Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Hollywood aranykorában egy magyar színész keltette életre Drakulát, Lugosi Béla az egyik legismertebb magyar, mégis alig tudunk róla valamit. Gyurkovics Tamás Akcentus című kötetében a legendás színész élete után nyomoz, a könyvet tegnap mutatták be a Margón, ahol a szerzővel Benyó Rita beszélgetett. 

Fotó: Posztós János

Simon Eszter | 2022. október 15. |
Gyurkovics Tamás
Akcentus
Kalligram, 2022, 439 oldal
-

Gyurkovics Tamásnál már szinte hagyomány, hogy olyan férfiak életéről ír, akiket az egész világ ismert, mégis arra kényszerültek, hogy emigráljanak. Az Akcentus bemutatóján a szerző elmesélte, hogy szeret olyan történetekkel dolgozni, ahol vannak fix pontok és valódi adatok, de az üres foltokat a fantáziájával töltheti ki.

Lugosi Bélát a legtöbben Drakulához, a fekete-fehér néma filmekhez, vagy a drogfüggőséghez kapcsoljuk, miközben a leghíresebb magyar volt, akiről egészen idáig csak legendákat hallottunk, pedig az amerikai és a brit irodalomban már többen is feldolgozták az életét.

Gyurkovics motivációja az volt, hogy megváltoztassa a világhírű színészről alkotott képünket, mert úgy gondolja, hogy az Ed Wood című filmben Lugosi karakterét, mintegy karikatúraként ábrázolták. Ez volt az egyik, ami miatt elhatározta, hogy utánajár a színész életének és bemutatja a kevésbé ismert oldalát. “Arra voltam kíváncsi, hogyan gondolkodott, és mi állt Lugosi döntései mögött”.

Benyó Rita arról kérdezte a szerzőt, hogy a regény megírása után, hogyan változott a Lugosiról alkotott képe. Gyurkovics pozitív értelemben ripacsnak tartja a színészt, aki

sokkal többre volt hivatott, de nem kapott olyan szerepeket, amiből erre fény derülhetett volna.

Gyurkovics hozzátette, hogy Lugosi magánemberként is ripacs volt, és erősen dolgozott benne a tettvágy, amit a Horthy-korszakban nem engedtek kibontakozni, ezért döntött az emigrálás mellett. A szerző a kutatómunka során arra jutott, hogy Lugosi olyan ember volt, aki igényelte a reflektorfényt, a rajongást, sokszor igazi primadonnaként viselkedett. “Ha nem a színpadon volt, szenvedett.

Tény, hogy megütötte a nőket, ivott, kábítószerezett, de az én Lugosim egy szerethető ripacs”.

Az Akcentusban keveredik a valóság és a fikció, a regény elbeszélője Zazi is kitalált figura, aki Lugosi titkára, ráadásul szerelmes a színészbe, Gyurkovics szerelmes regényként tekint a könyvre, és azt mondta, hogy a Mengele bőröndje - ami 2017-ben esélyes volt a Margó-díjra - és a Migrén - ami olasz fordításban is megjelent, nálunk pedig a hét könyve volt - után, jó volt egy kevésbé történelmi regénnyel dolgozni.

Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Tovább olvasok

A történet fordított időrendben halad, a végkifejlet pontjából tekint vissza oda, amikor Lugosi karrierjében végzetes dolog történt. “Óriási törés volt, amikor a Drakula után nem kapta meg Frankenstein szerepét. Ez a nagy krízise”.

A színész egész életében szeretett volna kitörni az olcsó horrorfilmes skatulyából,

vágyott a nagy színpadi szerepekre, de sosem sikerült többet mutatnia magából.

Gyurkovics filmes eszközökkel mutatja be az egykori filmsztár életét, a szerző elárulta, hogy erről többen is megpróbálták lebeszélni, csakúgy, mint a címről, és az E/2-es elbeszélői hangról. 

Az Amerikában popkulturális ikonná vált színész fia is szerepel a regényben, Gyurkovics pedig azt is kiderítette, hogy az ügyvédként dolgozó Bela George Lugosi milyen jogokat harcolt ki apja emlékére Kaliforniában. “Ha egy hollywoodi színész arcmása összemosódik egy fikciós szereplővel, amit aztán plakátok formájában megjelenítenek, akkor a reklámból befolyó bevétel egy része az egykori színészek leszármazottjait is megilleti”. 

Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Tovább olvasok

Benyó Rita végül arra volt kíváncsi, hogy Gyurkovics szeretne-e elrugaszkodni az életrajzi regényektől, mire a szerző azt mondta, hogy szeret elbújni a valós történetek mögött, de most mégis egy teljesen fikciós köteten dolgozik.

A Margó-díjra jelölt Mengele bőröndje kapcsán készült interjúnkat ITT olvashatod el, a szerző új kötetébe pedig IDE kattintva olvashatsz bele.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Olaszul is megjelenik Gyurkovics Tamás Migrén című regénye

Olaszországban Emicrania - Storia di un senso di colpa címmel jelenik meg áprilisban Gyurkovics Tamás regénye.

...
Nagy

Garaczi László: Ez a Rómeó és Júlia soha nem találkozik

Garaczi László Weszteg című regényét mutatta be péntek este a Margón. Mesélt például a zenés munkamódszeréről, a történelem angyaláról, a számára ellentmondásos disztópikus trendről, és elmondta a véleményét a Ligetről is. 

...
Nagy

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. 

Hírek
...
Hírek

Meghalt Ragályi Elemér

...
Hírek

Idén nem adják át a Libri irodalmi díjakat

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Tarr Béla: Arra nem vetemednék, hogy Krasznahorkai jelenlétében írjak

...
Hírek

A 23 szerző már írja a 150 éves Budapest nagyregényét

...
Hírek

García Márquez megelőzte Cervantest a legtöbbet fordított spanyol nyelvű írók sorában

...
Zöld

Kilenc állatfaj segíthet a globális felmelegedés korlátozásában

...
Hírek

Csányi Vilmos és Doszpot Péter is elárulta, mi a kedvence a 20 éves Agavétól

...
Panodyssey

Szerényi Tamás: Special Offer [Panodyssey]

...
Nagy

Nádas szerint elkerülhetetlen az összeomlás, de muszáj tennünk a dolgunkat

A Nádas Péterről készült dokumentumfilm, a Saját erdő egyszerre portré- és természetfilm, meditatív alkotás, mely a világról és önmagunkról alkotott tudásunk átgondolására késztet. Kárpáti György Mór alkotása megállásra késztet, kiléptet a mindennapok zajából és felületességéből, és bevezeti a nézőt az író gondolatainak terébe. 

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.