Lehet-e értelmes halált halni egy olyan korban, amikor minden zsidót halálra ítéltek?

Lehet-e értelmes halált halni egy olyan korban, amikor minden zsidót halálra ítéltek?

A „magyar Anna Frank”, Szenes Hanna életéről és tragikus, korai haláláról szóló Hanna című előadás a fiatal költő naplójára támaszkodva leginkább ezt a kérdést feszegeti.

Fotók: Weszelits András

Laborczi Dóra | 2022. augusztus 24. |

Szenes Hanna (szül. Szenes Anikó, Budapest, 1921. július 17. – Budapest, 1944. november 7.) Magyarországon alig ismert, Izraelben ünnepelt költő és nemzeti hős. Mivel a numerus clausus akkor már nem tette lehetővé továbbtanulását, – a Baár Madas Gimnáziumban letett – érettségije után egy palesztin kibucban tengette napjait. A nagyvárosi, ambiciózus fiatal lány néhány év után úgy érezhette, hogy élete bizonyos értelemben már véget ért itt: habár próbálta a kétkezi munka és a vidéki élet értékeit megbecsülni, a konyhai kisegítés és az állatok utáni takarítás nem tartogatott intellektuális kihívást számára. A tehetetlenség is úrrá lett rajta: nem nézhette tétlenül a magyarországi zsidóság deportálását. Így lett egyike annak a tizenhét magyar zsidó származású fiatalnak, akiket az akkori brit fennhatóság alatt álló Palesztinában az angol hadsereg arra képzett ki, hogy valamilyen módon megakadályozza a magyar zsidók akkor már küszöbön álló deportálását. Ejtőernyővel Jugoszláviában dobták le a fiatalokat, ahol vélhetőleg azonnal felnyomták őket, és ahogy átlépték a magyar határt, Szenest és két társát azonnal letartóztatták, bebörtönözték és megkínozták, de ő ennek ellenére nem volt hajlandó elárulni küldetése részleteit és nem kért kegyelmet. Golyó általi halálra ítélték és az ítéletet végre is hajtották. Két másik társát, akit vele együtt fogtak el, nem végezték ki – talán azért kapott súlyosabb elbírálást, mert társai ellene vallottak, vagy azért, mert nála rádiós adóvevő is volt? Vannak kérdések, amelyekre sajnos nem térnek ki a visszaemlékezések, és így a feledés homályába vesznek.

-

Annyi azonban biztos, hogy Szenes Hannát Izraelben nemzeti hősként tisztelik, utcákat neveztek el róla, naplója, versei széles körben ismertek, verseiből dalok születtek, amelyeket tábortüzeknél a kibucokban énekelnek. Ezek közül is a leghíresebb egyetlen héberül írt négysorosa, a Boldog gyufa, ami magyar fordításban így hangzik:

Boldog a gyufa, mely elégve szítja a lángot,
Boldog a láng, mely szíveknek mélyén lobogott,
Boldog a szív, mely dicsőn múlt ki a világból,
Boldog a gyufa, mely elégve szítja a lángot.

„Ami ma bűn, lehet, hogy holnap érdem” – mondja a fogvatartó tisztnek a több hónapja fogságban tengődő Hanna, miközben édesanyja egy másik cellában várja az események kimenetelét, amikor „kérdőjelként lebeg az élet”. Ez utóbbi idézet többször elhangzik a Widder Kristóf rendezte Hanna című darabban, az ismétlések pedig balladai hangulatot adnak az előadásnak. További erőssége, hogy egyszerű szimbolikával, barna ipari csomagolópapírral – kabáttal helyettesített anyával, a szabadtéren rendelkezésre álló fákkal, kövekkel, bokorral „dolgozik”. A két színész több szerepet váltogat, a cselekmény mégis követhető, a történet és a szimbolika is működik.

