Hollandul is megjelenik Al Ghaoui Hesna könyve

Hollandul is megjelenik Al Ghaoui Hesna könyve

.konyvesblog. | 2019. február 15. |

hesna3.jpg

Kép forrása

Hollandiában is meg fog jelenni Al Ghaoui Hesna Félj bátran című könyve, a kiadási jogokat a Pluijm Kiadó vette meg. A félelmeinkkel való szembenézésről szóló könyv nálunk 2017-ben hatalmas siker volt, a hollandok most azért döntöttek a kiadása mellett, mert úgy gondolják, a Félj bátran egyfajta kézikönyv a korunkhoz, mivel sokszor éppen a félelmeink miatt válunk befolyásolhatóvá és hozunk irracionális döntéseket. 

Al Ghaoui Hesna: Félj bátran

Bookline Könyvek, 2017, 344 oldal, 3999 Ft

 

Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíróként rendszeresen jelentkezett be különböző konfliktuszónákból, ahol sok más mellett a félelemmel is szembesült. A Félj bátran című könyvében saját félelmeivel nézett szembe, de ezt rendhagyó módon tette, például beszélgetett róla katonákkal, Philip Zimbardóval is, de a szakirodalmat is feldolgozta. A könyvet anno a Margó Irodalmi Fesztiválon mutatták be, Hesna akkor többek közt arról beszélt, hogy:

Félni ugyanúgy félünk, bár félni sokféleképpen lehet. Különbségek a társadalmi elvárások és a nemi sztereotípiák miatt vannak, mert eleve a társadalom negatív érzéssel tekint a félelemre, mintha az tabu lenne, illetve ciki lenne félni, egy férfinak aztán pláne. Ez szerintem nem jó. A könyv épp arról szól, hogy félni jó, félni hasznos, a félelem egy tök jó érzés. Az nem mindegy, hogy mit hagyunk kihozni ebből a félelemből. A férfiak szerintem sokkal jobban törekednek arra, hogy úgy tegyenek, mintha nem félnének. Ez a legrosszabb, amit tenni lehet, mert ilyenkor a legalattomosabb a félelem: akkor kezd igazán romboló lenni, ha megpróbáljuk elnyomni és nem tudomást venni róla. Van még mit tenni azért, hogy elfogadjuk a félelmet, ezért ne ítéljük el magunkat, akár férfiak vagyunkk, akár nők, és a másikat se ítéljük meg. 

A hollandiai megjelenésnek természetesen Al Ghaoui Hesna is nagyon örül, egyelőre izgatottan várja, hogy a könyv milyen reakciókat és gondolatokat fog kiváltani a holland olvasókból. „A Félj bátran írása közben nem csupán azt tartottam szem előtt, hogy a tapasztalataimat a félelemről és a bátorság témájáról - a háborús terepen megélt történeteken túl - átlagos, mindennapi élethelyzetekbe is átültessem. Az is fontos volt, hogy az egésznek egy olyan hátteret fessek, ami bemutatja, Magyarországon és a világban eközben milyen társadalmi és politikai folyamatok zajlanak, amelyek igenis kihatnak az egyén döntéseire, és arra, hogy képes-e valaki felvállalni a véleményét, beleállni helyzetekbe, kiállni magáért vagy azért, amiben hisz. Úgy érzem, a könyv mondanivalója nagyon univerzális, ezért nagyon örülök, hogy azt érdeklődéssel fogadják a határainkon túl is” – mondta.

image002_1.jpg 

A kiadási jogokat Hollandiában Mizzi van der Pluijm, a Pluijm Kiadó vezetője vette meg. Szerinte a Félj bátran azért volt jó választás, mert a könyv napjaink szellemébe nyújt betekintést: 

Mindenki fél: a terrorizmustól, attól, hogy társadalombiztosításaink már nem életképesek, vagy a bizonytalanságtól, hogy menekültkrízisre miképpen tudunk válaszokat találni. A politikusok kihasználják azt a félelmet és a félelem arra késztethet minket, hogy irracionális döntéseket hozzunk. Azáltal, hogy megosztja a tapasztalatait és személyes megérzéseit, Hesna választ kínál arra, hogy miként lehet elérni, hogy a félelem ne ellened, hanem a hasznodra legyen. Ez a könyv egyfajta kéziköny korunkhoz, aggódó állampolgárok és politikusok számára egyaránt, ezáltal felbecsülhetetlen.”  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.