak, könyvek, harcos kertvárosi anyukák, időutazás és Kiwi! - ez volt a Donnie Darko, ami egyszerre lett generációs kultfilm és szürreális kertvárosi pszichothriller.

...
Szórakozás

A harlemi reneszánsz szívében két nő önáltatással küzd a diszkrimináció ellen

Nella Larsen hősnőinek szereptévesztésében egy korszak kiútkeresése tükröződik. Mozgóképes feldolgozása A látszat ára magyar címmel a Netflix műsorán látható. 

...
Szórakozás

Az éden is veszedelmes, ha fojtogató önzésre épült

Philip Glass egy trilógiával tisztelgett a francia művészzseni és polihisztor Jean Cocteau előtt, ennek záró darabja a Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden), ami november 13-tól látható az Operához tartozó Eiffel Műhelyházban.

...
Szórakozás

Rockzenére hangolt káosz és minimalizmus a Magyar Nemzeti Balett legújabb előadásában

Először látható Magyarországon a kortárs tánc igazi klasszikusának számító Chroma című előadás. Wayne McGregor koreográfus  darabja egy több síkon futtatott kommunikációs kísérlet: szélsőséges gondolatok, érzések megfogalmazása és párbeszéde a test határainak feszegetésével.

...
Szórakozás

25 éves a Romeo+Juliet: az MTV-esztétika, amely érdekessé tette a klasszikusokat

Az MTV-esztétika találkozása a reneszánsszal, a vizuális nyelv ütközése a tradícióval, gengszterek, tetoválások és drag queen a grandiózus adaptációban. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

„Olyan vagyok, mint egy függő, az írás az ajzószerem”

Jón Kalman Stefánsson és Sigrídur Hagalín Björnsdóttir az izlandi irodalom aktuálisan legizgalmasabb power couple-ja, az őszi Margón az új regényeik mellett a versekről és a hiányzó apafigurákról beszélgettünk velük. Közben kiderült, miért okosabbak a könyvek, mint az íróik, és miért igazi történetmesélő nép az izlandi.

...
Kritika

Nem az életkorunk, hanem a stigmatizáció ellen kellene küzdenünk

Hogyan érhető el a kiegyensúlyozott időskor? Milyen folyamatok zajlanak bennünk az életközép során és utána? Miért szükséges mindenképpen szembemenni az életkorral kapcsolatos előítéletekkel, az ageizmussal? Ezeket a kérdéseket járja körbe Tisza Kata új könyve, amelynek témája a szerethető öregedés.

...
Nagy

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Sorozatunkban ezúttal szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés a téma más-más perspektívából, különböző stílusban, Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

...
Nagy

Karen Dionne: Sokaknak lehetett már dolga pszichopatával anélkül, hogy tudtak volna róla

A lápkirály leányának írója, Karen Dionne az új regényében, A bűnös nővérben a gyermekkori pszichopátiát a családtagok nézőpontjából vizsgálja. A szerzőt inspirációkról, motivációkról, váltott nézőpontokról és a pszichopátiáról kérdeztük.

...
Alkotótárs

André Ferenc: Antropocén ima [Mastercard® – Alkotótárs]

Czakó Zsófia és André Ferenc nyerte az első alkalommal átadott Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíjat. Levelezésbe kezdtek, aminek negyedik darabját olvashatjátók most, mégpedig André Ferenctől.

...
Kritika

Annie Ernaux irodalmi fényképalbumba sűrítette az élet illékonyságát

„Eltűnik majd az összes kép” – ezzel a mondattal nyit Annie Ernaux Évek című könyve, amely akár egy régi fényképalbum, úgy tárja elénk egy élet szakaszainak változásait és az elmúlt évtizedek nagy korszakváltó pillanatait. A kortárs francia irodalom egyik legjelentősebb írójának rendhagyó önéletírása a hét könyve. 

Olvass!
...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Kísérjük el Horthy Miklóst Szellő nevű lován a Gellért Szállóhoz!

A Hosszúlépés Budapesten című könyv négy, fotelből és valóságban is lesétálható séta segítségével mutatja be a Fővárost. 

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

Hírek
...
Szórakozás

Négy Gotham-díjat is nyert a legújabb Ferrante-feldolgozás a független filmes gálán

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája

...
Hírek

Gyönyörű fotót osztott meg a Magvető Boldizsár Ildikó új könyvéről

...
Hírek

Beck Zoltán zenésítette meg Grecsó Krisztián Magánapokrifját - nézd meg!

...
Hírek

Mesekönyvet kaptak a parlamenti dolgozók gyerekei, a főhőse az ereszcsatornán mászik

...
Hírek

75 éves lett Marina Abramovic, akinek töltött fegyvert tartottunk a fejéhez

...
Hírek

A vakcinát választotta az év szavának a Merriam-Webster szótár

...
Szórakozás

Ezeket a könyvadaptációkat nézzük 2022-ben!

...
Hírek

Az afrikai szerzők domináltak a 2021-es irodalmi díjak nyertesei között