-

A Hannát és édesanyját alakító Bíró Eszter Fonogram-, Gundel Művészeti- és Érték-díjas, sokoldalú előadó- és alkotóművész volt az előadás megálmodója. Szerepelt többek között a Mozart! és a Az operaház fantomja című musicalekben, sokan a Csoda Krakkóban című film női főszereplőjeként ismerhették meg, és ő volt a Budapest Klezmer Band énekese 2002-2008 között.

Bíró Eszter természetesen mozog Szenes Hanna, az elvarázsolt kamaszlány, majd az ellenálló szerepében is, a darab zenei és szövegvilágában egyaránt. A Hanna körül felbukkanó összes férfiszereplőt egy személyben eljátszó Widder Kristóf az egyórás előadásban természetes egyértelműséggel alakul át Hanna öccsévé, tanárává, udvarlójává, harcostársává vagy kivégzőtisztjévé. A zenei aláfestést és betéteket ketten, a rendelkezésükre álló eszközökkel oldják meg.

Ha nem feszítené a nézőt az ismert történelmi kontextus és az elkerülhetetlen tények, időnként az lehetne a benyomása, hogy két tehetséges ember performanszát nézi.

Ez a könnyedség – ahogyan az időnként kifejezetten szatirikus kiszólások is, melyek a kamasz Hanna verseire utalnak – jót tesz az előadásnak és egyáltalán nem veszi el annak drámai élét.

Szenes Hannával 1944. november 7-én sortűz végzett, akkor 23 éves volt. Tárgyalása befejezése előtt a Margit körúti fogházban kivégezték. Édesanyját szabadon engedték, aki élete végéig gondozta lánya emlékét. Ennek is köszönhető, hogy világszerte ismerik életútját és költészetét. Hazájában, Magyarországon mégis szinte ismeretlen. Kém volt, költő, szabadságharcos vagy nemzeti hős? Hanna versei, naplója, édesanyja és bajtársai visszaemlékezései mögött egy olyan lány történetét fedezhetjük fel, akinek volt bátorsága elhagyni Budapestet egy jobb élet reményében, majd volt bátorsága (őrültsége?) visszatérni, hogy mentse, ami menthetetlen. Egy vakmerő lány történetét meséli el a Hanna című színdarab, hitelesen támaszkodva Szenes Hanna naplójára és a róla szóló visszaemlékezésekre.

Az előadást Szentendrén mutatták be augusztus 17-én, szeptember 29-én és 30-án pedig a Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorházban is játsszák majd.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Szenes Hanna-relikviákat tett közzé az Izraeli Nemzeti Könyvtár

Születésének századik évfordulója alkalmából Szenes Hanna-relikviákat tett közzé az Izraeli Nemzeti Könyvtár – írta az MTI.

...
Hírek

Izraelbe került Szenes Hanna teljes irodalmi hagyatéka

Az Izraeli Nemzeti Könyvtár birtokába került Szenes Hanna (1921-1944) költő teljes irodalmi hagyatéka - közölte online sajtótájékoztatón a könyvtár vezetése.

...
Kritika

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

Sztehlo Gábor, az embermentő lelkész sokak számára hős, példakép, igaz ember, jó pásztor. Emlékirata az őt övező tisztelet és emlékezés alapműve, ezért is nagyon fontos, hogy a Magvető kiadó gondozásában most (újra) megjelent. A Háromszázhatvanöt nap a hét könyve.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

2023 legjobb könyvei 10-1.

Végre eljött a nap, amikor felfedjük év végi listánk első tíz helyezettjét, ezzel együtt megmutatjuk azt az egyet, amely szerintünk 2023-ban a legjobb szépirodalmi kötet volt.

Hírek
...
Hírek

Pál Sándor Attila kapta 2023-ban a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat

...
Hírek

Jon Fosse: Ha hallgatok a kritikusokra, már 40 éve nem írok

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

...
Hírek

A Hitel Kiadó megalapításával bővül a Libri Csoport

...
Zöld

Karikó Katalin megtartotta Nobel-előadását Stockholmban

...
Szórakozás

Kormos, Krusovszky és kerti székek [PROGRAMAJÁNLÓ]

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni