Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Hollywood aranykorában egy magyar színész keltette életre Drakulát, Lugosi Béla az egyik legismertebb magyar, mégis alig tudunk róla valamit. Gyurkovics Tamás Akcentus című kötetében a legendás színész élete után nyomoz, a könyvet tegnap mutatták be a Margón, ahol a szerzővel Benyó Rita beszélgetett. 

Fotó: Posztós János

Simon Eszter | 2022. október 15. |
Gyurkovics Tamás
Akcentus
Kalligram, 2022, 439 oldal
-

Gyurkovics Tamásnál már szinte hagyomány, hogy olyan férfiak életéről ír, akiket az egész világ ismert, mégis arra kényszerültek, hogy emigráljanak. Az Akcentus bemutatóján a szerző elmesélte, hogy szeret olyan történetekkel dolgozni, ahol vannak fix pontok és valódi adatok, de az üres foltokat a fantáziájával töltheti ki.

Lugosi Bélát a legtöbben Drakulához, a fekete-fehér néma filmekhez, vagy a drogfüggőséghez kapcsoljuk, miközben a leghíresebb magyar volt, akiről egészen idáig csak legendákat hallottunk, pedig az amerikai és a brit irodalomban már többen is feldolgozták az életét.

Gyurkovics motivációja az volt, hogy megváltoztassa a világhírű színészről alkotott képünket, mert úgy gondolja, hogy az Ed Wood című filmben Lugosi karakterét, mintegy karikatúraként ábrázolták. Ez volt az egyik, ami miatt elhatározta, hogy utánajár a színész életének és bemutatja a kevésbé ismert oldalát. “Arra voltam kíváncsi, hogyan gondolkodott, és mi állt Lugosi döntései mögött”.

Benyó Rita arról kérdezte a szerzőt, hogy a regény megírása után, hogyan változott a Lugosiról alkotott képe. Gyurkovics pozitív értelemben ripacsnak tartja a színészt, aki

sokkal többre volt hivatott, de nem kapott olyan szerepeket, amiből erre fény derülhetett volna.

Gyurkovics hozzátette, hogy Lugosi magánemberként is ripacs volt, és erősen dolgozott benne a tettvágy, amit a Horthy-korszakban nem engedtek kibontakozni, ezért döntött az emigrálás mellett. A szerző a kutatómunka során arra jutott, hogy Lugosi olyan ember volt, aki igényelte a reflektorfényt, a rajongást, sokszor igazi primadonnaként viselkedett. “Ha nem a színpadon volt, szenvedett.

Tény, hogy megütötte a nőket, ivott, kábítószerezett, de az én Lugosim egy szerethető ripacs”.

Az Akcentusban keveredik a valóság és a fikció, a regény elbeszélője Zazi is kitalált figura, aki Lugosi titkára, ráadásul szerelmes a színészbe, Gyurkovics szerelmes regényként tekint a könyvre, és azt mondta, hogy a Mengele bőröndje - ami 2017-ben esélyes volt a Margó-díjra - és a Migrén - ami olasz fordításban is megjelent, nálunk pedig a hét könyve volt - után, jó volt egy kevésbé történelmi regénnyel dolgozni.

Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Tovább olvasok

A történet fordított időrendben halad, a végkifejlet pontjából tekint vissza oda, amikor Lugosi karrierjében végzetes dolog történt. “Óriási törés volt, amikor a Drakula után nem kapta meg Frankenstein szerepét. Ez a nagy krízise”.

A színész egész életében szeretett volna kitörni az olcsó horrorfilmes skatulyából,

vágyott a nagy színpadi szerepekre, de sosem sikerült többet mutatnia magából.

Gyurkovics filmes eszközökkel mutatja be az egykori filmsztár életét, a szerző elárulta, hogy erről többen is megpróbálták lebeszélni, csakúgy, mint a címről, és az E/2-es elbeszélői hangról. 

Az Amerikában popkulturális ikonná vált színész fia is szerepel a regényben, Gyurkovics pedig azt is kiderítette, hogy az ügyvédként dolgozó Bela George Lugosi milyen jogokat harcolt ki apja emlékére Kaliforniában. “Ha egy hollywoodi színész arcmása összemosódik egy fikciós szereplővel, amit aztán plakátok formájában megjelenítenek, akkor a reklámból befolyó bevétel egy része az egykori színészek leszármazottjait is megilleti”. 

Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Tovább olvasok

Benyó Rita végül arra volt kíváncsi, hogy Gyurkovics szeretne-e elrugaszkodni az életrajzi regényektől, mire a szerző azt mondta, hogy szeret elbújni a valós történetek mögött, de most mégis egy teljesen fikciós köteten dolgozik.

A Margó-díjra jelölt Mengele bőröndje kapcsán készült interjúnkat ITT olvashatod el, a szerző új kötetébe pedig IDE kattintva olvashatsz bele.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Olaszul is megjelenik Gyurkovics Tamás Migrén című regénye

Olaszországban Emicrania - Storia di un senso di colpa címmel jelenik meg áprilisban Gyurkovics Tamás regénye.

...
Nagy

Garaczi László: Ez a Rómeó és Júlia soha nem találkozik

Garaczi László Weszteg című regényét mutatta be péntek este a Margón. Mesélt például a zenés munkamódszeréről, a történelem angyaláról, a számára ellentmondásos disztópikus trendről, és elmondta a véleményét a Ligetről is. 

...
Nagy

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. 

Hírek
...
Zöld

Öt nap, több ezer halott - 70 éve lepte el Londont a gyilkos szmog

...
Hírek

Márciusban magyarul is megjelenik a Malfoyt játszó Tom Felton memoárja

...
Szórakozás

Neil Gaiman beszélő mongúz lesz a Fodor Nándorról szóló filmben

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

...
Hírek

Polgár Juditot beiktatták a sakk Hírességek Csarnokába

...
Hírek

Könyvesblokk: Jocó bácsi, Laár és Matthew Perry

...
Könyves Advent

Semmihez sem vagyunk öregek, és sosem késő változtatni

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

...
Kritika

Az egykori irodalmi botrányhős bámulatosan burjánzó trilógiát írt a komplett francia társadalomról és undergroundról

Botrányhősként indult és sokáig úgy is kezelték, de Virginie Despentes mára a francia irodalom általánosan elismert, egyedi és bátor alkotója. Ebben a folyamatban nagy szerepe volt a Vernon Subutex-trilógiának, amelyben egy totálisan csődbe ment lemezboltos és az egykori vásárlói felszántják Párizst. Miközben ide-oda csapódnak, egy szerteágazó korrajz bontakozik ki a mai Franciaországról, amiben ugyanúgy szerepelnek az elesettek, mint a kiváltságosok, valamint sok drog, erőszak és zene. A Vernon Subutex-trilógia a hét könyve.

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Debbie Harry a '70-es évek New Yorkjának lázadásából emelkedett ki

...
Valuska László

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.