Mécs Anna: A fehér lepedő [HÁLÓZATOK HETE]

Mécs Anna: A fehér lepedő [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mécs Anna írását, amely a legelső, 1995-ből származó háló-rajzhoz kötődik!

(A sorozatban eddig Bartók Imre és Mucha Dorka írása jelent meg.)

Könyves Magazin | 2021. május 27. |

Mécs Anna: A fehér lepedő

Ha meglátok egy fehér lepedőt, attól tartok, összepiszkolom. Hogy már a nézésemmel bemocskolom.

Ha meglátok egy fehér lepedőt egy fehér szőnyegen álló fehér ágyon, akkor koszos lábammal át akarok masírozni a fehér szőnyegen, és koszos testemmel az ágyba feküdni.

Tiszta dolgokat jobb összekoszolni.

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a hálózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

Amikor Mari elmondta, mibe akar bevonni, azt éreztem, mint a fehér szobával: oda kell mennem, hogy összekoszolhassam. Hogy egy tizedmásodpercig a tiszta szobában feküdjek, amíg testemből nem árad szét a kosz. De addig ebben a tisztaságban lehessek.

Mariék még hittek abban, hogy a Sumzi ellen érdemes szervezkedni. Fegyvereket gyűjtöttek és röplapokat akartak szétosztani. Mari ennyit mondott, meg még annyit, hogy többet nem árulhat el, mert a titkos szervezkedés attól titkos szervezkedés, hogy titkos. És hogy mi, a résztvevők sem ismerhetjük a teljes képet. Olyan ez, mint egy kirakós, ahol szét vannak osztva közöttünk a darabok, de senki se látja egyben az egészet.

Akarok-e én is egy kirakós darabot?

Akarok. Ennyit mondtam, de hozzá kellett volna tennem Marinak, hogy akarok, de el fogom rontani. Be fogom piszkolni.

Azt mondta, hogy kapok egy próbatételt, és aztán meglátjuk.

Rendben.

Másnap el kellett vinnem egy levelet, és egy fa tövébe helyeznem a Sumzi Múzeum parkjában, majd azonnal elslisszolnom.

Gratulálok, örömködött másnap Mari, átmentem.

Örülök, mondtam, de éreztem, hogy a kosz kezd belőlem kiáradni. Most még csak a körmöm alatt volt.

A következő feladat előtt még fogadalmat kell tennem. Ha megszegem a Sumzi elleni szervezkedés szabályait, ha köpök vagy ha leselkedem, ha nem csinálom, amit kérnek, akkor a Sumzi elleni szervezkedés tagjai megölnek. És ha a szervezkedés más tagját kapják csaláson, és tőlem azt kérik, öljem meg, akkor meg kell ölnöm.

Rendben.

Fehér lapot a zsebbe rejtettem. Nem néztem körül, eliszkoltam.

Moziban az előttem ülő fülébe súgtam, amit kellett, nem vártam meg a filmet, felszívódtam, de előtte még a teremben körbenéztem. Kifelé menet már a kézfejem is koszos volt.

Egy lakásból egy csecsemőt kicsempésztem, és egy utcasarokkal odébb egy autóba beraktam. Az autót, ahogy kérték, nem figyeltem meg, nem néztem, ki vezeti, vagy mi a rendszáma, de a csecsemőt magamhoz öleltem, a csecsemőhöz beszéltem. Riadtan nézett rám, az arcbőröm redőiből előbújt a kosz.

Gépfegyvereket egy elhagyott raktárépületből egy üres, bozótos telekre vittem, ahol kaptam borítékot. A borítékot bontatlanul kellett Marinak adnom. De Mari észrevette, hogy koszos kezemmel felnyitottam. A boríték és az üzenet tocsogott a kosztól. Szemgolyója eressé vált, pirosan lüktetett. Soha többé ne tegyem. Elővett egy ábrát, amin jelölik a Sumzi elleni szervezkedés vezetői, hogy ki kinek mit ad át, hogy honnan hova jut az információ. Fekete vonallal jelölik, ha minden rendben. Pirossal, ha aggályos a helyzet. Ahol nincs vonal, ott vagy nem is volt kapcsolat, vagy megszakadt.

Honnan van ez neked?

