Az időutazó felesége - fotó: Warner Bros - konyvesmagazin.hu

Ha valaha is megpróbáltad logikusan véggiggonsolni az időutazás működését, akkor pontosan tudod, hogy lehetetlen. Legyen szó a technológia részleteiről (mágusokról szóló könyvek előnyben!) vagy a különböző szálak kibogozásáról, az ember néhány perc töprengés után garantáltan azt érzi, hogy – Szörnyeteg Lajos szavaival élve – beletörött az agyveleje.

Nem meglepő hát, hogy ezen könyvek írói gyakran lesöprik az asztalról a magyarázatot követelő kérdéseket. „Elmagyaráznám, de úgysem érted meg” – tárja szét kezeit az őrült tudós, az expedíciót elrendelő politikus és a nagy hatalmú mágus, az olvasó pedig vállat von, hiszen, valljuk be, úgyis átugrotta volna az oszcillációs frekvenciákról szóló értekezést.

Mind időutazók vagyunk

De ha ilyen sok bonyodalommal jár, mégis mi vonz bennünket az időutazásról szóló könyvekhez?

Valószínűleg a tudat, hogy

a logikai bukfencek ellenére ezek a történetek több kérdésre adnak választ, mint amennyit nyitva hagynak.

A vágy, hogy megváltoztassuk a múltat, belepillantsunk a jövőbe vagy hátrahagyjuk a testi korlátainkat, mindannyiunkban ott él, és a legjobb időutazós könyvek lehetővé teszik, hogy kiéljük ezeket, még ha csak a fantáziánkban is.

Ugyanakkor vjobb, ha sosem felejtjük el: mikor a könyvet letéve visszatérünk a jelenbe, továbbra is időutazók maradunk. Utazásunk talán lassú, unalmas és hétköznapi, de létező, és úgy hívják, hogy élet.

A téma rajongóinak az alábbi tíz könyvet ajánljuk.

Kaliane Bradley: Időminisztérium

kaliane Bradley
Időminisztérium
Ford. Tóth Bálint Péter, General Press, 2024, 368 oldal

A közeljövő Londonjában egy rejtélyes új minisztérium működik: feladata, hogy a múltból kivételes személyiségeket hozzanak a jelenbe. Itt ajánlanak remekül fizető állást egy fiatal köztisztviselőnőnek, ám a munkája meglehetősen szokatlannak bizonyul: „hídként” kell szolgálnia, vagyis az a dolga, hogy segítse és felügyelje Graham Gore-nak, a Brit Birodalom haditengerészeti alezredesének a mindennapjait.

A történelemkönyvek szerint a férfi egy 1847-es északi-sarki expedíción vesztette életét, így kissé meglepve tapasztalja, hogy nemcsak életben van, de olyan furcsa dolgok veszik körül, mint a mosógép, az internet és a bokájukat igencsak kivillantó nők. Akik közül pont az ő segítője lesz az, akivel egy hosszú nyár alatt egymást kerülgető lakótársakból igaz barátokká válnak – sőt minden különbözőségük ellenére egymásba szeretnek. Ám ahogy kezd kikristályosodni az időutazás valódi célja, Grahamék kénytelenek szembenézni a múltbeli döntéseikkel és az elképzelt jövőjükkel is.

Brian K. Vaughn: Újságoslányok

brian k. vaughn
Paper Girls – Újságoslányok 1.
Ford. Szép Eszter, Ciceró, 2021, 144 oldal

A Vox magazin a következő amerikai képregényklasszikusnak nevezte. Az 1988 halloweenjét követő reggelen négy 12 éves újságkihordó lány felgöngyölíti minden idők legfontosabb sztoriját. Az Újságoslányok nosztalgiáról, diákmunkáról, és a gyerekkor utolsó napjairól szóló sikersorozat, melyben külvárosi dráma és természetfeletti rejtélyek találkoznak. A könyvekből készült sorozatról itt írtunk. 

H. G. Wells: Az időgép

h. g. wells
Az időgép
Ford. Mikes Lajos, Digi-Book, 2017

A történet helyszíne London, a kor a 19. század. Egy baráti társaság kellemes csevejt folytat térről és időről, a házigazda – akire az elbeszélő „időjáróként” utal, a lelkes előadásba kezd: „(…) gondolatai is szabadon csapongtak, miközben beszélt; sovány mutatóujjának egy-egy mozdulatával jelezte a lényeget, mi pedig a kényelmes székekben lustálkodva bámultuk szellemének gazdagságát, és azt a komolyságot, amellyel az új paradoxont fejtegette. Akkor még azt hittük, hogy paradoxon.”

