Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

Könyves Magazin | 2021. május 25. |

Bartók Imre: Tractatus

1.16. Valaki rág.

1.16.1. Dinnye. Nyár. Sugárzás és póklábak. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá. (A víz és dinnye egyszerre lényegazonosak, tehát kizárják egymást.) Hogy mit illik és mit nem, az egyszerre ösztön és tudás, emlék és anatómiai kódex. Hogy mit illik és mit nem, az felidézi a dolgok vélt vagy valós illeszkedéseinek vélt vagy valós követelményeit. Illem és illeszték nem azonosak, de egymásra utalnak. 

-

1.16.12. Az íz az étel és a nyelv illeszkedése. A nyelv az, ami velünk marad. Halott szájban halott nyelv. A nyelv, amit a szomszéd kivágással fenyeget – elképzelhetetlen. Többé semmi sem lenne mondható. Megrágni (ízlelni) annyi, mint felkészülni az íz kimondására. 

1.16.13. Újabb dinnye. Újabb nyár. Még több sugárzás. Egy hang azt mondja, ha keserű volt, öblítsd le vízzel, hogy elmosd az ízét. Az íz ezek szerint valami, amitől a helyes illeszkedés érdekében szabadulunk. 

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a halózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

1.16.14. A történelemnek füstíze van. A tudományt a papírjával együtt fogyasztom, édeskés. A szerelemnek olyan íze van, mint a cölibátusban élő szerzetesek sajtjainak. 

1.16.2. „Szín, forma és íz / Mondtam már, hogy bízva bízz.”

1.16.21 Isten azért teremtette a csilipaprikát, hogy próbára tegye az igazhitűeket. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá, és utána csak jobban fáj. Akik körben állnak, tudják, hogy igaza van. 

1.16.22 Valaki rág valamit, amit nem tud elrágni. Lehet a történelem, egy zselékocka vagy egy korty bonyolult víz. Sokféle út vezet a gyönyörig, de a legderűsebb az undoron visz keresztül. 

-

1.16.3. A propaganda megfoszt az ízleléstől. Miután megfosztott az ízleléstől, megfoszt az illemtől, végül pedig az illesztékektől is. Bort iszik, és vizet prédikál. 

1.16.4. Az angyalok éhesek, de nem esznek, mert az éhség öröm. Az éhség tartja fent az ízlelést, amelynek köszönhetően teremtőjükhöz illeszkednek. 

1.16.7. Az illat elillan, de az íz egyre csak hízik. A bogyósgyümölcsök kiegészítik a fokhagymát, ahogy a bozót farkasa is kiegészíti a kastély vámpírját. A gombák a tárkonyt, az űrállomások csendje a történelem előtti vízmosásokat. Minden vektor más irányba tart, ezért ugyanolyan. Olaszországban egykor az éttermeknek ötpercenként be kellett zárniuk – a pincérek elvitték, majd visszahozták a tálakat –, hogy ne fogyasszanak olyan sebességgel a vendégek.  

1.16.72. Amikor a kacsa megeszi a gyerekét, nem érzi a kacsa ízét. Hasonlóan, a bundás örül a bundásnak, ha látja, de nem érzi, ha megeszi. Illeszkedni csak az tud egymáshoz, ami más. Az egyesülés gyönyör, de mondhatatlan. A nyelv szélmalom. Az ember szomorú kannibál. 

1.69. Az ember rág, de rágalmazni csak az ördög tud. Így illeszkedik az angyalokhoz, mindhiába. 

1.69.1. Goethe Íztanában egész fejezet foglalkozik az ízlelés és az emlékezet viszonyával. A tragikomikus mű záró passzusa így hangzik: „Nagypénteken megkóstoltam az Úr testét. Olyan íze volt, mint az érett görögdinnyének. Egy órára ismét gyermeknek éreztem magam. Valami körbeért.”

1.69.7 A görögdinnye egy gyönyörű ország. A citrom is az, csak kisebb. 

1.69.9. Vizet iszik, és bort prédikál. Befejezi a rágást. 
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hálózatok Hetén kiderül, hogyan vannak jelen a hálózatok az életünkben

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? Jövő héten indul a Hálózatok Hete online programsorozat!

...
Hírek

Hálózatok hete, Pilinszky és 60-as évek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Megérkezett a heti programajánlók: Hálózatok hete, divat a 60-as évekből, Rippl-Rónai József művészete, Pilinszky100 és Színészbüfé a válogatásunkban. 

...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

Gyerekirodalom
...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

Már hetedik éve szervezi és osztja ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést. Idén hét kategóriában osztottak díjat, a különdíjat pedig ezúttal egy kiadó kapta.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: egy igazi barátságkönyv lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást: a program szakmai zsűrije ezúttal Erna Sassen Egy indián, mint te meg én című könyvét választotta.

...
Gyerekirodalom

Agresszív irodalmi műnek gondolta, teljesen beszippantotta a János vitéz

Szabó Borbála ifjúsági regényének matekzseni hőse nem bír megküzdeni a János vitéz elolvasásával, majd rejtélyes módon átlépi a valóság és a fikció határát, és váratlanul Petőfi Sándor klasszikusában találja magát.

...

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

...

AZ ELSŐ: DRAGOMÁN GYÖRGY

...

A mesélés egy szertartás [Mesék Minden Mennyiségben podcast]

...

Nácik, fűzők és self branding - Coco Chanel 20. százada [podcast]

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

A hét könyve
Kritika
A regénybeli Kafka mögött felsejlik Borbély Szilárd alakja is
...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.