A kreativitás rendszerellenes életmód

Rick Rubin nevét valószínűleg sokkal kevesebben ismerik, mint mondjuk a Licensed to Ill és a Blood Sugar Sex Magik albumokat, vagy az Aerosmith és a Run-DMC közös számát, a Walk This Wayt. Egy zenei producer nevét nem is kell ismernie a nagyközönségnek, viszont ha csak azt felsoroljuk, hogy az utóbbi jó pár évtizedben milyen nagy albumokon dolgozott, akkor láthatjuk, hatása nemcsak a zeneiparban, hanem a mi életünkben is óriási. Nem attól igazán érdekes, ahogy zenekarok vagy előadók karrierjét megváltoztatta, hanem azért, mert munkája végeredményben sokkal nagyobb hullámokat vert.

Rick Rubin
A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód
Fordította: Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2023, 418 oldal
-

Rubin kulturális hatását egyszer majd felmérik, például megnézik, hogy mi történt miatta a hip-hoppal, hogyan változtatta meg például az Aerosmith és a Run-DMC kollaborációja úgy az utcai divatot, az Adidas márka népszerűségét, mint a rapzene széles körű ismertségét. Ebből a szempontból volt izgalmas olvasmány A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód című könyv: betekintést enged egy rendhagyó zseni gondolkodásába (olvass bele). Nem fogunk megtudni semmilyen színes sztorit a sztárokról, a legfontosabb lemezekről, mert Rubin egy célt tűzött ki maga elé, hogy megkísérelje elmondani, ő hogyan dolgozott, mi alakította gondolkodását, érzékelését, és hogyan szabadította fel magát a nyomás alól. 

LL Cool J, Run-DMC, Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Nine Inch Nails, Johnny Cash, System of a Down, Sheryl Crow, Jay-Z, Slayer, Kanye West, Adele, Lana Del Rey - alkotók, akikkel az elmúlt negyven évben Rick Rubin zenei producer dolgozott a lemezeiken. Nemcsak a háttérben működött, hanem valami különleges tudással a legjobbat hozta ki az adott dalokból. Az átlagember Rick Rubinról nem tud semmit, így azt sem, hogyan befolyásolta az életét a nyolcvanas évektől kezdve, amikor társával megalapította a Def Jam lemezkiadót. Rick Rubin kulturális hatása óriási: 

ahogy ő gondolkodik zenéről, kultúráról vagy kreativitásról, az beszivárgott az évtizedek alatt a mainstreambe, meghatározta a popkultúrát.

És ebben az esetben nemcsak a zenéről beszélünk, mert ezek az alkotók befolyásolják, ahogy a világot látjuk, trendeket indítanak el, gazdasági hatásuk van, vagyis a kultúra egyszerre művészeti, társadalmi, gazdasági és politikai folyamatokkal dolgozik, valamint a hagyománnyal és az énnel.

A kreativitás nem ritka tulajdonság, mindannyian birtokoljuk
A kreativitás nem ritka tulajdonság, mindannyian birtokoljuk

Rick Rubin amerikai lemezproducer, aki a Time magazin „A világ száz legbefolyásosabb embere” listáján is szerepelt. A kreatív folyamat című könyvében arról gondolkodik, hogyan lehet alkotó módon élni, és a szokásostól eltérően viszonyulni a világhoz. Akár művészek vagyunk, akár nem, kreativitásra szükségünk van. Ez a könyv egy kreatív elme bölcsességeit sűríti ragyogó olvasási élménnyé, hogy mindannyiunk számára közelebb hozza az élethosszig tartó folyamatos teremtést. Olvass bele!

Tovább olvasok

A 60 éves producer leginkább egy félbolond Mikulásra hasonlít, mezítláb, becsukott szemmel hallgat zenét, a háttérben mozog. Állítólag nem nagyon játszik hangszereken és a keverőkhöz sem igazán nagyon ért, ő a zenét figyeli, kérdéseket tesz fel, provokál, beszél. Valószínűleg megírhatta volna az egyik legérdekesebb zenetörténeti könyvet, hiszen az elmúlt negyven évben tényleg azokkal az előadókkal dolgozott, akik megváltoztatták a zenéhez való viszonyunkat, plusz uralták a slágerlistákat, a fesztiválokat, a stadionokat és a lemezeladásokat is, amíg át nem váltottunk streamingre. Rick Rubin nem a sztárokról és a híres lemezekről írt könyvet, hanem a kreativitás folyamatáról, vagyis megpróbálta a saját gondolkodását valamiféle filozófiai keretrendszerben elmagyarázni. 