A legközelebbi összejövetelen a csoport a házigazdára várakozik, aki kisvártatva meglehetősen megviselt állapotban lép be. A vendégek előtt beszámol kalandjáról: 802701-ben járt, ahol különös lényekkel találkozott. A sci-fi atyjaként számon tartott H. G. Wells karrierje Az időgépnek köszönhetően robbant be. Bár korábban is jelentek meg írásai, ezzel a kisregényével egy csapásra híressé vált. A első magyar fordítást Mikes Lajos készítette el 1900-ban. 

Kiss Judit Ágnes: Kórház az osztályteremben

kiss judit ágnes
Kórház az osztályteremben
Pagony, 2021, 292 oldal

Kevesen tudják, hogy az iskola udvarán álló hatalmas, ősöreg platánfába rejtett titkos ajtó a múltba vezet. Lóri, Réka, Hanna és Sanyi tudatosan választja úticélul 1956. október 23-át, mert Lóri a dédapját szeretné megkeresni a tömegben.

De ami azon a napon Budapest utcáin várja őket, arra nem lehet igazán felkészülni. Tankok, puskák, lőtt sebek, halottak – és a felkelők között velük egykorú gyerekek. Hogyan áll helyt négy mai kamasz a kőkemény helyzetek sűrűjében? Mit jelent a család, és mit a szabadság 1956-ban? Erről szól Kiss Judit Ágnes regénye, a Kórház az osztályteremben. (A könyvbe itt bele is olvashatsz.)

Ted Chiang: Érkezés

ted chiang
Érkezés – és más novellák
Ford. Pék Zoltán, Török Krisztina, Galamb Zoltán, Juhász Viktor, Huszár András, Agave, 2022, 309 oldal 

Az elbeszélések a legkülönbözőbb helyekre nyújtanak betekintést. Egy bábeli torony összeköti a Földet az égbolttal. A miénkhez nagyon hasonlító világban az angyali látogatások a mindennapi élet rémisztő és egyben csodálatos történései. Tudósok felfedeznek egy nem evilági nyelvet, ami alapjaiban változtatja meg a gondolkodásunkat és érzékelésünket az időről és a valóságról. Az idegi áramkörökben végzett apró módosítással eltörlődik a testi szépség alapján történő megkülönböztetés. 
Ted Chiang nyolc novellát tartalmazó, háromszoros Nebula-, valamint Hugo-, Locus-, Theodore Sturgeon- és Sidewise-díjas gyűjteményét sokan az új évezred legfontosabb novelláskötetének tartják. Szerzője a sci-fit olyan oldaláról ragadja meg, ahogy előtte még senki más nem tette. 
Az Életed története című novellából Érkezés címmel Denis Villeneuve forgatott 2016-ban nagy sikerű filmet Amy Adams, Jeremy Renner és Forest Whitaker főszereplésével. A kötetről írt kritikánkat itt olvashatod. 

Tasnádi István, Jeli Viktória, Gimesi Dóra: Időfutár

tasnádi István, jeli viktória, gimesi dóra
Időfutár 1. – A körző titka
Tilos az Á, 2015, 399 oldal

Hanna nemrég költözött Budapestre, ahol minden szokatlan: új lakás (egy 7. kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak. Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe, és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.

Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz? A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek.

Kurt Vonnegut: Az ötös számú vágóhíd

kurt Vonnegut
Az ötös számú vágóhíd
Ford. Szántó György Tibor, Helikon, 2024, 232 oldal

Az ötös számú vágóhíd a világirodalom egyik legjelentősebb, egyszersmind legkülönösebb háborúellenes műve, melyet 1969-es megjelenése óta kultusz övez. Kurt Vonnegut személyes tapasztalatait felhasználva, sci-fi elemekkel (időutazással és repülő csészealjakkal) színesítve, szarkasztikus humorral és kíméletlenül őszinte kritikával dolgozta fel a 20. századi Európa egyik legvéresebb eseményének, Drezda bombázásának tragédiáját.

A történet főszereplője, Billy Pilgrim a második világháború káoszában váratlanul „elszabadul az időben”: szakadatlanul ingázik múlt és jövő, tébolyult valóság és burjánzó fantázia, képtelen karakterek és abszurd szituációk között. Kalandos útja Drezda romjaitól a háború utáni Amerikán át egészen távoli Tralfamador bolygóig vezet, ahol Billy megtanulja, hogy a halál jelentéktelen, a szabad akarat pedig merő illúzió.

Kerstin Gier: Rubinvörös

kerstin gier
Rubinvörös – Időtlen szerelem
Ford. Szakál Gertrúd, Könyvmolyképző, 2015, 333 oldal

Olykor tényleg nagy terhet jelent egy rejtélyekkel teli családban élni, a 16 éves Gwendolyn legalábbis meg van győződve erről. Amíg egy napon egyszerre – mint derült égből a villámcsapás – a 19. és 20. század fordulóján nem találja magát, és világossá nem válik számára, hogy ő maga a legnagyobb rejtély a családban. Amit viszont még csak nem is sejt: az időutazások alatt kerülendő a szerelem. Mert ettől aztán tényleg a feje tetejére áll minden!

