A kreativitás rendszerellenes életmód

Rick Rubin nevét valószínűleg sokkal kevesebben ismerik, mint mondjuk a Licensed to Ill és a Blood Sugar Sex Magik albumokat, vagy az Aerosmith és a Run-DMC közös számát, a Walk This Wayt. Egy zenei producer nevét nem is kell ismernie a nagyközönségnek, viszont ha csak azt felsoroljuk, hogy az utóbbi jó pár évtizedben milyen nagy albumokon dolgozott, akkor láthatjuk, hatása nemcsak a zeneiparban, hanem a mi életünkben is óriási. Nem attól igazán érdekes, ahogy zenekarok vagy előadók karrierjét megváltoztatta, hanem azért, mert munkája végeredményben sokkal nagyobb hullámokat vert.

Rick Rubin
A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód
Fordította: Pék Zoltán, 21. Század Kiadó, 2023, 418 oldal
-

Rubin kulturális hatását egyszer majd felmérik, például megnézik, hogy mi történt miatta a hip-hoppal, hogyan változtatta meg például az Aerosmith és a Run-DMC kollaborációja úgy az utcai divatot, az Adidas márka népszerűségét, mint a rapzene széles körű ismertségét. Ebből a szempontból volt izgalmas olvasmány A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód című könyv: betekintést enged egy rendhagyó zseni gondolkodásába (olvass bele). Nem fogunk megtudni semmilyen színes sztorit a sztárokról, a legfontosabb lemezekről, mert Rubin egy célt tűzött ki maga elé, hogy megkísérelje elmondani, ő hogyan dolgozott, mi alakította gondolkodását, érzékelését, és hogyan szabadította fel magát a nyomás alól. 

LL Cool J, Run-DMC, Beastie Boys, Red Hot Chili Peppers, Nine Inch Nails, Johnny Cash, System of a Down, Sheryl Crow, Jay-Z, Slayer, Kanye West, Adele, Lana Del Rey - alkotók, akikkel az elmúlt negyven évben Rick Rubin zenei producer dolgozott a lemezeiken. Nemcsak a háttérben működött, hanem valami különleges tudással a legjobbat hozta ki az adott dalokból. Az átlagember Rick Rubinról nem tud semmit, így azt sem, hogyan befolyásolta az életét a nyolcvanas évektől kezdve, amikor társával megalapította a Def Jam lemezkiadót. Rick Rubin kulturális hatása óriási: 

ahogy ő gondolkodik zenéről, kultúráról vagy kreativitásról, az beszivárgott az évtizedek alatt a mainstreambe, meghatározta a popkultúrát.

És ebben az esetben nemcsak a zenéről beszélünk, mert ezek az alkotók befolyásolják, ahogy a világot látjuk, trendeket indítanak el, gazdasági hatásuk van, vagyis a kultúra egyszerre művészeti, társadalmi, gazdasági és politikai folyamatokkal dolgozik, valamint a hagyománnyal és az énnel.

A kreativitás nem ritka tulajdonság, mindannyian birtokoljuk
A kreativitás nem ritka tulajdonság, mindannyian birtokoljuk
A világhírű zenei producer, Rick Rubin gondolatai arról, hogyan lehet kreatívan, alkotó módon élni, és máshogy viszonyulni a világhoz. A kreatív folyamat című kötet az alkotást mint életmódot mutatja be. Olvass bele!
Tovább olvasok

A 60 éves producer leginkább egy félbolond Mikulásra hasonlít, mezítláb, becsukott szemmel hallgat zenét, a háttérben mozog. Állítólag nem nagyon játszik hangszereken és a keverőkhöz sem igazán nagyon ért, ő a zenét figyeli, kérdéseket tesz fel, provokál, beszél. Valószínűleg megírhatta volna az egyik legérdekesebb zenetörténeti könyvet, hiszen az elmúlt negyven évben tényleg azokkal az előadókkal dolgozott, akik megváltoztatták a zenéhez való viszonyunkat, plusz uralták a slágerlistákat, a fesztiválokat, a stadionokat és a lemezeladásokat is, amíg át nem váltottunk streamingre. Rick Rubin nem a sztárokról és a híres lemezekről írt könyvet, hanem a kreativitás folyamatáról, vagyis megpróbálta a saját gondolkodását valamiféle filozófiai keretrendszerben elmagyarázni. 

