Paula Hawkins új thrillere megmutatja, hogyan emészti fel az embert egy trauma

Paula Hawkins új thrillere megmutatja, hogyan emészti fel az embert egy trauma

Alaposan elgondolkodtat az ember mentális sérülékenységéről Paula Hawkins új krimije, a Lassan izzó tűz, amelynek szereplői egytől egyig súlyosan traumatizált karakterek. A lány a vonaton és A víz mélyén világhírű szerzőjének legújabb könyve egy brutális gyilkossági ügyről szól, amely mögött tragikus sorsok, feldolgozhatatlan veszteségek húzódnak meg. Hawkins ezúttal is fokozatosan adagolja az információkat és a gyanúsítottak háttértörténetét, ugrálunk a múlt és a jelen közt, illetve egyik történetszálról a másikra, hogy aztán egy idős nővel együtt mi is megfejtsük, kinek volt a legerősebb indítéka a gyilkolásra.

Forgách Kinga | 2021. október 01. |
PAULA HAWKINS
Lassan izzó tűz
Ford.: Tomori Gábor, 21. Század, 2021, 303 oldal
-

Paula Hawkinsnak íróként, ahogy korábbi interjúnkban fogalmazott, A lány a vonaton volt az utolsó esélye – ami utána jött, az viszont valószínűleg minden előzetes várakozásán túltett. A magányos, alkoholista nő története gigasiker lett, 2016 egyik legnagyobb könyves bestsellere, ami a leggazdagabb szerzők közé repítette Hawkinst. A történet a könyvkiadás szinte minden rekordját megdöntötte: negyvenhat nyelvre fordították le, ötven országban jelent meg, több mint száz hétig nem került le a New York Times bestsellerlistájáról – ebből negyvenet a lista élén töltött, ráadásul film is készült belőle Emily Blunttal a főszerepben. Nem is csoda, hogy nagy várakozások előzték meg a szerző legújabb thrillerét is, ahogy az sem, hogy a Lassan izzó tűz is pillanatok alatt az eladási listák élére repült.

Ami Hawkins könyveiben izgalmas, hogy

a szerzőt jellemzően nem a gyilkossági ügyek részletei izgatják – bár azok is jól kidolgozottak –, hanem elsősorban a karakterek személyisége.

Ebből is fakad, hogy a krimiszál helyett a fókusz inkább azon van, melyik szereplő honnan érkezett, mi történt vele a múltban és ez hogyan hat ki a jelenére, míg maga a bűncselekmény csak a háttérben húzódó feszültséget adja meg. Így van ez a Lassan izzó tűz (olvass bele ITT) esetében is, amelynek karaktereit elsősorban a sérültségük köti össze: a főbb szereplőknek súlyos veszteségekkel, fizikai és lelki sebekkel, poszttraumás stresszel kell megküzdeniük, ezek pedig mindannyiukat akadályozzák abban, hogy teljes, boldog életet tudjanak élni.

A Lassan izzó tűz egy klasszikus bosszútörténet,

amely – ahogy azt a cím is jelzi – lassan, fokozatosan bontakozik ki. A könyv középpontjában elsősorban egy fiatal lány, Laura áll, akiről már a történet legelején kiderül, hogy meglehetősen nehéz élete van: egy gyerekkori baleset miatt indulatkezelési problémái vannak, a szülei elhanyagolják, anyagi gondokkal küzd és állandóan bajba kerül.

„Az alacsony önbecsülés valóban egyike volt Laura problémáinak, de nem ez volt az egyetlen. Volt még egy sereg másik is, hogy ez ne legyen egyedül, köztük, sok egyéb mellett, a hiperszexualitás, az impulzivitás, a helytelen társas viselkedés, az agresszív kitörések, a rövid távú emlékezetkiesések és a meglehetősen szembetűnő sántítás.”

