Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Bartók Imre: Tractatus [HÁLÓZATOK HETE]

Elkezdődött a Hálózatok Hete, amely a hálózatoknak a mindennapi életünkre és a művészetekre gyakorolt hatását járja körül. A Ludwig Múzeummal közösen szervezett online eseménysorozatunk keretében kortárs írókat kértünk fel, hogy írjanak a BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításon látható egy-egy műtárgyból kiindulva novellát vagy verset. Olvassátok el Bartók Imre írását, amely az Ízek című alkotáshoz készült.

Könyves Magazin | 2021. május 25. |

Bartók Imre: Tractatus

1.16. Valaki rág.

1.16.1. Dinnye. Nyár. Sugárzás és póklábak. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá. (A víz és dinnye egyszerre lényegazonosak, tehát kizárják egymást.) Hogy mit illik és mit nem, az egyszerre ösztön és tudás, emlék és anatómiai kódex. Hogy mit illik és mit nem, az felidézi a dolgok vélt vagy valós illeszkedéseinek vélt vagy valós követelményeit. Illem és illeszték nem azonosak, de egymásra utalnak. 

-

1.16.12. Az íz az étel és a nyelv illeszkedése. A nyelv az, ami velünk marad. Halott szájban halott nyelv. A nyelv, amit a szomszéd kivágással fenyeget – elképzelhetetlen. Többé semmi sem lenne mondható. Megrágni (ízlelni) annyi, mint felkészülni az íz kimondására. 

1.16.13. Újabb dinnye. Újabb nyár. Még több sugárzás. Egy hang azt mondja, ha keserű volt, öblítsd le vízzel, hogy elmosd az ízét. Az íz ezek szerint valami, amitől a helyes illeszkedés érdekében szabadulunk. 

Hálózatok hete

A Ludwig Múzeum és a Könyves Magazin szervezésében május 25-30. között kerül megrendezésre a Hálózatok Hete. Az online programsorozat a múzeum BarabásiLab: Rejtett mintázatok. A hálózati gondolkodás nyelve című kiállításhoz kapcsolódva, különféle témák mentén térképezi fel a halózatok jelenlétét hétköznapjainkban.

Programok

május 25. kedd, 19:00 - Tudomány és művészet (Barabási Albert-László, Készman József kurátor)

május 26. szerda, 19:00 - Hírek és hálózatok (Barabási Albert-László, Karafiáth Balázs memetikus)

május 27. csütörtök, 19:00 - Gasztronómia és hálózatok  (Barabási Albert-László, Cserna-Szabó András író, Mautner Zsófia gasztroblogger)

május 28. péntek, 19:00 - Művészet és hálózatok (Barabási Albert-László, Készman József kurátor, Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész)

május 29. szombat, 19:00 - Irodalom, életmű és hálózat (Simon Márton költő, szerkesztő, Szolláth Dávid irodalomtörténész)

május 30. vasárnap

19:00 - Nyelv, költészet és hálózatok (Deres Kornélia költő, Závada Péter költő, drámaíró)

20:00 - Barabási Albert-László egy napja

Facebook-esemény ITT. 

1.16.14. A történelemnek füstíze van. A tudományt a papírjával együtt fogyasztom, édeskés. A szerelemnek olyan íze van, mint a cölibátusban élő szerzetesek sajtjainak. 

1.16.2. „Szín, forma és íz / Mondtam már, hogy bízva bízz.”

1.16.21 Isten azért teremtette a csilipaprikát, hogy próbára tegye az igazhitűeket. Egy hang azt mondja, ne igyál vizet, mert nem illik hozzá, és utána csak jobban fáj. Akik körben állnak, tudják, hogy igaza van. 

1.16.22 Valaki rág valamit, amit nem tud elrágni. Lehet a történelem, egy zselékocka vagy egy korty bonyolult víz. Sokféle út vezet a gyönyörig, de a legderűsebb az undoron visz keresztül. 

-

1.16.3. A propaganda megfoszt az ízleléstől. Miután megfosztott az ízleléstől, megfoszt az illemtől, végül pedig az illesztékektől is. Bort iszik, és vizet prédikál. 

1.16.4. Az angyalok éhesek, de nem esznek, mert az éhség öröm. Az éhség tartja fent az ízlelést, amelynek köszönhetően teremtőjükhöz illeszkednek. 

1.16.7. Az illat elillan, de az íz egyre csak hízik. A bogyósgyümölcsök kiegészítik a fokhagymát, ahogy a bozót farkasa is kiegészíti a kastély vámpírját. A gombák a tárkonyt, az űrállomások csendje a történelem előtti vízmosásokat. Minden vektor más irányba tart, ezért ugyanolyan. Olaszországban egykor az éttermeknek ötpercenként be kellett zárniuk – a pincérek elvitték, majd visszahozták a tálakat –, hogy ne fogyasszanak olyan sebességgel a vendégek.  

1.16.72. Amikor a kacsa megeszi a gyerekét, nem érzi a kacsa ízét. Hasonlóan, a bundás örül a bundásnak, ha látja, de nem érzi, ha megeszi. Illeszkedni csak az tud egymáshoz, ami más. Az egyesülés gyönyör, de mondhatatlan. A nyelv szélmalom. Az ember szomorú kannibál. 

1.69. Az ember rág, de rágalmazni csak az ördög tud. Így illeszkedik az angyalokhoz, mindhiába. 

1.69.1. Goethe Íztanában egész fejezet foglalkozik az ízlelés és az emlékezet viszonyával. A tragikomikus mű záró passzusa így hangzik: „Nagypénteken megkóstoltam az Úr testét. Olyan íze volt, mint az érett görögdinnyének. Egy órára ismét gyermeknek éreztem magam. Valami körbeért.”

1.69.7 A görögdinnye egy gyönyörű ország. A citrom is az, csak kisebb. 

1.69.9. Vizet iszik, és bort prédikál. Befejezi a rágást. 
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A Hálózatok Hetén kiderül, hogyan vannak jelen a hálózatok az életünkben

Mi köze van a művészetnek a tudományhoz, az osztrigának a fehércsokihoz, a Nyugatnak a múzeumokhoz vagy éppen a mobilhasználatnak a koronavírushoz? Jövő héten indul a Hálózatok Hete online programsorozat!

...
Hírek

Hálózatok hete, Pilinszky és 60-as évek [PROGRAMAJÁNLÓ]

Megérkezett a heti programajánlók: Hálózatok hete, divat a 60-as évekből, Rippl-Rónai József művészete, Pilinszky100 és Színészbüfé a válogatásunkban. 

...
Podcast

Barabási Albert-László: A Föld története a hálózatok besűrűsödése [PODCAST]

Idén ősszel a hálózatkutatás világhírű szakértője, Barabási Albert-László is a Margó Irodalmi Fesztivál vendége volt. A rendhagyó beszélgetés során az aktuális kérdések és a jövő kihívásai mellett szakmai pályáját és személyes életútját is megismerhettük.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.