Nemes Z. Márió: A pókfonálba vetett hit [HÁLÓZATOK HETE]

Nemes Z. Márió: A pókfonálba vetett hit [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását jártuk körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Nemes Z. Márió kisprózáját, amelyet a Betegségtérkép inspirált!

Nemes Z. Márió | 2021. május 31. |

Nemes Z. Márió: A pókfonálba vetett hit

 

Aki hipochonder, az ismeri a betegségeket? Gondolom, igen, hiszen ahhoz, hogy felismerje őket magán, rendelkeznie kell alapvető információkkal. Esetleg még delikát részletekkel is. Vajon úgy olvas a betegségekről, hogy közben megkívánja őket? Lehet persze, hogy vannak már preferenciái, vagyis évek munkája alatt megalapozott ízlés mentén indul el, mint egy dörzsölt connesseur. Ugyanakkor nem is az átszellemült tekintetű ínyencek jutnak először eszembe, hanem azok a kísértetiesen idősödő férfi pornósok. Testük még mindig kisportolt és tömör, de ami valójában kihangsúlyozza a kontúrjaikat, ami igazán feltölti őket vérrel, az a minden rezdülésükben ott rejlő obszcén koncentráció. Így válogatunk betegséget? Vagy a betegség választ ki minket ezzel a kíváncsiságot nélkülöző, de szakszerű (ön)ismerettel? Régebben azt hittem ennek egyfajta oroszrulett-szerű anti-logikája van, máig nem vetettem el ezt a lehetőséget, hiszen valahol megnyugtató hinni az élet mint anyag értelmetlenségében.

A fatalista nyugalmát ugyanakkor az élet azzal tudja kijátszani, hogy nem mindig minden értelmetlen, mert a szerves anyag néha információ is.

Ezért az értelmezés lehetősége, kísértése és kínjai elrontják az orosz rulett vallásos élvezetét. Mert milyen jó lenne abban kitartani, hogy vis maior. Hogy a fekete dobozban végül is tök mindegy élnek vagy halnak. De valamiért aztán nem mindegy mégsem. Mégis firtatjuk a vonzásokat és választásokat. Hogy Rocco Siffredi vagy Shane Diesel nem véletlenül hívta fel magához a rákot, tüdővészt és cukorbetegséget aznap estére, hiszen szakmai véleményük szerint ezeknek a kombinációknak van a legnagyobb élvezeti értéke a MAGYAR GENOMBAN. Nehéz összeállítani a legpontosabb betegségtérképet, legalább annyira, mint megalkotni a tökéletes orgiát. Amikor az alakzatok, formációk és kombinációk gazdagsága olyan sűrűségű lesz, hogy a szerves információból szingularitás képződik. Az Életgép befelé robban, Rocco Siffredi kinyitja a fekete dobozt.

 Valahol sajnálom a hipochondereket, mert fától az erdőt. Vagy fordítva. Hiszen a MAGYAR GENOMBAN minden betegségnek tűnik. Mintha eleve a szingularitásban születtünk volna. Sőt, igazából már az egy betegség, hogy így gondolkodom. Hogy nem vagyok hajlandó nem megbetegíteni magamat a betegséglátástól, hogy le akarom rajzolni a térképet, ami először országszerű lesz, aztán szégyenkezve besatírozom. Vagyis nagy erőfeszítés kell hozzá, hogy a térképen „kívül” maradjunk, mert hajlamos arra, hogy túlságosan szeressen minket. Nem leképez, hanem beborít és elcsábít, ahogy a Klyntar-szimbióták próbálják utánozni saját testükkel Peter Parker pókfonalát. A betegségtérkép él(et). Például elindulok egy szálon ráklépésben és kibukkanok Erdélyben. Ez az Erdély a MAGYAR GENOMBAN van, bár ezt mindig is sejthettük. Minden nagyon ismerős, tisztára, mint otthon. Ezt most kinek a teste? Kid Bengala szerint nem számít, a lényeg, hogy tegyük oda magunkat. Nem kell túlgondolni, amúgy is generációk haltak már bele a szellembe.

-

Régen is komoly tétje volt a térképeknek, amikor még a Földet akarták velük uralni. A Föld elfogyott, most az Élet van soron. De ahogy a Föld középpontjában dinoszauruszok laknak, úgy az Élet középpontjában is csak egy üreg van, noha lakatlannak épp nem mondható. Ki akar oda költözni? Valójában mindannyian a fekete dobozba vágyunk. Ez a vágy természetéből fakad. Ha 2016 legkeresettebb pornószínésze („Mandingo”) ártatlannak és bújósnak tűnik elsőre, valószínűleg nem láttad akcióban. Az Élet középpontját a megismerési akció fakasztja fel. A földönkívüli pókfonál apoteózisa. Vagyis amire a betegségtérkép rámutat, az a térképek összeomlása. Hogy Rocco, Shane, Kid, Mandingo és a többiek tömött sorokban menetelnek bele a MAGYAR GENOMBA. Nem tudom, mennyiben lesz mindez a faji emlékezet része. A hipochonderek vajon nemcsak megismerni, hanem emlékezni is akarnak? Hogy jobban tudjanak félni a vágytól? Vagy a betegségtérkép összeomlása végső soron a biológiai történelem felszámolásához vezet? Hogy már annyira beleöregedtünk a tudásba, hogy nincs vágyunk emlékezni? Ez lenne a végső betegség?

Elvesztettem a fonalat. Pedig csak arról akartam beszélni, hogy nem értem a hipochondereket. Vagy túlságosan is. Mert akkor a betegségtérkép Pokol és Mennyország egyszerre. Legalább nem kell szétforgácsolni magunkat, hanem megkapjuk az egész csomagot egyben. Interneten is lehet majd rendelni, az életkorra vonatkozó kérdések és az orvosi adatok egyeztetése után egyszerűen csak ráböksz szíved választottjára. Vagy hagyod az algoritmust dönteni, hiszen ő – mint egy dörzsölt connesseur – talán jobban is tudja nálad, hogy mit kíván a MAGYAR GENOM. Persze mindez felvet etikai kérdéseket. Mi van a méltósággal és a kizsákmányolással? Be lehet tiltani betegségeket? Ki fog tüntetni értük? Ki védi meg a jogaikat? Miért ne lehetne a betegség az önmegvalósítás eszköze? És ki merné tagadni a vágy igazságát? Legyünk realisták! Rocco szerint ez egy szakma, ami ugyanakkor nem zárja ki a pókfonálba vetett hitet.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Moskát Anita: Mangó [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hete van, mi pedig ennek alkalmából írókat kértünk fel arra, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Moskát Anita írását, amelyet Az egér konnektómája című, 2019-es modell inspirált!

...
Nagy

Mécs Anna: A fehér lepedő [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hete van, mi pedig ennek alkalmából írókat kértünk fel arra, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mécs Anna írását, amely a legelső, 1995-ből származó háló-rajzhoz kötődik!
    

...
Nagy

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetére kortárs írókat kérünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

Hírek
...
Nagy

Családi anekdota és fikció mosódik össze Kollár-Klemencz László új könyvében

...
Hírek

Ők a 2. Budapesti Illusztrációs Fesztivál díjazottjai!

...
Hírek

Zilahi Anna kapja a 2021-es Hazai Attila Irodalmi Díjat

...
Nagy

Szántó T. Gábor regényében az áldozatok és az államvédelemben szerepet vállalók is zsidók

...
Nagy

Bödőcs Tibor: Szerzőként barokkosabb, manieristább vagyok

...
Nagy

Danyi Zoltán rózsaformára írta a regényét

...
Nagy

Jennifer Teege: Tanulnunk kell a múltból

...
Nagy

Tóth Krisztina: Bármi lehet versalapanyag

...
Promóció

Kozma Lilla Rita - Utcamesék történetek hajléktalanságról

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

...
Nagy

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

Két francia nemes úr esett egymásnak a bosszú és a becsület nevében királyi külsőségek közepette az 1300-as évek végén, miközben lángokban állt az ország. Küzdelmük épp a lényeget takarta ki: egy nő becsületén esett foltot. Eric Jager történelmi könyvéből Ridley Scott készített nagyszabású mozifilmet.

Szerzőink

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

...
Kolozsi Orsolya

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is