A 21. Század Kiadónál megjelent könyve, A kreatív folyamat: Az alkotás mint életmód nem a zenéről szól, bár arról is, hanem általánosságban a kreativitásról. Ez elsőre nekem is elég absztrakt és megfoghatatlan volt, pár fejezet után nem is tudtam, hogyan olvassam. Kicsit ezoterikus? 

Persze, ahogy minden, ami a világban betöltött helyünkről, érzelmekről, megélésekről beszél, illetve ami az absztrakciót megpróbálja lefordítani szavakra, ugyanis a fordítás során nagyon sok veszhet el.

A kreativitást Rubin 78 gondolati egységben írja meg, így nevezi a pár oldalas gondolatfutamait. Ráhangolódásról, tudatosságról, gyakorlatról, környezetről, kétségekről, hallgatásról, nézőpontról, befejezésről, túlcsorduló tudatállapotról, sikerről, alkalmazkodásról, spontaneitásról, sugallatokról, döntésekről vagy együttműködésről is ír, de mindezt úgy teszi, hogy a kreativitást általános, minden emberben meglévő képességként kezeli. A kreativitást hozzákapcsoljuk új alkotások létrehozásához, miközben Rubin szerint ezeket a mindennapokban is használjuk, például problémamegoldásoknál. A kreativitás mindenkiben ott van, kérdés, hogyan aknázzuk ki. Rubin szerint a kreativitás egy szupernyitott állapot, amiben megfigyelünk és értelmezünk, viszont nemcsak a külvilágban történteket, hanem a bennünk lévő folyamatokat is. Ebből a szempontból ez egy érdekes self-help könyv, amiből valószínűleg minden olvasó el tud raktározni saját megértéseket is. 

A kreativitás rendszerellenes abból a szempontból, hogy nem a termékre vagy az alkotásra, hanem az énre koncentrál, viszont a mélyebb megértés érdekében mindent eszközként használ a tévéműsoroktól, zenéken át a közösségi médiáig. És rendszerellenes azért is, mert mindig megkérdőjelez. 

“Az alkotás azt jelenti, hogy létrehozunk valamit, ami addig nem létezett. Ez lehet egy beszélgetés, egy probléma megoldása, üzenet egy barátnak, a bútorok átrendezése egy helyiségben, új útvonal keresése hazafelé, hogy kikerüljünk egy forgalmi dugót” - az alapdefiníciója elég szabadon megengedi, hogy végeredményben minden alkotás, amit az ember tesz. 

Az alkotásnak nem feltétele, hogy lássák, rögzítsék, eladják vagy üveg mögött kiállítsák, mert Rubin szerint a hétköznapokban is alkotók vagyunk: “saját tapasztalatot alkotunk a valóságról, és érzékelésünknek megfelelően rakjuk össze a világot”. Azt nem kell részletezni, hiszen mindenki a saját életében tapasztalhatja, hogy mekkora zaj vesz körül minket, mennyi információt gyűjtünk érzékszerveinkkel, és hogy a közösségi média hogyan forintosítja a figyelmünket. 

Ebben a zajban a kreativitás az önkifejezés formája, amit egyébként a hétköznapokban is gyakorlunk. 

A könyvet bárhol fel lehet csapni, bármilyen hívószó alapján el lehet kezdeni olvasni. Rubin jogosan hivatkozott ezekre a szövegekre meditációs írásokként, már amennyiben meditáción azt értjük, hogy rágódni kell a gondolatokon, még akkor is, ha nagyon banálisnak érződnek. Ez a könyv nyitott végű, vagyis nem kapunk megfejtéseket vagy pontokba szedve átadható tudást, mivel a kreatív folyamat megértése, ha jól értem, elsősorban belső munka, ezért a filozofikusnak vagy költőinek látszó mondatok feldolgozása lesz a megoldás, mi is a kreatív folyamat lényege. 