Általában jellemző, hogy Hawkinsnak egyik karaktere sem túl szimpatikus. Egy másik központi szereplő, a londoni csatorna egyik hajóján élő, kissé visszataszító külsejű Miriam mögött szintén terhelt múlt áll, gyerekkorában egy borzalmas bűntény áldozata volt. A cselekmény harmadik szála pedig egy elvált házaspárról, Theóról és Carláról szól, akik egy tragédia következményeit szenvedik, ugyanis egy baleset miatt elveszítették a gyereküket. Hawkins új könyve tehát a tragédiák köré szerveződik, ám ezeket összeköti, hogy nem a cselekmény idején történnek, hanem a múltban, viszont óhatatlanul kihatnak a jelenre. Főleg, mert a szereplőket egy újabb haláleset össze is kapcsolja: egy nap Carla unokaöccsét, Danielt holtan találják a lakóhajóján, a nyomozók pedig ezt követően kihallgatják őket, hiszen így vagy úgy, de mindannyiuknak közük volt a fiúhoz.

Paula Hawkins egy brutális gyilkossági ügybe keveri hőseit
Paula Hawkins egy brutális gyilkossági ügybe keveri hőseit
Tovább olvasok

A thriller felépítése elég izgalmas, hiszen a könyv elején rögtön az események középpontjába csöppenünk: azt látjuk, hogy a gyilkosság napján mit csinálnak a szereplők, hogy miként találják meg a holttestet és honnan indul a nyomozás. Ezt követően azonban felváltva kerül előtérbe hol ez, hol az a szereplő, akiknek flashbackek révén a múltjára is fokozatosan fény derül. 

Kicsit olyan, mintha a cselekmény körkörösen haladna, és csak a végén jönne el feloldás, amikor hosszas körözés után végre eljutunk a kör középpontjához, magához az áldozathoz és a gyilkossághoz.

A könyv legfontosabb kérdései, hogy miként válhat egy áldozatból tettes, hogy mit lehet kezdeni egy életre szóló veszteséggel, hogy mit tesz a társadalom a mentálisan sérült emberekkel, és hogy mitől lesz valakiből pszichopata. Paula Hawkins ráadásul azt a ziccert sem hagyta ki, hogy kicsit reflektáljon magára a krimiírásra. Egyik szereplője, Theo ugyanis az írással keresi a kenyerét, így általa beleszövődik a regénybe egy másik regény is.

„A Caroline McFarlane szerzői néven megjelentetett Aki elmenekült felettébb kísérleti mű volt, a cselekmény bizonyos szakaszaiban visszafelé bontakozott ki, másokban előrefelé, a nézőpont olykor hirtelen száznyolcvan fokot változott, hogy az olvasó értesüljön a gyilkos legbensőbb gondolatairól. Olyan könyv volt, amely feltárta, miként manipulálhatók az olvasó szimpátiái, lemeztelenítette, milyen gyorsan vonunk le következtetéseket bűnről és ártatlanságról, hatalomról és felelősségről.”

A nyilvánvaló párhuzamok és az írásra való reflexiók játéka mellett Theo figurája révén olyan témák is előkerülnek, mint hogy mi a különbség a ponyva és a szépirodalom közt, hol a határa az inspirációnak és a plagizálásnak, vagy hogy mi az írói siker ára. A regény címe is elsődlegesen a könyvekhez, az eltűnő, lassan semmibe vesző történetekhez kapcsolódik.

„Igaz, amikor Irene kinyitott néhányat a viseltes, narancsszín borítós Penguin-kiadványok ócskábbjai közül, a lapok morzsálódni kezdtek az ujjhegyei közt. Lassan izzó tűz ütött ki bennük, a savképződés belülről emésztette, pusztította az oldalakat, merevvé, törékennyé téve őket. Borzasztóan szomorú volt ez, ha belegondolt az ember, a lassan eltűnő sok-sok szó, sok-sok történet.”

A Lassan izzó tűz tulajdonképpen arról szól, amiről a fenti idézet: olyan emberekről, akiket a múltbeli traumáik belülről emésztenek, lassan, fokozatosan pusztítanak,

és ezáltal idővel egyre törékenyebbé, egyre lobbanékonyabbá teszik őket. Paula Hawkins pedig nagyon tisztán, letaglózóan mutatja meg, hogy mi történik, amikor egy ilyen tűz végül fellobban és mindent felemészt. 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Paula Hawkins egy brutális gyilkossági ügybe keveri hőseit

Paula Hawkinsnak íróként A lány a vonaton volt az utolsó esélye - ami utána jött, az viszont valószínűleg minden előzetes várakozásán túltett. A napokban jelent meg magyarul legújabb thrillere, a Lassan izzó tűz - mutatunk egy részt belőle!

