Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Gyurkovics Tamás: Az én Lugosim egy szerethető ripacs

Hollywood aranykorában egy magyar színész keltette életre Drakulát, Lugosi Béla az egyik legismertebb magyar, mégis alig tudunk róla valamit. Gyurkovics Tamás Akcentus című kötetében a legendás színész élete után nyomoz, a könyvet tegnap mutatták be a Margón, ahol a szerzővel Benyó Rita beszélgetett. 

Fotó: Posztós János

Simon Eszter | 2022. október 15. |
Gyurkovics Tamás
Akcentus
Kalligram, 2022, 439 oldal
-

Gyurkovics Tamásnál már szinte hagyomány, hogy olyan férfiak életéről ír, akiket az egész világ ismert, mégis arra kényszerültek, hogy emigráljanak. Az Akcentus bemutatóján a szerző elmesélte, hogy szeret olyan történetekkel dolgozni, ahol vannak fix pontok és valódi adatok, de az üres foltokat a fantáziájával töltheti ki.

Lugosi Bélát a legtöbben Drakulához, a fekete-fehér néma filmekhez, vagy a drogfüggőséghez kapcsoljuk, miközben a leghíresebb magyar volt, akiről egészen idáig csak legendákat hallottunk, pedig az amerikai és a brit irodalomban már többen is feldolgozták az életét.

Gyurkovics motivációja az volt, hogy megváltoztassa a világhírű színészről alkotott képünket, mert úgy gondolja, hogy az Ed Wood című filmben Lugosi karakterét, mintegy karikatúraként ábrázolták. Ez volt az egyik, ami miatt elhatározta, hogy utánajár a színész életének és bemutatja a kevésbé ismert oldalát. “Arra voltam kíváncsi, hogyan gondolkodott, és mi állt Lugosi döntései mögött”.

Benyó Rita arról kérdezte a szerzőt, hogy a regény megírása után, hogyan változott a Lugosiról alkotott képe. Gyurkovics pozitív értelemben ripacsnak tartja a színészt, aki

sokkal többre volt hivatott, de nem kapott olyan szerepeket, amiből erre fény derülhetett volna.

Gyurkovics hozzátette, hogy Lugosi magánemberként is ripacs volt, és erősen dolgozott benne a tettvágy, amit a Horthy-korszakban nem engedtek kibontakozni, ezért döntött az emigrálás mellett. A szerző a kutatómunka során arra jutott, hogy Lugosi olyan ember volt, aki igényelte a reflektorfényt, a rajongást, sokszor igazi primadonnaként viselkedett. “Ha nem a színpadon volt, szenvedett.

Tény, hogy megütötte a nőket, ivott, kábítószerezett, de az én Lugosim egy szerethető ripacs”.

Az Akcentusban keveredik a valóság és a fikció, a regény elbeszélője Zazi is kitalált figura, aki Lugosi titkára, ráadásul szerelmes a színészbe, Gyurkovics szerelmes regényként tekint a könyvre, és azt mondta, hogy a Mengele bőröndje - ami 2017-ben esélyes volt a Margó-díjra - és a Migrén - ami olasz fordításban is megjelent, nálunk pedig a hét könyve volt - után, jó volt egy kevésbé történelmi regénnyel dolgozni.

Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Miért érzett egész életében bűntudatot Mengele ikreinek megmentője?
Tovább olvasok

A történet fordított időrendben halad, a végkifejlet pontjából tekint vissza oda, amikor Lugosi karrierjében végzetes dolog történt. “Óriási törés volt, amikor a Drakula után nem kapta meg Frankenstein szerepét. Ez a nagy krízise”.

A színész egész életében szeretett volna kitörni az olcsó horrorfilmes skatulyából,

vágyott a nagy színpadi szerepekre, de sosem sikerült többet mutatnia magából.

Gyurkovics filmes eszközökkel mutatja be az egykori filmsztár életét, a szerző elárulta, hogy erről többen is megpróbálták lebeszélni, csakúgy, mint a címről, és az E/2-es elbeszélői hangról. 

Az Amerikában popkulturális ikonná vált színész fia is szerepel a regényben, Gyurkovics pedig azt is kiderítette, hogy az ügyvédként dolgozó Bela George Lugosi milyen jogokat harcolt ki apja emlékére Kaliforniában. “Ha egy hollywoodi színész arcmása összemosódik egy fikciós szereplővel, amit aztán plakátok formájában megjelenítenek, akkor a reklámból befolyó bevétel egy része az egykori színészek leszármazottjait is megilleti”. 

Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Gyurkovics Tamás: Nullkilométeres regényíróként nem volt veszítenivalóm
Tovább olvasok

Benyó Rita végül arra volt kíváncsi, hogy Gyurkovics szeretne-e elrugaszkodni az életrajzi regényektől, mire a szerző azt mondta, hogy szeret elbújni a valós történetek mögött, de most mégis egy teljesen fikciós köteten dolgozik.

A Margó-díjra jelölt Mengele bőröndje kapcsán készült interjúnkat ITT olvashatod el, a szerző új kötetébe pedig IDE kattintva olvashatsz bele.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Olaszul is megjelenik Gyurkovics Tamás Migrén című regénye

Olaszországban Emicrania - Storia di un senso di colpa címmel jelenik meg áprilisban Gyurkovics Tamás regénye.

...
Nagy

Garaczi László: Ez a Rómeó és Júlia soha nem találkozik

Garaczi László Weszteg című regényét mutatta be péntek este a Margón. Mesélt például a zenés munkamódszeréről, a történelem angyaláról, a számára ellentmondásos disztópikus trendről, és elmondta a véleményét a Ligetről is. 

...
Nagy

Nyáry, Orvos-Tóth, Tisza, Henri Gonzo – 10+1 kihagyhatatlan program a Margón

Ma kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál a Nemzeti Táncszínházban. Azt már megmutattuk, milyen külföldi és magyar szerzőkkel találkozhattok, és milyen gyerekprogramokra érdemes elmenni. Most még további kihagyhatatlan programokat ajánlunk, koncertekkel, irodalmi sétával, zenés felolvasószínházzal és inspiráló beszélgetésekkel. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Kritika

A háborúból nincs visszatérés, ez az élet

A Mindenki másképp gyászol a hét könyve, amiben a háború nem esemény, hanem a létezés egyfajta állapota. A haditudósítás nem munka, hanem szembenézés a Gonosszal. Jászberényi Sándor a kegyetlenségben a sebezhetőséget, a kiszolgáltatottságban az ellenállást ábrázolja. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.