A 21. Század Kiadónál megjelent könyve, A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód nem a zenéről szól, bár arról is, hanem általánosságban a kreativitásról. Ez elsőre nekem is elég absztrakt és megfoghatatlan volt, pár fejezet után nem is tudtam, hogyan olvassam. Kicsit ezoterikus? 

Persze, ahogy minden, ami a világban betöltött helyünkről, érzelmekről, megélésekről beszél, illetve ami az absztrakciót megpróbálja lefordítani szavakra, ugyanis a fordítás során nagyon sok veszhet el.

A kreativitást Rubin 78 gondolati egységben írja meg, így nevezi a pár oldalas gondolatfutamait. Ráhangolódásról, tudatosságról, gyakorlatról, környezetről, kétségekről, hallgatásról, nézőpontról, befejezésről, túlcsorduló tudatállapotról, sikerről, alkalmazkodásról, spontaneitásról, sugallatokról, döntésekről vagy együttműködésről is ír, de mindezt úgy teszi, hogy a kreativitást általános, minden emberben meglévő képességként kezeli. A kreativitást hozzákapcsoljuk új alkotások létrehozásához, miközben Rubin szerint ezeket a mindennapokban is használjuk, például problémamegoldásoknál. A kreativitás mindenkiben ott van, kérdés, hogyan aknázzuk ki. Rubin szerint a kreativitás egy szupernyitott állapot, amiben megfigyelünk és értelmezünk, viszont nemcsak a külvilágban történteket, hanem a bennünk lévő folyamatokat is. Ebből a szempontból ez egy érdekes self-help könyv, amiből valószínűleg minden olvasó el tud raktározni saját megértéseket is. 

A kreativitás rendszerellenes abból a szempontból, hogy nem a termékre vagy az alkotásra, hanem az énre koncentrál, viszont a mélyebb megértés érdekében mindent eszközként használ a tévéműsoroktól, zenéken át a közösségi médiáig. És rendszerellenes azért is, mert mindig megkérdőjelez. 

“Az alkotás azt jelenti, hogy létrehozunk valamit, ami addig nem létezett. Ez lehet egy beszélgetés, egy probléma megoldása, üzenet egy barátnak, a bútorok átrendezése egy helyiségben, új útvonal keresése hazafelé, hogy kikerüljünk egy forgalmi dugót” - az alapdefiníciója elég szabadon megengedi, hogy végeredményben minden alkotás, amit az ember tesz. 

Az alkotásnak nem feltétele, hogy lássák, rögzítsék, eladják vagy üveg mögött kiállítsák, mert Rubin szerint a hétköznapokban is alkotók vagyunk: “saját tapasztalatot alkotunk a valóságról, és érzékelésünknek megfelelően rakjuk össze a világot”. Azt nem kell részletezni, hiszen mindenki a saját életében tapasztalhatja, hogy mekkora zaj vesz körül minket, mennyi információt gyűjtünk érzékszerveinkkel, és hogy a közösségi média hogyan forintosítja a figyelmünket. 

Ebben a zajban a kreativitás az önkifejezés formája, amit egyébként a hétköznapokban is gyakorlunk. 

A könyvet bárhol fel lehet csapni, bármilyen hívószó alapján el lehet kezdeni olvasni. Rubin jogosan hivatkozott ezekre a szövegekre meditációs írásokként, már amennyiben meditáción azt értjük, hogy rágódni kell a gondolatokon, még akkor is, ha nagyon banálisnak érződnek. Ez a könyv nyitott végű, vagyis nem kapunk megfejtéseket vagy pontokba szedve átadható tudást, mivel a kreatív folyamat megértése, ha jól értem, elsősorban belső munka, ezért a filozofikusnak vagy költőinek látszó mondatok feldolgozása lesz a megoldás, mi is a kreatív folyamat lényege. 

