Paula Hawkins tanácsa kezdő íróknak: Élvezzék az írást, amíg lehet!

Paula Hawkins tanácsa kezdő íróknak: Élvezzék az írást, amíg lehet!

.konyvesblog. | 2017. május 05. |

(Kép forrása)

Paula Hawkins a teljes ismeretlenségből robbant be az irodalmi köztudatba, A lány a vonaton című regénye (kritikánk róla ITT) külföldön és itthon is hosszú hetekig vezette az eladási listákat (több mint 20 millió példányt adtak el belőle), film is készült belőle Emily Blunt főszereplésével, hamarosan pedig itt az új könyv, a Víz mélyén (melybe ITT olvashattok bele). Paula Hawkins a BBC egyik rádióműsorában írási tippeket osztogatott, amit ITT lehet meghallgatni, de röviden mutatjuk a lényeget:

1. Légy ambiciózus!

A Víz mélyén esetében nem akart A lány a vonaton 2.-t írni, valami teljesen másra törekedett. "Azt a könyvet kell megírnod, amit meg akarsz írni" - hangzik a hawkinsi jótanács, példaként pedig azt hozza fel, hogy írói pályája kezdetén vicces-romantikus regényeket írt álnév alatt, ám azon kapta magát, hogy ezek a sztorik egyre sötétebbek lesznek, és egyre szörnyűbb dolgok történnek meg bennük, míg végül rájött, hogy a mókás rózsaszín vonal talán nem az ő igazi területe. Ezek a könyvek amúgy is elég vacakul teljesítettek, a kutya sem vette őket, különösen igaz volt ez a negyedik könyvre. Akkor az ügynöke azt javasolta neki, hogy miután mindig is thrillert akart írni, írjon végre thrillert. A sztori többi részét ismerjük.

2. Írd meg azt a sztorit, amit te akarsz elmondani, és ne próbálj meg másokat utánozni!

A mások farvizén való úszkálás nem igazán működik, hiszen mire befejezed a könyved, az a könyv, amely téged megihletett ( = utánozni akarsz), már sehol sincs. Olyan nincs, hogy valaki azt mondja, én leszek az új Lee Child vagy az új Dan Brown, ez egyszerűen nem működik.

3. Ne hagyd, hogy elvonják a figyelmed - felejtsd el a közösségi oldalakat!

Hawkins azt mondja, időnként muszáj kicsit leválnia a közösségi médiáról, hiába szereti és hiába imádja például a Twittert, de néha teljesen ki tudják vonni az embert a forgalomból. A tavalyi Brexit-népszavazás után például kényszerítenie kellett magát, hogy egy darabig ne nézze a közösségi oldalakat, mert túlságosan is elvonták a figyelmét.

4. Ha kiábrándultnak érzed magad, olvass újra egy olyan könyvet, ami arra sarkall, hogy jobb író legyen belőled!

Szerinte sok embert megijeszthet, ha nagyszerű írásművekkel találkozik, de szerinte ezek a könyvek igenis arra ösztönözhetnek, hogy még jobbak legyünk - még akkor is, ha tudjuk, hogy azokat az írói magasságokat sosem érhetjük el. Mindez arra emlékeztethet ugyanis, hogy valójában mit szeretünk az írásban. Hawkins amúgy a kedvencei között Kate Atkinsont, Pat Barkert és Cormac McCarthy-t sorolta fel.

5. Tobzódj az írásban - ez benne a legjobb

"Vannak időszakok, amikor szeretek írni, amikor minden árad, és remekül megy, ez egy csodálatos dolog. De mi történik, ha valaki akkora sikert ér el, mint amilyet én is? Rengeteg időt azzal kell töltenem, hogy újságírókkal beszélgetek, és nagyon hiányzik, hogy egyedül írjak az asztalomnál. Tehát azt gondolom: élvezzétek az írást, amíg az tart!"

Forrás: BBC

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.