Megmutatjuk a világ 10 leggyönyörűbb könyvtárát – nézz be te is!

A könyv napja alkalmából összegyűjtöttünk tíz gyönyörű könyvtárat a világ minden tájáról. Az UNESCO 1995-ben nyilvánította a könyv napjává április 23-át, ugyanis ezen a napon halt meg a világirodalom két óriása, William Shakespeare és Miguel de Cervantes. Április 23-a egyébként a szerzői jogok napja is, amellett, hogy a könyvek nemzetközi ünnepe.

A Strahov kolostor könyvtára, Csehország

-

A csehországi Strahov Könyvtár egy premontrei kolostorban található, és a világ legjobban megőrzött történelmi könyvtárai közé tartozik. Legrégebbi helyisége, a Barokk Teológiai Csarnokot a tizenhetedik század második felében épült, száz évvel később ehhez kapcsolódott a Filozófiai Csarnok. A prágai könyvtár napjainkban mintegy kétszázezer könyvvel büszkékedik. 

George Peabody Könyvtár, USA

-

Az 1878-ban épült George Peabody Könyvtár a John Hopkins Egyetemhez tartozik. Háromszázezer kötetet őriz, és elsősorban a 19. század kutatását segíti. A gyűjteményhez bárki hozzáférhet, hűen a névadó George Peabodyhoz, aki arra törekedett, hogy létrehozzon egy könyvtárat, ami „nyitva áll mindenki előtt, aki tanulni kíván belőle”.

A Dublini Trinity College könyvtára, Írország

-

A Trinity College Dublin csodálatos könyvtára a 16. század végén épült. Napjainkban kötelespéldány-könyvtárként működik, ami azt jelenti, hogy az írországi kiadók minden egyes kiadásukból kötelesek egyet a könyvtár rendelkezésére bocsátani – nem meglepő hát, hogy több mint hétmillió kötet van a birtokában. Itt található továbbá az 1916-os Ír Köztársaság Kiáltványa, valamint a 9. századból fennmaradt kellsi kódex. 

Az admonti apátság könyvtára, Ausztria

-

Az admonti apátság könyvtára az európai késői barokk építészetet dicséri: a 18. századi épület híres arany-fehér díszítőelemeiről, freskóiról és szobrairól. A könyvtár gyűjteményébe hetvenezer könyv tartozik; legjelentősebb kincsei ezernégyszáz, a 8. századból fennmaradt kézirat. 

A Mafra-palota könyvtára, Portugália

-

A Mafra Palota könyvtára  1771-ben épült, rokokó stílusban. Padlóját rózsaszín, szürke és fehér márványlapok fedik, a díszes faszekrényekben harminchatezer bőrkötéses könyv található. A könyvtár különlegessége, hogy denevérkolóniáknak is otthon ad, a kártevő rovarok visszaverése érdekében.

A Sankt Gallen-i kolostor könyvtára, Svájc

-  

Bár a ma láthatogatható épület a 18. században épült, a könyvtár története egészen a 8. századig nyúl vissza, ami az európai kontinens legrégebbi könyvtárává teszi. A Svájc egyik eldugott városában található könyvtár százhatvanezer könyvet őriz, emellett itt található középkori tárgyak egyik legjelentősebb gyűjteménye is. 

Portugál Királyi Olvasóterem, Brazília

-

A Rio de Janeiroban található könyvtár 1873-ban épült. A háromemeletes olvasóterem stílusa méltán ünnepelt: a sötét fapolcok, az arany díszítés, a tetőablakok és a hatalmas csillár lenyűgöző látványt nyújtanak. A könyvtár gyűjteményébe háromszázötvenezer könyv tartozik, és ingyenesen látogatható.

Tinjin Binhai Könyvtár, Kína

-

A Binhai Kulturális Központhoz tartozó könyvtár 2017-ben épült, ami a lista legújabb könyvtárává teszi. A Szemnek és Gonosz Szemnek is becézett épület legismertebb része az auditórium közepén található hatalmas gömb, ami az utcáról egy szemhéj formájú nyíláson keresztül látszódik. A könyvtár Pekingből félóra alatt elérhető vonattal, és minden látogató előtt nyitva áll.

