Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

Könyves Magazin | 2021. május 25. |

Bartók Imre: Tractatus

1.16. Valaki rág.

1.16.1. Dinnye. Nyár. Sugárzás és póklábak. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá. (A víz és dinnye egyszerre lényegazonosak, tehát kizárják egymást.) Hogy mit illik és mit nem, az egyszerre ösztön és tudás, emlék és anatómiai kódex. Hogy mit illik és mit nem, az felidézi a dolgok vélt vagy valós illeszkedéseinek vélt vagy valós követelményeit. Illem és illeszték nem azonosak, de egymásra utalnak. 

-

1.16.12. Az íz az étel és a nyelv illeszkedése. A nyelv az, ami velünk marad. Halott szájban halott nyelv. A nyelv, amit a szomszéd kivágással fenyeget – elképzelhetetlen. Többé semmi sem lenne mondható. Megrágni (ízlelni) annyi, mint felkészülni az íz kimondására. 

1.16.13. Újabb dinnye. Újabb nyár. Még több sugárzás. Egy hang azt mondja, ha keserű volt, öblítsd le vízzel, hogy elmosd az ízét. Az íz ezek szerint valami, amitől a helyes illeszkedés érdekében szabadulunk. 

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a halózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

1.16.14. A történelemnek füstíze van. A tudományt a papírjával együtt fogyasztom, édeskés. A szerelemnek olyan íze van, mint a cölibátusban élő szerzetesek sajtjainak. 

1.16.2. „Szín, forma és íz / Mondtam már, hogy bízva bízz.”

1.16.21 Isten azért teremtette a csilipaprikát, hogy próbára tegye az igazhitűeket. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá, és utána csak jobban fáj. Akik körben állnak, tudják, hogy igaza van. 

1.16.22 Valaki rág valamit, amit nem tud elrágni. Lehet a történelem, egy zselékocka vagy egy korty bonyolult víz. Sokféle út vezet a gyönyörig, de a legderűsebb az undoron visz keresztül. 

-

1.16.3. A propaganda megfoszt az ízleléstől. Miután megfosztott az ízleléstől, megfoszt az illemtől, végül pedig az illesztékektől is. Bort iszik, és vizet prédikál. 

1.16.4. Az angyalok éhesek, de nem esznek, mert az éhség öröm. Az éhség tartja fent az ízlelést, amelynek köszönhetően teremtőjükhöz illeszkednek. 

1.16.7. Az illat elillan, de az íz egyre csak hízik. A bogyósgyümölcsök kiegészítik a fokhagymát, ahogy a bozót farkasa is kiegészíti a kastély vámpírját. A gombák a tárkonyt, az űrállomások csendje a történelem előtti vízmosásokat. Minden vektor más irányba tart, ezért ugyanolyan. Olaszországban egykor az éttermeknek ötpercenként be kellett zárniuk – a pincérek elvitték, majd visszahozták a tálakat –, hogy ne fogyasszanak olyan sebességgel a vendégek.  

1.16.72. Amikor a kacsa megeszi a gyerekét, nem érzi a kacsa ízét. Hasonlóan, a bundás örül a bundásnak, ha látja, de nem érzi, ha megeszi. Illeszkedni csak az tud egymáshoz, ami más. Az egyesülés gyönyör, de mondhatatlan. A nyelv szélmalom. Az ember szomorú kannibál. 

1.69. Az ember rág, de rágalmazni csak az ördög tud. Így illeszkedik az angyalokhoz, mindhiába. 

1.69.1. Goethe Íztanában egész fejezet foglalkozik az ízlelés és az emlékezet viszonyával. A tragikomikus mű záró passzusa így hangzik: „Nagypénteken megkóstoltam az Úr testét. Olyan íze volt, mint az érett görögdinnyének. Egy órára ismét gyermeknek éreztem magam. Valami körbeért.”

1.69.7 A görögdinnye egy gyönyörű ország. A citrom is az, csak kisebb. 

1.69.9. Vizet iszik, és bort prédikál. Befejezi a rágást. 
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hálózatok Hetén kiderül, hogyan vannak jelen a hálózatok az életünkben

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? Jövő héten indul a Hálózatok Hete online programsorozat!

...
Hírek

Hálózatok hete, Pilinszky és 60-as évek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Megérkezett a heti programajánlók: Hálózatok hete, divat a 60-as évekből, Rippl-Rónai József művészete, Pilinszky100 és Színészbüfé a válogatásunkban. 

...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Nagy

2022 legjobb könyvei: 50-41.

Az év vége a számvetés ideje, így teszünk mi is: novemberben húztunk egy határt, és elkezdtük összegyűjteni a kedvenc olvasmányainkat. Szépirodalmi listánk szubjektív, és csak azokból válogattunk, amelyeket olvastunk, és amelyek megérintettek, felráztak, elgondolkodtattak, megnevettettek, megleptek minket. Így olvastunk mi 2022-ben.