Az egyes olvasók biztosan különböző válaszokat adnak majd, pedig ugyanazt a könyvet olvasták. Rubin könyve egyszerűen attól érdekes, hogy miközben végigvezet a gondolkodási rendszerén, az olvasó folyamatosan lehetséges válaszokat talál kérdéseire. Van ebben persze jó adag univerzumozás, egózás, energiázás, meditációzás, de ez se csoda, miután Rubinról az a hír járja, hogy soha nem szeretett agyalni dolgokon, hanem az érzéseit követte, mert szerinte egy elkészült dalnál nem azt kell kérdezni, hogy mit gondolsz, hanem azt, hogy mit érzel, mert az előbbi intellektualizál. És lehet, hogy lesznek olvasók, akiket idegesíteni fog, hogy nincsenek konkrétumok, de Rubin tényleg a lehetetlent kísérelte meg azzal, hogy előbb az évtizedes működéséből alkotott egy gondolatrendszert, majd ezt leírta. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Tóth Krisztina novellái megmutatják a váratlant a hétköznapokban

Elveszettek vagyunk mindannyian, bolyongunk, toporgunk a saját életünkben, néha fejjel koccanva a falnak. Pontosan ilyen figurák Tóth Krisztina új novelláskötetének a hősei is, akiknek életéből egy-egy momentumot villant fel az író, hétköznapi, sokszor bagatell élethelyzeteket, hogy azután abból bontsa ki a meghökkentőt vagy épp a fájdalmasat. Az Ahonnan látni az eget a hét könyve.

...
Kritika

Az öngyilkosság nem mindennapi gyászmunkát követel a hátrahagyottaktól

A cseh Lucie Faulerová regénye egy sokszor tabuként kezelt témát, az öngyilkosságot állítja a középpontba, de nem azt kérdezi, joga van-e az embernek lemondania a saját életéről, hanem azt vizsgálja, mi történik azokkal, akiket hátrahagy. Az Akkor nekem annyi! című regényben egy huszonéves lány küzd húga öngyilkosságával, a lelkifurdalással, az emlékezéssel, az ehhez kapcsolódó gyásszal. Ez a hét könyve.

...
Kritika

Szécsi Noémi a patkánykirály dilemmáját egy kellemetlenül ismerős kiskertben tárja elénk

A Rohadt állatokban ábrázolt kisszerű, bosszúszomjas világ pont olyan groteszk, mint amilyen napjainkban Európa középső része. Szécsi Noémi felnőtt állatmeséket tartalmazó novelláskötete a hatalom természetrajzát írja körül.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Egy fantasy, melyben az emberek parancsolni tudnak a szélnek és az esőnek – Olvass bele!

Bökös Borbála, a Szmirkó szerzőjének új ifjúsági fantasyregénye páratlan kalandra hív egy mágikus Erdélyben, ahol a garabonciások az általunk ismert történelmet is megváltoztatják, és a varázslat mindent átsző. Olvass bele!

...
Gyerekirodalom

Lantos Péter gyerekkönyvének hőse érzi: ha a koncentrációs tábort túléli, mindent túlél

Az önéletrajzi vonatkozású ifjúsági regény, A fiú, aki nem akart meghalni a nonfiction gyerekkönyvek kategóriájában került a legjobbak közé. Cikkünkben annak jártunk utána, mit kell tudni a könyvről és Lantos Péterről.

...
Gyerekirodalom

Ez a 9 legjobb gyerekkönyv idén Magyarországon – innen válogass gyereknapra!

Kilencedik alkalommal osztotta ki a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum az Év Gyerekkönyve Díj elismerést, a független szakmai zsűri döntése alapján. Mutatjuk a 2023-as év legjobb gyerekkönyveit.

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján.