Gurubi főszereplője azért kering a viszonyok labirintusában, mert az apa nem tudta őt megtartani

Gurubi főszereplője azért kering a viszonyok labirintusában, mert az apa nem tudta őt megtartani

Gurubi Ágnes Másik Isten című könyvének bemutatóján Lévai Balázs faggatta a szerzőt az alkotás folyamatáról, személyesség és karakterépítés lehetőségeiről és korlátairól, az apa-lánya viszony tabuiról, valamint arról, miért hangsúlyos a kötetben a szexualitás, miközben “a magyar prűd irodalom” - kiváltképp, ha női szerzőkről van szó.

ld | 2022. október 16. |
Gurubi Ágnes
Másik Isten
Helikon, 2022, 217 oldal
-

Gurubi Ágnes Szív utca című, első könyve igazi siker lett, német és spanyol fordítása is elkészült már, illetve személyessége miatt az olvasók is szerették. Hangvétele a szerző szerint is “arra motiválta az olvasókat, hogy saját családtörténetüket megvizsgálják”. 

A személyesség a Másik Isten apropóján is szóba került, hiszen az olvasók a második kötet főszereplőjét, az apafigura gyászolásának, kapcsolatain keresztüli újrafelfedezésének útját bejáró főhőst is megfeleltették a szerzővel. Lévai Balázs itt Gurubi egy korábbi nyilatkozatára utalt, miszerint “ezt lehetett volna okosabban is csinálni”. 

Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak
Gurubi Ágnes új regénye azt kutatja, amit a mesék elhallgatnak
Tovább olvasok

Gurubi erre reagálva elmondta, hogy nehezményezi, ha terápiás írásnak, naplónak, traumafeldolgozásnak keretezik a könyvét, mert nem ez volt a célja vele. Karaktert épített a könyvben, aki önálló életre kelt, ebben az értelemben klasszikus regényt akart írni, ám - erre utalt a Lévai által tőle idézett mondatban -

azzal, hogy felvállalta a személyes jelleget, sérülékennyé vált ő is és a környezete is. 

Lévai kitért arra is, hogy a szerző szereti hangsúlyozni: ez a kötet nagyon más lett, mint az előző. Gurubi kifejtette, hogy mindez azért van, mert ő maga nem szereti a meglepetéseket és abból indul ki, hogy a második könyvét főként olyanok olvassák, akik az elsőt is, ami persze nem feltétlenül van így, de szerette volna elkerülni, hogy csalódás érje az olvasót, ha nem azt kapja, amire számít.

A beszélgetés ezen a ponton tabutémák egész sorára kanyarodott rá, amit a szerző a kötetben felfejt. Egyrészt az apafigura elvesztése mellett megjelenik egy atyai barát, aki - az egyébként házasságban élő - főhős szeretője lesz. Gurubi elárulta, hogy az eredeti terve a könyvvel az volt, hogy egy olyan nőt mutasson be, aki “a kamaszkorától a házasságáig meghatározó viszonyok, a férfiak útvesztőjében mászkál”, ám miközben elkezdte írni, jött rá, hogy

“a legmeghatározóbb karakter az apa, és a főhős azért kereng a viszonyok labirintusban, mert az apa nem volt megtartó férfi számára”.

Ami pedig a pótapafigura-szeretőt illeti: Gurubi szerint az apa-lány viszonyban nem tabu már a lánygyermek szerelme kiskorban az apa felé, tabu viszont a szexualitás. A beszélgetésben itt még néhány kérdés következett Gurubi munkamódszeréről és zenehallgatási szokásairól - érdemes kiemelni, hogy a Helikon Kiadó külön Spotify-listát készített a könyvben utalásszerűen fellelhető zenékről, valamint külön playlistet azokból a számokból, amiket Gurubi írás közben hallgatott -, a kötetből pedig Mészáros Blanka olvasott fel. Ezután jutottunk el a beszélgetésben a Nemzeti Táncszínház nagytermében összegyűltek -  olvasók, szerzők és szerkesztők - számára is vélhetően legnagyobb kérdéshez: hogyan lehet ilyen nyersen írni a szexualitásról a magyar irodalomban? 

“Ha azt kérdeznéd tőlem, miért ilyen hangsúlyos a szexualitás a könyvben, azt mondanám: nem értem, miért kérdés, hogy egy 35-36 éves nőnek van szexuális élete. Miért ne lenne benne?

Emberek vagyunk és ennek elképesztő fontos része a testünk, ahogy a szexualitáson keresztül kapcsolódunk egymáshoz. Külön téma lehetne, hogy ez miért téma még mindig” - fejtette ki a szerző, aki azt is elárulta, kiadója hogyan viszonyult ehhez a kérdéshez: szerkesztője, Darvasi Ferenc és a Helikon Kiadó főszerkesztője, M. Nagy Miklós is úgy ítélték meg, hogy megtalálta azt az egyensúlyt, amiben még vad, bátor és merész, de nem közönséges, ami egybevágott az ő szándékával is: “Nem polgárpukkasztani akartam, hanem leírni, hogy emberek vagyunk, nők is vágynak erre és gondolnak ilyeneket.”

Az apafigurák, illetve az apaprojekció sorában a könyvben feltűnik egy terapeuta szereplő, aki egy kicsit szintén az elhunyt apa soha be nem töltött szerepét tölti be. Lévai Balázs szóvá tette, hogy férfiként olvasva a könyvet feltűnt neki, hogy miközben a főhős szenvedélyes szerelmi viszonyba keveredik egy másik férfival, nem akar elválni. Gurubi erre úgy reagált: “semmit nem akar és semmit nem tud. A regény élete egy év, ezalatt a főhős felszínen próbál maradni, de sodródik - ez a labirintus jelenik meg, amiben tévelyeg“.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Károlyi Csaba: Arra vagyok a legbüszkébb, hogy meg mertem kérdezni, mi Nádas kedvenc fagylaltja

Nádas Péter pénteken volt nyolcvanéves, Károlyi Csaba Egy teljes év. Beszélgetések Nádas Péterrel című interjúkötete pedig az író születésnapjára jelent meg. A kötet legizgalmasabb része, hogy az olvasó, még ha apró kulcslyukon is, de bepillanthat Nádas mindennapi életébe. Károlyi Csaba könyvét mutatták be a Margón.

...
Nagy

Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Hollywood aranykorában egy magyar színész keltette életre Drakulát, Lugosi Béla az egyik legismertebb magyar, mégis alig tudunk róla valamit. Gyurkovics Tamás Akcentus című kötetében a legendás színész élete után nyomoz, a könyvet tegnap mutatták be a Margón, ahol a szerzővel Benyó Rita beszélgetett. 

...
Nagy

Garaczi László: Ez a Rómeó és Júlia soha nem találkozik

Garaczi László Weszteg című regényét mutatta be péntek este a Margón. Mesélt például a zenés munkamódszeréről, a történelem angyaláról, a számára ellentmondásos disztópikus trendről, és elmondta a véleményét a Ligetről is. 

A hét könyve
Kritika
Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról
...
Panodyssey

Závada Péter: Érthető ellenszenv – A magyar rapről és slam poetry-ről (1. rész)

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!