A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László

A mondatokban kószálás szabadsága – Kollár-Klemencz László

„Ha hazamegyek – mesélte az nlc-nek pár évvel ezelőtt Kollár-Klemencz László ‒, »a Bori fia« vagyok meg a »Herkot Miska unokája«, senkinek eszébe nem jutna, hogy »a Kistehén énekeseként« emlegessen.” A húsz éve működő együttesét idén elbúcsúztató, a kamarazenekarával nemrég új lemezt rögzítő író, dalszerző a Pest megyei Újhartyánból hozta számos témáját ‒ a hit fontosságát, a kisközösségek megtartó erejét és a vidéki abszurdokat is. A településről, ahol a felmenői éltek, akiknek az Öreg Banda című, 2021-ben megjelent csodaszép rock and roll-családregényben írta meg a csodákkal átszőtt mindennapjait.

Fotó: Valuska Gábor

Vass Norbert | 2023. január 05. |

Írni viszonylag későn kezdett amúgy. A gimnáziumi évek alatt inkább színészettel és festészettel foglalkozott. És persze zenélt a Boann nevű formációban, aminek ‒ mint megtudtam tőle ‒ „a bánatos és varázslatos, megtört és nemtörődöm, egyszerre békés és feldúlt Kelet-Európa jelentette a táptalaját”.

Kollár-Klemencz László a Budapesti Műszaki Egyetem Építőmérnöki karán, tájrendező szakon szerzett diplomát, és bár kertépítő mérnökként keveset dolgozott, máig vallja, hogy „az a tevékenység, aminek látható és egyértelmű eredménye van,

szép és fontos keretet ad az ember napjainak”.

1991-ben barátkozott össze az akkoriban a Gasoline nevű együttessel nyomuló, Kaliforniából a magyar gyökerei felkutatása miatt a magyar fővárosba költöző David Bornsteinnel, akivel még abban az évben megalapították az Andersent. A zenekart, amelynek jelentőségét talán az MTV-játszásoknál és a tengerentúli turnénál is jobban mutatja, hogy a kilencvenes években induló zenésznemzedék tagjai egytől egyig a rendszerváltozás utáni évek tán legfontosabb formációjaként hivatkoznak a két lemezt rögzítő Andersenre.

„Építész szerettem volna lenni, csak arra a karra nem kerültem be ‒ pont a rajz miatt, amiből aztán sokáig éltem” – mesélte a Mozinet Magazinnak Kollár-Klemencz, utalva a Varga Stúdióban töltött éveire, melyek során gyártásvezetőként, grafikai és látványtervezőként, animátorként, forgatókönyvíróként, rendezőként, illetve rövidfilmek zeneszerzőjeként is tevékenykedett. Roppant izgalmasak az animációs filmjei, és a magam részéről eléggé sajnálom, hogy a Követ a teve című terve, ami egy talkshow-műsorvezető Elvis-imitátorról szól, akinek az a fixa ideája, hogy bárhova megy, mindenhová egy teve követi, tudtommal csupán terv maradt. Igaz, ha meghallgatjuk a Csintalan című Kistehén-lemezen szereplő A teve követ című dalt, felsejlik előttünk a nem mindennapi probléma elhárítására kieszelt válasz is.

Kollár-Klemencz szívesen rendezett volna nagyjátékfilmet is, ám az előbb említett teve-terve nem bontakozott ki, a sárga színű, szertelen borjú,

a fa tetején lustálkodó-kíváncsi Kistehén-alak azonban újra a zene felé fordította őt.

Az Igor Lazin által rajzolt figura fejhangú dala hatalmasat ment húsz évvel ezelőtt, és pár hónap alatt egész album készült köré. Az alkalminak sejtett formáció Zene a Nyulaknak néven jelentette meg a legegyszerűbben tán az óvodásoknak szóló lakodalmasrock, illetve a rajz-film-zene címkékkel körülírható lemezt, amely kacsintott azért a nyolcvanas évek szentendrei neoavantgárdjaira, illetve az aktuális tánczenékre (még ha ötletesen vurstlisítva is), sőt, nyomokban felbukkant már a későbbi életművet markánsan meghatározó melankólia ‒ még ha csekély dózisban is.

A sramli, a klezmer, a ska és a cigányzene izgalmas ötvözete fedezhető fel a következő két, immár Kistehén Tánczenekar néven rögzített lemezen, amelyeknek egy régi interjú tanúsága szerint a rögzítés előtt – hogy stimmeljen a tempó ‒ Kollár-Klemencz letáncolta minden egyes tételét. Kell-e más bizonyíték, hogy amit a Csintalan, és a Szerelmes vagyok minden nőbe című albumokon hallunk, az tőről metszett tánczene? Apropó, régi interjúk. 2010-ben, a Wan2-nak arról számolt be Kollár-Klemencz, hogy a gimis kori kedvenc lemezei között ott van a Sex Pistols és a Muzsikás. Ha bandzsítunk kicsit, ennek a kettőnek az összekeveréséből szinte kész a Kistehén-recept. Persze kellettek azért hozzá az újhartyáni nyarak lagzis élményei is.

