Gurubi főszereplője azért kering a viszonyok labirintusában, mert az apa nem tudta őt megtartani

Gurubi főszereplője azért kering a viszonyok labirintusában, mert az apa nem tudta őt megtartani

Gurubi Ágnes Másik Isten című könyvének bemutatóján Lévai Balázs faggatta a szerzőt az alkotás folyamatáról, személyesség és karakterépítés lehetőségeiről és korlátairól, az apa-lánya viszony tabuiról, valamint arról, miért hangsúlyos a kötetben a szexualitás, miközben “a magyar prűd irodalom” - kiváltképp, ha női szerzőkről van szó.

ld | 2022. október 16. |
Gurubi Ágnes
Másik Isten
Helikon, 2022, 217 oldal
-

Gurubi Ágnes Szív utca című, első könyve igazi siker lett, német és spanyol fordítása is elkészült már, illetve személyessége miatt az olvasók is szerették. Hangvétele a szerző szerint is “arra motiválta az olvasókat, hogy saját családtörténetüket megvizsgálják”. 

A személyesség a Másik Isten apropóján is szóba került, hiszen az olvasók a második kötet főszereplőjét, az apafigura gyászolásának, kapcsolatain keresztüli újrafelfedezésének útját bejáró főhőst is megfeleltették a szerzővel. Lévai Balázs itt Gurubi egy korábbi nyilatkozatára utalt, miszerint “ezt lehetett volna okosabban is csinálni”. 

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak
Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak
Tovább olvasok

Gurubi erre reagálva elmondta, hogy nehezményezi, ha terápiás írásnak, naplónak, traumafeldolgozásnak keretezik a könyvét, mert nem ez volt a célja vele. Karaktert épített a könyvben, aki önálló életre kelt, ebben az értelemben klasszikus regényt akart írni, ám - erre utalt a Lévai által tőle idézett mondatban -

azzal, hogy felvállalta a személyes jelleget, sérülékennyé vált ő is és a környezete is. 

Lévai kitért arra is, hogy a szerző szereti hangsúlyozni: ez a kötet nagyon más lett, mint az előző. Gurubi kifejtette, hogy mindez azért van, mert ő maga nem szereti a meglepetéseket és abból indul ki, hogy a második könyvét főként olyanok olvassák, akik az elsőt is, ami persze nem feltétlenül van így, de szerette volna elkerülni, hogy csalódás érje az olvasót, ha nem azt kapja, amire számít.

A beszélgetés ezen a ponton tabutémák egész sorára kanyarodott rá, amit a szerző a kötetben felfejt. Egyrészt az apafigura elvesztése mellett megjelenik egy atyai barát, aki - az egyébként házasságban élő - főhős szeretője lesz. Gurubi elárulta, hogy az eredeti terve a könyvvel az volt, hogy egy olyan nőt mutasson be, aki “a kamaszkorától a házasságáig meghatározó viszonyok, a férfiak útvesztőjében mászkál”, ám miközben elkezdte írni, jött rá, hogy

“a legmeghatározóbb karakter az apa, és a főhős azért kereng a viszonyok labirintusban, mert az apa nem volt megtartó férfi számára”.

Ami pedig a pótapafigura-szeretőt illeti: Gurubi szerint az apa-lány viszonyban nem tabu már a lánygyermek szerelme kiskorban az apa felé, tabu viszont a szexualitás. A beszélgetésben itt még néhány kérdés következett Gurubi munkamódszeréről és zenehallgatási szokásairól - érdemes kiemelni, hogy a Helikon Kiadó külön Spotify-listát készített a könyvben utalásszerűen fellelhető zenékről, valamint külön playlistet azokból a számokból, amiket Gurubi írás közben hallgatott -, a kötetből pedig Mészáros Blanka olvasott fel. Ezután jutottunk el a beszélgetésben a Nemzeti Táncszínház nagytermében összegyűltek -  olvasók, szerzők és szerkesztők - számára is vélhetően legnagyobb kérdéshez: hogyan lehet ilyen nyersen írni a szexualitásról a magyar irodalomban? 

“Ha azt kérdeznéd tőlem, miért ilyen hangsúlyos a szexualitás a könyvben, azt mondanám: nem értem, miért kérdés, hogy egy 35-36 éves nőnek van szexuális élete. Miért ne lenne benne?

Emberek vagyunk és ennek elképesztő fontos része a testünk, ahogy a szexualitáson keresztül kapcsolódunk egymáshoz. Külön téma lehetne, hogy ez miért téma még mindig” - fejtette ki a szerző, aki azt is elárulta, kiadója hogyan viszonyult ehhez a kérdéshez: szerkesztője, Darvasi Ferenc és a Helikon Kiadó főszerkesztője, M. Nagy Miklós is úgy ítélték meg, hogy megtalálta azt az egyensúlyt, amiben még vad, bátor és merész, de nem közönséges, ami egybevágott az ő szándékával is: “Nem polgárpukkasztani akartam, hanem leírni, hogy emberek vagyunk, nők is vágynak erre és gondolnak ilyeneket.”

Az apafigurák, illetve az apaprojekció sorában a könyvben feltűnik egy terapeuta szereplő, aki egy kicsit szintén az elhunyt apa soha be nem töltött szerepét tölti be. Lévai Balázs szóvá tette, hogy férfiként olvasva a könyvet feltűnt neki, hogy miközben a főhős szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik egy másik férfival, nem akar elválni. Gurubi erre úgy reagált: “semmit nem akar és semmit nem tud. A regény élete egy év, ezalatt a főhős felszínen próbál maradni, de sodródik - ez a labirintus jelenik meg, amiben tévelyeg“.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Károlyi Csaba: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy meg mertem kérdezni, mi Nádas kedvenc fagylaltja

Nádas Péter pénteken volt nyolcvanéves, Károlyi Csaba Egy teljes év. Beszélgetések Nádas Péterrel című interjúkötete pedig az író születésnapjára jelent meg. A kötet legizgalmasabb része, hogy az olvasó, még ha apró kulcslyukon is, de bepillanthat Nádas mindennapi életébe. Károlyi Csaba könyvét mutatták be a Margón.

...
Nagy

Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Hollywood aranykorában egy magyar színész keltette életre Drakulát, Lugosi Béla az egyik legismertebb magyar, mégis alig tudunk róla valamit. Gyurkovics Tamás Akcentus című kötetében a legendás színész élete után nyomoz, a könyvet tegnap mutatták be a Margón, ahol a szerzővel Benyó Rita beszélgetett. 

...
Nagy

Garaczi László: Ez a Rómeó és Júlia soha nem találkozik

Garaczi László Weszteg című regényét mutatta be péntek este a Margón. Mesélt például a zenés munkamódszeréről, a történelem angyaláról, a számára ellentmondásos disztópikus trendről, és elmondta a véleményét a Ligetről is. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

Csáki Judit Alföldi Róberttel, a mai magyar színházi élet egyik legismertebb alakjával készített beszélgetőkönyvet. Az Alföldi ‒ Rajtam nem múlt című kötetben szóba kerülnek a meghatározó tanárok, a magánéletet bekebelező szakma és a nem túl jó színészek is. Kritika.

...
Beleolvasó

Cserna-Szabó: Összebékülhetnek egy emberen belül ennyire különböző múltak és kultúrák?

A dán Hassan Preisler A barna ember terhe című könyvéhez Cserna-Szabó András írt utószót. Olvasd el!

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

Olvass!
...
Beleolvasó

Borda Réka: Vesna Lemaic történeteiben nincs olyan, hogy mi és ők, csak mi, emberek

A Szívélyes fogadtatás novelláiból kirajzolódik az idegenségérzet, az akadozó kommunikáció, és a vágy arra, hogy valahogy megtaláljuk a helyünket a világban. Olvasd el az utószót, melyet Borda Réka írt a kötethez.

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

A könyv különleges betekintést nyújt Elon Musk sikereinek és kudarcainak történeteibe és soha nem látott közelségből vizsgálja meg, hogy Musk démonjai vajon zálogai-e az innovációnak és a kreativitásnak. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Hassan Preisler: Kaméleon vagyok, és lehetek bárki, akit csak kívánsz

A barna ember terhe eredetileg vitairatnak indult az integráció témájához, ám végül egyszerre lett magával ragadó self-fiction és fergeteges társadalmi szatíra, amelyet át- meg átsző a főhős szövevényes családtörténete. Olvass bele!