Audrey Niffenegger: Az időutazó felesége

audrey niffenegger
Az időutazó felesége
Ford. Gálvölgyi Judit, Athenaeum, 2022, 564 oldal

Amikor először találkoztak, Clare hatéves volt és Henry harminc. Amikor összeházasodtak, Clare huszonkettő, és Henry még mindig harminc. Henry ugyanis idő-eltolódási rendellenességgel született: genetikai órája a legváratlanabb pillanatokban visszaáll, és még abban a másodpercben eltűnik. Ilyenkor elmúlt és eljövendő élete érzelmi csomópontjain találja magát, meztelenül, védtelenül. Sohasem tudja, mikor történik meg újra, sohasem tudja, hol köt ki legközelebb.

Az időutazó felesége a világirodalom egyik legkülönösebb szerelmi története, melyben Clare és Henry felváltva meséli el történetüket. Rajongva szeretik egymást, megpróbálnak normális családi életet élni, Henry eltűnéseit azonban sem megakadályozni, sem irányítani nem képesek. Ez teszi történetüket igazán megrendítővé és felejthetetlenné. 

J. K. Rowling: Harry Potter és az azkabani fogoly

j. k. rowling
Harry Potter és az azkabani fogoly
Ford. Tóth Tamás Boldizsár, Animus, 2020, 478 oldal

Harry Potter szokásos rémes vakációját tölti Dursley-éknél, ám a helyzet úgy elfajul, hogy Harry elviharzi. Így köt ki a Kóbor Grimbuszon, ami elviszi őt abba a világba, ahová egész nyáron vágyott. Az Abszol úton ijesztő hírek járják: az Azkabanból, a gonosz varázslókat őrző rettegett börtönből megszökött egy fogoly. A Mágiaügyi Minisztériumban tudják, hogy a veszélyes szökevény a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskolába tart. Harry pedig egy véletlen folytán tudomást szerez róla, hogy az illető az ő nyomát követi.

(Esquire)

Nyitókép: Az időutazó felesége (2009) - Warner Bros.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

H. G. Wells marslakói a holdra szállásunkat is inspirálták

Őrült tudósok, időutazás, láthatatlan ember - H. G. Wells öröksége máig velünk él. A sci-fi egyik atyjának nevezik, négyszer az irodalmi Nobelre is jelölték. Születésének 155. évfordulója alkalmából a legjelentősebb regényeivel emlékezünk rá.

...
Beleolvasó

Időutazók süllyesztették el a Titanicot? Olvass bele egy őrült elméletbe!

Furcsaságok és meghökkentő tébolyok világába vezet ez a szellemes könyv, minden lapján valami különös őrültségbe botlunk. A Titanic katasztrófáját 1898-ban már megírták? Olvass bele az Eszement elméletekbe!

...
Könyves Advent

Minden perc pontosan ugyanolyan hosszú, érzésre mégis változó gyorsasággal telnek

Mi az idő? Miért van az, hogy néha repül, máskor meg vánszorog? Ugyanaz az idő a Földön és a Marson? Lehetséges az időutazás? Ebben a könyvben megtalálod a választ az emberiség időtlen kérdéseire! Olvass bele!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.

Természetesen olvasok
...
Zöld

6 ok, amiért a kertészkedés jót tesz az egészségednek + 3 könyv kertekről

...
Zöld

Kannibál kapitalizmus: Mind megyünk a levesbe?

...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

...
Zöld

A közösségi média már a rémálmainkban is megjelenik

...
Zöld

Nem betegség, hanem kihívásokkal teli életszakasz – 5 könyv a menopauzáról

...
Zöld

Egy narcisztikus ember nehezíti meg az életed? Ez a könyv megtanít vele bánni

...
Zöld

5 új pszichológiai könyv júliusban, akár gyerekként, akár szülőként keresel válaszokat

...
Zöld

Alan Turing szerelmeslevél-generátora a ChatGPT elődjének is tekinthető

...
Zöld

Miért van a nőknek kisebb szüksége a testedzésre?

Listák&könyvek
...
Nagy

7 író, aki nem szerette saját, mára klasszikussá vált könyveit

...
Nagy

Íme a 21. század legjobb könyvei Knausgård, Sarah Jessica Parker és Stephen King szerint

...
Szórakozás

9 legendás lény, ami nem maradhat ki a Harry Potter-sorozatból

A hét könyve
Kritika
Szeretnék-e Murakami Haruki szomszédja lenni?
...
Nagy

Senki sem fogja elolvasni a könyvedet: 5 érvünk van, hogy miért

Ez is eljött: a cikk, amiben lebeszélünk a könyvkiadásról.