Kollár-Klemencz László ugyanis – ahogy fentebb esett már róla szó – egy szervezett, istenfélő és életigenlő kultúrából jön, és bevallása szerint máig a falu, az erdő az otthona. (Csoda-e, hogy a rengeteg mélyén, Dömörkapun látott vendégül minket is?) Azt hiszem, ez kulcsot jelent a későbbi Kistehén-lemezekhez, de a Kollár-Klemencz Kamarazenekar (számomra az eddigi zenei életmű csúcsait jelentő) felvételeihez is, ahogy megítélésem szerint kulcsregény a prózai oeuvre-ben a két novelláskötet – a 2015-ös Miért távolodnak a dolgok? és a három évvel később a könyvesboltokba került A műanyag kerti székek titkos élete ‒ után megjelent Öreg Banda is (olvass bele). Felemelő pillanat lehetett, amikor az Öreg Banda utódzenekarával együtt játszották el a könyvbemutató után a Szájbergyereket. Tényleg hazatalálhatott akkor a Kollár-Klemencz-i irodalom és zene.

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében
Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

Öreg Banda címmel jelent meg Kollár-Klemencz László új kötete, amely egy több száz évre visszanyúló családtörténet és középpontjában a zene áll. Az újhartyáni gyökerű zenész-íróval Szegő János beszélgetett temetőből ellopott angyalról, hargitai elvonulásról és Hansról is, aki elbújt a népszerűség elől.

Fotó: Posztós János

Tovább olvasok

Nemrég egy könyvtári kötetbemutatóján jártam, ahol egy elejtett félmondatból kiderült, hogy a dalszövegírás szerinte nem annyira az ő műfaja, és hogy a prózában tágasabb terek nyílnak neki. Egy korábbi interjúban kitért rá, hogy ha teheti, szívesebben van csendben beszélgetés helyett. Kollár-Klemencz László útja mostanság zenében és irodalomban is a múlt felé vezet, számomra viszont nagyon aktuálisak a szövegei és a dalai. Izgatottan vártam tehát, hogy találkozzak vele, és egy kicsit zavarban is éreztem magam amiatt, hogy elsősorban épp dalszövegírásról szeretném kérdezni. Hálás vagyok neki azért az őszinte, mély beszélgetésért, amelyben a dalok mellett szó esett a bennünk élő fizikai lény és a szellemi-érzelmi teremtmény közti egyensúly megteremtésének fontosságáról, a bennünket körülvevő világgal való harmóniáról, illetve a mondatokban való kószálás szabadságáról is. Részletek hamarosan.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Kollár-Klemencz László: Úgy vidékinek lenni, hogy közben városinak is

...
Kritika

Az Öreg Banda a zenész férfiak és az erős nők regénye

Gyerekkori emlékek, családi anekdoták, legendák, fikciók és dokumentumok adják az alapját Kollár-Klemencz László új regényének – erről maga a szerző ír egy rövid utószóban. Az Öreg Banda egyszerre család- és zeneregény, egyúttal pedig Újhartyán fiktív krónikája is.

...
Nagy

Kollár-Klemencz László: Az édesanyám tette számomra is elfogadhatóvá, hogy írok

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Harry herceg katonai botránnyal és lefagyott pénisszel váltja aprópénzre az örökségét

Harry herceg Tartalék című könyve az év elején az angol királyi család végtelenített szappanoperájának adott egy újabb csavart, a könyvet övező figyelem és felhajtás ugyanakkor szinte egyedülálló látleletét adta a könyvpiac működésének is. Egyáltalán ki írta a könyvet, hogyan épült fel a kampány, és miért baj, hogy már az első nap a brit láncok egy része leértékelte a könyvet? A Tartalék márciusban jelenik meg magyarul, és egy darabig még biztosan tematizálni fogja a közbeszédet.

...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Kritika

Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait

Az Égből hullott három alma szerzője novelláskötetében gyerekkora helyszínére vezet, ahol a háborút követő mindennapok a halál és a holtak emlékével terhesek, mégis tele vannak az élet szépségeivel. Ez a hét könyve.

...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

“Engem békében neveltek fel” - Lázár Tesók: Jó éjszakát

A Lázár Tesók létének egyik lényege, hogy nem hagyják elveszni azokat az alkotói energiákat, melyeket már nem képesek az Esti Kornél világába injektálni.

...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.