Kama Art Egyetemi Könyvtár, Japán

A japán Kama Art Egyetem könyvtára két épületből áll, ezek a Hachioji, valamint a Kaminoge kampusz területén találhatóak. A könyvtárakat Itó Tojoo japán építész tervezte. A képen megfigyelhetjük a Hachioji Könyvtár minimalista varázsát: csupa ív és üveg. A könyvtár ingyenesen látogatható, bár elsősorban az egyetem hallgatóinkat tartják fent. Gyűjteményébe tartozik mintegy tízezer kiadás a dadaizmusról és a szürrealizmusról.

Seattle-i Központi Könyvtár, USA

-

A Központi Könyvtár Seattle kiterjedt közkönytárrendszerének legjelentősebb tagja. A 2004-ben épült acél és üveg épület valóra vált álom: ingyenesen látogatható, továbbá vannak beltéri kertjei és zenetermei is. Legismertebb eleme pedig az úgynevezett Könyvspirál, ami a hatodiktól a kilencedik emeletig húzódik, így nem darabolja fel a gyűjteményt, és a látogatóknak sem kell lépcsőket mászniuk ahhoz, hogy végignézhessék a könyveket.  

Képek: Wikimedia

(culture.org)

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Barcelonában található a világ legjobb közkönyvtára

A barcelonai könyvtárat a világ legjobb új nyilvános könyvtárának választotta a Könyvtári Egyesületek és Szervezetek Nemzetközi Szövetsége (IFLA) rotterdami kongresszusán. A munkásnegyedben található Gabriel García Márquez könyvtár a latin-amerikai irodalomra specializálódott.

...
Hírek

Kölcsönözz a Könyves Magazin és a Tompa17 kávézó könyvtárából!

Ezer magyar és világirodalmi címmel elindult a Tompa17 kávézóban a szabadpolcos kölcsönzés. Margaret Atwoodtól Kurt Vonnegutig rengeteg élmény várja az olvasókat.

...
Hírek

Kapu a csodák világába - írók vallottak a könyvtárakról

Kincsestár, menedék, otthon, böngészde - kinek mit jelent a könyvtár? Időről időre híres írók is mesélnek könyvtáras élményeikről, ezekből gyűjtött egy csokorra valót a New York-i Közkönyvtár.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Csernus Imre: A magyarok zárkózottak, fosósak és félnek felelősséget vállalni

A megosztó pszichiáter, Dr. Csernus Imre bemutatta hamarosan megjelenő új kötetét, melyben azt próbálja megfejteni, mit jelent ma magyarnak lenni.

...
Nagy

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

„Oldalra sandítva újra és újra szemügyre vehette a test vereségét, a hús halálának stációit” ‒ K. Varga Bence A csont és a csönd címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a harmadik rész.

...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

Polc

Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta

...

Otthonosság és idegenség Görcsi Péter debütáló regényében – Olvass bele!

...

Jesmyn Ward rabszolgalányról szóló története a test nyelvén mesél pokoljárásról és felemelkedésről

...

Stephen King 50 éves horrorja egy menstruáló kamaszlány miatt vált klasszikussá

...
Hírek
...
Szórakozás

A Netflixen ezeket az adaptációkat nézték a legtöbben 2023 második felében

...
Hírek

Legszívesebben belelapoznánk ezekbe a könyvekbe – csakhogy márványból vannak

...
Hírek

Gyerekrajzokra bukkantak Pompeiiben

...
Nagy

Nagy hazugság, hogy boldognak kellene lennünk ‒ Háy János a Margón

...
Szórakozás

Mégis kiszáll Baz Luhrmann A Mester és Margarita megfilmesítéséből?

...
Hírek

Egy 94 éves nagymama 80 éven át vezetett naplót arról, mit olvasott