Az egyes olvasók biztosan különböző válaszokat adnak majd, pedig ugyanazt a könyvet olvasták. Rubin könyve egyszerűen attól érdekes, hogy miközben végigvezet a gondolkodási rendszerén, az olvasó folyamatosan lehetséges válaszokat talál kérdéseire. Van ebben persze jó adag univerzumozás, egózás, energiázás, meditációzás, de ez se csoda, miután Rubinról az a hír járja, hogy soha nem szeretett agyalni dolgokon, hanem az érzéseit követte, mert szerinte egy elkészült dalnál nem azt kell kérdezni, hogy mit gondolsz, hanem azt, hogy mit érzel, mert az előbbi intellektualizál. És lehet, hogy lesznek olvasók, akiket idegesíteni fog, hogy nincsenek konkrétumok, de Rubin tényleg a lehetetlent kísérelte meg azzal, hogy előbb az évtizedes működéséből alkotott egy gondolatrendszert, majd ezt leírta. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Tóth Krisztina novellái megmutatják a váratlant a hétköznapokban

Elveszettek vagyunk mindannyian, bolyongunk, toporgunk a saját életünkben, néha fejjel koccanva a falnak. Pontosan ilyen figurák Tóth Krisztina új novelláskötetének a hősei is, akiknek életéből egy-egy momentumot villant fel az író, hétköznapi, sokszor bagatell élethelyzeteket, hogy azután abból bontsa ki a meghökkentőt vagy épp a fájdalmasat. Az Ahonnan látni az eget a hét könyve.

...
Kritika

Az öngyilkosság nem mindennapi gyászmunkát követel a hátrahagyottaktól

A cseh Lucie Faulerová regénye egy sokszor tabuként kezelt témát, az öngyilkosságot állítja a középpontba, de nem azt kérdezi, joga van-e az embernek lemondania a saját életéről, hanem azt vizsgálja, mi történik azokkal, akiket hátrahagy. Az Akkor nekem annyi! című regényben egy huszonéves lány küzd húga öngyilkosságával, a lelkifurdalással, az emlékezéssel, az ehhez kapcsolódó gyásszal. Ez a hét könyve.

...
Kritika

Szécsi Noémi a patkánykirály dilemmáját egy kellemetlenül ismerős kiskertben tárja elénk

A Rohadt állatokban ábrázolt kisszerű, bosszúszomjas világ pont olyan groteszk, mint amilyen napjainkban Európa középső része. Szécsi Noémi felnőtt állatmeséket tartalmazó novelláskötete a hatalom természetrajzát írja körül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Hírek

John Scalzi: Szabados Áginak nem kell bocsánatot kérnie tőlem

...
Hírek

Filléres zsebkönyvként gondolta újra a kedvenc filmjeit egy grafikus

...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

Természetesen olvasok
...
Zöld

Krausz Ferenc fizikus is Nobel-díjat kapott!

...
Zöld

Medvelepke vagy ablakosmoly? Szavazz a 2024-es év lepkéjéről!

...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

...
Zöld

Az AI már élhetőbb várost tervez, mint az emberek

...
Zöld

Milyen szülő a bántalmazó férfi? Könyv anyáknak, hogy segíthessenek a gyerekeiknek és maguknak

...
Zöld

Boldogok a sajtkészítők! - A legrégebbi brit sajtos könyvet publikálták online

...
Zöld

Igaz történet a falkavezérről, amit a kedvessége is hozzásegített a diadalhoz

...
Zöld

Radioaktív sok európai vaddisznó a korábbi atomrobbantások miatt

...
Zöld

Vlad Dracul véres könnyeket sírhatott egy új kutatás szerint

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A gyerekek két kalandor madárral fedezhetik fel Szeged titkait

Trogmayer Éva mesekönyvében a két kalandor madár ezúttal Szeged felé veszi az irányt, velük együtt pedig a gyerekek is felfedezhetik az alföldi város érdekességeit, titkait. Olvass bele a Frida és Gubanc Szegeden című kötetbe!

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

Az alfa generáció tagjai olyan világban élnek, ahol a vizualitás minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kap. Vajon a könyvek és azok vizualitása mit tud adni ennek a korosztálynak?

...
Gyerekirodalom

Kelta kincsvadászattal folytatódhatnak Mikó Csaba balatoni kalandjai

Egy hajó megmentése, valójában egy igazi nyomozás áll Mikó Csaba balatoni kalandregényének középpontjában. A Lukrécia megmentése új könyv, szerzője ugyanakkor már jó húsz éve papírra vetette. De milyen kötődése van az írónak a Balatonhoz, és hogyan tér vissza Gergő és Zsófi a folytatásban? Mikó Csabát kérdeztük.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.