...
Hírek

Paula Hawkins tanácsa kezdő íróknak: Élvezzék az írást, amíg lehet!

...
Nagy

Paula Hawkins: A lány a vonaton volt az utolsó esélyem

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Kritika

A kisfiúk, akik páncélt öltöttek, hogy túléljék a gyerekkorukat

Alex Schulman megrázóan mutatja be a testvéri kapcsolatok bonyolult dinamikáját, a gyerekek sóvárgását a szülők szeretetéért és a túlélési stratégiákat, ha a gondoskodás kiszámíthatatlan, sőt, életveszélyes. A túlélők a hét könyve.

...
Nagy

Enyedi Ildikó: Női rendezőként szerettem volna megengedni magamnak a lovagiasság luxusát

Füst Milán 1942-ben megjelent regényéből, A feleségem történetéből készített Enyedi Ildikó nagyjátékfilmet. Férfiképről, Európáról és Füst-olvasatáról is beszélgettünk vele.

...
Nagy

Alex Schulman: A fájdalmat használtam fel az íráshoz

Alex Schulman A túlélők című családregénye újabb színt ad a skandináv irodalom magyar nyelvű kínálatához, bizonyítva, hogy nem csak a bűnügyi regényekhez értenek az északiak. Schulman a nemzetközi könyvpiacon ezzel a könyvével debütált, nem is akármilyen sikerrel: több mint harminc országban adták ki a könyvét. Interjú.

...
Nagy

Jennifer Teege: Nincsen olyan, hogy náci gén

Jennifer Teege 38 évesen fedezte fel, hogy a náci lágerparancsnok, a szadizmusáról elhíresült Amon Göth unokája. A felismerés sokkjától a múlt feldolgozásának útját egy nemzetközi sikerű, megrázó könyvben írta meg. Interjú.

...
Kritika

Juan Gabriel Vásquez Kolumbiájában nem a mágia, hanem az erőszak tombol

Juan Gabriel Vásquez a jelenkori latin-amerikai írónemzedék egyik legjelesebb képviselője, Dalok a tűzhöz című kötete pedig bizonyos szempontből könnyed belépő az életműbe: egyszerre tartalmaz régi és új írásokat, de mindegyik központi eleme a Kolumbia múltjától és jelenétől is elválaszthatatlan erőszak. A hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom
...
Nagy

Irene Solá: Mindig az van fölényben, aki elmondhatja a történetét

Az Énekelek, s táncot jár a hegy líraisága, a nézőpontokkal való izgalmas játék, a történetmondás lehetőségei és a női elbeszélők is szóba kerültek a hatalmas érdeklődésre számot tartó beszélgetésen a Margó Fesztivál harmadik napján. A teltházas Világirodalmi Színpadon a katalán írót Ruff Orsolya kérdezte.

...
Kritika

Colson Whitehead új regénye megmutatja, milyen régre nyúlik vissza a Black Lives Matter-mozgalom

Dílerek, gyilkosok, stricik, rablók, maffiózók és mindent átitató korrupció – Colson Whitehead új regénye a 60-as évek Amerikájának legsötétebb bugyraiba viszi az olvasót, közben pedig árnyalt képet ad arról, milyen alapokra épült az a csillogó New York, amelyet ma ismerünk. A Harlemi kavarás a hét könyve. 

Szerzőink

...
Bányász Attila

Az utolsó párbaj didaktikus tanmesébe fojt egy középkori botrányt

...
Rezek Bori

Művészet, anyaság és patriarchátus: beleshettünk Elena Ferrante és Marina Abramović privát levelezésébe 

...
Sándor Anna

Irene Solà: A történetmondás egyfajta DNS, ami korokon át öröklődik

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!