Bajban lehet Mari, ha ezt valahogy megszerezte.

Azt mondja, ha két pont közötti úton sérül az információ, akkor minden kapcsolat, ami a két pont között van, pirossá válik.

-

Egy panzióba kellett mennem, egy Sumzi tiszthez. A recepción átvettem a dobozt, abban várt a feladat. Egy kézifegyver volt. Reszketve mentem fel a második emeletre. Kopogtam. Félve a Sumzi tiszt szeretőjének nevét rebegtem.

Jöjjek csak be.

Kinyitottam az ajtót. A szobában fehér szőnyegen fehér ágy állt, a fehér lepedőn fehér alsóban feküdt a Sumzi tiszt. Felemeltem a pisztolyt, a szeme közé irányítottam. A fejem önkéntelenül mozdult, az ablak felé intettem.

A fehér lepedőn arccal lefelé fekszem. Még látom, ahogy a lepedő szálai átitatódnak. Piros lesz minden út, ami hozzám vezet. Szétterjed körülöttem, és mindenkit összekoszol, aki velem kapcsolatban volt.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Az álhíreket főleg robotok terjesztik, mi meg bedőlünk nekik

A BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállítás a a hálózatoknak a mindennapokra gyakorolt hatását vizsgálja, és ebből a körből természetesen nem maradhatott ki az álhírek terjedése sem. Barabási Albert-László és Karafiáth Balázs konteókról és azok természetéről mesélt.

...
Nagy

Mucha Dorka: Kedd délelőtt [HÁLÓZATOK HETE]

A Hálózatok Hetén írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Mucha Dorka írását, amely a Fake News című alkotáshoz készült!

...
Hírek

Az adatvizualizáció a gyönyörködtetésen túl gondolkodásra késztet

Hogyan lesz a tudományból művészet, mikor válik esztétikai élménnyé egy adathalmaz, és hány síkja van egy vizualizációnak? Ezek a kérdések is felvetődtek abban a videóban, amelyet a Hálózatok Hete keretében készített a Könyves Magazin és a Ludwig Múzeum.

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Mit jelent átélni a vetélést?

...
Könyvtavasz

A gyász időszakában is ránk találhat a szerelem

...
Könyvtavasz

Egy kis örmény faluban a háborús tragédiákat a hétköznapi örömök ellensúlyozzák

...
Könyvtavasz

Ilyen a középkorúak elviselhetetlen felnőttsége a norvég szerző szerint

...
Könyvtavasz

Őszinte, giccsmentes női erő: ez a Borikönyv

...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

A hét könyve
Kritika
Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek
...
Kritika

Ahol háború van és fájdalmas választóvonalak, ott nem lesznek győztesek

Egy szimbolikus és szerteágazó történettel mesél a gyászról, a transzgenerációs traumákról, a szerelemről és a klímaváltozásról Elif Shafak új regénye, amely Ciprus történetének egyik legvéresebb időszakát dolgozza fel. Az eltűnt fák szigete a hét könyve, amelyben egy török és egy görög fiatal szeret egymásba egy tragikus történelmi pillanatban. 

Olvass!
...
Beleolvasó

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak

A mesék a legtöbbször nem szólnak a levegőtlenségről, a kilátástalanságról, a dühről, amivel hol magunkat, hol a másikat büntetjük reménykedve, mert ahol büntetés van, ott van feloldozás is. Gurubi Ágnes szeptember elején megjelenő regényének hősei ugyanakkor már jóval túl vannak a mese végén. Olvass bele a Másik Istenbe!

...
Beleolvasó

A felnőtté válás jeges ökölcsapásokkal érkezik, és nem kegyelmez

Fliegauf Gergely első könyvének főhőse egy felnőtté válás küszöbén álló fiú, aki a börtönőri munkája és a szerelmi csalódások elől a fantáziába menekül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Minden azzal kezdődött, amikor a várost elérte a tánciskolák iránti lázas rajongás

Egy kis galíciai településen él Jacobo Pliniak és a felesége, Juliáa. Egy határmenti fogadót üzemeltetnek, hogy ennek álcája alatt Jacobo segíthessen az egyre szaporodó pogromok elől menekülő zsidóknak átjutni a határon. Olvass bele Mario Bellatin különleges regényébe.