Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

Könyves Magazin | 2021. május 25. |

Bartók Imre: Tractatus

1.16. Valaki rág.

1.16.1. Dinnye. Nyár. Sugárzás és póklábak. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá. (A víz és dinnye egyszerre lényegazonosak, tehát kizárják egymást.) Hogy mit illik és mit nem, az egyszerre ösztön és tudás, emlék és anatómiai kódex. Hogy mit illik és mit nem, az felidézi a dolgok vélt vagy valós illeszkedéseinek vélt vagy valós követelményeit. Illem és illeszték nem azonosak, de egymásra utalnak. 

-

1.16.12. Az íz az étel és a nyelv illeszkedése. A nyelv az, ami velünk marad. Halott szájban halott nyelv. A nyelv, amit a szomszéd kivágással fenyeget – elképzelhetetlen. Többé semmi sem lenne mondható. Megrágni (ízlelni) annyi, mint felkészülni az íz kimondására. 

1.16.13. Újabb dinnye. Újabb nyár. Még több sugárzás. Egy hang azt mondja, ha keserű volt, öblítsd le vízzel, hogy elmosd az ízét. Az íz ezek szerint valami, amitől a helyes illeszkedés érdekében szabadulunk. 

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a halózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

1.16.14. A történelemnek füstíze van. A tudományt a papírjával együtt fogyasztom, édeskés. A szerelemnek olyan íze van, mint a cölibátusban élő szerzetesek sajtjainak. 

1.16.2. „Szín, forma és íz / Mondtam már, hogy bízva bízz.”

1.16.21 Isten azért teremtette a csilipaprikát, hogy próbára tegye az igazhitűeket. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá, és utána csak jobban fáj. Akik körben állnak, tudják, hogy igaza van. 

1.16.22 Valaki rág valamit, amit nem tud elrágni. Lehet a történelem, egy zselékocka vagy egy korty bonyolult víz. Sokféle út vezet a gyönyörig, de a legderűsebb az undoron visz keresztül. 

-

1.16.3. A propaganda megfoszt az ízleléstől. Miután megfosztott az ízleléstől, megfoszt az illemtől, végül pedig az illesztékektől is. Bort iszik, és vizet prédikál. 

1.16.4. Az angyalok éhesek, de nem esznek, mert az éhség öröm. Az éhség tartja fent az ízlelést, amelynek köszönhetően teremtőjükhöz illeszkednek. 

1.16.7. Az illat elillan, de az íz egyre csak hízik. A bogyósgyümölcsök kiegészítik a fokhagymát, ahogy a bozót farkasa is kiegészíti a kastély vámpírját. A gombák a tárkonyt, az űrállomások csendje a történelem előtti vízmosásokat. Minden vektor más irányba tart, ezért ugyanolyan. Olaszországban egykor az éttermeknek ötpercenként be kellett zárniuk – a pincérek elvitték, majd visszahozták a tálakat –, hogy ne fogyasszanak olyan sebességgel a vendégek.  

1.16.72. Amikor a kacsa megeszi a gyerekét, nem érzi a kacsa ízét. Hasonlóan, a bundás örül a bundásnak, ha látja, de nem érzi, ha megeszi. Illeszkedni csak az tud egymáshoz, ami más. Az egyesülés gyönyör, de mondhatatlan. A nyelv szélmalom. Az ember szomorú kannibál. 

1.69. Az ember rág, de rágalmazni csak az ördög tud. Így illeszkedik az angyalokhoz, mindhiába. 

1.69.1. Goethe Íztanában egész fejezet foglalkozik az ízlelés és az emlékezet viszonyával. A tragikomikus mű záró passzusa így hangzik: „Nagypénteken megkóstoltam az Úr testét. Olyan íze volt, mint az érett görögdinnyének. Egy órára ismét gyermeknek éreztem magam. Valami körbeért.”

1.69.7 A görögdinnye egy gyönyörű ország. A citrom is az, csak kisebb. 

1.69.9. Vizet iszik, és bort prédikál. Befejezi a rágást. 
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hálózatok Hetén kiderül, hogyan vannak jelen a hálózatok az életünkben

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? Jövő héten indul a Hálózatok Hete online programsorozat!

...
Hírek

Hálózatok hete, Pilinszky és 60-as évek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Megérkezett a heti programajánlók: Hálózatok hete, divat a 60-as évekből, Rippl-Rónai József művészete, Pilinszky100 és Színészbüfé a válogatásunkban. 

...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Gyerekirodalom

Mi köze van Petőfinek Sherlockhoz, és mit keres Szendrey Júlia a forradalom élén?

Petőfi sokszor egyfajta absztrakcióként jelenik meg a közbeszédben vagy épp az oktatásban. Inkább idol, mint hús-vér ember – szándéka szerint a Költővel nem járnék című antológia ezen is próbál árnyalni.

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

...

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk.